Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, tammikuuta 01, 2014

Vuosi 2014

Hyvää uutta vuotta!
Gott nytt år!
Happy New Year!
Gutes neues Jahr!
Bonne année!

Minun mielestäni uutta vuotta ei voi toivottaa vielä vanhan vuoden puolella, vaan vasta sitten, kun uusi vuosi on alkanut. Siksi se toivotus tulee vasta tänä aamuna tänne blogiin, ja peräti kaikilla osaamillani kielillä. :) Toisaalta taas hyvää loppuvuotta voi toivottaa milloin vaan - niin vuoden ensimmäisenä kuin viimeisenäkin päivänä. Siispä tähän samaan syssyyn teille kaikille: Hyvää loppuvuotta! :)


Uuden vuoden alku on kuitenkin ihan samanlainen kuin minkä tahansa uuden päivän alku. Siksi en katso tarpeelliseksi tehdä uudenvuodenlupauksia - joka päivä voi päättää elää parhaalla mahdollisella tavalla tai muuttaa elämäntapojaan. Siihen ei tarvita uutta vuotta, huomista tai ensi viikon maanantaita. Joka hetki ihminen tekee valintoja, jotka vaikuttavat loppuelämään.

Jos kuitenkin jotain pitää luvata alkavalle vuodelle, niin lupaan elää tämän vuoden niin, että pysyn koko vuoden mahdollisimman terveenä ja hyvinvoivana. Keinot siihen olen oppinut viime vuoden ja koko aiemman elämäni aikana. Jatkan siis tänä vuonna sellaisia elämäntapoja, jotka olen todennut itselleni parhaaksi. :)


Käsityöt - ja muutkin harrastukset - ovat tietysti iso osa hyvinvointia. Ja koska tänäkin vuonna blogini on käsityöblogi, keskitytään nyt suunnittelemaan tulevan vuoden käsitöitä.

Usein olen halunnut aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä, eli olen saattanut kaikki vanhan vuoden käsityöt valmiiksi edellisen vuoden puolella, ja aloittanut kokonaan uusia käsitöitä uuden vuoden puolella. No, nyt en aloita puhtaalta pöydältä, vaan minulla on kesken yksi neule- ja yksi pistelytyö. Takuuvarma lupaus on saattaa ne työt valmiiksi tänä vuonna - ei mahda tuottaa edes ongelmia. ;)

Vuosi sitten haaveilin tekeväni enemmän ristipistoja. Eilen jouduin harmikseni toteamaan, että eihän niitä tullut sittenkään niin paljon tehtyä. Haluaisin kuitenkin edelleenkin pistellä enemmän - olen ostanut valtavat määrät ristipistomalleja ja -pakkauksia, enkä suinkaan sitä varten, että silloin tällöin otan ne kaapista ulos, katselen vähän aikaa ja laitan takaisin kaappiin. Kyllä minä ne haluan pistellä ja laittaa valmiina töinä esille! :)

Jos kuitenkin samaan aikaan haaveilee sekä tekevänsä enemmän ristipistoja että kuluttavansa neulomalla ja virkkaamalla aina vaan enemmän lankaa kuin edellisvuonna, niin vähän mahdottomaksi hommaksi menee. Sitä käsityöaikaa kun kuitenkin on vaan se 24 tuntia vuorokaudessa... ;) (ja välillä tulee tehtyä muutakin kuin käsitöitä)

Siksipä teen tälle vuodelle "käsityölupauksen":

Pyrin kuluttamaan vuoden aikana reilusti vähemmän lankaa neuleisiin ja virkkuisiin kuin aiempina vuosina, jotta minulle jää aikaa myös ristipistoille.

Tähän rinnalle kuitenkin teen toisenkin "lupauksen":

Annan inspiraatiolle tilaa aina, jos sellainen sattuu iskemään, vaikka sitten muiden käsitöiden kustannuksella.

Harvemmin noita kaiken ajantajun syöviä inspiraatioita tulee, mutta jos niin pääsee käymään, niin lupaan olla harmittelematta, etten ole sillä aikaa ehtinyt tehdä jotain toista käsityötä, jota olin päättänyt tehdä vaikkapa tunnin päivässä. Olen kuitenkin huomannut voivani nauttia käsitöistä enemmän, kun ihan tietoisesti järjestän niille aikaa muiden arkitouhujen lomaan. Viime vuoden lopulla toimi ihan hyvin se, että päätin pistellä vähintään tunnin päivässä: usein se tunti oli illalla lasten nukahdettua, mutta toisinaan saatoin pistelläkin aamulla tai päivällä. Pystyn rentoutumaan käsityön ääressä, kun tiedän saavani keskittyä siihen täysillä tietyn ajan. Ja jos päätän pistellä vain tunnin (mikä on helppoa äänikirjaa kuunnellessa, kun yksi levyllinen kestää suunnilleen sen verran), niin ei pääse käymään myöskään niin, että jatkan ja jatkan enkä muista sitten mennä nukkumaan tai syömään ollenkaan. Ne kuitenkin menevät käsitöiden edelle, sillä eihän käsitöitäkään jaksa väsyneenä ja nälkäisenä tehdä, vaikka olisi kuinka into päällä! :)

Paitsi juuri eilen illalla kävi niin, että kun aloin lasten nukahdettua pistellä, niin äänikirjana oleva dekkarihan oli sen verran mielenkiintoinen, että piti laittaa uuttakin levyä sisään, kun edellinen loppui liian jännään paikkaan, ja siinä sitten pistelin ja kuuntelin täysin touhuihini keskittyneenä. Ja kun viimein maltoin lopettaa ja vilkaisin kelloa - sehän oli 00.19 ja vuosi oli vaihtunut ihan huomaamattani! :) Niin sitä vaan voi noihin harrastuksiinsa uppoutua sataprosenttisesti, kun sille tuulelle sattuu. :)


En kuitenkaan unohda neuleita ja virkkuita, vaikka lupaankin tehdä niitä tänä vuonna aiempaa vähemmän. ;) Pientä to do -listaa aloin laatia tälle vuodelle; osa varmaankin tulee tehtyä alkuvuodesta, mutta osa saattaa jäädä hyvin syksyllekin (jolloin teen yleensä syyskauden oman to do -listan).

Vuoden 2014 neule- ja virkkuusuunnitelmat:

1. Etiopianuttuja Nalle/Wool/Viking Vilma jne. -jämälangoista
2. Peittoja kasvivärjätyistä Nalleista (ainakin yksi peitto vuoden 2014 ylioppilaalle, kenties varastoon voisin virkata valmiiksi peiton myös vuoden 2015 ylioppilaalle siltä varalta, etten enää ole virkkauskykyinen vuoden päästä...)
3. Puuvillajakku Novitan Kaste ja Puro Batik -langoista
4. Twinset Novitan Bambusta
5. Sytomyssyjä puuvillalankojen jämistä
6. Virkattu hame itsevärjätystä vihreästä Nallesta (viimeistään ensi syksyksi/talveksi)
7. Virkattu mekko Drops Alpacasta (viimeistään ensi syksyksi/talveksi)
8. Virkattu mekko Nallesta (tähän pitäisi ensin värjätä langat, jotka kyllä on jo ostettuna)
9. Sukkalankavarastoa vähemmäksi (näille langoille minulla on niin tolkuttoman pitkä lista malleja, etten ala niitä kaikkia erikseen tähän listaamaan; toivon kuitenkin että tämän vuoden lopussa sukkalankavarastossani ei olisi aivan kaikkia niitä lankoja kuin nyt vuoden alussa...)
10. Ja sitten odotellaan tämän kevään uutuuslankoja ja kaikkia kivoja uusia malleja, joita vastaan kävelee... :) Varsinkin kesäneuleet saavat ihan vapaasti mennä to do -listalla noiden kohtien 5-9 edelle.

Katsotaan vuoden kuluttua, mitkä näistä ovat toteutuneet! :)


Jos kuitenkin päätän panostaa tänä vuonna ristipistoihin, ehkä olisi hyvä listata niitäkin, jottei käy niin, että tekisi mieli pistellä, muttei keksi minkä työn aloittaisi. Ihan kuin vaihtoehdoista olisi pulaa! :D

Vuoden 2014 ristipistosuunnitelmat:

1. Cross Stitch Card Shop -lehdestä yksi musiikkiaiheinen pistely, johon olen viimeistelyjututkin tilannut valmiiksi (pitäisi tulla lähipäivinä)
2. Couleur d'Etoilen Amour d'été ja Amour d'automne (jos näistä edes toisen saisi pisteltyä...)
3. Margarethan kerhosta tilattu talvimaisemajuttunen (jossa sataa lumihiutaleita, kun sitä ravistaa)
4. Niin ikään Margarethan kerhosta tilattu talvikranssi (tai itseasiassa niitä on kaksi, kun ensimmäinen oli mukamas virheellinen, mutten ole raaskinut nakata sitä pois... näistä jos toisen saisi pisteltyä, mutta mieluiten molemmat)
5. Perminin eläinaiheisia taulumalleja minulla on aika monta (olisiko peräti 7 kpl...), olisipa hauskaa saada tämän sarjan pistely edes alkuun tänä vuonna. :)

Ei vitsit, noita pistelyehdokkaita on niin tolkuttoman paljon, että niiden listaamiseen menisi ikuisuus...! :) Mutta jos nyt noilla pääsisin alkuun, hyvä jos nämäkään saan vuoden aikana tehtyä... :)


Nyt, kun on tälle vuodelle vähän tehty käsityösuunnitelmia, niin päästäänkin tästä uuden vuoden viettoon! :) Ja vuosihan alkaa perinteisesti Wienin uudenvuodenkonsertilla, käsityö tietysti seuranani.

Ihania käsityö- ja harrastushetkiä sinullekin tänä vuonna! :)

22 kommenttia:

 1. Paljon on sinulla suunnitelmia :) Nuo pistelytyöt on tosi kauniita , itseäni eivät työnä innosta , neulon mieluummin puikoilla , mutta sain juuri sellaisen lahjaksi ja tykkään tosi paljon. Hyvää uutta vuotta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On paljon suunnitelmia, mutta nehän elävät koko ajan, aina tulee kaikenlaista uutta vastaan. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa loppuvuotta sinullekin! :)

   Poista
 3. Hienoja suunnitelmia. Suunnitelliasi lukiessa kävi hetkellinen ajatus, että vieläkö enemmän saat lankoja kulutettua tänä vuonna. Suunnitelmasi olikin erilainen. :) Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää tätä vuotta myös sinulle! :) Sitähän ei koskaan tiedä, kuinka näiden langankulutusten kanssa käy, mutta uskoakseni tuossa viime vuoden kulutuksessa on tullut minun kipurajani vastaan - ihan kirjaimellisesti. ;) Jos nyt koko vuoden säilyisi edes kyky tehdä käsitöitä, niin siitäkin saa olla jo kiitollinen. :)

   Poista
 4. Oikein hyviä lupauksia. Nuo kun kaikki pitää säästää rahaakin. Minulla on hirveesti lankoja, mutta sitten kyllä syntyy kirjavaa. Mutta yritän ainakin vanhoja käyttää :)
  Hyvää alkanutta vuotta tai oikeastaan toivotan sinulle parempaa, kuin edellinen vuosi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä niitä vanhojakin lankoja pitää käyttää. :) Ristipistojen kanssa olen koittanut olla nyt tarkkana, etten ainakaan kovin hirveästi ostele uusia malleja, kun entisetkin on pistelemättä. Eilen juuri luin L.M. Montgomeryn kirjasta "Sara ja kultainen tie" ajatuksen, että jokainen päivä on edellistä parempi, mutta välillä tulee päiviä, jolloin siihen on vaikea uskoa. :) Tämä ajatus voisi päteä uuteen vuoteenkin, jokainen vuosi on edellistä parempi. :) Viime vuosikin oli kyllä hyvä vuosi, kiitollisena ja ilolla jään sitäkin muistelemaan. :) Sinulle myös hyvää tätä vuotta!

   Poista
 5. Hyviä lupauksia! Ja mikä määrä tehtyjä käsitöitä viime vuonna,voi kun itselläkin olisi aikaa toteuttaa ne neuleet mitkä haluaisi.
  Oikein neule ja pistely rikasta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, kuka sitten oletkin! :) (nimi taisi unohtua kommentistasi)

   Poista
 6. Aika hienot suunnitelat ja sinut jollakin tavalla tuntien, toteutat kaiken hienosti. Hyvää Uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pyrkimys on tietenkin aina myös toteuttaa suunnitelmansa, mutta elämä voi yllättää. Kiitollinen olen, jos saan nämä käsityöhaaveeni toteen.

   Poista
 7. Hyvää ja käsityörikasta vuotta sinulle Mari!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)