Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, lokakuuta 19, 2014

Tuunaa mattosi

Tällä viikolla siivosin kaappeja, ja eräästä kaapista vastaani tupsahti tällainen:


Maton olen virkannut trikookuteesta tammikuussa 2012. Se oli alun alkaenkin tuollainen löperö, jossa reunat repsottivat. Mutta kyllä se käyttöön pääsi. Meillä oli olohuoneessa metallijalkainen mekanismituoli, jota oli hankala siirrellä paitsi painavuutensa vuoksi myös siksi, että metallisista jaloista tulee herkästi naarmuja lattiaan. Tämä matontekele pääsikin mekanismituolin alle, jolloin siirteleminen helpottui huomattavasti, kun matto liikkui siellä tuolin alla samalla kuin tuolikin. Eivätkä maton repsottavat reunatkaan haitanneet, kun käytännössä koko matto jäi näkymättömiin tuolin alle. Viime vuoden lopulla myimme mekanismituolin pois vähäisen käytön vuoksi ja saadaksemme olohuoneeseen tilaa uusille soittimille (niitä meillä on enemmän kuin minulla villasukkia...). Maton nakkasin sillä erää kaappiin pois silmistä ja pois mielestä.

Tiistaina Itellan (vai joko se on taas Posti?) kotiinkuljetuspalvelu kiikutti meille pari uutta mattoa entisten huonokuntoisten tilalle. Harvoin meillä käy niin, että uudet matot laitetaan vain entisten tilalle, vaan yleensä tulee vähän muutenkin vaihdettua mattojen paikkoja. Työhuone ja etenkin kodinhoitohuone meillä on sellaisia, että sinne nakataan muista huoneista vähän käytetyt matot, jos halutaan toisiin huoneisiin uudet tilalle, koska niihin kelpaa vähemmänkin siistit matot. Tällä kertaa työhuone sai kokonaan uuden maton ihan vain siksi, että edellinen oli aina rullallisten tuolinjalkojen alla, ja käytäntö vaati vähän pienempää. Kodinhoitohuoneen oikeasti ihan resuinen ja purkautunut matto pääsi viimeiselle matkalleen, ja työhuoneen matto sen tilalle kodinhoitohuoneeseen, ja siirtyipä sieltä kodinhoitohuoneestakin lopulta yksi pikkumatto työhuoneeseen. Melkoista säätämistä... Lopulta siihen kodinhoitohuoneen lattialle jäi selkeästi pikkumaton mentävä aukko, mutta ajattelin että ehkä siihen tottuu.

Jatkoin kuitenkin kaapin siivoamista, ja sieltähän tuo vihreä trikoomatto sitten tupsahti. Ensimmäinen ajatukseni oli: "Hyi olkoon, kirpparille - vaikka tuskin tuo kenellekään kelpaa!" Sitten muistin sen pikkumaton mentävän aukon, ja siihen tämän maton sitten nakkasin. Joskin illalla vielä isäntä vaihtoi tämän ja toisen pikkumaton paikkaa, käytännön syistä sekin, koska kylppärin ovi ei olisi mennyt muuten kiinni. Tämä trikoomatto kökötti vähän kummallisella paikallaan reunat rullalla pari päivää ihan sellaisenaan, enkä jaksanut uhrata sen rumuudelle toistaiseksi ajatustakaan.

Perjantaina ihan maton ohi (tai yli!) kulkiessani sain kuitenkin älynväläyksen. Olin edellisiltana purkanut pari huonoksi mennyttä neulevaatettani, joista olin ajatellut neuloa tiskirättejä. Hoksasin kuitenkin, että Novitan Hanko -purkulanka voisi kaksinkertaisena toimia tämän maton reunuksena erinomaisesti! Hanko on sen verran joustamatonta, etenkin kaksinkertaisella langalla virkattuna, että se voisi hyvinkin saada maton rullautuvat reunat ojennukseen.

Eikä siinä varmaankaan mennyt kuin tunti, kun perjantai-iltana tuon reunuksen virkkasin:

Maton reunus
Tehty: 17.10.2014
Malli: Syntyi tehdessä
Lanka: Novita Hanko luonnonvalkoinen (010) purkulanka kaksinkertaisena
Langankulutus: 145 g
Virkkuukoukku: 10 mm
Koko: Reunuksen leveys n. 5 cm, reunuksen ympärys n. 226 cm (maton halkaisija 72 cm)
Muuta: Tuunasin maton! :) 


Täytyy sanoa, että maton ilme muuttui ihan pikkuisen. :) Itse asiassa olin jo aiemminkin miettinyt reunuksen tekoa, mutta koska silloin minulla ei ollut mitään siihen sopivaa lankaa ylimääräisenä, niin homma vain jäi, ja matto unohtui kaappiin. Nyt eivät reunat repsota, ja varmasti tämän voisi siirtää jopa takaisin kodinhoitohuoneen toiseen päähän, kylppärin ovikin voisi aueta, kun ei ole enää matonreunat pystyssä. Mutta en viitsi siirtää, tämä näkyy nyt kivasti muihin huoneisiin, jos kodinhoitohuoneen ovi sattuu olemaan auki. :)


Jos muutamana päivänä olin "käsityökriisissä" käsitöiden ylituotannon vuoksi (eilisen blogitekstin kirjoitin ajastuksella jo ennen kuin olin edes ajatellut tämän maton tekemistä), niin tämä maton tuunaus palautti uskoni siihen, että käsityönä voi tehdä jotain oikeasti tarpeellistakin. Tietysti vaatteetkin ovat tarpeellisia, mutta ei silloin, jos niitä tehdään liikaa. Tuntuu myös hyvältä ajatus siitä, että kahdesta käytännössä roskiskelpoisesta jutusta tulikin yksi käyttökelpoinen: matto olisi entisessä muodossaan taatusti päätynyt roskiin heti, kun ensimmäinen korvaava pikkumatto olisi kävellyt kaupassa vastaan. Hihatin oli puolestaan venynyt ihan käyttökelvottomaksi, ja purkutuomion se sai ainoastaan siksi, että olen kokenut samasta langasta neulomani tiskirätit hyvin käyttökelpoisiksi. Vielä käyttökelpoisempi tuo lanka on kuitenkin maton reunuksena - tiskiräteistäkin voi tulla helposti ylituotantoa...


Olisi mahtavaa, jos itsellä olisi voimia miettiä kaikille epäsopiville vaatteilleen tai muillekin tavaroilleen uusi käyttötarkoitus. Kirjastossa olen nähnyt monenlaisia tuunauskirjoja, joissa on tehty vanhoista villapuseroista, farkuista ja kauluspaidoista ties mitä uutta ja kivaa. Minä en kuitenkaan jaksa alkaa miettiä uusia käyttötarkoituksia kaikille vaatteilleni. Toivon, että kirppareille eksyy joku, joka joko kelpuuttaa vanhat vaatteeni suoraan käyttöönsä tai osaa hyödyntää niitä joksikin uusiotuotteiksi. Toinen lähikirppareistamme ottaa vastaan lahjoituksia, ja tietääkseni siellä myös pyörii joku "tuunauskerho", joka muokkaa esimerkiksi vanhoista vaatteista tai kodintekstiileistä uusia tuotteita myytäväksi. Uskon, että monet vanhat neuleeni saavat sitä kautta uuden elämän. Ja kenties osa pääsee uuteen kotiin myös oman kirpparipöytäni kautta siitä meidän toiselta lähikirpparilta. Siis muutaman viikon päästä. Tai jos joku blogini lukija tuntee valtavaa paloa tuunaukseen ja haluaa vanhat neuleeni uusiokäyttöön, niin tervetuloa hakemaan! :) (osoitteen saa sähköpostilla)

Suloista syyslomaviikkoa! :)

 

19 kommenttia:

  1. Todella kauniisti tuunattu. Tekisi mieli itsekin virkata tommoinen ihana matto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siitäpä vaan tarttumaan koukkuun - matto on nopea tehdä, mutta vaatii vähän käsivoimia...

      Poista
  2. Superonnistunut tuunaustyö! Onneksi olkoon.

    VastaaPoista
  3. Sievä tuunaus, melkein kuin eri matto:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kyllä tämä melkein eri matolta tuntuukin. Ja sellainen olo tuli myös, että tuo vihreä pyörylä taisi jäädä alunperinkin kesken, vaikka siihen mukamas jonkinlaisen "reunuksen" teinkin piilosilmukoilla. Nyt se piilosilmukkakerros jäi tuohon vain pieneksi kohokerrokseksi, en alkanut sitä purkamaan.

      Poista
  4. Tuostahan tuli tosi kiva, reunus sopii siihen hyvin :)

    VastaaPoista
  5. Mattohan on nyt kuin uusi.
    Olipa kiva lukea kaappiensiivous-sessiostasi. Itse tyhjentelin omia lanka- ja kangasvarastojani keväällä yhdelle koululle samassa taloyhtiössä asuvan opettajan kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla ei ole tarvetta lankojen vähentämiseen, kyllä ne siitä kuitenkin aikanaan muuttuvat neuleiksi, mutta ei sitä uutta lankaa nyt niin kamalasti tarvitse ostella. ;)

      Poista
  6. Kaunis tuunaus, kannatti ehdottomasti tuunata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllähän se kannattaa silloin, jos sillä saa esineelle pidennetyn käyttöiän.

      Poista
  7. Hei! Ihanan raikas tuli tuosta matosta!

    Tuohon edelliseen postaukseen viitaten laitan sulle tähän linkin yhteen blogiin, jota saattaisit pitää kiinnostavana, ellei tämä ole sulle jo tuttu. :)

    http://diy-showroom.com/causetowear/

    Ihania syyspäiviä!

    VastaaPoista
  8. Valkoinen reunus piristi vanhaa mattoa ja se on tosi raikas. Mitään ei kannata heittää pois,kun helposti muuttamalla tulee uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) En tosin allekirjoita tuota, etteikö mitään kannattaisi heittää pois: kun ei ole säilytystilaa, en ala varastoimaan tavaraa sillä periaatteella, että jos joskus sattuisi kuitenkin tarvitsemaan. Tuunaajatyypit hakekoon ne minun romuni sitten kirpparilta omiin askarteluihinsa! :)

      Poista
  9. Hieno ja pirteän värinen matto. Teillä siellä taitaa olla kouluista syysloma. Meillä oli viimeviikolla,myös minulla:) Minulla on kyllä vielä tääkin viikko,kun tään viikon ope on pakkolomalla:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ai, teillä on ollut syysloma jo viime viikolla? Minä jotenkin kuvittelin, että se on kaikkialla viikko 43, en edes osaa ajatella, että jossain voisi olla muulloinkin. :)

      Poista
  10. Hienoa, että matto pääsi jälleen, kuin uutena, teitä palvelemaan... ;-) Reunus muuttaa maton ulkonäköä paljon. Onpa virkattu matto kaunis! Se saa varmasti hyvälle mielellekin, kun saa ensin iloita virkkauksesta ja sitten ihailla itse tekemäänsä..! :-)
    Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä virkattuja mattoja on monenlaisia näkynyt blogeissa. Itse en ole niihin valmiisiin malleihin oikein tykästynyt, ne näyttävät lähinnä pitsiliinoilta jättikoossa. ;) Olenkin molemmat virkatut mattoni tehnyt ihan omasta päästä, toinen on isoäidinneliösovitelma. :)

      Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)