Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, maaliskuuta 30, 2013

Voi pasha! ;)

Pasha on meidän perheen ihan ykkösherkku, varmaan osittain siksi, että sitä saa syödä vain kerran vuodessa. Meillä tehdään pashaa aina valtavasti: ohjeessa lukee "iso annos", mutta minä teen sen tuplana! ;) Siihen tulee kilo rahkaa, neljä desiä kermaa, neljä kananmunan keltuaista, neljä desiä sokeria, hedelmiä ja mantelirouhetta niitäkin yhteensä neljä desiä, yksi desilitra sitruunanmehua, kaksi desiä voisulaa ja neljä lusikkaa vaniljasokeria. Tulikohan siinä kaikki aineet lueteltua...? Joka tapauksessa siis ihan kohtuullisen kokoinen satsi nelihenkiselle perheelle. Tulee syödyksi päivässä, eli ensin otetaan lounaan jälkiruuaksi yhdet annokset ja iltapalaksi jää loput. Ja on hyvää! :) Kyllä se vaan on niin, että jouluna pärjää ihan hyvin ilman pipareita ja torttuja, mutta pääsiäinen ei ole mitään ilman pashaa! :)

Perinteisesti olemme syöneet pashan aina pääsiäissunnuntaina. Paastonaikahan kestää vielä hiljaiseen lauantaihin saakka (siis vielä tänään on paastonaika, ei vielä pääsiäisaika), joten herkuttelu ei tunnu minusta kovin asianmukaiselta varsinkaan juuri pitkäperjantaina ja lauantaina. Tänä vuonna jouduimme tekemään kuitenkin poikkeuksen. Yleensähän olen tehnyt pashan kiirastorstai-iltana, jotta se on sunnuntaina valmista. Ohjeen mukaan riittäisi vuorokauden valutus harson ja siivilän läpi, mutta kokemus on osoittanut, että 2-3 vuorokautta on sopivampi aika. Kun sitten sairaalasta tuli tieto, että punktio tehdään keskiviikkoaamuna, ensimmäinen ajatukseni oli: milloin minä teen pashan? Päätimme sitten niin, että tänä vuonna syömme pashan "vääränä päivänä", jotta ehdin tehdä sen tiistai-iltana ennen sairaalakäyntiä. Näin pashan syöntipäiväksi tuli perjantai. Vaikka totesimme kyllä, että vieläkin pashamassa oli osittain löysää, eli ihan hyvin se olisi voinut valua vielä pari päivää lisää, jolloin se olisi säästynyt sunnuntaille. Täytynee laittaa tästä merkintä pashaohjeeseen.

Pashaohjeeseeni tulee joka vuosi jotain uusia merkintöjä ja kikkoja, mitkä olen havainnut hyväksi. Varhaisimpia merkintöjä taitaa olla "Huom! valuu jääkaappiin, joten älä laita ritilätasolle!" No, tämä ei ole enää ajankohtainen, sillä meillä ei ole ollut vuosiin enää sellaista jääkaappia, jossa olisi ritilätaso. Lisäksi siinä vaiheessa, kun aloin tehdä annoksen tuplana, vaihdoin pashan isompaan astiaan, jonka kannen päälle saan nostettua harson ylimääräiset reunat, niin pasha ei valu kaappiin; aiemmin se neste siis hivuttautui jotenkin harson laitoja pitkin. Harsosta olen laittanut pashaohjeen reunaan vinkin, että harso kannattaa keittää ja laittaa pashan alle märkänä. Keitän harson siksi, että käyttämäni harso on ollut jossain vaiheessa vaippakäytössä, ja vaikka se on taatusti pesty niiden aikojen jälkeen moneenkin kertaan, niin varmuudeksi vielä keitän sen ennen pashakäyttöä. Kuopus oli hauska, kun kerroin, missä tarkoituksessa se pashaharso on joskus ollut; hän tuijotti harsoa ja sanoi kauhistuneena: "Onko se pe... siis onko se... miten se on?" ;) Vaikka juuri hetkeä aiemmin hän oli laittanut harson kiehuvaan kattilaan, ja olin selittänyt, että teen sen siksi, ettei siihen jäisi enää mitään pöpöjä.

Tänä vuonnakin tuli pashaohjeen reunaan uusia vinkkejä kirjoitettavaksi. Kuopushan on meillä innokas keittiöapulainen, vaikka välillä tuntuu, että enemmän energiaa menee lapsen opastamiseen kuin jos pikaisesti hoitaisi homman itse. Nyt yritin keksiä jonkun homman, jossa kuopuksesta olisi oikeasti hyötyä. Pashahan on aika isotöinen tehdä, kun pitää erottaa keltuaiset erilleen, vatkata kerma eri kupissa, sulattaa voi, pilkkoa hedelmät jne. Olen tosin helpottanut aika paljon työtä sillä, että esimerkiksi sitruunamehun otan sellaisesta pullosta enkä purista hedelmästä, ja käytän valmiiksi pilkottuja hedelmänpaloja (sukaattia, kirsikoita yms.), vaikka näin ehkä tulee vähän eri hedelmiä kuin ohjeessa lukee. En vain jaksa alkaa pilkkomaan säilykekirsikoita pienemmiksi. Rusinoiden pilkkominen on ollut aina pashanteossa minulle epämieluisin juttu. Vaikken nyt leipomisesta muutenkaan tykkää, niin kyllä sen vatkaamisen jaksan jotenkin, mutta rusinoiden puolittaminen on ihan älytöntä hommaa. Jonain vuonna laitoin laiskuuttani rusinat kokonaisina pashaan, mutta maku oli erilainen, eli sillä rusinan puolittamisella on vaikutusta.


Kamalan itsekkästi ajattelin, että laitanpa innokkaan lapsen tekemään sen homman, josta en itse tykkää, eli pilkkomaan rusinat. ;) Kokeiltiin pari rusinaa leikata veitsellä, mutta se oli lapselle vähän hankalaa (se on hankalaa minullekin). Sitten hoksasin hakea lapsen askartelusakset, jotka toki pesin ensin, ja niillähän rusinoiden puolittaminen sujui näppärästi. Voi pasha, olisin minäkin tuolla tavalla tykännyt ne rusinat puolittaa, miksen ole ennen hoksannut? No, nyt tuli merkintä keittokirjaan: pilko rusinat saksilla.


Apulaisille (isoveli kävi mittaamassa mantelirouheet kuppiin) oli tietysti tekemisen jälkeen palkkio eli kuppien rappaaminen. :) Seuraavana päivänä puolestaan odotti juotava yllätys, kun pashasta valuneet ensimmäiset herat laitettiin pojille mukeihin. Olipas herkkua ja vähän jo maistiaista tulevasta!


Meillä on tapana koristella pasha, koska se on lapsista niin mukavaa. Vaikka karkit kyllä vähän pilaavat pashan maun - onneksi ne voi siirtää omalta lautaseltaan lapsille, jotka kuitenkin aina valittavat, että on liian vähän karkkia. ;) Koristelun vastuun olen jättänyt jo monen vuoden ajan lasten harteille, kunhan itse muistan ostaa vaan niitä koristeita. Tällä kertaa sopivat koristeet löytyivät Siwan irtokarkkilaarista. Näitä on ollut varmaan jonain aiempanakin vuonna, näyttävät niin tutuilta.


Tällainen se oli ennen syöntiä, nyt se on muisto vain. Eilisen pasha on tämän päivän paska, vai miten se nyt menikään... ;) Kun syö liikaa pashaa, niin seuraavana päivänä tulee kunnon mämmit. :D *huokaus* Nyt sitten pitää odottaa taas vuosi, ennen kuin tätä saa uudestaan.

Pasha maistui minun suuhuni suorastaan liiankin makealta, ja mies arveli syyksi sen, etten ole syönyt mitään herkkuja kuopuksen synttäreiden (8.1.) jälkeen, en siis karkkia, leivonnaisia tai ylipäätään mitään missä on sokeria tai makeutta. Kuopus tuumasi: "Äiti, jos sää syöt herkkuja, niin sun tissit kasvaa isoksi!" ;) No niin kasvaa, ja kasvaa muutama muukin paikka! :D Onneksi on tosiaan pashaa vain kerran vuodessa.

Rauhallista hiljaista lauantaita!

5 kommenttia:

  1. nam nam... pasha on herkkua, meillä ikävä kyllä ketään muu siitä ei tykkää:( Kyllähän te voisitte tätä herkkua tehdä yhdessä useamminkin , ei ole pakko olla pääsiäinen :) Minäkin teen joulutorttuja aina välillä, vaikka keskellä kesää :D Sinun sivusi ovat nin ihanat, olet mestari tekemään käsitöitä !! Minä olen jäänyt koukkuun tilaustöihin, jotka olen ajatellut lopettaa ja keskittyä omiin neuleisiin, sinun töitäsi ku ihailen.
    Oikein mukavaa kevättä sinulle <3

    VastaaPoista
  2. Vesi herahti kielelle.Mäkin haluaisin pashaa, mä rakastan sitä. Mutta tänäkään vuonna ei tullut tehtyä. Olin siellä teilläpäin lastenhoitoreissulla yli viikon.Kotiuduin tiistaina, mutta vieläkin on pää pyörällä.:D

    VastaaPoista
  3. Kylläpä kuulostaa herkulliselta, en ole koskaan tehnyt pashaa. Teen kyllä jälkiruokia rahkasta, kermasta, tuorejuustosta, marjoista jne. mutta pashan tekeminen on jotenkin jäänyt. Kertomasi perusteella kannattaisi kokeilla:)

    VastaaPoista
  4. Olipas ilo lukea sinun pasha juttu,meillä ei ole ollut milloinkaan pashaa,nyt selvis sen tekokin.Rauhaisaa pääsiäistä.
    Tyttik.

    VastaaPoista
  5. Mari hei,
    http://sytok-hks.vuodatus.net/lue/2013/03/lankalauantaina-pitkaperjantaina-kuvattua

    Laitoin myssyblogiin kuvia niistä isoäitiä muistuttavista myssyistä.

    Leppoisaa pääsiäistä teidän perheelle.

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)