Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, elokuuta 11, 2013

Nallukka

Kun on koko ikänsä tehnyt käsitöitä, niiden tekeminen myös sujuu yleensä ongelmitta, ja purkaminen on ollut jo pitkään ihan vieras käsite. Kuitenkin joskus - todella harvoin - homma ei menekään kerralla putkeen. Näiden kokemusten myötä oppii aina jotain uutta vanhasta tutusta taidosta, sillä koskaan ei tälläkään saralla voi olla "täysin oppinut".

Ja mikä parasta, pienistä kommelluksista huolimatta lopputulos on aina onnistunut. :)


Kun neuloin nallekuvioisen vauvan asun, teki mieleni tehdä tulevalle sukulaisvauvalle myös nalle samoista langoista kuin pukuun neulotut nallen päät. Pehmolelukirjojahan minulla on hyllyssäni kolme erilaista, joten nallen ohjeita kyllä riitti. Päädyin ottamaan ohjeen vuosi sitten ostamastani kirjasta, josta en vielä ollut tehnyt yhtään mallia.


Tässäkin kirjassa oli monta nallen ohjetta, ainakin yksi  neulottu ja kaksi virkattua nallukkaa. Pieni virkattu nalle tuntui juuri sopivalta pikkuiselle vauvalle.


Koska tämä pehmolelukirja oli minulle aivan uusi tuttavuus, myös sen ohjeiden tulkitseminen aiheutti minulle tavallista enemmän aivosolujen raksuttelua. Suurimmassa osassa ohjeista ei näytä olevan juuri minkäänlaista sanallista ohjetta, ainoastaan tämän tyyppinen kaavio:


Olihan siinä viereisellä sivulla pari riviä jonkinlaista sanallistakin ohjetta, mutta minusta se ei sopinut yhtään yksiin tämän kaavion kanssa, joten päättelin sen koskevan vain kissan ohjetta (samalla kaavalla voi tehdä nallen, kissan tai pupun). Sen verran tulkitsin, että yksi ruutu tarkoittaa aina yhtä silmukkaa ja yhtä kerrosta, ja sen verran ohjeessa toki sanottiin, että kiinteillä silmukoilla tämä nallukka virkataan.

Ensimmäinen höpsähdys tapahtui noiden lisäysten kanssa. Kaaviossahan nuo lisäykset on piirretty tuolleen "porrastetusti", joten minä sitten kirjaimellisesti virkkasin aina reunoihin lisää ketjusilmukoita, joiden päälle aloin virkata taas kiinteitä silmukoita. Olin virkannut tällä tavalla jo molemmat jalat, yhdistänyt ne ja olin vartalo-osassa menossa, kun aloin miettiä, että mahtaako tämä sittenkään olla oikein. Siinä vaiheessa purin ensimmäisen kerran ja aloitin alusta, tällä kertaa tein lisäykset vaan ihan normaalisti virkkaamalla reunoissa kaksi silmukkaa samaan silmukkaan. Nyt alkoi näyttääkin ihan hyvältä!

Virkkailin innoissani nallukkaa menemään ja tein etu- ja takakappaletta fiksusti vielä yhtä aikaakin. Mietin kyllä, mahtaako siitä tulla vieläkään sellainen kuin ohjeen kuvassa, mutten keksinyt, miten muutenkaan tätä ohjetta voisi tulkita, joten jatkoin menemään. Olin tehnyt toisen kappaleen alhaalta kaulaan asti, toiseen olin jo virkkaamassa päätäkin puolessa välissä, kun aloin ihan tosissani katsoa, että kyllä se nalle nyt vain on paljon pidempi ja hoikempi kuvan nalleen verrattuna.

Selailin kirjaa ja yritin löytää tarkempia ohjeita. Sitten vielä kerran tarkka syynäys itse nallen ohjeeseen - ja siinä se sitten oli:


Viereisellä sivulla, jossa on piirroskuvat korvien virkkaamiseen, oli pikkuriikkinen maininta, että yksi ruutu tarkoittaa leveyssuunnassa yhtä kiinteää silmukkaa, mutta kaksi ruutua tarkoittaa yhtä kerrosta! Mikä ihmeen logiikka tässä on? Ei kyllä käynyt mielessäkään, että tässä voisi olla tällainen jippo, koska jos itse piirtelen joskus käsityöohjeita ruudukoihin, niin kyllä yleensä yksi ruutu tarkoittaa yhtä silmukkaa tai kerrosta, ristipistoissa yhtä pistoa.

No niin, siinä sitten purin kahden illan ja yhden päivän työn. Olin ehtinyt virkata käytännössä tuplasti niin paljon kuin tämä nalle vei lopulta valmiina lankaa, eli tavallaan virkkasin tämän nallen kolmeen kertaan. Lopultahan tämän virkkaaminen oikeilla kerrosmäärillä vei vain muutaman hassun tunnin. Lauantai-iltana joskus puoli kymmenen aikaan hoksasin mokani ja aloin purkutyöt, ja sunnuntaiaamuna puoli kymmeneltä ompelin jo kasvoja valmiille nallelle - ja nukuinkin siinä välissä kunnon yöunet. :)

Mutta kuten kirjoituksen alussa mainitsin, aina on lopputulos onnistunut, ja siihen voi olla tyytyväinen! :)

Nallukka
Tehty ajalla: 9.-11.8.2013
Malli: Unileluja, pehmoleluja & nukkeja (Karisto), nro 10
Lanka: Novita Wool beige (624) ja ruskea (695)
Langankulutus: 37 g
Virkkuukoukku: 3 mm
Koko: n. 17 cm korkea
Muuta: Isotäditettävälle menee

Nalle saa vielä kaulaansa joko vaaleansinisen tai -punaisen silkkinauharusetin, kunhan nallen saajan "väri" on tiedossa. :)

Ulkona on ihan syksyn tuntua, ja huomennahan koulutkin jo alkavat, eli sen myötä kyllä perheen rytmi ainakin kääntyy syksyyn. Mukavaa alkusyksyn sunnuntaita ja uutta (koulu)viikkoa siis kaikille! :)

16 kommenttia:

 1. Ihana nallukka:)
  Olipa monimutkaiselta kuulostavat ja näyttävät ohjeet. En ois tajunnut mitään.

  VastaaPoista
 2. Hieno nalle valmistui, vaikka ohjeissa olikin tulkitsemisen varaa :)

  VastaaPoista
 3. Nalle on tosi söpö, ja pieneen käten sopiva.
  Joskus noita ohjeita saa tavata ja tankata, saa laskea ja lukea ja purkaakin., että saa valmista.

  VastaaPoista
 4. Mutta nythän se on varmasti hyvä, kun noin monta kertaa sai harjoitella :DD

  VastaaPoista
 5. Suloinen nallukka! Ohje kuulostaa kyllä vaikeaselkoiselta.

  VastaaPoista
 6. Kiva nalle, mutta jotenkin surullinen ilme
  Pienet lapset tykkää iloisista väreistä ja ilmeikkäistä kasvoista, hymysuusta.
  T. Ritva

  VastaaPoista
 7. Ompas kiva nalle. Ja ohjeita on kyllä monenlaisia, osassa on melkoisesti tulkintavaraa ja vaikeaselkoisiakin jotkut ovat.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista! :) Ritvalle vastaan, että halusin tehdä nimenomaan tällaisen "nallen värisen" nallen, ja noille pehmoille tuppaa tulemaan sellainen ilme kuin he itse haluavat ottaa, minä en heitä voi pakottaa hymyyn enkä irveeseen. ;) Persoonia ovat nämä nalletkin, ja jos tekisin toisen samanlaisen, niin hän olisi varmasti aivan eri näköinen. :) Työssäni pienten lasten parissa olen huomannut, että monesti nämä neutraalin väriset totisella ilmeellä varustetut pehmot tekevät parhaiten kauppansa, ja kyllä tätä meillä kotonakin on kovasti halittu. Lasten mieltymyksiäkään ei voi yleistää, vaikka olen itsekin moneen kertaan varhaiskasvatuksen opintojen myötä kuullut tuon mantran kirkkaista väreistä. :) Meillä kotona on käynyt myös niin, että isompi lapsi ei ole koskaan välittänyt minkäänlaisista pehmoista, kun taas pienempi on rakastanut niitä kaikkia väreistä tai ilmeistä riippumatta. Hänen lempilelunsa on muuten hyvinkin surullisen näköinen ja neutraalin värinen huuhkaja. Mutta siis tahallani en ole tälle "surullista" ilmettä tehnyt, en kyllä oikeastaan yrittänyt minkäänlaista ilmettä, siitä tuli sellainen kuin tuli, ja jokainen saa tulkita sen omalla tavallaan. :)

  VastaaPoista
 9. Hei Mari, pitkästä aikaa.
  Oletpa saanut kivan nallukan aikaiseksi. Kyllä tuo varmaan pääsee kovaan käyttöön, kenties rakkaaksi unileluksi !
  Tosiaan siellä facebookissa on PALJON ihania ryhmiä, voi kun joku olisi minulle aikaisemminkin kertonut asiasta. Kaksi on oikein mahtavaa ja niin minua ♥

  VastaaPoista
 10. Söpö nallukka. :)
  Meillä Pikku-Mimmin suosiossa on tällä hetkellä kaikista pehmeistä leluista löytyvät "pesulaput". Ja hän ne myös kaikista löytää! Aiotko liittää sellaisen nallukkaan? :) Se voisi olla kiinnostavaa näperrettävää pienille sormille jossain vaiheessa. :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos jälleen kommenteista!

  Riikuska: En laita mitään pesulappua, mutta kiinnitän nallukan kaulaan silkkinauharusetin (kunhan tiedän, laitanko sinisen vai punaisen), joten ehkä siinä riittää vauvalle imeskeltävää sitten, kun pesulappuvaihe tulee. ;) Se nimittäin taitaa tulla kaikille jossain vaiheessa... onneksi häviää iän myötä, ajattele, jos vielä aikuisenakin olisi kauhea tarve imeskellä kaikkien vaatteiden pesulappuja! :D

  VastaaPoista
 12. Suloinen nallukka ja söpö vauvasetti edellisessä kirjoituksessa.

  VastaaPoista
 13. Ihana nallukka:) Oikein sellainen hyvän mielen tuoja. Voi ja miten kaunis alempana tuo tekemäsi vauvansetti onkaan!

  VastaaPoista
 14. Ihana nalle, vaikka ohje hiukan oudolta vaikuttaa. Ei olisi minullekaan ensimmäisenä tullut mieleen, että kaksi ruutua on yksi kerros.

  VastaaPoista
 15. Ihan selkeää, kaksi riviä on yksi :D

  Minulla menee aika usein valmiisiin malleihin hermo (enkä niitä kovin usein käytäkään), koska unohdan aina lukea sen pienellä kirjoitetun präntin. Onneksi minusta ei tullut sopimusjuristia! :D

  Mutta nallukka on huippuhieno, ja ihana lisä jo muutenkin hienoon pakettiin.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)