Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, lokakuuta 11, 2013

30 päivän haaste kertarysäyksellä

Ellin kotona oli tällainen haaste, jonka nappasin ihan omin lupineni itselleni. Tämän voisi tehdä 30 päivän aikana aina yhden kysymyksen kerrallaan, mutta minä teen sen samantien. Aiheena on siis neuleet ja neulominen.

***

1.) Mikä oli ensimmäinen valmiiksi saamasi projekti?

Neuletöistä ensimmäinen oli patalappu (kuvassa vasemmalla; oikealla oleva on tehty joskus vuosia myöhemmin koulussa). Tein sen noin 6-7-vuotiaana eli about 30 v sitten.


2.) Mitä puikoillasi on tällä hetkellä?

Sukat, yllätys yllätys. Ei enää puutu paljoa, että ovat valmiit.



3.) Onko muita keskeneräisiä töitä (wip = work in progress)?

Teen ainoastaan yhtä työtä kerrallaan, mutta neuletyön lisäksi minulla on kesken yksi ristipistotyö (kuvassa). Se ei ole edennyt nyt pariin kuukauteen, ja valmis sen pitäisi olla tammikuun alkupäivinä...


4.) Kuinka opit neulomaan?

Äiti opetti. Muistaakseni sisko opetti päättelemisen tuota patalappua tehdessäni, vaikkei sisko olekaan enää koulukäsitöiden jälkeen tietääkseni käsitöitä harrastanut.

5.) Kauanko sinulla meni neulomisen oppimisesta ensimmäisen työn valmiiksi saamiseen?

Tuo patalappu oli se, jolla aloin neulomista opetella, ja valmiiksi saaminen kesti ehkä päiviä tai viikkoja, tuskin sen pidempään.

6.) Suosikkisi neulomistasi asioista?

Suosikkini on aina se, joka on sillä hetkellä puikoilla tai vasta valmistunut. :)

7.) Inhokkisi?

Ei tule kyllä mitään inhokkiakaan mieleen. Aina olen tekeleistäni tykännyt enemmän tai vähemmän. Muutamia vuosia sitten teimme hyväntekeväisyysneuleita lankakauppojen lahjoittamista langoista, niiden tekeminen ei ollut niin mukavaa, sillä lahjoituslangat olivat pääosin niitä, joita ei oltu saatu myytyä, ja myymättömyyteen on yleensä syynsä... ;)

8.) Haastavin neuleprojektisi?

Teen vaihtelevasti helpompia ja vähän haastavampia töitä, mutta niin haastavaa ei ole tullut vielä vastaan, ettenkö olisi siitä selvinnyt. Viime syksynä tein mustasta langasta palmikkosukat (kuvakollaasissa), ja se oli haastavaa langan värin vuoksi, mutta myös siksi, että olin vasta sairastunut, eikä oikealla kädellä neulominen oikein onnistunut. Sittemmin olen saanut kehiteltyä sitäkin tekniikkaa sujuvammaksi.


9.) Lempilankamateriaalisi (neulomisominaisuuksia ajatellen)?

Monta vuotta vastaukseni tähän olisi ollut 7 veljestä, mutta nyt vastaan, että yleensäkin sukkalanka koostumukseltaan n. 75% villaa 25% polyamidia. 7 veljestä on ihanaa neuloa, koska 3,5 mm puikot sopivat täydellisesti käsiini ja valmista tulee nopsasti. Mutta tykkään nykyään myös ohuista sukkalangoista osittain siksi, että Dropsin Fabel on maailman parasta ja kestävintä sukkalankaa! :) Nallekin sijoittuu mukavasti siihen väliin, eli ihan kaikenvahvuiset sukkalangat ovat mieluisia - myös muissa neuleissa kuin sukissa. :)

10.) Lempikuvio/-malli tai -suunnittelija?

Silloin, kun Arja Viitala oli vielä Novitalla suunnittelijana, ihastuin suurinpiirtein kaikkiin hänen malleihinsa. Nyt tuntuu, että ne muutamat mallit, jotka Novita-lehdissä viehättävät, ovat Lea Petäjän suunnittelemia, mutta eivät ne samalla tavalla kolahda kuin Arjan mallit.
Tällä hetkellä minua viehättävät eniten moniväriset mallit esim. kirjoneulekuviot. Mutta kaksi "kuviota" ovat kuitenkin ylitse muiden: tasaraita ja siksak-kuvio! :)


11.) Onko sinulla "neulojasankaria" tai jotakuta, joka on niin taitava/mahtava/upea/ihana, että haluat muidenkin löytävän hänet?

Jokainen on oman elämänsä sankari, eli jokainen osaa tehdä käsitöitä omalla tavallaan, eikä itseä pidä verrata muihin eikä muita toisiinsa. Toiselle perussukan kutominen on samanlainen saavutus kuin toiselle monimutkaisen kirjoneulemekon työstäminen. Arvostan ja ihailen siis kaikkia käsillätekijöitä ihan samalla tavalla.

Nostan kuitenkin esille Mary Oljen, jonka käsityökirja "Mary Oljen Kauneimmat käsityöt" (kokoelma hänen muista kirjoistaan) antoi minulle ensimmäisen kipinän käsitöihin joskus 4-5-vuotiaana. Hän teki arvokasta työtä kokoamalla erilaisia perinnemalleja kirjoiksi, niihin malleihin palaan yhä uudelleen. Se lapsuuteni kirja on yhä äidilläni, hankin aikuisiällä saman kirjan itsellenikin, ja lisäksi minulla on Mary Oljen pienemmätkin virkkauskirjat, vaikka niissä on ihan samat mallit kuin tässäkin...


12.) Missä säilytät lanka-"jemmaasi" (stash)?

Yhden kaapin ylähyllyllä on kuusi säilytyskoppaa sekä työpöydän alla iso pyykkikori. Virkkauslangat on kätketty pieneen käsityörasiaan, niitä kun ei ole kovin paljon.


13.) Onko sinulla lanka jota rakastat, muttet ole löytänyt sille sopivaa projektia?

Ei ole. Ostan lankoja vain tarpeeseen eli kun tiedän, mitä siitä aion tehdä.
 
14.) Kamalin lanka/materiaali (kuitu) jolla olet työskennellyt? Miksi?

Melkein mikä tahansa "efektilanka", eivät vain ole minun makuuni. Kaikista kamalin on ehkä se "eineslanka", josta tehdään röyhelöhuiveja, se ei ole minusta lankaa ollenkaan, vaan jonkinlainen puolivalmis askartelupakkaus.


15.) Inhokki malli/kuvio? Miksi?

Ei kai neulomisessa voi olla mitään inhokkia? :) Tai no, vapaaehtoisesti en ehkä suostuisi tekemään pääkallokuvioita tms. En ylipäätään suosi mitään "pahuuteen" viittaavia kuoseja, miksi sitten neuleissa.

16.) Oletko ikinä saanut neulomiseen liittyvää vammaa?

En muistaakseni, mitä nyt joskus puikolla tökännyt sormenpäähän. :)

17.)  Onko rakastamasi projekti mennyt ikinä pilalle? Mikä on sen tarina?

Joskus tulee tehtyä liian suuria tai liian pieniä neuleita, vaikka kuinka olisi ottanut mitat oikein. Mutta en jää niitä murehtimaan, vien vaikka kirpparille, jos en itse pysty käyttämään.

18.) Neulotko englantilaisittain vai mannermaisittain?

Muuten mannermaisittain, mutta nurjan silmukan teen "Combined Purling" -tyylillä, jonka olen oppinut äidiltäni. Siinähän jää silmukka tavallaan väärinpäin, eli sitä ei sitten neulotakaan seuraavalla kerralla etureunasta vaan takareunasta, ja esimerkiksi tasoneuleena tehtävissä pitsineuleissa joudun kääntämään silmukat ensin oikein päin, jotta voin tehdä oikealle kallistuvan kavennuksen eli neuloa silmukat oikein yhteen. Katso video metodista tästä linkistä.

19.) Katsotko elokuvia tai kuunteletko radiota neuloessasi? Minkä "tahtiin" neulot mieluiten?

Neulon mieluiten ihan minkä tahansa tahtiin. :D Radiota en kuuntele koskaan, mutta äänikirjoja kyllä. Elokuvan katson aina lauantaina alkuillasta perheen seuraksi, neulon siis samalla. Muutaman tv-ohjelman ääressä neulon viikoittain (seuraamiani ohjelmia on tällä hetkellä neljä viikossa). Neulon myös lukiessani, netissä surffatessani ja kuntopyöräillessäni, ja kyllä Koskilinjojen moottorinhurinakin antaa ihan mukavasti tahtia puikoille. Jos näistä pitäisi valita mieluisin neuleseuralainen, niin se on äänikirja tai kirja.

20.) Neulotko julkisilla paikoilla? Onko kukaan ikinä katsonut pahasti/ilahtunut/ollut utelias tekemisistäsi?

Kyllä neulon, ihan missä ja milloin vaan! Kommentteja tulee silloin tällöin, naiset yleensä ihastelevat, miehet yrittävät lyödä leikiksi. Vaikka olen neulonut koulun oppitunneilla ja luennoilla lukiosta saakka, koskaan en ole saanut opettajilta ikävää kommenttia tai neulontakieltoa.

Yksi negatiivinen kommentti on tainnut koko neulontaurani aikana tulla, se oli muistaakseni v. 2001. Minua oli pyydetty työni puolesta erääseen kotiin lähetyspiirin merkeissä. Näissä lähetysilloissa oli aina tapana kaivaa kutimet esiin, eli siellä kutoivat kaikki. Minäkin otin kutimeni mukaan ja kaiken lisäksi puikoillani oli sukat, jotka lahjoitin myöhemmin samaisen lähetyspiirin kautta Venäjälle lastenkotiin (tein sen talven aikana näitä lastenkotisukkia ja -lapasia pitkästi yli 40 paria). Eli en kutonut suinkaan itsekkäästi itselleni, vaan ihan lähetyspiirin hengessä lähetystyölle. Illan emäntä oli kutsunut paikalle naapurinsakin, joka ei yleensä noissa lähetyspiireissä käynyt, ja tämä rouva tokaisi minun kutimeni nähdessään: "Ootko sinä tosiaankin niin ahne, että pitää nuo kutimet tännekin raahata?" Olin ihan sanaton, sillä a) hän ei ollut (ihme kyllä) koskaan ennen nähnyt minun kutovan missään b) paikalla oli lisäkseni toistakymmentä muutakin sukankutojaa. Mutta tuo on ehkä ainut ikävä kommentti, mitä olen koskaan julkineulomisestani saanut, joten hyvin on mennyt sen puolesta! :)

22.) Oletko ikinä poistanut ketään "heille neulon" listaltasi, koska hän ei arvostanut tai pitänyt huolta antamastasi neuleesta?

En yleensäkään anna ihmisille lahjoja, paitsi tosi erityistilanteissa (50 v synttärit, valmistujaiset, häät, vauvan syntymä tms.); omat lapset, kummilapset ja paras ystäväni ovat tässä poikkeus, heitä lahjon muulloinkin. Ei ole ollut tarve poistella ihmisiä lyhyeltä lahjalistaltani. Mieluummin kuitenkin annan käsintehdyn lahjan kuin ostan jotain tusinakrääsää kaupasta.

23.) Jos sinulla olisi tarvikkeet (ja kärsivällisyyttä) mihin tahansa projektiin, minkä projektin aloittaisit tänään?
 Ei tule mieleen mitään "pakko saada" -juttua, eiköhän ne tarvikkeet ole kaikkeen hommattu, mitä haluankin tehdä. Ja ajallaan niihinkin sitten tartun, ei ole hengenhätää aloittaa juuri tänään.

24.) Oletko ikinä tehnyt omaa mallia tai värjännyt itse lankoja? Mikä oli lopputulos?

Omiin malleihini löytyy linkit tuosta blogin oikeasta sivupalkista, niitä on jonkin verran, ja yksi ohje vielä odottaa julkaisuaan. Tosin en tiedä, onko kukaan tehnyt noilla ohjeilla koskaan mitään.
Värjännyt olen kyllä. Kaksi vuotta sitten kävin KoolAid-värjäyskurssilla, jossa sain kipinän värjäämiseen. Viime syksynä tutustuin sienivärjäykseen niin ikään kansalaisopistossa. Toisella opistolla kävin alkukesästä kurssin, jossa värjättiin lähinnä kankaita, mutta itse värjäsin myös valmiita vaatteita ja vähän lankaakin. Siellä käytettiin reaktiivivärejä, mutta kylmävärjäyksellä; kankaiden värjäykseen käytettiin myös pigmenttivärejä. Viime kesänä kokeilin myös kasvivärjäystä, joka vähän ryöpsähti käsistä, tuloksena reilut 60 itsevärjättyä lankavyyhtiä, kaikki eri värisiä - eli värjäsin vain 100 g lankaa aina yhdessä väriliemessä kerrallaan. Tänä syksynä kokeilin värjätä lankaa Dylonilla. Ja tulevalla viikolla mennään sitten taas värjäyskurssille, jossa käsittääkseni värjätään reaktiiviväreillä mutta kattilassa ja luultavasti kuumassa vedessä.


25.) Onko sinulla neulekirjaa tai paikkaa, jossa säilytät malleja, ideoita, mittauksia yms?

Yhteen muistikirjaan merkitsen vähän sitä sun tätä, lähinnä to do -listaa tulevista neuleista. On siellä kyllä kaikkea muutakin, pidän esimerkiksi tilastoa vuoden aikana tehdyistä käsitöistä, paitsi on sekin kirjanpito minulla myös koneella samoin kuin lankavarastoni kirjanpito. Koneella on myös neulemallitietokantoja erikseen isommille neuleille, vauvaneuleille ja sukkamalleille. Sitten on yksi muistikirja, johon merkitsen valmistuneista neuleista ja virkkuista tiedot (milloin tehty, mistä malli peräisin, lanka ja sen menekki, puikot/koukku, koko yms.). Ihan sitten tulostettuja tai kopioituja neulemalleja säilytän kansioissa muovitaskuissa, yhdessä kansiossa sukat, yhdessä lasten neuleet ja yhdessä kaikki muut.

26.) Oletko ikinnä osallistunut/halunnut osallistua neuletapaamiseen? Millaista se oli?

Kävin Oulun neuletapaamisissa niiden alusta saakka oikeastaan viime vuoden kesään saakka. Muutaman viimeisen vuoden olin myös neuletapaamisten järjestäjänä. Tapaamiset kuitenkin alkoivat kuihtua vain muutaman ihmisen kohtaamisiksi, enkä itsekään enää jaksanut varsinkaan sairastuttuani niissä käydä. Tapaamisissa oli alkuvuosina tosi mukavaa, kun väkeä oli paljon, mutta kahdestaan tai kolmestaan ei oikein ollut enää mieltä treffailla. Tapaamisia vissiin järjestetään edelleen Oulun seudulla ainakin yhden lankakaupan toimesta, mutta muista tapaamisista en enää ole edes selvillä.

27.) Kuinka hankit suurimman osan langoistasi? Verkkokaupoista, paikallisesta lankakaupasta, vaihdossa vai marketeista?

Haluan aina nähdä ja tuntea langan livenä ennen ostopäätöstä. Siitä syystä ostan mieluiten ihan kivijalkakaupasta, paitsi jos lanka on tuttua, niin silloin saatan tilata sen netistä. Nykyään ostan langat enimmäkseen Tokmannilta, koska se on meitä lähinnä, eikä tässä viime kuukausina ole tullut ostettuakaan juuri muuta kuin valkoista Nallea värjäykseen. :)

28.) Teetkö muita käsitöitä neulomisen lisäksi? Mitä, ja opitko ne ennen vai jälkeen neulomisen?

Virkkaamisen opin ennen neulomista (4-5-vuotiaana; neulomisen opin "vasta" 6-7-vuotiaana), ja se on minulle edelleen mieluisampi käsityömuoto kuin neulominen. Tykkään myös valtavasti ristipistoista, joiden "esiasteen" eli kanavatyön opin n. 7-vuotiaana eli samoihin aikoihin neulomisen kanssa; ristipistotyynyä aloin tehdä 8-vuotiaana, ja aidakankaalle pistelyä kokeilin ensimmäisen kerran lukioiässä, jolloin olin neulomisen suhteen jo kokenut konkari. :) Joskus ompelen koneella, sen opin vasta koulussa 3. luokalla, vaikkakin jonkin verran olin kokeillut äidin koneella ompelemista pienempänäkin. Vaan kun ajoin ompelukoneen neulan oikean käden etusormestani läpi 5-vuotiaana, niin ompeluhommat jäivät sen jälkeen jäähylle muutamaksi vuodeksi... ;) Kaikenlaisia muitankin kädentaidon lajeja tykkään kokeilla ja teen niitä ihan satunnaisesti tai muihin käsitöihin liitettynä esim. (neula)huovutus.

29.) Onko sinulla mitään vinkkejä tai asioita jotka olet oppinut neulomisesta?

Voi, koko ajanhan sitä oppii uutta! :) Vaikea edes sanoa, mitkä olisivat sellaisia vinkkejä, joita voisin jakaa toisille, koska joku toinen on saattanut tehdä koko ikänsä sitä, minkä minä opin vasta eilen, ja toisaalta taas olen saattanut tehdä iät ajat jonkun asia ihan omalla tavallani, jota muut eivät osaa.

Sen olen kyllä huomannut blogeissa, että jotkut pitävät langanpäättelemistä neuleen tylsimpänä vaiheena. Miksi näin on? Minusta kyse on ihan asenteesta - päättely ei ole mikään irrallinen osa neulomisprosessia vaan kuuluu kiinteästi siihen aivan samalla tavalla kuin silmukoiden luominen tai kantapään kavennukset! Sitä paitsi neuletyö ei ole valmis, ennen kuin langanpäät ovat pääteltyinä, koska et voi ottaa työtä käyttöön langat roikkuen.

Koska minulla langanpäät eivät jää koskaan roikkumaan ja odottamaan "päättelykeijua", annankin vinkkini siihen liittyen:

1) Päättele langanpäitä pitkin matkaa. Itse pyrin päättelemään langanpäät heti, kun niitä tulee, tai jopa neulomaan ne työhön mukaan samalla. Kun sukanvarsi on valmis, on hyvä päätellä kaikki varren langanpäät ennen kuin alkaa tehdä kantapäätä. Ensimmäisen sukan valmistuttua kannattaa päätellä sen langanpäät ennen kuin aloittaa toisen sukan. Tuloksena on se, että kun neulomisosuus on tehtynä, sinulla pitäisi olla vain yksi langanpää (lopetuspää) pääteltävänä - ja sen päätteleminenhän ei ole homma eikä mikään. :)
2) Muuta asennetta. Et voi kutsua neuletta valmiiksi, ennen kuin langanpäät on pääteltynä ja kaikki muutkin viimeistelyt tehtynä (pingotus, höyrytys, pesukonehuovutus, koristelut tms.)
3) Muuta edelleen asennetta. Päättely on osa neulomista, ei mikään pelottava loppuvastus. ;)
4) Kiire bloggaamaan! :) Minä en esittele työtäni blogissa, ennen kuin se on käyttövalmis. Siispä äkkiä langanpäät piiloon, niin pääsee kuvamaan ja lataamaan kuvat blogiin! :)
5) Seuraava työ odottaa. En aloita uutta työtä, ennen kuin edellinen työ on valmis. Lue kohdasta 2, mitä "valmis" tarkoittaa. ;)
6) Päätteleminen on kivaa! :) Jos se ei sinusta tunnu kivalta, vika ei ole langanpäissä vaan ihan tekijän päässä. Tartu siis päättelyneulaan hymyssä suin, niin huomaat että päättely onkin ihan hauskaa touhua! :)

Onnelliseksi ei tee se,
että tekee mitä pitää,
vaan se, että pitää
siitä mitä tekee. 

30.) Mikä on Ravelry-nimesi? Jos et ole Ravelryssä, miksi?

 En ole Ravelryssa, koska en ole vielä keksinyt yhtään syytä liittyä sinne, pärjään ilmankin.

***

Saapi napata tämänkin mukaan, ken haluaa! :)

7 kommenttia:

  1. Vastauksia oli hauska lueskella. Kun kerroit ettet neulo "pahoja" asioita kuten pääkalloja, tuli yhtäkkiä mieleen kun pari kesää sitten käväisin lähikaupungin kirkossa. Tutkin kaiken muun lisäksi myös alttaritaulua, ja ihmettelin kun raameissa oli pääkallo, ja muistaakseni sääriluut ristissä takana. Jäin vähän ihmettelemään, ja myöhemmin kysyin paikallisilta että tietääkö he jotain taustaa taululle. Eivät olleet edes huomanneet koko pääkalloa :). En siis vieläkään tiedä miksi sellaista oli alttaritauluun laitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikka Golgata tarkoittaa "Pääkallonpaikka".

      "He veivät Jeesuksen paikkaan, jonka nimi on Golgata, käännettynä Pääkallonpaikka." (Mark. 15:22) Sama maininta ja käännös löytyy myös Matt. 27:33 ja Joh. 19:17.

      Veikkaisinpa taiteilijan viitanneen pääkallolla tähän Golgatan nimitykseen, ja itseasiassa pääkallo ja sääriluut löytyvät hyvin monesta ristiinnaulittua kuvaavista alttaritauluista, kurkkaapa vaikka Googlen kuvahaulla, niin huomaat. :)

      Poista
    2. Jatkan vielä... oletin siis, että tuo näkemäsi alttaritaulu esittää ristiinnaulitsemista, koska siihen tuo pääkallo jotenkin oleellisesti kuuluu. Innostuin googlettelemaan aiheesta, ja löysin selityksen, miksi pääkallo ja luut laitetaan alttaritauluissa ristin alapuolelle; ne symboloivat kuoleman voittamista. Toisaalta jos sinun näkemässäsi taulussa ne olivat taustalla, se voi tosiaan viitata myös tuohon Golgatan nimitykseen. Jos taas kuva esittää jotain muuta kuin ristiinnaulittua, niin sitten pitäisi miettiä jokin toinen tulkinta.

      Poista
    3. Pääkallo oli raamissa, ristiinnaulitun alapuolella. Eli se varmasti symboloi kuoleman voittamista. Yläpuolella raamissa oli enkeli, muistutti Rafaelin enkeliä.

      Arvelinkin että sinä saattaisit tietää pääkallon merkityksen. Olin jo unohtanut koko jutun, mutta tulipa siten mieleen tekstistäsi.

      Joku vääräleuka arveli silloin kun tästä kyselin että ko. kaupunki on saattanut olla merirosvojen pääpaikka :).

      Poista
    4. Kirkoissa on kyllä paljon symboliikkaa, joka ei aina avaudu edes kirkon työntekijöille saati sitten satunnaiselle kirkkovieraalle. Ja hyvin monista kirkoista löytyy samat symbolit, jos vain jaksaa etsiä. Vaikkapa kyyhkynen saarnatuolin yhteydestä (Pyhän Hengen vertauskuva). Joskus tuntuu, että mitä modernimpi kirkko, sitä vaikeammin tulkittavia symboleja sieltä löytyy, eivät ole likimainkaan edes niin selkeästi nähtävissä kuin vaikkapa tuo pääkallo, kun on taiteiltuna modernimpaan ulkoasuun. Just tällä viikolla oli seurakuntalehdessä kuva, jossa esiintyi Oulun kaikkien seitsemän seurakunnan logo, kaikki vähän samantyylisiä ja moderneja. Piti vähän aikaa tuijottaa kutakin logoa, ennen kuin niiden symboliikka avatui. Onhan täällä meillä Oulussa erään kirkollisen projektin logona myös "kirkkovene", joka kyllä on tuttu piirros monelle, mutta vähän toisenlaisessa merkityksessä... ;)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Joku neulojien Facebook, kaiketi. ;) En tiedä, kun en ole siihen perehtynyt (kuten sanottua, olen pärjännyt hyvin ilmankin), mutta sinne voi nähtävästi kirjata omia käsityöprojektejaan, sieltä löytyy ilmaisia ja maksullisia malleja ja voi käydä keskustelua muiden jäsenten kanssa, keskusteluryhmiäkin on. Siis luulisin näin sen perusteella, mitä olen muiden blogeista asiasta lukenut. Mikään noista yllä mainituista ei kiinnosta mua, niin siksi en ole katsonut aiheelliseksi sinne liittyä.

      Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)