Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, heinäkuuta 14, 2014

Hyvän mielen vaatekaappi

Nyt täytyy pitkästä aikaa suositella hyvää kirjaa kaikille! Tämä ei liity oikeastaan millään tavalla käsitöihin, vaan suosittelen sitä jokaiselle, joka käyttää vaatteita. Eli jos sinulla ei ole tapana kuljeskella kaiken aikaa syntymäasussasi, niin lue tämä kirja! :)


Kirja on siis Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi. Kannessa lukee osuvasti: "Ratkaise omat vaatepulmasi ja... samalla globaalin muotiteollisuuden epäkohdat." Joku vähemmän muotitietoinen saattaa ajatella, että tämä kirja ei kuulu hänelle, mutta koska jokainen meistä käyttää enemmän tai vähemmän jonkinlaisia vaatteita, niin tämä kirja ei voi olla koskettamatta.

Käsityöharrastajan näkökulmasta kirjassa on aika kattavasti tietoa eri tekstiilimateriaalien ominaisuuksista sekä niiden tuotantomenetelmien ekologisuudesta ja eettisyydestä. Väkisinkin tuli mieleeni, onko maailmassa mitään materiaalia, josta uskaltaisin tehdä käsitöitäni tai jonka voisin pukea ylleni tuntematta omantunnonpistosta?

Kirja herätti minussa niin paljon ajatuksia, etten ole pystynyt niitä vielä edes omassa sisimmässäni laittamaan järjestykseen, saati että voisin niitä nyt tähän kirjoittaa. Niissä ajatuksissa riittää pureskeltavaa pitkäksi aikaa. Toivon kuitenkin, että niillä on pitkällä aikavälillä vaikutusta siihen, miten pukeudun - ja koska pukeudun paljon itse tekemiini vaatteisiin, myös tulevaisuuden käsitöihini. Maailmaa tai edes omaa elämäänsä (tai vaatekaappiaan) ei voi parantaa kertarysäyksellä, mutta pienin askelin voi edetä. Ja joka päivä voi tehdä sillä hetkellä parhaan mahdollisen valinnan - varsinkin kun tämän kirjan myötä on taas paljon enemmän pohjaa niiden hyvien valintojen tekemiseen, ainakin vaatteiden ja muiden tekstiilien suhteen.

Joko sanoin, että suosittelen? :) Pistä kirja varaukseen kirjastosta, niin minäkin tein! :)

10 kommenttia:

 1. Minunkin mielestäni tuo oli hyvä ja ajatuksia herättävä kirja. Itse aloin noudattaa 333-metodia vaatekaappini järkeistämiseksi kirjan innoittamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en todennäköisesti ala mitään metodia noudattaa, mutta enemmän haluan kiinnittää huomiota siihen, mitä sinne vaatekaapin täytteeksi päätyy tulevaisuudessa. Aika vastikään olen vaatekaappini karsinutkin isolla kädellä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hienoa! :) Kirja on kirjoitettu tosi hyvin, eli ei todellakaan raskasta luettavaa.

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja kannatettavalta luettavalta. Vaatteisiin liittyvät kulutusasiat ovat tosiaankin jokaista lähellä - kirjaimellisesti - joten niistä on helppo aloittaa paremmaksi ihmiseksi tuleminen. Pienillä valinnoilla ja teoilla on lopulta kuitenkin iso merkitys. Taidanpa laittaa varaukseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita vaan varaukseen! :) Minäkin varasin kirjan jo monta kuukautta sitten, nyt vasta sain sen luettavakseni, eli suosiossa tuntuu olevan. Ajattelin ensin, että eihän tämä minua koske, kun en hyppää muodin oikkujen perässä, ja muutenkin olen aika maltillinen vaatehankinnoissani, nekin kirpparilta tai itsetehtyjä, pääasiassa. Mutta kummasti se vaatekaappi pursuaa niistä itsetehdyistä ja käytettynä ostetuistakin, jotain malttia pitäisi siis siihenkin saada. Ainakin niin, etten tekisi uusia neulevaatteita enää ihan pelkästä mieliteosta, vaan miettisin sitä tarvetta myös. Parhaassa tapauksessa tietysti tarve ja mieliteko kohtaavat samassa neuleessa! :)

   Poista
 4. Kiitos kirjavinkkauksesta! Nyt kesällä olen lukenut Anne Te Velde-Luoman kirjan Kaaoksen kesyttäjä. Kannattaa lukea, jos et ole vielä kirjaan tutustunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! :) En tosin tiedä, missä tällaisella siivoushullulla olisi se kaaos, joka pitäisi kesyttää... ;)

   Poista
  2. Todellakin ajattelemisen arvoinen kirja! Tuntuu, että olen tehnyt vaatekaappiini vain hyviä ja harkittuja löytöjä sen jälkeen kun tuon luin.
   hauskaa kesän jatkoa!
   t. Katja (satunnainen lukijasi :)

   Poista
  3. Juu, kyllä minuakin alkoi ahdistaa tuo vaatekaappini sisältö, ennen kaikkea kaikkien tekemieni neuleiden osalta, siellä kun on niitä pikkuisen liian löysiä neuleita, kun en ole osannut (enkä vieläkään osaa) tehdä sopivankokoisia neuleita itselleni - niitä kun ei voi sovittaa vasta kuin valmiina, eikä sitten huvita alkaa purkamaan. Monet neuleet tuntuvat juuri puikoilta pudonneina tosi ihanilta ja sopivilta päällä, mutta sitten käytössä eivät välttämättä olekaan niin toimivia. En kuitenkaan raaskisi neuleistani luopuakaan, olivat ne sitten sopivia tai ei. Olenkin ajatellut, että ennemmin panostan siihen, millaisia vaatteita sinne kaappiin jatkossa ilmestyy kuin siihen, että sieltä pitäisi ihan hirveästi lähteä vaatteita pois - varsinkin kun niitä lähti toissatalvena muutama säkillinen jo kierrätykseen.

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)