Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, kesäkuuta 04, 2013

Väriä osa 2

Tämä ilta meni jälleen aika värikkäissä tunnelmissa. Oikeastaan koko päivä kului enemmän tai vähemmän värjäyskurssin merkeissä jopa täällä kotosalla. Yöllä näin unta värjäämisestä, enkä sitten edes malttanut nukkua aamulla sen unen jälkeen, joten yöunet jäivät todella lyhyiksi. Aamupäivällä kävimme kuopuksen kanssa keräämässä materiaalia värjäilyihin metsästä, ja sillä samalla reissulla tuli pyörähdettyä lähimmällä kirppiksellä hakemassa lisää värjättävää. Eilen nimittäin alkoi tuntua siltä, että värjättävät materiaalit loppuvat kesken! Vaikka olisi sitä niilläkin pärjätty, jotka olin jo entuudestaan kurssia varten varannut. Päässä soikin koko päivän: "Annoin pikkusormen, se vei koko käden..." Sillä sitä tämä värjäys todella tekee! Ensin Kool Aidit, sitten sienet, sitten kankaat... mitä seuraavaksi? :)


Kirpparin myyjä kommentoi aamulla ostoksiani: "Voi, miten ihania vaaleita vaatteita sinä olet löytänyt..." Eipäs täti arvannut, mitä aioin näille tehdä... ;) Loppupäivä ennen kurssille lähtöä menikin erilaisia solmuja tehdessä. Tällaisia solmuja laitoin kirpparilta löytämääni liiviin...
 

... ja niin ikään kirpparilta ostetut valkoiset housut saivat tällaiset sidonnat.


Mutta ei se villitys siihen jäänyt! Piti mennä kaivelemaan lasten vaatekaappeja, ja sieltä löytyikin yhdet housut, jotka ovat tällä hetkellä kuopukselle liian isot mutta esikoiselle liian pienet. Nämä olen joskus myös joltain kirpparilta ostanut, mutta ei näitä ole meillä kertaakaan käytetty. Niinpä kysyin kuopukselta toiveväriä, ja näihinkin sitten laitoin vähän solmuja, koska kuopus haluaa housuihin "ympyröitä". :) Kuva on otettu ennen solmujen tekemistä.


Kurssilla laitoin ensi töikseni nämä vaatteet väriliemiin. Taustalla näkyy myös niitä ämpäreitä, jotka muistin eilen kuvata ja blogata. Lopputuloksia on luvassa sitten vasta aikaisintaan huomenna...


Eilen kokeilin värjätä myös puuvillalankaa. Kirkasta oranssia tavoittelin, mutta kun tänään kurkkasin kannen alle, siellä näkyi tällaista. Mikä mahtaa olla sitten lopullinen väri pesun ja kuivumisen jälkeen?


Kirjontalangan värjäämistäkin testasin. Eilen väri oli vielä paljon kirkkaampi, yön aikana se oli muuttunut tummemmaksi. Tämänkin lopputulosta odotellaan jännityksellä.Loput ensimmäisen kurssipäivän värjäyksistä olivat sitten erilaisia kangaspalasia, jotka ovat toistaiseksi vielä tällaisissa "yllätyspusseissa". Väreinä käytettiin reaktiivivärejä, joiden pitää antaa muhia suljetuissa astioissa tai pusseissa vähintään vuorokauden ajan, joten lopputulos tulee olemaan aina enemmän tai vähemmän yllätys.

Tänään kokeiltiin toisenlaisia värejä eli pigmenttivärejä, joilla voi esimerkiksi maalata kangasta tai tehdä ns. aurinkovärjäystä. Siinä kangas on värjätessä levitettynä pöydälle, joten lopputulokseen pääsee aika pitkälti vaikuttamaan värjäysvaiheessa. Tässä siis tämäniltaisia kokeilujani:


Kirpparilta löytämäni liinan kokeilen värjätä tälleen rypyttämällä, jolloin väristä tulee vähän epätasainen. Tämä onkin ainoa näistä pigmenttivärjäysjutuista, joihin en tee sitä aurinkovärjäysjuttua. Tämänkin näkee lopullisesti sitten vasta kankaan kuivuttua ja värin kiinnityttyä.


Tästä kankaasta nappasin näemmä kaksikin kuvaa. Ideana siis se, että ensin maalattiin tuo kangas yhdellä tai useammalla värillä, sen jälkeen laitettiin jotain esineitä kankaan päälle. Kun kangas on huomenna kuivunut, esineet nostetaan pois, ja lopputuloksena pitäisi jäädä kuviot noiden esineiden tilalle. Tässä esineinä on pihlajanlehtiä, niiden tilalle pitäisi jäädä lopulta vähän vaaleampia kohtia.


Tässä pienen ristipistopellavan päälle on aseteltu nappeja. Värin ei pitäisi tarttua nappeihin, joten uskalsin noita sydännappeja tähän käyttää. :)


Tässä sitten pari palaa aidakangasta, molemmissa muutamaa eri vihreän sävyä, mutta vähän eri tavoin värjättyjä. Toisen päällä apilanlehtiä, toisen päällä koivunlehtiä, eli kuviollisia on näistäkin tulossa.


Kahden viimeisen kankaan suhteen minulla ei ollut mitään värisuunnitelmia. Mutta koska kurssikavereilta jäi vähän sitä sun tätä värejä pieniä määriä, minä nuukana tyttönä käytin ne loppuun. Tässä on kahta tai kolmea eri sinistä, yhtä keltaista ja ainakin yhtä tai kahta vihreää. :) Itse asiassa en tainnut yhtä ainutta pigmenttiväriä sekoittaa suoraan pullosta, vaan nappasin aina pöydältä purkin, jossa oli valmiiksi jo jotain väriä, ja joko käytin sitä tai sekoitin sen sekaan jotain toista väriä. :D Saa nähdä, millä tavalla me sitten päädymme huomenna jakamaan väriaineiden kustannukset, kun kaikki tekivät näitä värisekoituksia vähän samalla periaatteella, että otetaanpa kaverin kiposta loraus ja toisesta kiposta toinen loraus... ;) Välillä vaihdettiin kippoja lennossa naapurin kanssa. Tässä muuten on koiranputken lehtiä, nekin otetaan sitten huomenna kankaan päältä pois.


Kirpparisaalista tältä aamulta on nuo kankaan päälle laitetut kukkaset. Eilen illalla hoksasin, että virkatuista jutuista tulisi varmaan tosi kivan näköinen tässä aurinkotekniikassa. Mutta eihän meillä ole yhtään ylimääräistä virkattua liinaa tms., kun vei ne kaikki (siis ne jotka eivät ole käytössä) kevätsiivouksen aikaan kirpparille... Enkä raaskinut alkaa virkata itse mitään tähän tarkoitukseen, koska en halua itsevirkattujen juttujen "sotkeutuvan" tässä touhussa. Ostin sitten kirpparilta sellaisen pikkuliinan, joka koostui 16 palasesta, ihan selvästi kesken jäänyt, ja oli siellä langanpäitäkin roikkumassa. Palat oli kyllä yhdistetty toisiinsa virkaten aina viimeisellä kerroksella, mutta minä nipsaisin ne ihan vaan saksilla irti toisistaan, koska tarkoitus on käyttää noita pikkukukkasia ihan vaan tähän värjäyshommaan. Nekin siis otetaan huomenna pois ja ihmetellään sitten lopputulosta. :) Tämän kankaan väritys valikoitui myös sen mukaan, mitä viimeisiltä värjäreiltä oli ylijäänyt. :)

Vieläkään en saanut ihan kaikkia kankaitani värjättyä (tai olisin saanut, jollen olisi käynyt hankkimassa niitä lisää...), mutta huomenna olisi tarkoitus sitten värjätä loput kankaat jälkiliemissä, joita jää niistä jo värjätyistä kankaista, kun niitä aletaan huuhdella. Ne ovat sitten taas niitä reaktiivivärejä, eli jälkivärjätyt kankaat täytyy sitten vain kuljettaa suljetuissa pusseissa kotiin ja pestä ne aikaisintaan seuraavana päivänä kotona. Huomenna olisi mahdollisuus testata kankaan etsausta eli värinpoistoa, täytyykin pohtia yön yli, vieläkö sitä kokeilisin, vai keskittyisinkö vain jälkivärjäyksiin ja jo värjättyjen kankaiden pesuun...

Värjääminen on kyllä mielenkiintoista puuhaa, mutta kyllä nämä kurssipäivät ovat olleet minulle erittäin raskaita. Olen yrittänyt istahtaa aina kun vain voin, mutta paljon siinä on jalkojen päällä olemista silti, ja sitä en tahdo enää kestää hetkeäkään. Olen ollut nyt viime aikoina todella kipeä, kun on niin paljon sattunut kaikkea yhteen putkeen. Mutta kun tämä värjäysjuttu on nyt niin mielenkiintoista, niin kyllä sinnittelen tämän kurssin loppuun saakka.

Värikästä viikon jatkoa sinullekin! :)

4 kommenttia:

  1. Voi miten kiinnostavia kokeiluja, ihana nähdä valmiita värjäyksiä!

    VastaaPoista
  2. Mukavaa että sulla on hauskaa siellä värjäystouhuissa, noiden kankaiden kanssa se on erilaisempaa tuo värjäys, jonkun verran kokeillut. Odotellaan mitä värejä syntyy kokeiluissa:)

    VastaaPoista
  3. Onpa siellä ollut "tulilla" upeita värjäyksiä! Mulla laahaa blogien luku jäljessä, joten ehkäpä valmiit tuotoksetkin on nähtävillä jo.

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)