Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, huhtikuuta 19, 2014

Lankalauantai

Lankalauantaina täytyy tietysti kirjoittaa paljon asiaa langoista. :)

Joskus olen esitellyt lankalauantaina uusimpia lankaostoksiani. Sellaisia ei kuitenkaan tällä kertaa ole luvassa, koska ei ole niitä ostoksiakaan. Olen antanut itselleni luvan käydä lankaostoksilla seuraavan kerran, kun kolme edellytystä ovat täyttyneet. Näistä yksi on jo toteutunut, toinen tulee täyteen ensi yönä vuorokauden vaihtuessa. Kolmannen kohdan täyttymistä odotellaan vielä jonkin aikaa.

Minulla ei ole oikeastaan edes erityisempää hinkua lankaostoksille. Jottei sitä hinkua tulisikaan, on hyvä kurkistaa välillä oman kaapin lankalaatikoiden sisälle ja muistuttaa itseään, millaisia lankoja siellä jo onkaan. Onhan minulla ajantasainen lankakirjanpito tietokoneella, mutta sen selaaminen ei ole ihan sama asia, kun lankojen näkeminen.

Tänään pääsette siis kurkistamaan lankalaatikoihini! :) Onhan nämä kaikki langat täällä jo ainakin ostohetkellä kertaalleen nähtyjä, mutta kertaus ei ole koskaan pahitteeksi. Samalla näette, mitä kaikkea olen langoistani suunnitellut tekeväni... Voin myös itse palata joskus tähän postaukseen, jos satun unohtamaan kaikki hyvät ideani. Vaikka on ne kirjattuna myös ihan muistikirjaankin. ;)


Nämä 7 veljestä -kerät olen varannut kahteen asustesettiin. Vihreistä ja harmaista olen suunnitellut neulovani pipon ja lapaset kukonpojanaskel-kuviolla. Settiin on tarkoitus tehdä myös kaulanlämmitin, ja mielessäni on ollut idea jonkinlaisesta kaulurin ja ponchon yhdistelmästä, joka asettuisi kivasti talvitakin päälle. Olin nimittäin kerran näkevinäni yhdellä vastaankävelleellä naisella jonkinlaisen ponchon ulkotakin päällä, niin siitä se idea sitten on jäänyt päähäni muhimaan. Kaulanlämmittimen malli tarkentunee vasta pipon ja lapasten jälkeen, kun näen paljonko lankaa jää jäljelle. Setti on aikomus saada tehtyä ennen seuraavia lumia.

Raitalangoistakin on tulossa pipon, lapasten ja kaulanlämmittimen yhdistelmä syys-/kevätkäyttöön, mielellään siis ennen ensi syksyä. Luultavimmin teen ihan perusneuleet, korkeintaan jotain palmikkokuviota voisi harkita...


Villahousujakin olisi kiva ehtiä kutoa ennen seuraavia kunnon pakkasia. Fabelista ja Alpacasta on suunnitteilla kaksinkertaisella langalla kudottavat villapöksyt...

 
... Karismasta palmikkovillapöksyt...


... ja Nallesta pitsikuvioiset villikset. Ensi talveksi ainakin yhdet näistä.


Mekkolankaakin minulta löytyy. Alpacat haluaisivat muuttua siksak-mekoksi, kenties jo ennen ensi syksyä.


Violettia ja vaaleanbeigeä Nallea olen varannut virkattua mekkoa varten. Lisäksi minulla on valkoista Nallea, joiden pitäisi käydä väripadassa ennen kuin pääsen niitä virkkaamaan mekkoon. Jokin ajatus minulla on ollut värimaailmastakin, mutta olen unohtanut sen... Violetinkirjavaa oli ainakin aikomuksena värjätä yksistä langoista, toisista langoista puolestaan punaisen ja pinkin kirjavaa. Mikähän sen kolmannen raitavärin olikaan tarkoitus olla... keltaista tai oranssia, kenties?


Jotain muutakin lankaa minulla on nähtävästi ollut tarkoitus uittaa väripadassa. Vyyhditetyt 7 veljekset olivat mukanani syksyllä värjäyskurssilla, mutta jäivät silloin värjäämättä. Kerällä oleva 7 veljestä on puolestaan vajaa kerä. Nähtäväksi jää, päätyvätkö nämä kaikki joskus vielä värjättäviksi, vaiko ihan tällaisinaan neulottaviksi. Värjäyskursseilla tulee värjättyä ihan vain kokeilumielessä kaikenlaisia väriyhdistelmiä ilman kummempia suunnitelmia. Jos värjään nämä kotioloissa, haluan kyllä ensin miettiä käyttötarkoituksen, ettei tule tehtyä ihan summassa omituisia väriyhdistelmiä. On minulla ajatuksissani kyllä yksi kirjoneulepusero, johon voisin värjätä kuviovärin, ja pohjana olisi sitten luonnonvalkoinen. Ehkä ainakin osa noista päätyisi siihen projektiin.

Harmaa lampaanvillalanka on peräisin syksyn värjäyskurssilta, se sisältyi kurssin materiaalimaksuun. Ei hajuakaan, mitä tuolle tekisin. Värjättäväksi se on kai tarkoitettu - ehkä siitä voisi harkita jotain huovutettavaa neuletta värjäyksen jälkeen...


Viime syksyn värjäyskurssin satoa nämäkin. Fabelit olen laittanut samaan kuvaan, koska niistä(kin) on ajatuksissani tehdä kirjoneulepuseroa/liiviä yhdistettynä luonnonvalkoiseen. Jotain hahmotelmia olen tainnut tehdä tietokoneellakin, mutta toisaalta voisi vain alkaa neulomaan ja katsoa, mitä saa aikaiseksi. Tietysti tarvitsisi ensin myös sitä luonnonvalkoista kaveriksi... ;)

Nuo Nallet taas syntyivät ihan värjäyskurssin lopuksi, kun aikaa vielä oli, ja päätin sitten vain värjätä jotain, kun lankaakin riitti. Olen ihan ymmälläni, mitä noista saisi aikaan... Kaikesta kun ei viitsi tehdä sukkiakaan. Samaa ajatusta olen hahmotellut kuin Fabeleiden suhteenkin, että jos jonkin liivin kutoisi, yhdistettynä yksiväriseen...


... ja samassa toisesta lankalaatikosta pomppasivat nämä turkoosit Nallet, jotka ovat jämälankoja, vaikka ovatkin ihan täysinäisiä keriä. On vain jäänyt parista muusta projektista kaksi täyttä kerää yli. Nämähän voisi yhdistää noiden itsevärjättyjen vihreiden Nalle-vyyhtien kanssa, tulisi varmasti mielenkiintoinen lopputulos. ;)


Vihreät Nallet värjäsin viime syksynä ihan kotioloissa. Niistä olen hahmotellut tekeväni hameen. Siksak-hametta puoltaisi se, että ohje on suomenkielinen, mutta haluaisin tehdä siitä hiukan pidemmän, koska lankakin siihen varmasti riittäisi. Nappikoristeinen hame puolestaan houkuttelisi noiden nappien ja kivemman mallin puolesta, mutta ohje on saksaksi. Jonkinlainen virkattu hame näistä langoista kuitenkin lienee jossain vaiheessa tulossa.


Kasvivärjättyjä lankoja onkin sitten hieman enemmän... Peittoja olen näistä suunnitellut tekeväni. Yhden todella voimakasvärisen peiton haluaisin tehdä kaikkein vahvimmista punaisista ja keltaisista, sille olisi jo kohdekin mielessäni. Olisi myös mukavaa tehdä yksi oikein hempeä peitto kaikkein vaaleimmista langoista. Senkin jälkeen jäisi vielä lankaa ainakin yhteen tai kahteen peittoon. Ja lopulta jää vain jämälankoja, joista varmasti saa vielä peiton aikaiseksi, ainakin johonkin muuhun lankaan yhdistettynä. :)

Kuvassa etualalla on tämänhetkiset kasvivärjättyjen lankojeni jämänyssäkät, jäännöksenä alkuvuodesta virkkaamastani peitosta. Niiden lisäksi minulla on olemassa myös nämä jämälangat:


Alpakkalankaa on jäänyt pienet nyssäkät. Vaikka tykkään kuluttaa jämälangat heti pois, kun sellaisia vain taloon ilmestyy, niin näitä aion jemmata siihen saakka, että aiemmin vilauttamistani mekkolanka-Alpacoista jää jämänyssäköitä. Sen jälkeen kaikki alpakkaiset jämänyssäkät yhdistetään, mielessäni on jo jämälankaprojekti näistäkin. :)

Olen aina kehuskellut, kuinka minulla on kaikille langoille tarkka suunnitelma. Nyt huomasin, että aivan näin ei ole. Toki pidän siitä kiinni, etten osta lankaa, ennen kuin minulla on tiedossani, mitä aion siitä tehdä, ja millä mallilla. Lankojen värjääminen on kuitenkin ihan eri juttu. Varsinkin värjäyskursseilla värjään ihan vain kokeilumielessä kaikenlaista, ilman suunnitelmaa lankojen käyttötarkoituksesta. Välillä näitä kokeiluja tulee tehtyä kotonakin, joskus ihan vain kuluttaakseni jonkun väriaineen pois nurkista pyörimästä. Oikeastaan vasta sitten, kun tietyn värjäystekniikan on kunnolla oppinut, voi alkaa vähän enemmän suunnittelemaan värisävyjä tai värjäämään isompia eriä tiettyä työtä varten. Pääasiassa kuitenkin itsevärjäämäni langat ovat niitä, joille minulla ei tahdo olla yhtään minkäänlaista suunnitelmaa, vaikka jonkinlaisia hahmotelmia saattaa mielessä pyöriäkin. Senkin vuoksi tällainen lankakatsaus tulee välillä tarpeeseen. :)


Vaikka monenlaisia lankoja kaapistani löytyy, ja suunnitelmia niille on yhtä paljon, niin to do -listan kärjessä on kuitenkin tämän kopan sisältö. Tämä on minun "tekeillä olevien töiden korini", jossa tällä hetkellä on tekeillä tasan yksi työ. Tässä kopassa on kaikki minun puuvillalankani. Yhdet langat ovat työssä kiinni, loput on varattu sytomyssyihin, joita edelleen teen bussikäsitöinä. Nyt vain ei ole pariin viikkoon ollut noita bussimatkoja, niin myssyt ovat olleet tauolla.

Joka tapauksessa tämän kopan sisältöön liittyy se kolmas kriteeri, jonka täytyttyä pääsen ostamaan lisää lankaa. Tai oikeastaan joudun ostamaan, koska to do -listallani seuraavana olevien käsitöiden langat ovat vielä kaupassa. Kunhan tämän kopan langat ja vielä ne ostamattomat puuvillalangat on tuhottu, voin pikkuhiljaa kääntää katseeni noihin aiemmin esittelemiini lankoihin. Vielä ei ole siis niiden aika, vaikka suunnitelmia kovasti onkin.

Jos luulit, että tässä olivat kaikki lankani, erehdyit pahasti. Lankavarastoon kurkistaminen jatkuu vielä huomenna sukkasunnuntaina - sukkalankojen merkeissä tietysti! :)

Hyvää lankalauantaita ja hiljaista lauantaita!

10 kommenttia:

 1. Näistä tuotteista valmista odotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menee varmasti syksyn puolelle, ennen kuin ensimmäinenkään näistä edes pääsee puikoille. :) Paitsi tietty nuo käsityökorissa odottavat langat.

   Poista
 2. Kyllä mä ihailen sinun lankajärjestystä. MInulla se hankinta on taas karannut käsistä.
  Missä on tuon siksakmekon malli? Ihastuin sen kauneuteen.
  Rauhallista pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin!

   Siksak-mekon malli (samoin kuin tuon pidemmän virkatun hameen malli) on yhdessä saksankielisessä virkkauslehdessä, se oli myynnissä lehtipisteissä viime syksynä. Häkeln-jotakin on sen lehden nimi.

   Poista
 3. Lankalauantai on hyvä päivä päivittää lankavarastoa.
  Minäkin ihailin siksakmekkoa ja mallia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan sen siksakmekon tehdyksi, olen kyllä saksankielisistä ohjeista virkannut pikkuliinoja, joissa on ollut piirroskuva apuna, mutta vaatteen tekeminen onkin sitten eri juttu. Onneksi löytyy virkkaussanastoja netistä! :)

   Poista
 4. Kyllä sinulla on tätä lauantaita varten materiaalia.
  Minä kävin kaupassa, enkä edes muistanut mennä kurkkaamaan lankahyllyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenelläpä käsityöharrastajalla sitä lankaa ei löytyisi. :) Tulee muuten halvemmaksi hypistellä omia lankahyllyjään, kuin lähteä kaupan hyllyille. ;)

   Poista
 5. Voi jestas, jos itsellä olisi noin paljon lankoja, niin eipä tarvisi enää ostoksilla käydä. Mutta onneksi sulla on aika selvät sävelet lankojen käytölle.
  Kovasti olen yrittänyt saada omia lankoja vähenemään, vaikka pientä lipsahdusta onkin tapahtunut. Sukkalankapäivitystä odotellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä loppujen lopuksi edes paljon ole, monella käsityöbloggaajalla on lankaa enemmänkin.

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)