Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, maaliskuuta 25, 2014

Viisi kuvaa arjesta: Mardi je fais du français

Arkihaasteeseen vastaaminen jatkuu. Sain siis haasteen Prusiluskalta blogata viitenä eri päivänä viisi kuvaa arjestani. Eilen nähtiin jo yksi väläys arjestani, tänään on vuorossa jotain ihan muuta.


Viime kesän alussa päätin alkaa opiskella ranskaa. Ranskan opiskelu on ollut aiemminkin elämässäni mielessä, mutta muut tekemäni valinnat ovat tähän saakka estäneet siihen ryhtymästä. Sairauslomalla ollessa alkoi tuntua siltä, että voisin käyttää tämänkin ajan hyödyksi tekemällä jotain sellaista, mihin minulla ei muulloin ole aikaa, mutta jota sairauteni ei haittaa samalla tavalla kuin vaikkapa liikkumista tai käsillä tekemistä. Uuden kielen opiskeleminen laittaa mukavasti aivot töihin! :)

Olen kesästä alkaen opiskellut ranskaa ihan omatoimisesti kerran viikossa, yleensä se päivä on ollut näin alkuviikosta. Aluksi lainasin kirjastosta kaksi lähinnä kuunteluun ja erilaisten fraasien opetteluun keskittyvää kielikurssia. Huomasin kuitenkin, että ihan pelkkien fraasien ulkoa opettelulla ei kovin pitkälle pärjää - mistäpä keskustelukumppani voi tietää, mitkä nimenomaiset fraasit minä juuri osaan. ;) Aloin janota lisää tietoa tästä lumoavasta kielestä, halusin opiskella kielioppia, ymmärtää lauserakenteita, oppia muodostamaan ihan itse kaikenlaisia lauseita.

Lokakuussa lainasin kirjastosta tästä Parfait! -oppikirjasta ensimmäisen osan. Tammikuussa sain siirtyä jo tähän toiseen osaan, jossa olen nyt jo yli puolivälissä menossa. Yleensä minulla menee kokonainen työpäivä viikossa ranskan opiskeluun. Aloitan aamupäivällä kertaamalla edellisellä viikolla oppimani kappaleen sanastoa. Yleensä ehdin tutustua myös uuteen kappaleeseen ennen lounasta ja kuopuksen hakemista päiväkodista. Iltapäivän puolella opiskelen uuden kappaleen kielioppia ja teen tehtäviä. Koska kirja on kirjaston oma, teen kaikki harjoitukset tuohon ruutuvihkoon, joka alkaakin olla kohta täynnä. Tehtävien tekemisen jälkeen luen vielä kappaletta ääneen ja kertaan sanastoa. Kirjan mukana on äänite, josta tietysti kuuntelen kappaleen ja sanaston, ja joitakin kuullunymmärtämisharjoituksiakin tuolta äänitteeltä löytyy.


Viime vuoden loppupuolella tuli jo tarpeelliseksi hankkia ihan omaksi ranskan sanakirja. Myös sieltä opettelen välillä uusia sanoja, joita ei oppikirjasta löydy.

Tuota Parfait! -sarjaa on saatavilla vielä kolmaskin osa, ja tätä menoa olen opiskellut senkin kesän loppuun mennessä. Mitä sen jälkeen - tyydynkö hankkimaani kielitaitoon vai alanko syventää taitojani uuden oppikirjasarjan avulla, se jää nähtäväksi. Olen kuitenkin jo nyt onnellinen siitä, että kuunnellessani ihania ranskankielisiä chansoneja ymmärrän, mitä niissä lauletaan. Ehkä pian pystyn lukemaan omistamiani ranskalaisia ristipistolehtiäkin, eikä tarvitse tyytyä pelkkään kuvien ihailuun. :)

Jokaisena päivänä on tarkoitus haastaa yksi uusi bloggaaja vastaamaan tähän samaan arkikuvien haasteeseen. Tänään haasteeni lähtee puron varteen PeePeelle. Haasteeseen vastaaminen on täysin vapaaehtoista.

2 kommenttia:

  1. Ranska on mielenkiintoinen kieli; ääntämisen olen tosin todennut hiukan hankalaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta se ääntäminen on loppujen lopuksi ranskassa kaikkein helpointa. Kielioppi sen sijaan on melkoisen vaikeaa mun mielestä, mutta kyllä kait senkin oppii, kun vaan harjoittelee riittävästi.

      Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)