Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, kesäkuuta 24, 2013

Saat multa horsman, se rentun ruusu on...

En erityisemmin pidä ruusuista. Varsinkin ne pensaassa kukkivat ovat aika karseita, sekä valkoiset että pinkit ruusut. Paitsi pinkki ruusu muuttuu syksyllä kauniiksi, kun pensaaseen ilmestyy ruusunmarjoja! :) Eräs toinen pinkki ruusu on kyllä upea, nimittäin "rentun ruusu" eli horsma! Kyllä luonto sitten osaakin kasvattaa kauniita kasveja - ja hyödyllisiä. :)

Horsma on alkanut jo kukkia aurinkoisilla paikoilla, mutta minä ehdin onneksi kerätä niitä varjoisemmista pusikoista ennen kukkaan tuloa.


Torstai-illan sateessa keräsin horsmia ison kasan, muistaakseni reilut 1,6 kiloa (kilo riittäisi 100 gramman värjäykseen). Liotin niitä vedessä vajaan vuorokauden, ja keittelin perjantai-iltana aika monta tuntia, olisiko peräti kolme tuntia olleet hellalla, vaikka tuntikin olisi riittänyt. Kaikki eivät vaan heti mahtuneet kunnolla kattilaan, joten lisäsin siksi aikaa, jotta niistäkin kasveista ehti lähteä väri, jotka sain vasta myöhemmin laitettua kokonaan veden alle, kun kasvit olivat keittäessä tiivistyneet. Keittämisen jälkeen horsmat saivat vielä jäähtyä liemessään yön yli, ja siivilöin ne lauantaiaamuna.

Horsmasta lähti yllättäen keltainen väri: hieman tummempi keltainen ensimmäisestä värjäyksestä ja oikein kaunis vaalea keltainen jälkivärjäyksestä. Tämänkin jälkeen liemi jäi vielä sakeaksi, joten otin lopun jälkiliemen ämpäriin talteen, osan siitä olen jo jatkojalostanut, osa vielä odottaa. Jatkoa siis luvassa tältä saralta! :)


Olen noita jälkiliemiä jättänyt nyt odottamaan niin paljon kuin ämpäreihin vaan mahtuu, on hauska kokeilla niistä myös erilaisia cocktaileja. Viime yönä olin unessani lapsuudenkodissani, ja sieltäkin löytyi yksi odottamassa oleva jälkiliemi - siivouskomerossa tehosekoittimessa! :D Pahinta oli, etten kuollaksenikaan muistanut, minkä kasvin jälkiliemi se oli. Aamulla oli helpotus herätessä huomata, ettei niitä liemiä sittenkään ole kätkettyinä komeroihin, olen siis edelleen ihan kärryillä, mikä mitäkin on.

Kiitos kun kävit taas vierailulla! Virkeyttä ja vilvoitusta alkaneeseen viikkoosi! :)

2 kommenttia:

  1. Kauniita värjäyksiä niin nämä kuin nuo aikaisemmatkin :)

    VastaaPoista
  2. Hupasaa ku oot ihan hurahtanu nyt tähän värjäyshommaan. :D

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)