Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, joulukuuta 31, 2016

Käsityövuosi 2016

Vuosi sitten kirjoitin blogiini vuoden viimeisenä päivänä, että vuosi 2015 oli elämässäni käännekohta, ja monenlaiset muutokset vaikuttivat käsityöharrastukseen negatiivisesti. Nyt voisin toistaa tuon saman ja vieläpä moninkertaisena! Siinä missä 2015 oli ehkä positiivisten muutosten aikaa, 2016 on ollut enemmän ikävien tapahtumien vuosi - joskin niiden myötä elämään on tullut myös uutta ja ihanaa. ♥ Mutta muutoksiin sopeutuminen on pistänyt koko elämäni päälaelleen, ja jo vuonna 2015 hiipumaan päin ollut käsityöinnostus lähestulkoon lopahti tänä vuonna, ja on alkanut vasta nyt ihan loppuvuodesta elpyä, joskaan ei lähellekään menneiden vuosien tasoa. Mutta kaikella on aikansa ja paikkansa!

Nyt kurkataan käsityövuoteen 2016, siihen vähäiseen mitä kurkattavissa on!
Käsityövuoden 2016 hupaisia numerotilastoja

Vuonna 2016 käsitöitä valmistui yhteensä 42 kappaletta! Käsitöiden kappalemäärä vähenee vuosi vuodelta, sillä vuonna 2015 tein 80 käsityötä, vuonna 2014 115, vuonna 2013 173 ja vuonna 2012 peräti 230. Tätä menoa ensi vuonna ei valmistu enää ainoatakaan...


Näistä käsitöistä valmistui:

 • Neuloen 23 kpl (edellisvuonna 32)
 • Virkaten 8 kpl (edellisvuonna 15)
 • Sekä neulomista että virkkaamista sisältäviä käsitöitä 5 kpl (edellisvuonna 4)
 • Ristipistellen 4 kpl (edellisvuonna 18)
  • Joista ristipistojen lisäksi sisälsi ompelua 1 kpl
 • Ommellen 2 kpl (edellisvuonna 9)

Surullista on katsoa, kuinka ristipistely on vähentynyt. :( Ei vain ole ollut samalla tavalla aikaa eikä paloa istua rauhassa pistelemään. Neuleen tai virkkuun sentään voi ottaa mukaan... Sinänsä tämä on taas outo ilmiö aiempiin vuosiin verrattuna, koska yleensä ristipistely on ollut se, jonka määrä on pysynyt vakiona tai jopa kasvanut, vaikka muiden käsitöiden määrä vähenisi. Mutta tämä vuosi oli tällainen.


 Tässäpä ainoa vuoden 2016 isompi ristipistotyö, joka onkin ollut ahkerassa käytössä kuorokassina!


Näitä erilaisia tekniikoita hyödyntäen sain aikaiseksi:


 • Puseroita, toppeja, jakkuja, liivejä yms. 1 kpl (edellisvuonna 3)
 • Päähineitä 2 kpl (edellisvuonna 9) 
 • Sukkia, tossuja, säärystimiä yms. 12 kpl (edellisvuonna 21)
 • Lapasia ja kämmekkäitä 1 kpl (edellisvuonna 3) 
 • Mekkoja ja hameita 1 kpl (edellisvuonna 3) 
 • Sisustukseen liittyvää 12 kpl (edellisvuonna 17) 
 • Ponchoja, huiveja ja kaulureita 2 kpl (edellisvuonna 2) 
 • Etiopianuttuja 5 kpl (edellisvuonna 5)
 • Muita vauvaneuleita 1 kpl (edellisvuonna 0)
 • Kortteja 2 kpl (edellisvuonna 2) huom! tähän laskettu vain kortit, joissa on ristipistoja tms., ei siis askartelukortteja
 • Muuta 3 kpl (edellisvuonna 15)

Näistä ei nyt ole muuta sanottavaa kuin että, laskussa on ihan kaikkien juttujen määrä. Paitsi vauvaneuleitten, mutta se nyt johtui ihan siitä, että nyt syntyi joku, jolle neuloa. :)

 Tämän vuoden suosikkikäsityöni :)

Käsitöille on aina olemassa jokin kohde, ja tänä vuonna ne kohteet ovat olleet seuraavanlaisia:


 • Itselle tai omaan perheeseen 15 kpl (edellisvuonna 35)
 • Hyväntekeväisyyteen 9 kpl (edellisvuonna 17)
 • Lahjaksi 18 kpl (edellisvuonna 28)

Suhde on kääntynyt päälaelleen, ja lahjaneuleita on valmistunut eniten! Vaikka nopeastihan siitä taas kertyy, kun vauvapakettiinkin meni kerralla useampi neule. Ei minulla kyllä muuten ole ollut niin mahdottoman paljon noita lahjottavia, ihan normimäärä. :)


Nämä menivät lahjoiksi


Mitä lankavarastolle tapahtui vuonna 2016

 • Vuoden alussa 1.1.2016 lankavarastoni painoi 2432 g.
 • Lankaa kului vuoden aikana 4679 g (4055 g vähemmän kuin v. 2015).
 • Eniten kului lankaa marraskuussa (885 g); yli puolen kilon pääsin heinäkuussa (729 g) ja toukokuussa (676 g).
 • Heikoin langankulutuskuukausi oli huhtikuu (0 g). Alkuvuodesta lankaa kului muutenkin aika vähäisesti: tammikuu (91 g), helmikuu (145 g) ja maaliskuu (151 g) ja kesäkuu (254 g), kun taas loppuvuodesta kulutus oli vähän runsaampaa: elokuu (387 g), syyskuu (491 g), lokakuu (477 g) ja joulukuu (393 g).
 • Keskimääräinen langankulutus oli noin 390 g kuukaudessa. Edellisvuonna kulutin keskimäärin 728 g lankaa kuukaudessa, eli melkein on langankulutus puolittunut vuoden aikana.
 • Koska lankaa ei ollut kovin paljon alkuvuodesta, on ostoksia täytynyt tehdä, ja olen myös ottanut vastaan lankaa, kun sellaista on minulle ilmaiseksi tarjottu. Lankavarastoon tuli vuoden aikana 5509 g lankaa. Edellisvuonnahan en ostanut lankaa lainkaan.
 • Lankavarasto kasvoi vuoden aikana 830 grammalla.
 • Lankavarastoni painaa 31.12.2016 3257 grammaa.

Tässä vaiheessa totean, että tilastoissa on jokin 5 g heitto joko langankulutuksen/ostojen tai lankavaraston koon kohdalla, mutta en jaksa alkaa sitä selvittämään, missä se vika on. Lankavarasto ku näyttäisi kasvaneen vain 825 grammalla, mutta lankaostosten ja -kulutuksen ero on tuo 830 g.

Lankavarasto ei kuitenkaan ihan mahdottomia paina edelleenkään. Laatikossa on lähinnä langat tekeillä olevaan työhön sekä seuraavaan työhön, ja tietysti edellisten töiden jämälankoja.

Vuoden viimeiset lankaostokset


Suunnitelmien toteutuminen

Alkuvuodesta asetin itselleni vain yhden tavoitteen käsitöiden suhteen: keskityn hyväntekeväisyyskäsitöihin. Ihan mukavasti niitä sainkin tehtyä ja jämälangat niihin kulutettua. Mutta vielä tammikuun 1. päivänä en tiennyt, että viikkoa myöhemmin allekirjoittaisin paperin, joka muuttaisi koko elämäni. Siksi en jaksa edes ajatella, olenko toteuttanut mitään, mitä olisin suunnitellut. Ja koska elämä yllättää aina vaan, tuskin teen tulevallekaan vuodelle kauheasti suunnitelmia.

Tässä yksi käsityö, joka syntyi ihan ilman mitään suunnitelmaa. Tällaisia haluan tehdä lisää!

Blogitilastot

Tänä vuonna Heivattuihin Kudelmiin ilmestyi 30 postausta, mikä on 69 postausta vähemmän kuin edellisvuonna. Kaukana ovat ajat, jolloin postasin lähes joka päivä. Uutta tänä vuonna on kuitenkin se, että Heivatut Kudelmat löytyvät nyt myös Facebookista sekä neulepodcasteina YouTubesta. Jospa se toisi uutta vireyttä tähänkin harrastukseen! :)

Bloggerin tilastojen mukaan kävijöitä on ollut vuoden aikana noin 78 000, - KIITOS KAIKILLE! Kävijämäärä teki notkahduksen tuossa kevään, kesän ja syksyn aikana, mutta on noussut ihan hurjasti loppuvuotta kohden. Veikkaanpa, että somenäkyvyys on lisännyt kävijöitä myös täällä. :)

Tervetuloa blogiini myös ensi vuonna - toivottavasti täällä on silloinkin jälleen edes hiukan käsitöitä esiteltävänä!


4 kommenttia:

 1. Mukavaa ja parempaa alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 2. Mukavinta elämässä on vapaaehtoisuus. Voi tehä silloin kun huvittaa ja valita mitä tekee. Aina ei vaan huvita ja sekin on ihan ok. Sitten kun se inspis taas jyrää, niin johan syntyy vaikka mitä. :) Mukavaa alkanutta vuotta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Ja vasta sitten, kun ei enää mikään huvita, niin on syytä huoleen. Jos on sentään jotain elämässä, joka huvittaa ja josta saa iloa ja energiaa, niin pitäpä väliä sillä muulla. :) Hyvää tätä vuotta!

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)