Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, tammikuuta 19, 2013

Sateenkaarilankaa

Aina siitä saakka, kun aloitin langanvärjäämiskokeiluni, olen haaveillut "täydellisestä" sateenkaarilangasta. Haave on vieläkin toteutumatta, mutta tänään päästiin jo aika lähelle. ;)

Jo toissasyksynä värjäyskurssilla tein sateenkaarilankaa käsin maalaamalla eli töpöttelemällä väriä pöydällä makaavan vyyhdin päälle. Käytin silloin erikseen niin sinistä, violettia, punaista, oranssia, keltaista kuin vihreääkin väriä, ja olihan se lopputulos ihana, mutta ei ihan täydellinen. Tässä hieman muistinvirkistykseksi kuvia siitä langasta:


Valitettavasti en löydä silloijn värjäämästäni vyyhdistä erillistä kuvaa, mutta napsaisin toisesta kuvasta pienen palan tuohon näytteeksi, millainen se silloinen tekele oli (tuo pitkä kapea kuvansuikale). Sukathan siitä langasta tein viime huhtikuussa.

Minua jäi kuitenkin kaihertamaan, voisiko sateenkaarilankaa tehdä jotenkin muutenkin. Muistan joskus viime kevättalvena istuneeni bussissa matkalla töihin miettien, että eihän sateenkaaren väreihin tarvita periaatteessa kuin sinistä, keltaista ja punaista. Toteutuksenkin oivalsin siinä bussissa istuessani, mutta aika monta kuukautta se ajatus sai muhia päässäni, ennen kuin lopulta uskalsin tänään testata. Vaikka langat tätä värjäystä varten ostin jo viime toukokuussa... Varmuuden vuoksi vielä eilen piirtelin kaaviot, miten värjäys tulee tehdä, että se onnistuu suunnitelmien mukaan.


Tarvittiin siis yksi vyyhti lankaa (tässä tapauksessa 50 gramman Fabel-kerä vyyhditettynä) ja kolme pussia Kool-Aidia: punainen (Cherry), sininen (Berry Blue) ja keltainen (Piña-Pineapple).


Ensin uitin puolikkaan vyyhdistä keltaisessa liemessä.


Sen jälkeen taas puolikas vyyhti siniseen, mutta niin, että tästä puolikkaasta 1/3 menee päällekkäin keltaisen kanssa ja 2/3 on värjäämätöntä valkoista. Vyyhtiin jää tällöin vielä 1/6 valkoiseksi, joka ei ole käynyt liemessä kertaakaan.


Lopuksi vielä puolikas vyyhti punaiseen liemeen niin, että se viimeinenkin valkoinen osuus pääsee uiskentelemaan ja lisäksi 1/6 vyyhdistä on yhteistä sinisen värin ja 1/6 keltaisen värin kanssa. Punainen väri oli kuitenkin niin ärhäkkä, että se tarttui vähän liikaa etenkin tuohon keltaisen päälle, eli siitä olisi pitänyt tulla oranssia, mutta se jäi nyt liian vahvasti punaiseksi. Tämän olisi voinut välttää niin, että olisi ensin laittanut liemeen vain sen täysin värjäämättömän kohdan, ja kun se olisi imaissut enimmän värin itseensä, vasta sen jälkeen olisi laittanut keltaisen ja sinisen osuuden uimaan, jolloin violetista ei olisi tullut ihan niin vahvaa ja oranssi olisi ollut enemmän oranssia. No, seuraavalla kerralla sitten! :)


Tässä vielä lopputulos, eli tosiaan violetti on nyt vähän turhankin tummaa ja oranssi väri lähestulkoon puuttuu tästä kokonaan. No, se ensimmäinen yritykseni sateenkaarilangasta oli pikemminkin liian oranssi ja violettia oli ihan liian vähän, eli nämähän kompensoivat nyt toisiaan... ;) Ehkä tosiaan sitten kolmas yritys jo onnistuukin! Tämä lanka on vielä kuivumassa, joten  siitä ei nyt tämän parempaa kuvaa tällä kertaa. Teen tästä langasta jossain vaiheessa jotain (eli sukat, yllätys yllätys) ennen kuin yritän värjätä seuraavaa sateenkaarilankaa. ;) Mutta hauskaa oli taas kokeilla tätäkin ja todeta, että toimii - ainakin melkein.

Mukavaa viikonlopun jatkoa!

12 kommenttia:

 1. Voi että on kivat värit. Minäkin olen värjännyt kool-aidilla

  VastaaPoista
 2. Näyttääpä tosi hyvälle, hienosti onnistui, vaikket mielestäsi täydellistä saanutkaan. Jännä nähdä mitä tuosta langasta aikanaan syntyy.

  VastaaPoista
 3. Kyllä on upeat. Ja arvokkaat, kun itse olet langan värjännyt !

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen kokeilu. Jään odottamaan millaiset sukat tuosta langasta syntyy.

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää, mielenkiinnolla odottelen minkälaisen luomuksen tästä langasta teet.

  VastaaPoista
 6. Herkullisia värejä. Tekee mieli itsekin kokeilla värjäämistä.
  Miten sinun kokemuksen mukaan nuo värit pysyy,
  eli kestääkö normaalin konepesun villaohjelmalla
  vai päästääkö väriä?

  Mari K.

  VastaaPoista
 7. Kaiman kysymykseen vastaus: Minä pesen villavaatteet konepesun villaohjelmalla (30 astetta) ja käytän villalle sopivaa pesuainetta. Värit kyllä pysyvät, mutta joissakin itsevärjätyistä langoista kutomissani sukissa, joita olen käyttänyt ja myös pessyt eniten, ovat värit selvästi haalistuneet, varsinkin jos muutenkin värit ovat olleet hailakat (toisin sanoen väriliemi on ollut laimea lankamäärään nähden). Olen myös huomannut, että joissakin Kool Aid -sukissa värit ovat vaalentuneet kantapään ja päkiän kohdalla, mistä sukat yleensäkin kuluvat nopeimmin, näissä sukissa ei siis varsinaisesti ole vielä lanka kulunut puhki, mutta väri on vaalentunut. Eli väri kestää pesua ja kulutusta, mutta vaalenee. Ei kuitenkaan värjää muita vaatteita, eli siinä mielessä turvallista pestä muiden villavaatteiden kanssa. Ehkä jotain punaista itsevärjättyä en laittaisi samaan koneeseen kalliista luksuslangasta neulotun valkoisen vaatteen kanssa, kaiken varalta. :)

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen postaus! Ja upean värinen lanka! Kuinka pitkä tuo vyyhtisi on?

  VastaaPoista
 9. Sukkailija: Niin siis lankaa siinä on 50 g eli 205 m, mutta jos tarkoitat sitä, kuinka pitkä on yksi kierros, niin siitä minulla ei ole hajuakaan. ;) Pistin kaksi keittiön tuolia vastakkain niin, että istuinosat olivat toisiaan vasten ja selkänojat sitten kauempana toisistana, ja siihen kieputtelin lankaa ympäri. Mitähän siitä tulisi, ehkä pari metriä tai vähän vähemmän... En ole ikinä noissa värjäyksissä ollut tarkka vyyhdin pituuden kanssa, kunhan nyt on jonkinlainen vyyhti, että väri imeytyy tasaisesti. :)

  VastaaPoista
 10. Kauniin värinen lanka tuli. Itse olen eilen ensimmäistä kertaa kokeillut värjätä kool aideilla ja ensimmäisestä kokeilusta,tuli ehkä vähän liian hailukka.Mulla oli varmaan liikaa lankaa,väriin nähden.Tänään tehdään lisää kokeiluja ja katotaan mitä tulee :)

  VastaaPoista
 11. Onpa reippaat värit! :) Tuoksuvatko nuo Kool-aidit (ja värjätyt langat) millekään?

  VastaaPoista
 12. kaavastapoiketen: Kool Aidit tuoksuvat todella voimakkaasti keinotekoiselle aromille, nehän ovat juomajauheita, joissa ei ole mitään luonnollista, eli siinä on keinotekoiset makuaineet + hajuaineet + väriaineet. Haju on aika kamala (itsekin olen tuoksuyliherkkä, en esim. kestä käyttää lainkaan hajustettuja pesuaineita, meikkejä tms.), mutta kyllä se haihtuu aika nopeasti huoneesta. Lanka tuoksuu, jos sitä oikein haistamalla haistelee, mutta ei siis mitenkään erityisen voimakkaasti sen jälkeen, kun lanka on huuhdottu ja kuivattu. En ole huomannut, että noista tulisi minulle esim. ihottumaa, jos pidän Kool Aid -langalla tehtyjä kämmekkäitä käsissäni, toisin kuin jos joskus joudun yleisessä vessassa pesemään kädet hajustetulla saippualla, niin kädet ovat sen jälkeen ihan järkyttävässä kunnossa monta päivää. Eli siinä mielessä noissa on varmaankin jotain "turvallisempaa" hajustetta.

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)