Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, joulukuuta 29, 2014

Sillä lailla tällä lailla ennen vanhaan...

Välillä on mukavaa huomata, kuinka ristipistohommissa jokin kangas ja kaapissa odottava malli vain kohtaavat. Eivät välttämättä täydellisesti, mutta kohtaavat kuitenkin.

Alkuvuodesta - vai oliko se peräti viime vuoden puolella? - tilasin jotain ristipistotarvikkeita Casa Ceninasta, ja sain yllätyksekseni ilmaislahjana suorakaiteen muotoisen palan pellavakangasta, jossa oli valmiiksi ommeltu päät kujan muotoon, vieläpä ihan koristeellisesti. Sehän suorastaan huusi päästä seinävaatteeksi, kun ripustinta vartenkin oli väylä valmiina. Kangaspalan muoto ja koko sopivat myös mitä parhaiten Little House Needleworksin Yesteryear -mallille (voit katsoa alkuperäisen mallin kuvan esim. tästä linkistä).

Vasta pistelyn aloitettuani huomasinkin, että tuo ilmaiseksi saamani kangaspalahan olikin leikattu ihan kieroon. Siis toki silmämääräisesti suoraan, ja varmasti mittaamallakin leveys oli molemmista päistä sama, mutta ei suinkaan langansuuntaisesti suoraan. Kuitenkin sellaisissa ristipistotöissä, joissa reunoja ei ole tarkoitus viimeistelyn yhteydessä taittaa piiloon minnekään, olisi aika lailla suotavaa, että kangas olisi langansuuntainen - syytä tuskin tarvitsee teille enempää selittää. Niinpä leikkasin reunat (ei ne huolitellut päädyt, vaan sivureunat) suoriksi, ja siinä sen kierouden huomasi: siinä missä toisesta päästä lähti pois millin verran, toisessa päädyssä lähti useita senttejä. Onneksi leveyttä jäi yhä riittävästi, että sain vielä tuon mallin siihen hyvin mahtumaan. Hieman mietitytti, kuinka viimeistelyn käy, kun työ selvästi kapeni, olin nimittäin hankkinut jo tätä seinävaatetta varten tietyt ripustimet sekä reunapitsiä. Mutta hyvin kävi, sillä reunapitsin kanssa leveys tuli tismalleen ripustimiin sopivaksi! :)

Yesteryear
Tehty ajalla: 5.-29.12.2014
Malli: Little House Needleworks: Yesteryear
Kangas: 28 ct pellava vaalea (ilmaislahja Casa Ceninasta)
Langat: DMC B5200, 221, 420, 433, 434, 676, 754, 898, 926, 3011, 3022, 3051, 3052, 3371, 3768, 3790
Pistot: Ristipistoja
Koko: 87x196 pistoa, n. 15x35 cm; viimeistelyn koko 27x48 cm
Viimeistely: Seinävaatteeksi
Muuta: Ripustimet ja pitsi Ateljé Margarethasta, napit omasta varastosta 


(Kaksi samantyyppistä kuvaa siksi, että ensimmäinen on salaman kanssa otettu, alempi ilman salamaa.)

Vasta nuo kuvat otettuani huomasin, että tässä kankaassahan on selvästi myös nuo päätykujat ommeltu kieroon eli ei langansuuntaisesti! Eroa on kankaan yläreunasta pistelyn yläreunaan mitattuna peräti 3 mm vasemman ja oikean reunan välillä. Se voi tuntua mitättömältä, mutta näkeehän tuon silmällä, että pistely näyttää olevan horisontaalisesti kierossa. Eihän tuolle mitään mahda enää tässä vaiheessa, ja vikahan ei ole oma, vaan kankaan valmistajan. Mahtaakohan siinä olla syy, miksi tätä kangasta jaettiin ilmaislahjaksi asiakkaille? Ei pitäisi kurkata lahjahevosen suuhun, mutta myyjän olisi tietysti ollut hyvä laittaa kankaan mukaan vaikka viesti, että kyse on B-laadusta, jotta sen olisi voinut ottaa huomioon pistelymallia valitessa - juuri tällaisessa mallissa se vinous korostuu toisin kuin jossain epäsymmetrisemmässä mallissa sitä ei olisi edes huomannut.

Mutta näillä mennään!


Sinänsä olen kyllä omaan osuuteeni tässä pistelyssä ja etenkin viimeistelyssä erittäin tyytyväinen. Pitsi sopi tähän malliin mitä parhaiten, vaikka tilasin sen ihan sokkona jo paljon ennen kuin olin tätä pistelyä edes aloittanut. Oma keksintöni oli myös ommella pienet napit tuon pistelyn yläpuolelle. Muuten olisi jäänyt ehkä vähän turhan paljon ylimääräistä tilaa pistelyn ja reunan väliin, mutta nuo napit "täyttävät" sen tilan sopivasti, eivätkä kuitenkaan kiinnitä liikaa huomiota. Ja sopivat tietysti myös noihin puisiin ripustimiin!

Yhden ainoan värin jouduin vaihtamaan, kun kangas oli vaaleampi kuin alkuperäisessä mallissa. Se väri on tietysti valkoinen, sillä alkuperäisen mallin "cream" oli lähes samaa sävyä kuin käyttämäni kangas. Siksi vaihdoin sen tilalle kirkkaimman mahdollisen valkoisen eli DMC:n B5200 saadakseni sen erottumaan pohjasta.


Tämä malli ihastutti minua aikoinaan siksi, että olen erityisen viehättynyt juuri 1800-1900-lukujen taitteeseen, vaikka myös 1800-luku kiehtoo minua. Niin kirjallisuudessa, musiikissa kuin kuvataiteessakin huomaan nauttivani erityisen paljon tuon aikakauden tuotannosta. Myös noihin aikoihin sijoittuvat romaanit (vaikka olisivat myöhemmin kirjoitettuja) kiinnostavat minua. Silloin tapahtui niin paljon muutoksia maailmassa alkaen teollistumisesta ja monista uusista keksinnöistä, jotka alkoivat muuttaa ihmisten elämää hyvin nopealla tahdilla. Niitä keksintöjähän on myös tässä ristipistotyössä, ja enimmäkseen nuo vievätkin ajatukset heti 1900-1910-luvuille, ainoastaan tuo velosipedi on ennemminkin 1800-luvun alkua, sillä nykyisen polkupyörän tyyppinen kulkupelihän keksittiin jo 1880-luvulla. Kuvan puhelin ja kirjoituskone pysyivät tuollaisina vielä pitkään, itsekin olen samanlaisella puhelimella soitellut ja kirjoituskoneella näpytellyt - vaikka varsinaiset konekirjoitusopinnot tein jo ihan sähköisellä kirjoituskoneella (ei sentään atk:lla vielä silloin).


Kaavailin mielessäni tällä seinävaatteelle paikkaa tuohon seinälle raanun oikealle puolelle, mutta se tuntuikin istuvan paremmin vasemmalle puolelle. Nyt tuo seinä näyttää vähän epätasapainoiselta, mutta eiköhän se tasoitu aikanaan, kun saan tehtyä lisää ristipistotöitä. Saa nähdä sitten, siirtyykö tuo vielä toiselle puolelle, sillä mielessäni on joskus tehdä yksi LHN:n malli tuonne oikealle kirjahyllyn yläpuolelle, ja siinä muistaakseni on vähän saman aikakauden tunnelmaa... Mutta siihen nyt menee joka tapauksessa vielä pitkäkin aika, tuskin tapahtuu tulevan vuoden aikana. :)

Minullahan on suunnitelmissa projekti, jonka olen nimennyt "vuoden 2015 ristipistoprojektiksi", ja hieman olen jo suunnitelmiani ja esivalmistelujani täällä esitellytkin. Mutta koska vielä ollaan vuodessa 2014, aloitan tänä iltana vielä yhden muun ristipistotyön, jonka valmistuessa ollaan varmasti jo turvallisesti ensi vuoden puolella, jotta voin sen 2015-projektin aloittaa. :) Sitä paitsi en ole vielä ehtinyt siihen edes ristipistokankaita leikata enkä reunoja huolitella, joten en ehtisikään sitä vielä tänään aloittaa. :)

Mukavaa alkanutta uutta viikkoa kaikille! :)

2 kommenttia:

 1. Olet viimeistellyt herttaisen ristipistotyösi sievästi! Olet taitava, ja Sinulla on "silmää" kauneudelle. :)
  Olen ostanut ristipistomalleja tai -pakkauksia vain suomalaisilta myyjiltä (vaikka toki heidänkin mallinsa ovat usein ulkomailta tuotuja). Usein olen kuitenkin ihaillut ulkomaisten ristipistomallien myyjien nettisivuilta heidän mallejaan; tuntuu kuin ruoho olisi aidan toisella puolen vihreämpää ;-) ja nuo ulkomaiset mallit Suomesta saatavilla olevia malleja kauniimpia. Tämäkin mallisi on ihastuttava!
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Valitettavasti itse olen löytänyt aikoinaan nuo ulkomaisetkin ristipistokaupat... Silloin kun Violarium toimi tässä "naapurissa", niin sieltä sai vähän liiankin helposti ranskalaisia ristipistomalleja (esim. Couleur d'Etoile ja Isa Vautier), mutta sitten tuli myös tehtyä kimppatilauksia ristipistoporukan kanssa ulkomailta. Casa Ceninassa minulla on loppumaton toivelista. Ja ristipistoblogeista noita malleja ja suunnittelijoita aina bongailee lisää. Nyt yritän hillitä osteluani näidenkin osalta. Ja hyvä onkin hillitä, minähän tilasin aikoinaan kaikki DMC:n langat Amerikasta saakka aina sellaisissa erissä, että sain ne ilman tulleja. Siellähän ne on pilkkahintaisisia Euroopan hintoihin verrattuna Nyt on kaikki värit hamstrattuna, eli ostan niitäkin vain täydennyksiä kotikaupungin käsityöliikkeestä silloin, jos jokin väri loppuu. Vaikka ei ne ihan äkkiä lopu, etenkin kun mustaa ja valkoista on isompia määriä (niitähän menee yleensä joka työhön).

   Laitan jossain vaiheessa näitä jo pistelemiäni malleja taas blogiin kaupaksikin... *vink vink*

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)