Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, syyskuuta 29, 2013

Ruåttalaiset sukat

Näistä sukista tulee kyllä ihan Ruotsi mieleen. Olkoonkin, että lanka on saksalaista, ohje norjalainen ja kirjoitettu aivan suomen kielellä. Langan värimaailmasta tulee kyllä vähän Ruotsin lippu mieleen. Ja jos tekee sukat poikittain eikä pitkittäissuunnassa, kuten yleensä on tapana, niin se tuntuu siltä kuin neuloisi ruotsiksi. ;) Paitsi, että minähän olen aina pitänyt ruotsista, se on ehdoton lempikieleni kaikkien (tähän mennessä) opiskelemieni kielten joukossa. Joten tunne "ruotsiksi neulomisesta" ei ole suinkaan negatiivinen, vaan erittäin positiivinen tunne. :)

Poikittain neulotut sukat
Tehty ajalla: 24.-28.9.2013
Lanka: Austermann Step Kiddi Color turkoosikeltainen (0128)
Langankulutus: 74 g
Puikot: 2,5 mm
Koko: 38/39
Muuta: Tosi hyvin istuvat sukat! Sukkasato nro 12.


Dropsin sivuilla on muistaakseni kolmekin eri ohjetta poikittain neulottuihin sukkiin. Tässä mallissa sukat ovat pääasiassa sileää neuletta, mutta tarkoitukseni on kokeilla toisella langalla myös kokonaan ainaoikeaa neulottavia poikittaisia sukkia. Kolmas poikittaisten sukkien malli on muistaakseni paksummalle tai kaksinkertaiselle langalle, sitä en ole itselleni vielä printannutkaan, kun niiden tekeminen ei ole suunnitelmissa.

Näiden neulominen oli sikäli mielenkiintoista, ettei missään vaiheessa voinut sovittaa sukkaa, kuten yleensä minulla on tapana tehdä, kun teen sukkaa pyörönä. Täytyi vain luottaa ohjeeseen ja toimia sen mukaan. Ja kylläpä tulikin niin istuvat sukat, etten ole tähän mennessä onnistunut näin istuvia vielä tekemäänkään! :) Eivät pyöri mihinkään suuntaan, mutta eivät myöskään kiristä - ihanat! :)

Sukat siis aloitettiin jalkapohjan/pohkeen takaosan keskeltä, ja lopuksi ommeltiin koko sukan pituinen sauma silmukoimalla. Löydätkö sinä sauman kuvasta? :)


Sukkasadon kerääminen on täällä suunnalla vähän hidastunut, kun ollaan siirrytty ohkaisempiin lankoihin. Kahdella ensimmäisellä satoviikolla syntyi neljä sukkaparia viikossa, näinä kahtena seuraavana olen saanut aikaan vain kaksi paria viikkoa kohden, jollen sitten tänään rykäise kolmatta paria valmiiksi pikaisesti.

Luulin näitä tehdessäni, että nämä ovat normaalia hitaammat kutoa, sillä ensimmäistä sukkaa tikutin kokonaiset neljä päivää. Mutta toinen sukkapa valmistui vuorokaudessa, joten ei nämä ole sen hitaammat tehdä kuin vastaavan kokoiset sukat ohuesta langasta normaalilla tyylilläkään. Ensimmäisen sukan hitauteen on ollut nyt syynä ihan muut seikat: siihen nähden, että olen sairauslomalla ja puolikuntoinen, minulla on ollut tässä kuussa ja varsinkin tällä viikolla ihan valtavasti menoja. Kuntoutukseen liittyen kolme eri asiointikäyntiä yhden viikon aikana, niiden lisäksi sitten vielä huovutuskurssia ja kehruukurssia. Olen ollut ihan tolkuttoman kipeä ja väsynyt näiden menojen vuoksi, sillä nykyisessä kunnossa en tahtoisi jaksaa edes yhtä asiointireissua viikossa. Ja nyt, kun kuntoutukseen liittyen on saatu taas pyörät pyörimään, niin kalenteri vaan täyttyy niistä käynneistä. Ensi viikkokin on taas ihan ohjelmoitu, vaikka vielä torstaiaamuna katsoin ensi viikon kalenteria ilahtuneena, kun siellä ei ollut silloin vielä muuta kuin kuntoutusryhmä ja huovutuskurssi. Mutta pitää olla kiitollinen, että viimein jotain edistystä tapahtuu ja on toivoa kuntoutua!

Noille asiointireissuille otin ihan toisen sukankutimen mukaan bussissa ja odotushuoneissa neulottavaksi, koska en halua niissä tilanteissa seurailla ohjetta, vaikka eipä näissäkään sukissa paljon ohjeen seuraamista ollut. Siksikin näiden tikuttaminen on jäänyt ihan vain kotona tehtäväksi, ja kun en ole kotona paljon tällä viikolla ollut, ja sinäkin aikana vointi on ollut niin kehno, ettei ole jaksanut pitää puikkoja kädessä, niin ei ihme, että ekan sukan tekeminen oli niin hidasta. Mutta lauantaipäivän sain rauhassa kutoa kotona, ja vaikka otin välissä puolentoistatunnin päiväunet ja tein toki muutakin kuin kudoin, niin helposti se toinen sukka päivässä valmistui. Eli älkää säikähtäkö, näiden tekeminen ei ole oikeasti sen vaikeampaa kuin "tavallisten" sukkienkaan, siitä vain rohkeasti kokeilemaan, jos vähän erilaisten sukkien tekeminen kiinnostaa! :)


Jos laskuni pitävät paikkansa, nämä ovat kahdennettoista sukat Sukkasatoon. Ja kuten tuosta edeltävästä tekstistäkin voi päätellä, kolmannettoista sukat ovat olleet työn alla tässä rinnalla käsilaukkuneuleena, eli ovat nekin hyvällä mallilla. :)

Sukkaisaa sunnuntain jatkoa ja hyvää mikkelinpäivää myös! :)

22 kommenttia:

 1. Nätin malliset ja todella kauniit sukat.. tykkään:)

  VastaaPoista
 2. Kivat, näitä pitänee itsekin kokeilla. Yhdet olen poikittain neulonut, mutta näissä sinun sukissa on kivempi kärki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Noissa on siis ainaoikeaa varren suussa ja kärjessä, muuten sileää. Sikäli erikoiset myös, että kärkeen ei ole tehty mitään "kavennuksia", vaan ihan vaan tuota ainaoikeaa koko sukan ympäri yhtä monta kerrosta kuin muussakin sukassa, sitten niiden päätysilmukoiden läpi vaan pujotettiin lanka ja kiristettiin kärki umpeen. Tuon ainaoikean ansiosta kärki kuitenkin istuu tosi hyvin, vaikkei siinä olekaan mitään muotoiluja sen kummemmin.

   Poista
 3. Veikeät sukat, olen noita itsekkin vähän aikonut tehdä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä aikomista mullakin oli pitkään, vaan pelkällä aikomisella ei vielä jälkeä synny, täytyy alkaa tekemäänkin. :) Siitä vaan siis kokeilemaan!

   Poista
 4. Tosi hauskat nämä Ruottalaiset:)

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtavan väriset sukat! Ja kivaa vaihtelua niihin perus-perus-sukkiin...pitäisköhän munkin kokeilla?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile vain! :) Ohjeet on ainakin ihan selkeät, ja kun niitä noudattaa, niin pitäisi onnistua. :)

   Poista
 6. Terveisiä Tukholmasta! Olimme siellä Novitan ja Burdan risteilyllä neulojaporukalla :-):
  Kauniit sukat ja ihanan värinen lanka. Taas harmittaa, kun noissa Stepeissä on sitä aloe veraa, enkä voi niistä neuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terveisistä! :) Olisipa ollut kiva lähteä risteilylle, mutta ei ollut oikein kaveria, ketä pyytää mukaan, ja toisaalta silloin keväällä, kun niitä risteilypaikkoja myytiin, ei ollut hajuakaan tästä voinnistani ja taloudellista tilanteesta tai työtilanteesta, että olisinko voinut lähteä. Tuo aloe vera on kyllä harmittava juttu allergisten kannalta; mun mies on kyllä pystynyt pitään Step-sukkia, mutta jossain toisessa sukkalangassa oli hevoskastanjaa ja jojobaöljyä (muistaakseni), ja niistä kutomani rannekkeet alkoivat hänellä kutista ihan valtavasti, joten olisikohan sitten se hevoskastanja allergisoinut. Nallesta on onneksi nuo mömmöt taas poistuneet, joten ilouutinen varmasti sinulle! :) Minulla ei itselläni ole juuri noille aineille allergiaa, mutta kun saan oireita niin monesta muusta "lisäaineesta", niin kaikki mahdolliset ylimääräiset aineet tuntuvat ihan turhilta, olivat ne sitten ruuassa, kosmetiikassa, langassa tai missä vaan.

   Onneksi on myös muita kauniita ohuita mömmöttömiä lankoja, Dropsin Fabel vaikkapa! :)

   Poista
 7. Upeat sukat, olet sinä vaan sellainen sukkamestari, että toista saa hakea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei tarvitse kaukaa hakea, sukkamestareita on käsityöblogit tulvillaan, kurkkaapa vaikka Sukkasato-blogeja, meitä on siellä monta kymmentä kutojaa. ;)

   Poista
 8. Ånpas hianot ruåttalaiset sukat!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)