Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, kesäkuuta 21, 2013

Pois alta risut ja männynkävyt!

Vaikka otsikko puhuu männynkävyistä, on tässä postauksessa pääosassa kuitenkin kuusenkävyt, jokunen männynkäpy on sattunut tietysti joukkoon eksymään.


Viime lauantainen sadesää houkutteli minut ja kuopuksen keräilemään käpyjä lähimetsiköstä. Kun etsiskelin netistä tietoa kävyillä värjäämisestä (sitä ei mainittu värjäysoppaassa lainkaan), moni tuntui tuskailevan käpyjen pilkkomisen kanssa. Minä puolestani ajattelin, että kun kerää käpyjä sateella tai sateen jälkeen, niin märkänähän ne pilkkoutuvat helposti, ja niin kävikin: ei tarvinnut kuin keittiösaksilla nipsaista, niin johan meni palasiksi! Osa oli niinkin pehmeitä, että hajosivat käsiin pelkästä kosketuksesta. ;)


Saimme saaliksi kokonaisen ämpärillisen käpyjä, vaikka vähempikin olisi riittänyt. Netistä löytyneessä "reseptissä" (klikkaa linkkiä) oli värjätty 1,7 kg kävyillä 200 g lankaa + jälkivärjäys; minun ämpärissäni oli melkein kolme kiloa käpyjä, ja vain 100 g laitoin lankaa ensimmäiseen värjäykseen. Silti väreistä ei tullut mitenkään erityisen tummia, ihan tuollaista keskiruskeaa.


Käpyjä liotettiin ensin kolme vuorokautta kylmässä vedessä. Jo siinä vaiheessa veteen irtosi aika vahvan punaruskea väri. Käpyjä keitettiin samassa liemessä vielä kolme tuntia, eli reippaasti pitempään kuin esimerkiksi vihreitä kasveja. Vihreitä kasveja saatetaan keittää ihan liottamattakin tai sitten liotetaan yön yli ja keitetään tunnin ajan.


Ylimpänä on ensimmäisen värjäyksen tulos: hieman kultaan vivahtavaa punaruskeaa. Jälkiväristä (keskellä) tuli vaaleampaa punaruskeaa, siitä oli jo se kullan vivahde poistunut. Tein vielä kolmannen värjäyksen samasta liemestä, mutta lisäsin siihen pari löylykauhallista (iso muovikauha) pihlajan jälkilientä (neljättä jälkilientä itseasiassa, eli neljä värjäystä oli siitä liemestä jo tehty). Kokeilin, olisiko tuosta tullut vähän oranssimpaa, kun lisättiin voimakasta keltaista mukaan, mutta väristä tuli edelleen vaalean punaruskea (alimpana).

Tästä liemestä olisi varmaan saanut vielä vaikka kuinka monta jälkivärjäystä, koska liemi oli edelleen hyvin vahvan väristä. Mutta se alkoi näyttää myös jo aika "likaiselta" ja haisikin ihan AIV:lle, joten heitin sen pois. Muutenhan tuo kuusenkäpyjen tuoksu oli aika ihastuttava, mutta nähtävästi sitäkään ei parane ihan loputtomiin keitellä.


Kävyistä irtosi niin valtavasti pikkuroskaa, että ompelin harsopussin, johon laitoin kävyt jo liotusvaiheessa. Siivilöidessä ei tarvinnut kuin nostaa pussi pois liemestä - paitsi että pitihän ne kävyt roskineen siivota kuitenkin sieltä pussista pois.. Muistatte varmaan vielä sen lauantaina ompelemani harsopussin? Ompelin siihen siis kaksi lasteni vanhaa käytettyä harsovaippaa päällekkäin ja pujotin nyörin pussinsuuhun. Käpyliemi oli niin vahvaa, että vaikka tämä pussi oli käytössä vain liotuksessa ja käpyjen keitossa, ei siis enää langanvärjäyksen aikana, niin aika vahvasti tuo ruskea väri tuohon puuvillaankin tarttui. Tässä kuvassa pussi on jo pesty pyykkikoneessakin, ja edelleen se väri on ja pysyy. Mutta hauskin on tuo nyörin muovinen kiristyssysteemi: se oli alunperin valkoinen! :) Eli jos joku miettii, tarttuvatko nämä kasvivärit kunnolla ja pysyvästi, niin kyllä tarttuvat! Muistakaa suojata pöytäpinnat ja vaatteet värjätessänne...


Tässä kuvassa ensimmäisen liemen tulos edessä alhaalla, jälkiliemi edessä ylhäällä ja jälki-jälkiliemen + pihlajan jälki-jälki-jälki-jälkiliemen yhdistelmä takana.

Tuota keskimmäistä lankaa värjätessäni tein mokan: unohdin sitoa pasmalangat vyyhdityksen yhteydessä. Huomasin sen kyllä siinä vaiheessa, kun olin kastellut langan, mutten ollut vielä laittanut sitä väripataan. Olin kuitenkin pyöräyttänyt vyyhtiä sen verran siinä kasteluvedessä, että sekaisinhan se jo oli osittain. Sidoin pasmalangat siihen märkään ja vähän sotkuiseen vyyhtiin, mutta oli siinä sitten selvittäminen kerimisvaiheessa! Mutta eipä tuosta valmiista kerästä huomaa, että se on joskus solmussa ollut. :)

Lisää käsityöpostauksia tulossa päivän mittaan... pysykäähän kanavalla! :) Puuhaisaa perjantaipäivää!

1 kommentti:

  1. Upeita värejä sait aikaan. Minä huomasin, että käpyjä pitää liottaa kauan. Mielestäni kävyillä oli vaikea värjätä.
    Ihanaa Juhannuksen Aikaa Sinulle.

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)