Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, lokakuuta 06, 2013

Poikittain aina oikein

Taas tuli tehtyä sukat poikittain. Viikko sitten esitellyissä sukissa neulepinta on sileää neuletta, näissä puolestaan on tehty ainaoikein-neuletta. Muutenhan neulominen sujui kutakuinkin samalla tavalla: ensimmäistä sukkaa tahkottiin päivätolkulla, toinen sukka tykitettiin vuorokaudessa. :)

Poikittain neulotut ainaoikein -sukat
Tehty ajalla: 2.-6.10.2013
Lanka: Frost sinivihreä (599)
Langankulutus: 85 g
Puikot: 2,5 mm
Koko: 38/39
Muuta: Hienot tuli näistäkin! Sukkasato nro 15.

Ohjehan on Dropsin sivuilta, kuten edellisiinkin poikittaisiin sukkiin, vaikka kummassakin sukassa käytin jotain muuta kuin Dropsin lankoja. Langanmenekki on kyllä arvioitu ohjeissa aikalailla yläkanttiin, sekä tässä että siinä sileällä neuleella tehtävässä sisaruksessaan on ilmoitettu langanmenekiksi tähän kokoon 150 grammaa; näihin sukkiin meni 85 grammaa, toisiin sukkiin 74 grammaa. Onneksi on tullut tehtyä noista ohuistakin sukkalangoista sen verran sukkia, että tiedän 100 gramman riittävän hyvin polvisukkiinkin, ja näihin lyhyempiin menee taatusti vähän vähemmän. :)

Minusta näihin itsestään raidoittuviin lankoihin sopii todella hyvin ainaoikeinneule, varsinkin, jos langassa on "pilkkuraitoja" välissä - jostain syystä lankatehtaat tykkäävät näistä valkoisella pilkutetuista raidoista ihan hirveästi... Tämä lanka on joskus tilattu Margarethalta ristipisto-ostosten yhteydessä, kun oli joku supertarjous. Eli vähän sikana säkissä tilattu, mutta ihan kivannäköiset sukathan noista sai. :)


Kirjanpitoni mukaan nämä ovat nyt viidestoista pari Sukkasatoon. Ohuemmista langoista syntyy sukkaa vähän hitaammin, mutta onhan se yksikin pari aina lisänä kasvavassa kuormassa. :)

Kansalaisopistolla huomasin seinässä mainoksen Operaatio Villasukasta, josta löysin myös netistä pdf-muotoisen ilmoituksen: LINKKI ILMOITUKSEEN TÄSSÄ. Varsinkin Oulun seudulla asuvia tämä saattaa kiinnostaa, jos haluaa lahjoittaa sukkia keräykseen. Tuonne voi lahjoittaa myös sukkalankoja kutojille, tai kutoa sukat itse - myös käytetyt sukat otetaan vastaan. Sitä tuosta ei oikein selviä, että minne ne villasukat sitten lahjoitetaan, mutta nähtävästi hyvään tarkoitukseen (tuskin itse pitävät kaikkia ;) ). Ajattelinkin, että kun meidän perhe tuolla kansalaisopistolla viikoittain pyörii aika ahkerasti, niin voisin itsekin sinne jokusen sukkaparin tehdä, kun toimitus hoituu siinä samalla.

Tarkoituksenanihan on ollut tyhjentää sukkalankalaatikkoani tämän Sukkasadon aikana. Nyt vain on sellainen tilanne, että siinä laatikossa on enää pelkkiä ohuita sukkalankoja jäljellä, joista on kyllä tarkoitus ihan itselleni sukkia kutoa. Tuo oireileva oikea käteni ei vaan enää hirveästi tykkää ohuilla puikoilla kutomisesta, joten voisi olla hyvä tehdä ainakin välillä vähän paksumpia sukkia, joita on paljon helpompi kutoa eikä rasita kättä niin paljon. Tuo mainitsemani keräys olisikin hyvä kohde paksummille jämälankasukille, koska itsellä ja lähipiirissä ei niille ole tällä hetkellä niinkään tarvetta, ja saapahan sitäkin laatikkoa sitten myös tyhjemmäksi. :) Mietinkin, että jos pyrkisin tekemään loppukuun aikana joka toisen sukkaparin paksummasta langasta hyväntekeväisyyteen ja joka toisen parin ohuemmasta langasta itselleni, niin nämä lankalaatikot tyhjenisivät tasaisesti, ja käsi saisi "levätä" välillä paksumpien puikkojen kanssa. Siitä onkin pitkä aika, kun viimeksi olen jämälangoista sukkia kutonut, joten innolla käyn tällaisenkin projektin kimppuun! :) (toivottavasti ei into laimene ensimmäisen sukkaparin jälkeen...)

Hauskaa sunnuntaipäivän jatkoa ja uutta alkavaa viikkoa!

31 kommenttia:

 1. Kauniit sukat! Monta kertaa tehny mieli kutoa sukat noin päin, ihan uteliaisuudesta, jotenkin vaan aloittamatta jäänyt, onhan se nopeampaa aloittaa sulat "tavallisesti".
  Aurinkoisia syyspäiviä SInulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta tuntuu, että sukat on nopeammat kutoakin "tavallisesti", varmaan vaikuttaa sekin, että on siihen niin tottunut, ettei mene miettimiseen aikaa. :)

   Poista
 2. Kauniit sukat. Minäkin olen kutonut sukkasatoon jo useamman parin 2,5 mm puikoilla joten tekisi jo mieleni vaihtaa paksumpiin puikkoihin.
  Minusta tällaisista paikallista keräyksistä voisi ilmoitella enemmänkin, varmaan kunnan sosiaalitoimi tai seurakunta ottaisivat mielellään vastaan villasukkia lahjoitettavaksi eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se vaihtelu virkistää - aloitin tänään paksumpia sukkia, eikä millään malttaisi laskea käsistään, ne 3,5 mm puikot istuvat vaan niin mukavasti pikku kätösiini. :)

   Minäkin kaipaisin infoa eritoten paikallisista keräyksistä. Monesti piirit pienet pyörivät ja hyväntekeväisyysneuleita kudotaan eläkeläisten kerhoissa tms., mutta minne me kerhoissa käymättömät työikäiset saisimme toimittaa niitä käsitöitä, joita tippuu puikoilta yli oman tarpeen? Onhan noita valtakunnallisiakin keräyksiä, mutta se postittaminen on aina oma hommansa. Just joku sellainen keräys, jonne voisi vaan nakata ohimennessään, houkuttelee mua ainakin tekemään. Sillä tarvitsijoita taatusti on! Ja vaikkei kaikille riittäisikään jaettavaksi, niin edes joillekuille voisi sosiaalityöntekijä tai diakoni ojentaa sukkaparin asiakaskäynnin yhteydessä. Muistaakseni pari vuotta sitten joku ihan ulkopuolinen taho (Vaaka tms.) keräsi pikkupaketteja, joihin koottiin kaksi asustetta (esim. sukat ja lapaset) sekä olikohan 100 g karkkia, niitä sitten toimitettiin seurakuntayhtymälle, että voivat jakaa diakoniatyön kautta eteenpäin. Mutta miksei seurakunnassa itsessään voisi olla tällaista keräyspistettä? Tai kunnan/kaupungin puolella vaikka sosiaalitoimistoissa? Saattaahan niitä ollakin, mutta en minä ainakaan niistä kaikista ole kuullut.

   Poista
 3. Nämäpä vasta hauskat sukat ja kauniitkin vielä. Pitää tutustua ohjeeseen ajan kanssa.
  Olet kyllä saanut aikaiseksi todella monta paria kuukauden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ohje on kyllä tutustumisen arvoinen! :)

   Poista
 4. Voi miten kauniit sukat.
  Ohuet puikot on hankalat miullekkin käsi kipeytyy jne. Mieluimmin kudon paksummilla, 3--4 kokosilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla ei aiemmin nuo ohuet puikot tehneet kipuja, vaikka muuten en vaan ole tykännyt niillä tehdä. Nyt sitten olen alkanut vähitellen ihastua ohuempiinkin lankoihin, niin sitten alkaa käsi kiukutella. Tasan ei mene onnen lahjat. :D Mutta tyytyväinen saa olla, kun aina välillä pystyy ohkaisempiakin tekemään.

   Poista
 5. Kivalta näyttävät sukat poikittainkin neulottuna! Yritän huomenna vilkaista tuota Villasukka-mainosta, kun sinnepäin olen menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kurkkaapa mainosta, jos olet opistolla päin, muistaakseni aulassa oli yksi mainos ja käsityöluokkien lähellä toinen.

   Poista
 6. Wau!!..ei voi muuta sanoa! Todella upeat sukat :)

  VastaaPoista
 7. Kivannäköiset! Mä olen paksujen sukkien ystävänä neulonut useammat paksut sukat ohuesta langasta kaksinkertaisena ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tarkoitukseni onkin sitten niiden ohuiden lankojen jämistä neuloa kaksinkertaisena paksummat jämäsukat. Mutta nuo lankani ovat lähinnä itsevärjättyjä, jotka haluan neuloa juurikin ohuena, ja on niille mallitkin valittu, nimenomaan siis ohuille langoille tarkoitetut mallit. Muuten siis idea on hyvä, ja olen sitä joskus käyttänytkin, ei vaan toimi tässä tapauksessa, kun tarkoitukseni ei ole neuloa "muuten vaan" sukkia, vaan tietynlaisia sukkia. :)

   Poista
 8. Tätä ohjetta pitäisi kokeilla - vaikuttaa vähän kummalliselta, mutta eiköhän se siitä selviäisi kun vain aloittaisi :)

  Ainahan muuten voi ohuita lankoja neuloa kaksinkertaisena jos haluaa paksumpaa tehdä. Tulee suunnilleen Seiskaveikan paksuista silloin!

  -Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan kaikki uusi tuntuu oudolta, mutta ohjeet ovat kyllä niin selkeät, että niitä kun noudattaa, niin pitäisi saada sukat aikaan. :)

   Vastaus tuohon kaksinkertaisena neulomiseen lukeekin tuossa edellisen kommentin vastauksessa. Asia on tiedostettu ja kokeiltukin, mutta ei toimi tässä tapauksessa.

   Poista
 9. Mulla on juuri ohuista langoista sukat tekeillä, kaksipuolikkailla puikoilla Ticoticoa. Ja kyllä tuntuu takkuselta, ei meinaa sukka edetä ollenkaan. Jotenkin mun ajatuksissa paksumpi sukkalanka = kestävämpi sukka, joten kunhan ohuet sukkalangat on kulutettu, niin taidan palata paksummalle tielle suosiolla. Tuohon mun väkerrykseen nähden sulta kyllä sujuu ohuidenkin sukkien valmiiksi saaminen ihailtavan vauhdikkaasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo ajatus ei kyllä pidä paikkansa, kyllä ne monet paksummatkin sukat kuluvat vauhdilla puhki ja ohuemmat kestävät ikuisuuden. Esimerkiksi Dropsin Fabelia ei saa kulumaan eikä nyppääntymään sitten millään. :) Olen niin Fabel-fani, että varmaan tulen kaikki värjäyskokeilunikin tekemään Fabelilla, että saan kutoa siitä sukkia jatkossakin. Oli ne sitten kuinka ohuita tahansa. ;)

   Poista
  2. Ai niin, ticotico ei olekaan mitään maailman ihaninta lankaa kutoa. Mulla olisi sitä tuolla sukkalankalaatikossa itsevärjättynä kolme eriväristä kerää, saa nähdä mitä siitä tulee. :)

   Poista
 10. Kauniit sukat nämäkin! Niinkuin kaikki edellisetkin ovat olleet. :)

  VastaaPoista
 11. Poikittaisneulotut sukat näyttävät hauskoilta ja minulla olisi ohuita sukkalankojakin valmiina, mutta kohde vain puuttuu. Minähän tykkään nimenomaan neuloa ohuista langoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei mullakaan tykkäämisestä ole kiinni, mutta käsi ei vaan enää jaksa ohuita puikkoja. Oon alkanut tykätä ohuista sukista siksi, että ne näyttävät hameen kanssa pikkuisen kivemmilta kuin paksut sukat, vaikka niitä 7 veljessukkia minulla edelleen on kaikkein eniten ja niitä tulee paljon tehtyäkin.

   Poista
 12. Kivan pirtsakat raitasukat, vaatii vähän totuttelua pitkittäisraidoitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta pystyraidat on mukavaa vaihtelua. Niissä on myös se hyvä puoli, ettei tarvitse raitojen mennä kohdilleen. Vaakaraitaisissa sukissa olen äärimmäisen tarkka, että raidat osuu ihan silmukantarkasti yksiin, mutta näissä se ei haittaa yhtään, näyttävät symmetrisiltä, vaikkeivät oikeasti sitä olekaan. :)

   Poista
 13. Hauskan näköiset sukat! Saa nähdä, tuleeko itse koskaan kokeiltua. Niin paljon olisi testattavaa neulerintamalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä kiva malli, eikä ole mikään erityisen vaikeakaan. :)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)