Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, lokakuuta 24, 2013

Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo...

Aavistelin, että minulle saattaisi tulla tänään maksikirje kotiinkannettuna, ja koska en itse ollut kotona aamupäivällä, niin vannotin muuta perhettä, että jonkun on oltava täällä avaamassa ovea posti-Patelle, jottei tarvitse lähteä postista saakka pikkupakettia noutamaan. Ja niinhän se pakettini minua sitten odotti keittiönpöydällä. :) Ihmettelin kyllä, kun pöydällä oli myös lappunen "teille on suurikokoinen kirje noudettavissa postista", mutta sen lappusen "Pate" oli kuulemma antanut ihan vaan muistoksi. ;) Hassu postipoika. :D


Viime viikon värjäyskurssin innoittamana tilasin Lankakauppa Kujeesta happovärejä proteiinikuitujen värjäämiseen, käytännössä siis eläinkuitujen eli esim. villan ja silkin. Kujeessa on myynnissä myös Ashford-merkkisiä happovärejä, joita voi käyttää sekaisin näidenkin kanssa, mutta päädyin nyt näihin Jacquard-merkkisiin, koska minun matikkapäälläni nämä vaikuttivat edullisemmilta. Värivalikoimaahan näissä on vaikka kuinka, mutta koska ne eivät ole aivan ilmaisia, niin päädyin tilaamaan nyt ihan perusvärejä eli keltaista, sinistä ja kirsikanpunaista sekä lisäksi lilaa, turkoosia, "hot pinkiä" ja "salmonia"; kahdesta viimeksimainitusta saa sekoittamalla sen ihanan vadelmanpunaisen, jota noissa värjäämissäni langoissa nähtiin. Ihan kaikkia näitä en saanut värjäyskurssilla edes testata, koska sielläkään ei ihan hirveästi sitä värivalikoimaa ollut, mutta ostin nämä ihan sillä tuntumalla, mitä värin nimen ja kuvan perusteella saattoi päätellä. Aika näyttää, millaisia värejä näistä saa sekoiteltua. :)

Jos jotakuta tuo villan värjääminen happoväreillä kiinnostaa, niin lyhykäisesti voin tähän kirjoittaa jotain kurssilla oppimaani. Nämä värit kiinnitetään aina hapon avulla, eli värijauheiden lisäksi tarvitaan joko etikkaa tai sitruunahappoa; molempia saa ostettua tavallisesta ruokakaupasta, ja minäkin hamstrasin sitruunahappoa jo muutaman pussillisen, koska se ei lemua samalla tavalla kuin etikka. Vaikkakin minusta näytti omien värjäyksieni perusteella, että etikalla kiinnitetyistä väreistä tuli sähäkämpiä kuin sitruunahapolla kiinnitetyistä, mutta syy saattoi olla myös siinä, että värjäsin ne vyyhdit viimeisempinä, eli ehkä minulla oli jo jonkinmoista kokemusta hyvän lopputuloksen aikaansaamisesta siinä vaiheessa. Opettajan mukanaantuoma sitruunahappo loppui siis kesken kurssilla, mutta onneksi yksi kurssilainen oli varannut mukaansa pullon kirkasta. ;) Siis etikkaa. :D

Näillä väreillä värjätessä veden tulee olla yli 65-asteista, saa olla lähes kiehuvaakin. Kuumaan veteen sekoitetaan väriaine ja happo; sitruunahappoa laitettiin kurssilla ehkä vajaa ruokalusikallinen, etikkaa pari lurausta. Väriaineita riitti aivan pikkumitallisetkin; teelusikallisesta saa jo melko voimakkaat värit 100 grammaan lankaa. Väriä voi myös lisätä jälkikäteen, jos tulos näyttää jäävän liian laimeaksi. Langan annetaan olla liemessä niin kauan, että väri on imeytynyt eli liemi on kirkasta; superwash-käsitellyille langoille riittää hyvin puoli tuntia, käsittelemättömät langat saavat olla yön ylikin kiinnittymässä.

Tässä suunnilleen nuo värjäysohjeet happoväreille. Saimme kurssilla hyvin suurpiirteiset ohjeet, koska kuulemma näiden kanssa touhuaminen ei ole niin hirveän tarkkaa. Minusta tämä on senkin vuoksi niin hauskaa, kun saa ihan rauhassa olla luova eikä tarvitse mittailla. Samalla periaatteella laitan ruokaakin: "Oho, nyt lipsahti vähän liikaa pippuria - no, tällä kertaa syödään sitten vähän mausteisempaa!" :)

Sitä en osaa sanoa, milloin taas jaksan alkaa värjäilemään. Käsien iho on edelleen vähän sen näköinen, etten tohdi vetää kumihanskoja vieläkään käsiini. Mutta onpahan nyt värit valmiiksi odottamassa inspiraation iskemistä. :)

Mukavaa loppuviikkoa! :)

12 kommenttia:

 1. Noilla upeilla väreilläsaa vaikka mitä ihanaa aikaan.

  VastaaPoista
 2. Voi että, ei tuo kamalan monimutkaiselta vaikuta (haha, kuuluisat viimeiset sanat)! Joululomallahan on tietysti aikaa...

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeista, mahtaakohan noihin ashfordin väreihin tehota samat ohjeet???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kurssilla oli sekä Jacquardin että Ashfordin värejä, ja niitä voi käyttää sekaisin keskenäänkin, eli samat ohjeet pätee molempiin. Käytännössä nämä ovat ihan samoja värejä ja valmistetaan samalla tehtaallakin, mutta niissä on vain eri tarra päällä. :)

   Poista
 4. Nyt tuo laulu jäi soimaan päähän... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... Pate sekä kissa heti huomenissa tyhjentävät postilaatikon.

   Postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo. Kun on aamuvuoro ja laulaa lintukuoro, silloin Pate onnellinen on.

   Postiauton tuntee jokainen, iloisesti vilkuttaa tervehdyksen. Kenties oveen koputetaan juuri nyt, ja itse kirjeen saan.

   Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo. Aamuin anivarhain, kun on aika parhain, silloin Pate onnellinen on. Pate tosi onnellinen on! :)

   ---

   Ihan vaan siltä varalta, että jos se ehti lakata jo soimasta. ;) Odotapas, kun teillä pikkuinen tulee siihen ikään, että alkaa katsoa videoita, silloin nämä tunnarit soivat ja soivat ja soivat... varsinkin kun se sitten unohtuu siihen alkuvalikkoon, vaikka katsoja on aikoja sitten lähtenyt jo toiseen huoneeseen leikkimään jotain ihan muuta. :)

   Poista
 5. Kiitos selkeästä ohjeesta, tätä täytynee kokeilla sitten talvi-iltojen ilona...voi huoh tät haaveilujen määrää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitäpä kokeilemaan! Ohjeen selkeydestä en tiedä, kun en ole itsekään tuon tarkempia ohjeita saanut, mutta ei siinä niin pahasti pieleen voi mennä, kun alkaa vaan rohkeasti kokeilla. Varsinkin, jos värjää superwash-lankoja, ne kun eivät pääse huopumaankaan. :)

   Poista
 6. Minäkin olen nyt villalanganvärjäyskurssilla. Kiva oli lukea ajatuksesi värjäyksestä. Onko sinulla kuvia, millaisia värejä ja lankoja olet saanut aikaan? Olisi kiva nähdä. t. Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kaikki värjäykseen liittyvät postaukset ja kuvat löytyvät "Värjäilyt"-kategorian takaa:
   http://heivatutkudelmat.blogspot.fi/search/label/Värjäilyt

   (jos linkki ei toimi, rullaa blogisivuani alaspäin, kunnes oikeassa sivupalkissa ihan alhaalla löydät "Aihepiirit" ja sieltä klikkaat "Värjäilyt")

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)