Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, maaliskuuta 28, 2014

Viisi kuvaa arjesta: Perjantaina siivotaan

Viimeistä viedään arkikuvahaasteen parissa! :) Alkuviikosta Prusiluska haastoi minut esittelemään viitenä päivänä viisi kuvaa arjestani. Neljä väläystä on jo nähty, ja näin perjantaina on vuorossa itseoikeutetusti siivoaminen! :)

Perjantai on ollut meidän perheen siivouspäivä lähes poikkeuksetta jo toistakymmentä vuotta. Pienempänä esikoisemmekin opetteli viikonpäivät näin: maanantai, tiistai, keskiviikko, torstai, siivouspäivä, lauantai, sunnuntai. ;) Viikkosiivouksen kellonaika ja työnjako on hiukan vaihdellut elämäntilanteen mukaan, mutta pienten muutosten jälkeen siivousrutiinit nopeasti aina vakiintuvat tiettyyn kellonaikaan perjantaipäivästä, ja myös siivousjärjestys ja työnjako pysyy meillä viikosta toiseen samana. Se helpottaa suunnattomasti, näin ei tarvitse joka viikko uudelleen sopia, kuka tekee mitäkin ja missä järjestyksessä, vaan jokainen tietää hommansa ja pystytään keskittymään itse siihen siivoamiseen.

Minun voinnistani johtuen nykyinen työnjako menee luonnostaan niin, että mies tekee raskaimmat työt ja minä ne kevyemmät, jotka vointini puolesta jaksan. Vaikka kyllä minä siivotessa kipeydyn ihan valtavasti, mutta kun sen tiedän jo ennalta, niin pyrin tekemään istuen kaiken minkä suinkin mahdollista ja esimerkiksi nukkumaan edellisen yön mahdollisimman hyvin.


Miehen tehtäviin kuuluu nykyisin vuodevaatteiden tomuttaminen ja lakanoiden vaihto. Aamulla hän kerää kaikki vuodevaatteet lähelle parvekkeen ovea jo valmiiksi odottamaan.


Mies huolehtii myös kaikkien huoneiden lattioiden imuroinnista. Varsinkin huonekalujen siirtely on niin raskasta puuhaa, etten minä siihen kykenisi. Niiden sohvien ja hyllykköjen allehan ne pölyt tuppaavat kertyä, siksi on tärkeää imuroida myös niiden alta ja takaa.


Minullakin on käytössäni vähän tällainen pienempi ja pölypussiton imuri, nimeltään Red Devil eli Punainen Paholainen. :) (on siis oikeasti sen niminen, ei meidän keksimämme) Tällä imurilla imuroin kaikkia muita kodin pintoja, mutten lainkaan lattioita. Imuroin esimerkiksi sähkölaitteet ja tekstiilipintaiset huonekalut ja esineet, ylipäätään kaikki sellaiset tavaroiden raot, joista ei saa kostealla liinalla pyyhkimällä pölyjä pois.


Tässä olen imuroimassa käsityökoriani. :)


Minun tehtäviini kuuluu myös pölyjen pyyhkiminen kostealla mikrokuituliinalla. Ainoastaan makuuhuoneiden pölyjä en pyyhi, koska mies tekee sen siinä samalla, kun hän huolehtii vuodevaatteiden vaihdosta, jottemme joudu törmäyskurssille. ;) Mutta muiden huoneiden pölyt, peilipinnat, ovenkahvat, valokatkaisimet jne. ovat minun heiniäni. Se on minun voinnilleni sopivan kevyttä puuhaa, mitä nyt kaikkein korkeimpien kaappien päällysten pyyhkiminen käy välillä voimilleni.


Siivoan myös keittiön, vessan ja kylppärin kaikki pinnat lattioita lukuunottamatta. Vaihdan siivouspäivänä myös puhtaat pyyhkeet näihin huoneisiin. Tällä viikolla näyttää olevan Muumien vuoro. :)


Mies puistelee kaikki makuuhuoneiden tekstiilit, mutta minä tomutan parvekkeella sitten kaikki muut, käytännössä olohuoneen, keittiön ja eteisen tekstiilit. Kuvassa on jo se tilanne, jolloin ne on saatu takaisin omille paikoilleen.


Kun lapset tulevat kotiin, siivous on yleensä sillä mallilla, että on jäljellä enää moppaus. Se homma jätetään aina pojille, ja mukavaa puuhaahan se onkin! :) Pojatkin ovat luoneet moppaukseen omat rutiininsa, kummallakin on tietyt huoneet, jotka he aina moppaavat, eikä tarvitse joka viikko arpoa, kumpi moppaa mitäkin. Loma-aikoina pojat osallistuvat siivoukseen tietysti enemmänkin.


Tällainen on meidän viikkosiivouksemme joka perjantai. :) Viikkosiivouksen lisäksi täytyy tietysti muistaa päivittäissiivous: tavarat kerätään omille paikoilleen käytön jälkeen, ruuanlaiton ja ruokailun jälkeen pyyhitään keittiön pöydät ja imuroidaan rikkaimurilla keittiön lattia, eteisen lattialtakin imuroidaan hiekat lähes päivittäin. Kun huolehtii päivittäissiivouksesta ja viikkosiivouskin on perusteellinen, ei meille tule ikinä tarvetta "suursiivoukselle". Tietysti kaappien sisällöt pidetään järjestyksessä ja niiden hyllyjä pyyhitään tarvittaessa, mutta meillä ei pidetä ylipäätään esillä paljon sellaisia tavaroita, jotka keräävät pölyä tai näyttävät epäsiisteiltä - käytännössä koti on siistinoloinen ihan mihin aikaan viikosta tahansa. :)

Niin kuin varmasti jokainen blogini lukija tietää, siivous on ihan lempipuuhaani kaikkien kotitöiden joukossa! ♥ Tykkään kyllä muutenkin ihan tällaisista tavallisista arkisista asioista ja samanlaisina toistuvista rutiineista, ne antavat elämään paljon enemmän iloa kuin juhlat tai lomat. En todellakaan kaipaa "arjesta irtautumista"! :)

Näitä arkisia asioita olette nyt saaneet seurata blogissani viiden päivän ajan, ja tästä on hyvä siirtyä viikonlopun viettoon, varsin arkisissa ja rutinoituneissa merkeissä kyllä menee sekin. :) Ennen sitä täytyy kuitenkin vielä lähettää haaste yhdelle bloggaajalle, ja sen saa Pilvikirsikka. Haasteen vastaanottaminen on täysin vapaaehtoista.

Mukavaa viikonloppua kaikille - minä lähden nyt sohvalle lukemaan Pirkkaa ja Novitaa! :)

16 kommenttia:

 1. Muistin kyllä jo eilen, mitä teillä tehdään perjantaina. Huomaa, että siivous on lempihommaa, niin perusteellinen se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä se vaan on mukavaa hommaa. :) En osaa sanoa, kumpi meistä on tarkempi siivouksessa, minä vai isäntä. ;)

   Poista
 2. Heh, tosiaankin perusteellinen on teillä viikkosiivous - meillä tuo vastaisi sitä mainitsemaasi suursiivousta :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai. :D Unohdin vielä mainita tuossa tekstissä, että minähän puhdistan uuninkin aina viikkosiivouksen yhteydessä ja/tai joka käytön jälkeen. ;) Uunia ei sentään siirretä paikoiltaan joka viikko, vaan ehkä 1-2 kuukauden välein siivotaan uunin alta. Anoppi sen sijaan siirtää uunin ja imuroi sen alta joka päivä! :D

   Poista
 3. Olisi kyllä ihanaa, jos koti olisi aina noin siisti. Meillä se ei valitettavasti todellakaan ole, Jossain vaiheessa kokeilimme viikkosiivousta tiettynä päivänä, mutta siitä tuli ikävä "pakko". Nyt siivotaan silloin, kun inspiraatio iskee. Valitettavasti sellaista tapahtuu ihan liian harvoin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tietyn viikkosiivouspäivän pitäminen on siinä mielessä hyvä juttu, että silloin ei ole mitään perusteita lykätä siivousta (jos siitä ei satu tykkäämään), vaan se tehdään silloin, kun on sen aika. Ylipäätään meillä tehdään kaikki arkirutiinit aina samaan kellonaikaan ja samoina viikonpäivinä, jolloin siitä tulee tapa, eikä niiden tekeminen ole omista fiiliksistä kiinni. Huomaan, että tällä tavalla näistä kotiaskareista ei tule yhtään stressiä, voi muulla ajalla ottaa rennommin, ja aikaa ja voimia jää paljon enemmän vaikkapa omiin harrastuksiin! :) Aikataulut ja rutiinit vapauttavat enemmän kuin sitovat. :)

   Poista
 4. Kiitos haasteesta. Yritän vastata siihen ja jos saisinkin ensi viikolla kuvatuksi ja kerrotuksi jotain ihan perusarjestani. Se voi ollakin yllättävän haasteellista:):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän haasteessa ollakin vähän haastetta. ;) Mulla nämä aiheet tulivat ihan itsestään, koska jokaiselle päivälle ainakin tällä viikolla oli jokin "ohjelma". Eihän näiden tarvitse edes näin perusteellisia selvityksiä olla, mitä nyt itse kukakin kokee hyvänä blogissaan kertoa.

   Poista
  2. No juu, tarkoitin tuolla haasteellisuudella sitä että näin maalaistalossa se arki pyörii kuusi tuntia päivässä tuolla navetan puolella ja epäilen sen kiinnostavuutta. Ei sitä kukaan jaksa lukea, jos siitä kertoilee. No, onhan sitä joskus muutakin. Pitää nyt katsoa mitä ensi viikkoon sattuu, meillä ei voi kotiaskareita noin järjestyksessä pitää, kun äpyleiden hoito menee kaiken edelle. Mutta itseänikin oikein kiinnostaa millaisia juttuja saan arkeeni kuvatuksi viitenä päivänä.

   Poista
  3. No kuvaa vaan niitä eläimiä, mukavahan niitä on katsella. :)

   Poista
 5. Mukavaa teillä kun koko perhe tekee osalistuu ja pojillakin on on tehtävänsä.:)Meillä siivotaan joka toinen viikko ihan tavallinen perusiivous ja meidän mielestä se riittää ihan hyvin. Suursiivous tulee tehtyä pari kertaa vuodessa silloin inspiraatio iskee. Tiedän kyllä että teillä on vähän eri asia kun on kysymys allergiaperheestä. Itse kyllä tykkään nykyisin siivota ja mieskin siivoaa kaverina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ehdottoman tärkeää, että lapset oppivat tekemään kotitöitä pienestä pitäen. Ei niin pientä lasta olekaan (no, ehkä sylivauva!), joka ei voisi jollain tavalla kotitöitä tehdä, oman ikätasonsa mukaan tietysti. Sillä tavalla ne oppivat sitten kantamaan vastuunsa aikuisenakin, eikä vaan olettamaan, että äiti tai joku muu korjaa jäljet.

   Lapsiperheessä sitä siivottavaa tulee luonnostaan varmasti enemmän kuin kahden aikuisen taloudessa. Loma-aikoina niitä villakoiria on ainakin tuplasti enemmän imuroitavana kuin tavallisena arkiviikkona, jolloin pojat ovat kuitenkin osan aikaa päivästä pois kotoa. Luultavasti teillä ei ole tarvetta imuroida eteistäkään ihan joka päivä - meillä jos ei sitä tee, niin kohta on koko koti hiekassa, kun sieltä leviää niitä sukanpohjissa. ;) Ja tämä siitä huolimatta, että pojat käyvät ulkoa tullessaan tyhjentämässä kengänsä tuuletusparvekkeella ja puistelemassa vaatteistaan hiekat pois. Rikkaimurointi on onneksi pojista hauskaa, saavat sillä imuroida eteistä ja keittiön ruuanmurusia. :)

   Poista
 6. Aivan loistava työnjako teillä kyllä on:) Taidan plagioida röyhkeästi meillekin, hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saa kopioida vapaasti. ;) Harmillista tietysti, että mies joutuu tekemään raskaimmat työt siksi, että minä en niihin kykene. Mutta kukin voimiensa mukaan. :)

   Poista
 7. moi huomaa et teillä toimii siivous hyvin ja puhdasta tulee ja onhan se mukavaa puhaakin.käytätkö minkä värisiä kumihanskoja siivotessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron kumihanskojen värin, kunhan sinä kerrot, kuka asiaa kysyy? ;) (oikea nimesi tuskin on Anonyymi)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)