Pääsiäisaikaakin moni toivottelee jo ennen pääsiäistä, vaikka eletään vielä paastonaikaa. Pääsiäisaika alkaa pääsiäissunnuntaista ja jatkuu aina helluntaihin saakka. Rairuohot ja muut pääsiäisiloa viestittävät jutut voivat hyvin olla esillä pitkälle toukokuuhun saakka, ja käsittääkseni ortodokseilla pitävät saamaansa virpomisvitsaa esillä koko pääsiäisajan, siis helluntaihin asti.
Pääsiäisyöstä alkaa pääsiäisviikko, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Pääsiäisviikon viettäminen on ikivanha kristillinen perinne. Pääsiäisyöstä alkaa myös 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.
(kirkon nettisivuilta lainattu)
Minua itseäni kiinnostaa perinteiden ja tapojen alkuperä. On vähän hassua toimia joidenkin perinteiden ja tapojen mukaan, jos ei edes tiedä, mistä tavat juontavat juurensa. Kun perinteiden merkityksen on selvittänyt itselleen, on myös helpompi päättää, haluaako tätä perinnettä jatkaa omassa kodissaan. Kaikkia tapojahan ei ole pakko kenenkään noudattaa, varsinkaan vain sillä perusteella, että "niin vain kuuluu tehdä".
Pääsiäisruokien symboliikasta on tietoa ev.lut. kirkon nettisivuilla. Tiedätkö sinä, miksi syöt pääsiäisenä mämmiä ja kananmunia? Jos et, käyhän lukemassa!
Entä mitä tekemistä pupuilla, tipuilla ja noidilla on pääsiäisen kanssa? Muutaman vuoden takainen Ylen uutinen sen sinulle selvittää! Yllättäen näillä kaikilla on yhteys pääsiäisen kristilliseen sanomaan.
Paastonaika oli minulla tänä vuonna ekopaasto maallisen materiaalin vähentämisen hengessä. Teki hyvää ravistella vähän itseään ja pohtia, mitä oikeasti tarvitsen, millä on minulle merkitystä. Uskonpa, että tämä kantaa hedelmää myös pääsiäisaikaan ja siitä eteenpäin, ja sehän on vain hyvä asia.
Mitään lankapaastoa en ole tietoisesti pitänyt, mutta kun materian vähentämisen myötä ei ole tehnyt mieli ostaa muuta kuin ihan välttämätöntä, niin se on vaikuttanut myös lankaostoksiin niin, että edellisen kerran olen käynyt lankaostoksilla helmikuun alussa. Tänään lankalauantaina oli kuitenkin oikea aika hankkia vähän lankavaraston täydennystä, varsinkin kun kyse oli nyt akuutista tarpeesta.
Itse en vielä jaksanut kauppaan lähteä, joten laitoin miehen Tokmannille, jossa 7 veljekset olivat tarjouksessa kaksi kerää 7,50 e. Mies sentään tiesi, missä päin kauppaa lankahyllyt sijaitsevat, joten ihan alusta asti minun ei tarvinnut ohjeita antaa. Sen sijaan laitoin hänelle mukaan yhden luonnonvalkoisen 7 veljeskerän vyötteen, koska en luottanut hänen tuovan minulle juuri oikeaa lankaa ja oikeaa väriä; nyt käskin hänen tarkistaa vyötteestä, että langannumero ja värinumero ovat samat kuin hänelle kotoa mukaan antamassani vyötteessä. Toivomuksena oli, että olisin saanut samaa värierää kuin edellinen lankakin, mutta sitä ei ollut löytynyt, vaan kelpaa se eri värieräkin, luonnonvalkoisessa harvoin on mitään kovin suuria sävyeroja. Sen kuitenkin vannotin tarkistamaan, että nämä kaksi ovat samaa värierää, ja siinä meni homma nappiin! :) Kyllä näemmä miehenkin voi asioille laittaa, kun laittaa tarkat kirjalliset ohjeet matkaan, ja jotenkin miehille on helpompi lykätä tuollainen numerosarja matkaan kuin antaa epämääräiset ohjeet "luonnonvalkoisesta seiskaveikasta". ;)
Lankalauantain nimityshän tulee muuten ruotsinkielen sanasta "lång", eli kyse on oikeastaan "pitkästä lauantaista" (vrt. pitkäperjantai). Toisaalta lankalauantaina on perinteisesti värjätty talven aikana kehrätyt langat. Minäkin värjäsin vuosi sitten lankalauantaina yhdet puserolangat, ja ihan sattumalta juuri tänään tuo samainen pusero ja sen jämälangoista kudotut sukat päätyivät ylleni. :)
Levollista lankalauantain iltaa kaikille!
Siitä KoolAidista, sitä oli sellaisessa hyllynpäädyssä, jossa oli muitakin Amerikantuotteita. Minäkin ensin hain mehuhyllystä. Voi sitä olla joissain suuremmissa Prismoissakin. Täytyy pitää silmät auki, kun kulkee tuolla ruokakaupoissa.
VastaaPoistaMulla on myös vastaava hyvä kokemus siitä, että miehen voi laittaa lankaostoksille. Mukavaa oli sen lankojen ostosreissun jälkeen miehen pyyntö, että tekisinkö hänelle pipon ja värinkin hän oli valinnut valmiiksi. Oli siis katsellut lankoja muutenkin kuin vain sen mitä pyysin. Tokihan minä pipon tein, pikavauhtia. :)
VastaaPoistaPääsiäisen vieton alkuperähän on ihan kuinka se luetaan:
VastaaPoistahttp://www.nic.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/juhlat/ostara/
Kuten tavallista (vrt, joulu) on samaan aikaan vietetty jo ennen kristinuskon tuloa jotain muuta juhlaa.
Niinpä pääsiäistä voi Suomessankin viettää yhtä hyvin luonnon heräämisen juhlana ja pääsiäisviikkoa viettää ENNEN pääsiäistä.
-H-: Kirkkovuodessa pääsiäisviikko on pääsiäisen jälkeen ja pääsiäisaika kestää pääsiäisestä helluntaihin. Kirkon työntekijänä elän kirkkovuoden mukaan, eli nyt on pääsiäisviikko ja pääsiäisaika meneillään.
VastaaPoista