Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, lokakuuta 17, 2013

... se vei koko käden! :)

Kaikkihan ovat jo nähneet ainakin minun blogissani, mitä tapahtuu, kun antaa värjäykselle pikkusormensa.

Mun piti käyttää tiistaipäivä ihan vaan lankojen vyyhdittämiseen, jotta ne ovat valmiina torstai- ja perjantai-iltojen värjäyskurssille. Vaan sitten Novitan Pikkusisko ilmoitti haluavansa liukuvärjätyksi raitalangaksi, jossa on todella, todella pitkät väriliu'ut. Koska en usko kurssilla olevan mahdollisuuksia sen tyylisiin värjäyksiin, päätin tehdä värjäykset kotona. Sitä paitsi kaapissa oli juuri sen värisiä KoolAideja, jonka väriseksi Pikkusisko halusi muuttua. :)

Voinkin nyt opastaa kaikkia asiasta kiinnostuneita, kuinka raitalankaa värjätään, tai kuinka minä sen teen; tapoja varmasti on yhtä monta kuin on tekijääkin.


Kolmiväriseen lankaan tarvitsin kolme keittiön tuolia. Kunkin tuolinselkämyksen ympärille kieputtelin haluamani määrän kierroksia, sen jälkeen jatkoin seuraavaan tuoliin ja siitä vielä seuraavaan tuoliin, sitten keskimmäisen tuolin kautta takaisin ensimmäiseen jne. Tämän voi tehdä myös niin, että laittaa nuo tuolit kolmion muotoon selät vastatusten, jos haluaa jatkaa kolmannesta suoraan ensimmäiseen, mutta koska tässä langassa tuo keskimmäinen on "väliväri", niin haluan sen tulevan aina ensimmäisen ja kolmannen värin väliin.

Kierrosten määrästä riippuu, kuinka pitkiä väriliu'ut ovat; kymmenen kierrosta tekee aika kapoista raitaa, viisikymmentä kierrosta todella leveää raitaa.

Sitten kukin pikkuvyyhti pasmalangoilla kiinni kuten yksittäistä vyyhtiäkin värjätessä. 

Värjäsin samanaikaisesti kaksi vyyhtiä, kuvassa pöydällä on odottamassa jo ensimmäinen valmis vyyhti, eli huomaat, kuinka langat kulkevat kolmen eri vyyhdin välillä katkeamattomana. Aloitin molempien vyyhtien kieputtelun tietysti samasta kohti, joten saan tehtyä identtisen sukkaparin aloittamalla kummankin vyyhdin alusta - ei tarvitse katkaista lankaa välistä tai etsiä oikeaa aloituskohtaa, kuten kaupan lankakerissä! :)


Sitten värjäämään! Vyyhti nro 1 meni punaiseen liemeen, vyyhti nro 3 keltaiseen liemeen. Keskimmäinen vyyhti eli "väliväri" ui aluksi keltaisessa, mutta käväisi pikkumutkan punaisessa liemessä siinä vaiheessa, kun osa väristä oli jo imeytynyt, jolloin tuosta tuli nimenomaan oranssia eikä liian punertavaa.

Kun värjäyspuuhiin rupesin, värjäsin myös toisen pitkän liu'un vyyhdin, josta on tarkoitus kutoa huivi, pyrin jäljittelemään vironvillojen värjäystapaa.


Samaan tapaan tein kolme pikkuvyyhtiä, tällä kertaa peräti 100 kierrosta aina kerralla, jolloin yhden väriliu'un mitta vie noin 25 grammaa lankaa; välivärin kierroksia oli hieman vähemmän, koska en halua sen korostuvan liikaa. Tämän värjäsin vain yhdessä liemessä, eli vyyhti 1 meni uimaan ensin, myöhemmin lisäsin joukkoon vyyhdin 2 ja vyyhti 3 sai jäädä ihan valkoiseksi.


Tämä värjäyssysteemi tuottaa yleensä paljon sotkuisempia vyyhtejä kuin tavallinen värjäystapa, joten näistä ei ole tämän parempaa kuvaa vyyhtinä, ovat siis edelleen kolmessa osassa.


Tässä kuvassa kuitenkin näkyy tuo raita-ajatus paremmin. Huivilankaa on 200 grammaa, ja siinä on tosiaan tummemmat siniset ja valkoiset raidat noin 25 gramman mittaisia. Sukkalankakerät ovat kumpikin 50 grammaa, ja kuten kuvastakin huomaa, yhdessä kerässä ei ehdi väriraportti toistua edes kahta kertaa; polvisukissa ehtii siis tulla punainen-oranssi-keltainen-oranssi-punainen-oranssi-keltainen, ja sitten lanka jo loppuukin.

Mutta nyt pitäisi lähteä syömään, että ehtii illaksi värjäyskurssille oppimaan tästäkin aiheesta jotain uutta! :)

20 kommenttia:

 1. On tuo vaan niin kivaa puuhaa, että minullakin jo toiset värit odottamassa tulevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja voi vitsi, tänä iltana olen sitten päässyt tutustumaan happovärien maailmaan... sekin on melkein yhtä näppärää kuin koolaus. :)

   Poista
 2. Ihanat värjäykset!
  Minä joskus aikoinaan värjäsin yhden vyyhdin Iikkaa, kun sinun värjäyksiäsi katsoo saattaa vaikka värjäys kipinä iskeä.
  http://seijap.vuodatus.net/lue/2006/10/iikan-muodonmuutos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Iikka! :) Noinkin voi siis liukuvärjättyjä tehdä, mutta kotioloissa vähän työlästä ja sotkuista - osittain siksikin minä käyn välillä kansalaisopiston kursseilla, että siellä saa lutrata ja sotkea ilman, että jää ihan kaikki itselle siivottavaksi. ;) Plus että siellä on pikkuisen isommat pöydät ja välineet valmiiksi. Muistaakseni KoolAid-kurssilla pari vuotta sitten joku teki tuollaisen pitkäliukuisen vyyhdin, oli kotona juossut illan käytävää päästä päähän ja pyöritellyt vyyhtiä. Sitten se oli siellä opiston isolla pöydällä levällään, ja hän teki siitä käsinmaalattua lankaa.

   Poista
 3. oi ihania värejä! :) Itsenkin pitäisi taas joku päivä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile vaan! :) Ja kiitos vierailustasi, en ole muistaakseni sinulta ennen saanutkaan kommenttia. :)

   Poista
  2. Kiva juttu, että löysit tänne, tervetuloa toistekin! :)

   Poista
 4. wow, kiitos kuvasarjasta, mainio
  minulle alkaa ensi viikko "loma", olisi siis aika kokeilla tuota värjäystä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun kokeilemaan! Ja jos KoolAidit ei tunnu omilta, niin on paljon muitakin vaihtoehtoja (siitä varmaan postaan lähiaikoina).

   Poista
 5. Minä en ole ehtinyt tänäkesänä värjäämään. Tiedän toki miten nuo värit lumoavat täysin. Ihanaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä koko pitkä ihana talvi aikaa värjätä! :)

   Poista
 6. Kauniita värjäyksiä. Mielnkiinnolla odotan, mitä kaunista noista syntyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älähän pitkästy odottamiseen... ;)

   Poista
 7. Jännä tekniikka saada tuollaista moniväristä lankaa. Eipä olisi tullut mieleenikään, miten kotikonstein sellaista voi tehdä, mutta kuvasarjasi ja kertomuksesi valaisi asiaa. :) Hienot värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenhän voi tehdä pätkävärjättyä lankaa ihan vaan niin, että upottaa vyyhdin toisen pään yhteen väriin, toisen pään toiseen väriin ja antaa värien sulautua puolivälissä yhteen - tai jättää sen kohdan valkoiseksi. Tai näillähän voi myös "maalata" lankaa niin, että laittaa vyyhdin pöydälle (pöytä täytyy suojata ensin!), ja sitten töpöttelee väriä siveltimellä lankaan tai ruiskuttaa lääkeruiskulla. Ja voi myös tehdä yhdellä värillä moniväristä niin, että upottaa ensin osan vyyhdistä väriin ja sitten vähitellen lisää lankaa, kunnes koko vyyhti on kattilassa. Silloin toinen pää vyyhdistä on tummempi ja toinen vaaleampi, mutta samalla värillä tehty.

   Poista
 8. Onpa hienoja värjäyksiä! Pitää pistää korvantaakse tämä(kin)... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siitä vaan kokeilemaan itsekin! :)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)