Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, toukokuuta 26, 2013

Poika

Tämä sunnuntai on Pyhän Kolminaisuuden päivä, joskin monissa kirkoissa vietetään myös Suvivirren sunnuntaita. Itsekin olen aikeissa suunnata kulkuni tänään Tuiran kirkkoon, jossa pääsee messun jälkeen antamaan äänensä kirkkoherran vaaleissa. Tämä onkin varsin harvinainen tilaisuus; minulla on ollut vain kerran aiemmin mahdollisuus äänestää kirkkoherran vaaleissa aikoinaan Jyväskylässä, ja nyt siis valitaan Tuiran seurakunnalle paimenta. Mielenkiintoinen sunnuntai siis odotettavissa! :)

Seimiasetelman viimeisen hahmon päätin esitellä tänään Pyhän Kolminaisuuden päivänä (vaikka sainkin hahmon valmiiksi jo aiemmin tällä viikolla), koska tämä hahmohan on yksi niistä kolmesta. Tässä siis Poika:


Vain heinät on sun vuoteenas,
oi Herra, taivaan kuningas,
vaikkeivät kultavaattehet
sun oisi valtas arvoiset.

(virsi 21:6)


Kapaloiden alla vauvalla on tietysti kunnon villavaippahousut! :) Mahtoikohan tuohon aikaan olla vaippoja käytössä, vai harrastettiinkohan silloin VVV:tä eli Vauvojen VessahätäViestintää? Vaipathan on varsin uusi keksintö ylipäätään, ja monissa maailman kolkissa edelleenkin vauvat kulkevat ilman vaippaa. Kun vauva on jatkuvasti äidin lähellä, äiti oppii vauvan ääntelyistä ja eleistä tunnistamaan vessahädän, ja osaa viedä vauvan sellaiseen paikkaan, jonne on hyvä tarpeet tehdä. Meilläkin harrastettiin vauvojen pissattamista esim. lavuaarin päälle molempien poikien kanssa, mutta oli meillä lisäksi kestovaipat käytössä. Voipi siis hyvinkin olla, ettei Jeesus-vauvallakaan ollut vaippoja, vaan Maria-äiti osasi tunnistaa lapsensa tarpeet ja toimia sen mukaisesti. Harmi, ettei Raamattu kerro näistä jutuista, vaan täytyy vain arvailla ja kuvitella. ;)

Tähän seimiprojektiin käytin jonkin verran omia jämälankojani, mutta ostin lisäksi joitakin värejä ihan täysiä keriä, itse asiassa aika monetkin värit jouduin ostamaan. Lisäksi vielä pyysin äidiltäni hänen Nalle-jämänsä, joita tiesin olevan sellaisia muutaman gramman nöttösiä vaikka kuinka paljon eri väreissä, eikä äiti ole osannut niitä mihinkään käyttää, kun ei niistä oikein edes sukkien raidoiksi olisi riittänyt. Yksi niistä äidiltä saamistani väreistä oli vaalean keltainen, joka oli tarkoitukseni käyttää paimenen vaatteisiin. Mutta kun paimen oli valmiina, eikä sen jälkeen ollut enää kuin tämä Jeesus-vauva tehtävänä, niin ei ollutkaan mitään, mihin olisin saanut lopun keltaista lankaa sijoitettua. Sitten hoksasin, että lankahan on ihan olkien väristä, ja niin pyörittelin loppulangasta pikkuisen tupsun, joka mahtuu juuri ja juuri tuonne seimeen. Nyt on sitten oljetkin tehty langasta! :)

Seimiprojekti on nyt kokonaan valmis, joten se lasketaan toukokuun valmistuneisiin, vaikka sitä onkin tehty kolmen eri kuukauden aikana.

Jouluseimi
Tehty ajalla: 1.3.-21.5.2013
Malli: Fiona Goble: Jouluseimi
Lanka: Novita Nalle vaaleanruskea (009), valkoinen (011), oranssi (278), tummanharmaa (044), keltainen (268), luonnonvalkoinen (010), vihreä (348) + jämiä eri värejä; Novita Wool beige (624), vaaleansininen (145), punainen (547), lila (750),  turkoosi (369), petrooli (191); Novita Rose Mohair luonnonvalkoinen (010); Novita Gold (239); Viking Vilma musta (609), ruskea (618), vihreä (653), vaaleanharmaa (604), vaaleanpunainen (622); lisäksi hieman kirjontalankoja
Langankulutus: 462 g
Puikot: 3 mm, 2,5 mm, 2 mm, virkkuukoukku 3,5 mm
Koko: Eri kokoisia hahmoja
Muuta: Työvälineeksi töihin tehty 


Tässä heitä nyt on iso joukko! Kaikki hahmot on tällä kertaalleen jo vilautettu, mutta näytetään heitä vielä kerran.

Tietäjät lahjoineen
Paimenet, härkä ja lampaita
Perhe ja heidän aasinsa
Enkeli ja vähän lisää lampaita
Ja kaiken yllä loistaa tähti
Niin kuin olen moneen kertaan täällä jo todennutkin, tein tämän seimiasetelman työkäyttöön. Sen tekeminen näin sairasloman aikana on antanut minulle uskoa ja toivoa siihen, että vielä pääsen palaamaan nykyiseen työhöni ja ottamaan tämänkin työvälineen käyttöön. Kun niin jossain vaiheessa toivottavasti käy, tarvitaan näille hahmoille myös säilytys- ja kuljetuspussi, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa ja kulkeutuvat helposti työpisteestä toiseen:

Säilytys- ja kuljetuspussi seimelle
Tehty: 21.5.2013
Kangas: PeeKaasta ostettu punainen kultakuvioinen puuvillakangas
Lanka: Nyörissä Novita Gold; virkattu 3,5 mm koukulla, sitä kului 1 g
Koko: n. 52x57 cm
Muuta: Ihan peruspussi


En jaksanut alkaa pussia sen kummemmin alkaa mitoittamaan. Otin vain tuon punaisen kankaan, taitoin sen kahtia ja surautin pussiksi. Siitä tuli sitten sen kokoinen kuin kangasta sattui olemaan. :) Hyvän kokoinen siinä mielessä, että hahmot mahtuvat tuolla hyvin olemaan, ei tarvitse survoa eikä sulloa. Nyöriksi virkkasin ketjusilmukkaketjun kultalangasta. :)


Moni on kysynyt kommenteissa, onko näihin hahmoihin joku ohje vai teenkö omasta päästäni. No en todellakaan osaa tällaisia omasta päästäni tehdä, enkä halua edes yrittää! ;) Olen noudattanut tämän kirjan ohjeita ihan kirjaimellisesti jopa niin, etten ole hahmojen vaatteisiinkaan uskaltanut vaihtaa eri värejä kuin kirjassa, vaan olen pyrkinyt niidenkin kohdalla tekemään mahdollisimman pitkälle samoilla väreillä. Ainoastaan paimenten asuissa jouduin vaihtamaan värejä, kun samoja värejä ei löytynyt lankakopastani. Ja muutaman muun ihan pikkuriikkisen sovelluksen tein, mutta vain siksi, että halusin käyttää ainakin pikkunöttöset kokonaan tähän projektiin, eli ne pyrin käyttämään aina hyvin tarkkaan.

Kirja on siis Fiona Goble: Jouluseimi. Kirja ei sisällä ainoastaan neuleohjeita, vaan myös kertomukset, jotka liittyvät kuhunkin hahmoon. Kertomukset on sijoitettu kirjassa niin, että aina kunkin kertomuksen jälkeen on ohjeet niihin hahmoihin, jotka siinä kertomuksessa esiintyvät.


Ostin kirjan osittain ihan vain näiden kertomusten vuoksi, vaikken vielä silloin ollut varma, tuleeko noita hahmoja neulottua. Lapsiryhmän kanssa on mukava käydä jouluevankeliumia läpi pienissä pätkissä niin, että kukin yksittäinen tapahtuma kerrotaan aina yhdellä kokoontumiskerralla, ja samalla lisätään sen tapahtuman hahmot seimiasetelmaan. Tietäjät tulevat näin ollen mukaan vasta loppiaisena! Nuo kirjan kertomukset ovat juuri sopivan mittaisia aina yhdellä kerralla luettaviksi, niitä voisi käyttää siis ihan sellaisenaan ja myös ilman noita hahmoja tai toisenlaisten hahmojen kanssa.

Neuleohjeiden ja kertomusten lisäksi kirjan mukana tuli myös tuo tallin taustaseinä, josta leikkasin ovet avoimeksi. Lisäksi mukana oli seimen osat, jotka leikattiin irti, taiteltiin ja liimattiin seimeksi. Siinä mielessä tämä kirja on siis "kertakäyttöinen", siitä saa vain yhden seimiasetelman tehdyksi. Mutta kertomuksia voi käyttää aina vaan uudestaan ja uudestaan - ja tietysti näitä hahmoja!

Nyt sitten täytyy vain odottaa kuntoutumistani, että saan tämän ottaa joskus töissä käyttöön. :)

Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa!

16 kommenttia:

 1. Onnea sinulle arvokkaasta ja taitavasta työstäsi, noista hahmoistasi riittää iloa ja tarinaa vuosiksi.

  VastaaPoista
 2. Upea suoritus! Mulla ei olisi kärsivällisyys riittänyt noin pieniin yksityiskohtiin. Toivottavasti todellakin olisit taas pian työkykyinen.

  VastaaPoista
 3. Mahtava seimi! Toivottavasti pääsee pian työkäyttöön.

  VastaaPoista
 4. Siinä on ollut pientä näpräämistä aika paljon, kaunis seimi.

  VastaaPoista
 5. Ihana lopputulos, on siinä ollut väkertämistä. Ja varmasti lapsetkin tykkää :)

  VastaaPoista
 6. Mahtava työ on Sinulla tuossa ollut,mutta kyllä kannatti! Aivan ihana kokonaisuus! Ja voi miten suloinen Poika sieltä viimeisenä tupsahti :)

  VastaaPoista
 7. Upean tarinan olet toteuttanut upealla tavalla.

  VastaaPoista
 8. Siitähän tuli hieno. Toivottavasti se pääsee pian käyttöön.

  VastaaPoista
 9. Hirmuinen urakka tehty, ja upea siitä tuli. Ei minulla riittäisi pitkäjänteisyyttä, monta pientä juttua ja pienten osien nyhertämistä. Joskus sellaistakin teen, mutta ai että kun tökkii ja pahasti :). Kulutetut lankagrammat versus työmäärä ei oikein kohtaa.
  Yllätyin että sinulla on mennyt lankaa 462g kaikkeen. Minulle se kertoo että pikkunyhertämistä on ollut paljon. Upea seimiasetelma!

  VastaaPoista
 10. Hienoa että Seimesi valmistui ja pieni jeesuslapsi on tosi sulonen.
  varmasti tuosta on työssäsi iloa lapsille.

  VastaaPoista
 11. On siinä ollut projektia, noin paljon pieniä yksityiskohtia. Ja huippuhieno nyt valmiina!
  Mun mielestä söpöimmät on Jeesus-vauva vaippahousuineen ja tuo hellyyttävä aasi. :)

  VastaaPoista
 12. Seimiasetelmassasi on ollut aikamoinen näpertäminen, mutta kyllä se varmasti myös kannatti.

  VastaaPoista
 13. todella kaunis ja arvokas seimiasetelma. mun äiti ihastui siihen heti kun on seurakunnan lastenohjaaja ja haaveili että sais joskus tehtyä itsekin sellaisen työkäyttöön. Toivottavasti pääset sinäkin pian työelämään palaamaan. aurinkoa sinun tiellesi toivottaa Nallemamma ja sen mamma

  VastaaPoista
 14. Ihanan urakan olet tehnyt :)
  Meilläkin töihin tehtiin porukalla viime jouluksi samainen seimikuvaelma (ja vielä kahtena kappaleena).

  VastaaPoista
 15. Upea tuo seimiasetelma! Pyörittelin aikanaan töissä kirjakaupassa tuota kirjaa, ja haaveilin että minäkin joskus - ehkä siis vielä joskus. Mutta ison työn olet tehnyt! Voimia kuntoutumiseen.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)