Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, tammikuuta 10, 2014

Äidin tekemää

Bongasin äidiltä pari uutta neulemallia, joita hän on viime aikoina tehnyt. Äidillä tahtoo olla sellainen tapa, että kun hän löytää jonkun kivan mallin, niin hän tehtailee sillä mallilla sitten neuleita koko suvulle - paitsi meidän perheelle, koska minä osaan itsekin kutoa. ;) Jotta minäkin saan samanlaiset, niin täytyy ottaa ne äidin mallit itselle talteen! :)


Näiden lapasten tarina oli kutakuinkin sellainen, että joku kyläläinen oli tuonut käsityökahvilaan vuosia vanhat lapaset, jotta muutkin voivat ottaa niistä mallia ja opetella tuolla mallilla tekemään. Äiti oli piirtänyt tämän mallin ruutupaperille itselleen muistiinkin, otin myös niistä äidin piirroksista kuvat, jotta voin tätä joskus itsekin kokeilla. Voisin sitten vaikka tehdä mallista ihan tietokoneella mallipiirroksen ja jakaa sen täällä blogissakin. Kunhan nyt ensin ehdin sitä itse testata. :)

Edit: Kiitos kommentoijalle, joka kertoi tämän mallineuleen nimen olevan Kukonpojanaskel. Ohjekin löytyy Käspaikasta (klikkaa linkkiä). En siis alakaan itse tekemään tuosta ohjetta, käykää sieltä opiskelemassa. :)


Kyllähän näistäkin kuvista jo melkoisen hyvin näkee, kuinka tämä malli on tehty. Tuollaista aivan ihanaa kohopintaista neulosta siitä tulee, ja lapaset tuntuivat ihan mahdottoman paksuilta ja lämpimiltä, vaikka lanka oli ihan vaan Nallen vahvuista.


Lapasten lisäksi äiti oli käyttänyt tätä mallia sukanvarsiinkin, mutta ne sukat olivat menneet jo eteenpäin, vaikkakin olin näkevinäni yhdet sellaiset sukat sillä sängyllä, jossa yksi kummitytöistäni nukkui viime viikonloppuna mummolassa; niitä en vain viitsinyt mennä kuvaamaan. :)


Tämän sukkamallin äiti on saanut siskoni kautta. Käsittääkseni sisko oli saanut tai ostanut jostain tällä mallilla neulotut sukat ja pyytänyt äitiäni tekemään hänelle samalla mallilla lisää sukkia eri väreissä. Vihreän sävyiset sukat siskollani olikin jalassa koko viikonlopun ajan (paitsi juhlien aikana). Tällaisilla väreillä näitä sukkia löytyi vielä ihan käyttämättöminä äidin varastoista, näille on vissiin vielä kohde löytymättä. Molemmissa sukissa äiti on käyttänyt 7 veljestä, mutta pidempiin sukkiin hän on muokannut mallia niin, että värejä on kahden sijasta kolme, ja noiden kuvioiden väliin hän on lisännyt enemmän kerroksia, jolloin varsista on saatu pidemmät. Tämä on niin helpon näköinen malli, että pystyn sen ihan vaikka tätä kuvaa katselemalla tekemään, jos näihin innostun. :)

Nykyään on ihan valtavasti erilaisia neulemalleja niin käsityölehdissä, -kirjoissa kuin netissäkin. Kuitenkin parhaimmat mallit taitavat olla juuri näitä, joita on helppo katsoa suoraan neulotusta työstä. Perinnemallithan ovat syntyneet niin, että naiset ovat opettaneet toinen toisilleen joko itse kehittelemiään tai joltain toiselta oppimiaan malleja, ja ne kaikkein käyttökelpoisimmat mallit ovat siirtyneet aina vaan sukupolvelta toiselle. Siinä missä minä surffailen netissä ja selailen lehtiä malleja etsien, äitini toimii niin kuin naiset ovat tehneet kautta aikojen: istuu toisten naisten kanssa kahvikupposen äärellä jakamassa hyväksi havaitsemiaan käsityömalleja. :) Tai no, niinhän mekin täällä blogimaailmassa teemme vain hieman modernimmalla tavalla. :)

Ihanaa viikonloppua! :)

22 kommenttia:

 1. Molemmat mallit ovat tosi kauniita. Jaetaanhan niitä malleja nykyäänkin kahvin kanssa neuletapaamisissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan niitä jaetaan, mutta ainakin itselleni nuo mallilehdet ja netti ovat kuitenkin ne ensisijaiset väylät uusien mallien etsimiseen. Neuletapaamisissakin monesti saatetaan nähdä joku kiva malli toisella, sen jälkeen pyydetään vaan nettiosoite tai lehden/kirjan nimi, josta se löytyy. Tai ainakin niissä neuletapaamisissa, joissa itse olen käynyt. Harvemmin kuitenkaan ihan niin, että katsotaan suoraan mallia jonkun toisen tekemästä neuleesta.

   Poista
 2. Minulla on aivan samanlaiset lapaset, jotka ovat tätini neulomat, kuin nuo esittelemäsi! :D Mistähän lie hänkin mallin aikanaan saanut... Ja itse käyn neulekahvilassakin joka viikko, ja aina siellä saa valtavasti uusia ideoita. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvästikin siis jostain perinnemallista kyse. :) Mulla on neuletapaamiset jääneet nyt viime aikoina, kun en sairaudeltani jaksa lähteä. Se käsityökahvila, jossa äiti käy, on tietääkseni seurakunnan järjestämä, ainakin se kokoontuu seurakunnan vuokraamissa tiloissa. Keski-ikä osallistujilla on varmastikin enemmän kuin 70 v, eli eivät ole todennäköisesti niitä, jotka ensimmäisenä ovat kaikista netin uutuusvillityksistä perillä. ;)

   Poista
 3. Upeat lapaset ja sukat :) katselin kaupassa syksyllä moda-lehteä, ja siinä oli samannäköisellä mallineuleella tehdyt lapaset, sukat ja pipo. En kuitenkaan yhden kivan mallin takia lehteä ostanut... Olisikin tosi mukava, jos jakaisit mallineuleen täällä blogissa :)

  veeruska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täytyy koittaa jossain vaiheessa ensin itse kokeilla tuota mallia, kun vaan ensin saisin idean, millä väreillä ja kenelle teen. :) Helpompi sitten tehdä mallipiirros, kun on sen kertaalleen neulonut.

   Poista
 4. Kivan näköiset lapaset on äitisi tikutellut. Itsellä suoraan neuleesta neulominen on vielä vähän hataralla pohjalla.

  T: Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, siihenkin oppii opettelemalla. Itse olen kyllä sen verran laiska, että mieluummin etsin valmiin ohjeen kuin alan pähkäillä suoraan neuleesta. :) Vaikka joskus sitäkin on ihan tervettä harjoitella.

   Poista
 5. Hei tuo Lapasen mallinnimi taitaa olla Kukonpojanaskel.vai kuinka katsoppasGooglesta. sain kyseisen mallin ja toiveen saada sellaiset sukat.Kivoja ja nättejä neuleita sulla satuin sattumalta sivulle ja kävin nyt uudelleen.Hyvää Uuden Vuoden jatkoa.annetaan puikkojen laulaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpäs näkyy olevan, kiitos tiedosta! :)

   Poista
 6. Musta tuntuu että ne vanhat sukulaiset notkuu paljonkin koneella;)
  Kuulemma ei kannata lähettää tekstaria vaan mieluummin sähköpostia... Pasianssia pelataan, mökkimalleja vertaillaan, reseptejä googlataan ja blogeja luetaan... Juutuubista ;DD puhumattakaan!
  Näin ainakin ympäri suomea, ei vain kaupungissa, maalla ehkä vielä enemmän kun" maailma aukee"
  T. Isäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minun äitini ei ainakaan notku koneella, juuri ja juuri osaa maksaa verkkopankissa laskunsa, ja sitä varten hänellä pitää olla tietokoneen työpöydällä suora linkki verkkopankkiin, koska hän ei osaa avata selainta ja kirjoittaa osoitekenttään sitä osoitetta, johon haluaa mennä. :) Jos hänelle laittaa sähköpostia, täytyy laittaa lisäksi myös tekstiviesti, jossa ilmoittaa lähettäneensä sähköpostin, että hän tietää mennä sen lukemaan. Siinäkin sama juttu, että pitää olla työpöydällä linkki siihen sähköpostiin. Eli kun hän on maksanut laskunsa, hän sulkee ikkunan, ja avaa ikkunan uudestaan klikkaamalla sähköpostilinkkiä, vaikka molemmat siis ovat netissä. ;) Ei kuulemma aio tuon enempää tietokonetta opetellakaan käyttämään, kun on jo niin vanha. ;) Mutta ihmiset on erilaisia, ei voi kaikkea yleistää yhden tai kahden tutun perusteella. :)

   Poista
 7. Hei!! Tuo lapasmalli näyttää samalainen kuten tämä: http://raitalammas.blogspot.fi/2013/01/lapasloytoja.html

  Voisiko olla että kyse on samasta asiasta, mutta eri nimellä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa hyvinkin olla sama malli, ainakin hyvin pitkälle samanlainen. :)

   Poista
 8. Kauniit nuo sukat, ja malli näyttää tosi helpolta.
  Muistan omasta lapsuudesta kuinka kylällä pidettiin ompeluseuroja, ja niisä sitten vaihdettiin ja opeteltiin uusia malleja, niimpä jokaisen kylän emännän muksuilla oli samanlaiset pipot tai lapaset:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ollut ompeluseuroissa, monesti niissä tehtiin käsitöitä esim. lähestystyön myyjäisiin. Käsittääkseni tuo äidinkin käsityökahvila kokoontuu lähetystyön merkeissä jollakin tavalla. Ja kuinka paljon nykyään on esimerkiksi seurakunnissa noita nuttupiirejä, joissa tehdään etiopianuttuja, lähetystyöhön nekin. Niistä myyjäisistä tosiaan muistan, että siellä oli joitain tietynlaisia patalappuja tms. aina monta samalla mallilla tehtyjä, mutteivät välttämättä olleet saman tekijän tekemiä, eli malleja oli jaettu ja kierrätetty. :)

   Poista
 9. Kauniita sukkia ja lapasia :) Meilläkään äiti juuri mulle kauheasti sukkia ja lapasia neulo,kun itsekkin osaan :) Lahjaksi olen aina välillä toivonut sukkia tai lapasia,kun vaikka itsekkin osaan tehdä,niin on ne äidin tekemät kuitenkin äidin tekemät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan niitä käsityölahjoja antaa käsityöharrastajallekin - annoin minäkin äidilleni lahjaksi peräti kaksi itse tekemääni käsityötä, vaikka äiti osaisi itsekin sellaiset tehdä. Käsityöharrastajahan niitä vaivalla väännettyjä osaa parhaiten arvostaa! :)

   Poista
 10. Ihanat ja lämpimät neuleet.
  Mukavaa viikonloppua sinulle

  VastaaPoista
 11. Ihania nuttujen olet tehnyt!

  Kauniit kirjoneulesukat...kumpa itsekin saisin tuollaisia tehdyksi :)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)