Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, joulukuuta 31, 2015

Käsityövuosi 2015

Vuosi 2015 oli elämässäni eräänlainen käännekohta. Sain terveyteni takaisin, pääsin palaamaan rakkaaseen työhöni, aloitin uusia harrastuksia ja elvytin vanhoja. Kaikki tämä on kuitenkin tapahtunut vanhojen harrastusten kustannuksella, siksi käsityöharrastuskin on alkanut pikkuhiljaa hiipua. Ehkä sillekin on vielä aikansa... Nyt mennään tukka putkella muualla! :)

Joka tapauksessa katsastetaan käsityövuoteen 2015!

Kaikki vuoden 2015 käsityöt

Käsityövuoden 2015 hupaisia numerotilastoja

Vuonna 2015 käsitöitä valmistui yhteensä 80 kappaletta! Käsitöiden kappalemäärä vähenee vuosi vuodelta, sillä vuonna 2014 tein 115 käsityötä, vuonna 2013 173 ja vuonna 2012 peräti 230. Mutta ei se määrä vaan laatu... Pakonomainen tarve tehdä koko ajan käsillä jotain on ehkä hiipunut. Ja elämään tullut muuta sisältöä!

Näistä käsitöistä valmistui:

 • Neuloen 32 kpl (edellisvuonna 32 eli saman verran!)
 • Virkaten 15 kpl (edellisvuonna 52)
 • Sekä neulomista että virkkaamista sisältäviä käsitöitä 4 kpl (edellisvuonna 8)
 • Ristipistellen 18 kpl (edellisvuonna 19)
  • Joista ristipistojen lisäksi sisälsi ompelua 3 kpl
 • Ommellen 9 kpl (edellisvuonna 3 kpl)
 • Käsinommellen 2 kpl (edellisvuonna ei lainkaan)

Suurin yllätys on se, että virkkaaminen on selkeästi vähentynyt aiempiin vuosiin verrattuna. Toki käsitöiden kokonaismääräkin on vähentynyt, ja ilmeisesti nyt sitten virkkuiden kustannuksella.

Ristipistoilu on ollut ainoa käsityönlaji, joka on pitänyt pintansa! Olenkin harrastanut sitä ihan joka ikisenä vuoden päivänä. Eikä ristipistotyöt edes ole olleet mitään pikkuruisia, vaan ihan kohtalaisen kokoisia. Jes!

Ompelukoneen ääressä on tullut vietettyä hiukan enemmän aikaa kuin aiemmin. Lähinnä pienempiä juttuja surautin - ja yhden tilkkupeiton. :)

Vuoden 2015 Ristipistoprojekti, samalla myös isoin ompeluprojektini

Näitä erilaisia tekniikoita hyödyntäen sain aikaiseksi:

 • Puseroita, toppeja, jakkuja, liivejä yms. 3 kpl (edellisvuonna 8)
 • Päähineitä 9 kpl (edellisvuonna 34) 
 • Sukkia, tossuja, säärystimiä yms. 21 kpl (edellisvuonna 9)
 • Lapasia ja kämmekkäitä 3 kpl (edellisvuonna 8) 
 • Mekkoja ja hameita 3 kpl (edellisvuonna 3) 
 • Sisustukseen liittyvää 17 kpl (edellisvuonna 24) 
 • Ponchoja, huiveja ja kaulureita 2 kpl (edellisvuonna 4) 
 • Etiopianuttuja 5 kpl (edellisvuonna 18)
 • Kortteja 2 kpl (edellisvuonna 1) huom! tähän laskettu vain kortit, joissa on ristipistoja tms., ei siis askartelukortteja
 • Muuta 15 kpl (edellisvuonna 5)

Sukkien määrä on taas ollut kasvussa, kun edellisenä vuonna se oli selkeässä laskussa. Kohta "muuta" hämmästyttää jälleen, enkö ole oikein osannut määritellä, mitä olen tehnyt? Työjuttuja tein aika paljon töihinpaluun lähestyessä, ehkä ne "muuta" olivat sitten niitä.

Tämän vuoden suosikkisukat

Käsitöille on aina olemassa jokin kohde, ja tänä vuonna ne kohteet ovat olleet seuraavanlaisia:

 • Itselle tai omaan perheeseen 35 kpl (edellisvuonna 65)
 • Hyväntekeväisyyteen 17 kpl (edellisvuonna 46)
 • Lahjaksi 28 kpl (edellisvuonna 4)

Aikomuksenani oli tehdä enemmän hyväntekeväisyyteen, ja se on aikomukseni edelleenkin, mutta tänä vuonna hyväntekeväisyys on jäänyt vähän vähemmälle huolimatta paastonaikana järjestämästäni tempauksesta. Siinä suhteessa on hyvä petrata!

Lahjaneuleiden määrä hämmästyttää. Ei kait meillä noin paljon ole ollut juhlia tänä vuonna? Toisaalta, jos samalle ihmiselle lähtee pakettin sekä sukat että jotain muuta, niin nopeastihan siitä kertyy.

Yksi tämän vuoden lahjakäsitöistä

Mitä lankavarastolle tapahtui vuonna 2015

 • Vuoden alussa 1.1.2015 lankavarastoni painoi 11716 g.
 • Lankaa kului vuoden aikana 8734 g (2629 g vähemmän kuin v. 2014).
 • Eniten kului lankaa maaliskuussa (2377 g); yli kilon pääsin heinäkuussa (1320 g) ja kesäkuussa (1284 g). Kaikille näille kuukausille yhteistä on, että silloin valmistui peitto, mikä selittää isoa langankulutusmäärää. Yli puolen kilon kulutuksia oli tammikuussa (870 g) ja marraskuussa (722 g), niinä kuukausina valmistui vähän isompaa vaatetta.
 • Heikoin langankulutuskuukausi oli helmikuu (0 g). Muut kuukaudet olivat kulutukseltaan aika tasaisia: Toukokuu (412 g), huhtikuu (377 g), syyskuu (362 g), joulukuu (360 g), lokakuu (326 g) ja elokuu (324 g). 
 • Keskimääräinen langankulutus oli noin 728 g kuukaudessa. Edellisvuonna kulutin keskimäärin 947 g lankaa kuukaudessa, eli alaspäin on tultu, muttei mitenkään rajusti.
 • Päätin alkuvuodesta, etten hanki mitään käsityömateriaalia koko vuonna, jollei ole aivan pakko. Koko vuonna ostin tasan kaksi tokkaa ristipistolankaa, se oli lähestulkoon pakollinen hankinta sillä hetkellä, ja sekin tapahtui vasta joulukuun puolivälissä.
 • Neulelankaa en siis ostanut lainkaan koko vuonna. Lisäksi lahjoitin lankaa pois 550 grammaa vuoden aikana, 450 grammaa blogiarvonnassa ja 100 g neulekirkon kolehtiin.
 • Langankulutus ja lahjoitukset yhteenlaskettuina lankavarasto pieneni vuoden aikana 9284 grammalla.
 • Lankavarastoni painaa 31.12.2015 2432 grammaa.

Olen iloinen siitä, ettei käsityömateriaalia tullut hankittua vuoden aikana, eikä ole siihen ollut tarvettakaan. Näin on hyvä. :)

Vuonna 2015 poislahjoitettuja lankoja

Suunnitelmien toteutuminen

Tiivistettynä tärkein uudenvuodenlupaukseni oli olla hankkimatta turhaa tavaraa, koskien myös käsityömateriaalia. Aika hienosti olen kyllä lupaukseni pitänyt. Joihinkin vähän turhiin vaateostoksiin sorruin jossain vaiheessa, mutta sain ne kyllä itselleni perusteltua. Myös soittimia tuli hankittua turhan innokkaasti, mutta sitä en kadu. ;) Se oli oikeastaan pieni palkinto siitä, että alkuvuoden olin jaksanut säästää kaikki rahani ja käyttää ne sairauteni parantamiseen. Tärkeysjärjestys.

Alkuvuodesta listasin neule- ja virkkuutöitä, jotka aioin toteuttaa vuoden aikana, ja ilokseni voin todeta, että kaikki tuli tehtyä! :)

Ristipistojutuista sain toki tärkeimmän tehtyä, mutta yhä jäi useampi malli sille listalle, jonka laadin alkuvuodesta. Mutta ei se mitään, olen tehnyt tosi paljon ihania ristipistotöitä vuoden aikana!

Tässä yksi ristipistotyö, jota en alkuvuodesta ollenkaan ajatellut tekeväni tänä vuonna. :)

Vuosi ei oikeastaan tuonut käsitöiden puolelle mitään uutta. En opetellut uusia tekniikoita tai muutenkaan tehnyt mitään sellaista, joka olisi ollut ihan merkittävällä tavalla minulle uusi juttu. Tutun ja turvallisen parissa onkin helpompi rentoutua ja vain nauttia tekemisestä!


Blogitilastot

Tänä vuonna Heivattuihin Kudelmiin ilmestyi 87 postausta, mikä on 97 postausta vähemmän kuin edellisvuonna. Kun käsityöt vähenevät, on myös vähemmän aihetta kirjoittaa blogiin. Aika hurjaa, että toissavuonna eli 2013 kirjoitin peräti 320 postausta - miten te olette jaksaneet niitä edes lukea?

Bloggerin tilastojen mukaan kävijöitä on ollut vuoden aikana noin 104 900, kävijälaskurin mukaan noin 63 150 - KIITOS KAIKILLE! Eniten kävijöitä oli alkuvuodesta, mutta loppuvuodesta käynnit ovat selkeästi vähentyneet, kuten myös toki postausten ja esiteltävien käsitöiden määrä.

Tervetuloa blogiini myös ensi vuonna - toivottavasti täällä on silloinkin vielä jotain käsitöitä esiteltävänä!


2 kommenttia:

 1. Vau mikä käsityövuosi sinulla onkaan takana päin. Hienoja töitä pitkin vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan tuo käsitöiden määrä vähentynyt roimasti aiempiin vuosiin nähden, mutta elämässä on ollut niin paljon muuta.

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)