Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, tammikuuta 01, 2013

2013

Tänään on taas se päivä, jolloin saa istahtaa käsityön kanssa sohvalle ja nauttia ihanasta uudenvuoden konsertista! Jo monen päivän ajan päässäni on soinut lakkaamatta Radetzky-marssi, ja koska vielä tämänvuotista konserttia ei ole kuultu, laitan tähän viime vuoden Radetzky-marssin teille soimaan:


Minusta tuntuu, ettei vuosi vaihdu lainkaan, jollen pääse kuuntelemaan Wienin uudenvuoden konserttia ja varsinkaan Radetzky-marssia. Ensimmäinen muistikuvani tästä konsertista on yli 30 vuoden takaa, jolloin olin muutaman vuoden ikäinen, ja silloinkin nimenomaan muistan, kuinka "Pelle Hermannin tunnusmusiikki" soi tv:ssä ja ihmiset taputtivat sen tahtiin. :) Olimme hiljattain monta vuotta ilman tv:tä, ja silloin oikeastaan ainoa asia, mitä jäin telkkarin puuttuessa kaipaamaan, oli tämä uudenvuoden konsertti. Yhtenä vuonna sain perheeni houkuteltua päiväkävelylle huoltoasemalle juuri konsertin aikaan (se oli v. 2008, koska muistan olleeni silloin viimeisilläni raskaana), ja istuimme siellä juuri sopivasti Radetzky-marssin aikana. Hätä keinot keksi. ;) Tänään kuitenkin nautin konsertista kotona kutimieni kanssa. Tämähän onkin ainoa uudenvuoden perinteeni, jos ei lasketa lukuun sitä perinnettä, että vuoden vaihtuessa täytyy olla ehdottomasti unten mailla. ;)

---

Uutena vuotena on tapana tehdä uudenvuodenlupauksia, mutta minä en oikein tiedä, mitä voisin luvata. En tunne tarvetta elämäntapamuutoksille. Voisihan sitä tietysti aloittaa tupakanpolton tai alkoholinkäytön, alkaa syödä roskaruokaa, lopettaa karppaaminen, vähentää liikuntaa ja lihottaa itseään muutaman kilon. ;) Mutta minusta elämä on hyvin juuri tällaisenaan - ja kuitenkin pieniä elämäntapamuutoksia voi tehdä koko ajan. Ei siihen tarvita uutta vuotta, ensi maanantaita tai huomista, vaan joka päivä ihminen tekee valintoja, jotka vaikuttavat elämänlaatuun. Voin tehdä päätöksen, että elän tämän päivän parhaalla mahdollisella tavalla, ja huomenna voin halutessani tehdä saman päätöksen uudestaan.

---

Käsityövuosi 2013 on alkanut. Viime vuonna tein päätöksen olla tekemättä käsitöidenkään suhteen uudenvuodenlupauksia tai suunnitelmia. Se osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä vuosi toi mukanaan paljon odottamatonta. Sen vuoksi jatkan samalla linjalla, enkä suunnittele suuremmin käsitöitäni tälle vuodelle. Tottakai jatkuvasti on monenlaista suunnitelmaa mielessä, mutta ne suunnitelmat elävät ja toteutuvat omaan tahtiinsa. Suurin osa alkuperäisistä suunnitelmista kuitenkin toteutuvat ennemmin tai myöhemmin.

Vaikken mitään paineita aio käsityöharrastukseni suhteen ottaa, on kaikesta huolimatta kiva kirjata vähän ylös, minkälaisia aikeita minulla on tälle käsityövuodelle. Tähän postaukseen voi sitten palata, jos sattuu jossain vaiheessa unohtamaan, mitä on aikonut mistäkin langasta tehdä, tai jos ovat ideat hukassa. Vaikka on ne suunnitelmat minulla muistikirjassakin ylhäällä. :)

 • Tammikuussa: Teen palmikkomekkoni valmiiksi (aloitettu jo edellisvuoden puolella)
 • Tammikuussa: Haluan aloittaa esikoisen 1-vuotiskuvasta tehdyn ristipistotyön, haluan saada sen valmiiksi mielellään jo alkuvuodesta.
 • Yleisesti: Haluan tehdä tänä vuonna enemmän ristipistotöitä kuin viime vuonna, myös isompia töitä.
 • Tämän vuoden aikana: Haluan tehdä ristipistoilla äidiltäni saamani liinapakkauksen, koska äiti toivoi saavansa sen valmiina takaisin itselleen 70-vuotislahjaksi (ja siihen on kutakuinkin vuosi aikaa).
 • Muita ristipistotöitä: Katso viime vuoden uudenvuodenpostaus, siihen listatut jutut ovat jääneet tyystin tekemättä... ;) Myös omaan ristipistokaappiin katsominen voi auttaa, siellä niitä aloittamattomia malleja ja pakkauksia riittää...
 • Mielellään vielä täksi talveksi/kevättalveksi:
  • Virkattu tunika lilasta Woolista (ohje Novita Talvi 2010 -lehdessä)
  • Kirjoneuleliivi vihreästä, keltaisesta, oranssista ja luonnonvalkoisesta Nallesta (ohje Novita Talvi 2010 -lehdessä)
  • Kirjoneuleliivi lilasta ja turkoosista Woolista sekä vihreästä Nallesta (ohje Novita Talvi 2007 -lehdessä)
  • Hailuodosta ostetusta langasta mekko, yritän muistella mallia, jonka näin kaupassa mallinuken päällä...
 • Ennen kesää:
  • Puuvillamekko Cataniasta (ohje viime kevään Modassa)
  • Puuvillamekko Mandarin Petitistä (ohje viime kevään Modassa)
  • Virkattu paita Biancasta (ohje viime kevään Kauneimmat käsityöt -lehdessä)
  • Neulottu paita Bommix Bamboosta (ohje Novita Kesä 2012 -lehdessä)
 • Langat olisi kiva ostaa:
  • Viime kesän Modassa olleeseen pyöryläjakkuun/liiviin
  • Novita Syksy 2012 -lehdessä olleisiin virkattuihin villahousuihin
 • Sukkasuunnitelmia:
  • Vihreästä itse värjätystä 7 veljeksestä Fredrikat
  • Punaisesta itse värjätystä 7 veljeksestä pitsisukat (ohje Novita Syksy 2010 nro 11)
  • Nalle Kukkaketo päivänkakkarasta ja vihreästä Nallesta jotkut kivat raitasukat esim. räjähtävällä helmineuleella (jota en ole koskaan kokeillut, mutta näyttää kivalta)
  • Sukaksi (ja nimen omaan minun omiin jalkoihini!) haluavia, mutta ilman sopivaa mallia ovat vielä:
   • Itsevärjätty pinkki-oranssi Nalle
   • Itsevärjätty turkoosi-oranssi Ticotico
   • Itsevärjätty kirsikka Ticotico
   • Itsevärjätty oranssi Ticotico
   • Austermann Step turkoosi
   • Austermann Step turkoosi-keltainen
   • Cascade Yarns Heritage turkoosi
   • Frost sinivihreä
   • Regia 6-fädig iloisenvärinen
   • Drops Fabel sienivärjätyt (näistä kyllä teen ehkä ihan vaan raitasukat)
   • Ehkä ohuiden lankojen kanssa tutustun Cookie A:n sukkamalleihin (en ole vielä yksiäkään hänen mallejaan neulonut), ja johonkin raitalankaan voisi sopia Ullan Ne on vaan -sukat     
 •  Muita odottavia lankoja vailla hajuakaan mallista:
  • Itsevärjätyt sienilangat Hailuodon langasta (näistä voisi tulla hyvä raitapipo tai huivi)
  • Luonnonvalkoiset ja pinkit alpakkalangat (kämmekkäitä ja lapasia olen vähän miettinyt)
  • Lukuisat jämälangat (eiköhän niille joku käyttötarkoitus löydy ennemmin tai myöhemmin) 
 • Värjättävää:
  • Luonnonvalkoiset Fabelit odottavat pääsyä värikattilaan, sen jälkeen sukiksi...

To do -lista ei taida sittenkään olla niin pitkä, kuin olen kuvitellut. Periaatteessa noita, mille on jo langat kaapissa ja malli katsottuna, on perin vähän. Sen sijaan sukkalankoja on enemmän kuin laki sallisi, ja kaikki ovat vielä ihan mun värisiä, eli itsellehän niistä pitäisi sukat saada. Eiköhän näiden parissa vuosi helposti vierähdä, ja ainahan uusia malleja ja lankoja tupsahtaa vastaan, varsinkin alkuvuodesta ja keväällä tuppaa näitä lanka- ja mallihoukutuksia olevan tavallista enemmän. Niitä odotellessa... :)

---

En usko, että vuosi 2013 tuo tullessaan mitään ratkaisevasti parempaa tai huonompaa. Elämä jatkuu entiseen malliin iloineen ja suruineen. Toivonkin, että näitä myötä- ja vastoinkäymisiä mahtuu tähänkin vuoteen, molempia sopivassa suhteessa, sillä elämä ei olisi elämää, jos se ei toisi tullessaan myös vaikeita aikoja. Niihinkin kuitenkin sisältyy aina suuri siunaus, ja kaikki jatkuu lopulta ihan hyvin. Sanonta myötä- ja vastamäestä kuvaa minusta hyvin elämää. Vastamäkeä nouseminen saattaa tuntua pitkältä ja raskaalta, mutta kun vastamäki viimein loppuu, huomaa olevansakin korkealla huipulla, josta avautuu upeat maisemat ja maailman näkee paljon laajemmin. Ja kun on noussut vastamäkeä ylös, niin onpa mahtava istahtaa pulkan päälle ja nauttia taas myötämäestä, jossa voi olla välillä kovakin vauhti. Eikä se myötämäkikään aina niin tasaista ole, siellä voi olla välillä töyssyjä tai hyppyreitä, ja vauhti voi päättyä yhtäkkiä lumikasaan, josta tuiskahtaa märät lumipöllyt kasvoille. Mutta siitä vaan ylös ja taas pulkkaa vetäen uuteen vastamäkeen ja laajoja maisemia katselemaan.

Tällaista myötä- ja vastamäkien riemua ja hieman myös tasamaan tallustelua toivon sekä omaan että teidän kaikkien alkaneeseen vuoteen!

 
Koska postaus alkoi musiikilla, päätetään se myös toiseen musiikkivideoon. Happy New Year 2013!

5 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea, että joku näin tarkkaan suunnittelee työt, mitä tekee. Minulla tuo ei onnistu. Pengon vaan lankavarastoja ja alan virkkaamaan, koskaan ei tiedä aloittaessa mitä tulee :)

  Kaikesta huolimatta toivon sinulle parempaa vuotta ja etenkin terveyttä, tänä alkaneena vuonna 2013 !

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana näin alkavan vuoden kunniaksi löytää nämä sinun sivut. Tulen varmasti vierailemaan sivuilla jatkossakin. Uusi vuosi tuo tullessaan meille kaikille paljon ennalta-arvaamattomia asioita, mutta sehän kuuluu elämään. Tämä vuosi on toivottavasti sellainen, jossa on sopivasti mainitsemiasi niin ylä- kuin alamäkiäkin. On kiva päästä lukemaan sinun kommenntteja ja vinkkejä ohjeista, kun olen muuttamassa ulkomaille. Näin saan pidettyä tuntuman kovin tutuiksi tulleisiin lehtiin. Itse en ole pariin vuoteen pystynyt paljoakaan tekemään käsitöitä, mutta sitäkin enemmän olen haaveillut ;-)niiden tekemisestä. Matkalaukkuun pakkaan lankoja ja ristipistotöitä varten tarvikkeita niin paljon kuin mahdollista, että pärjään kesään asti. Kesällä on sitten aika täydentää varastoja ja pakata uusimmat lehdet ja tarvikkeet mukaan. Oikein mukavaa alkanutta vuotta 2013.

  VastaaPoista
 3. Hupsistarallaa - blogissa oli kiva idea jämälangoille, alunperin Kotoliving- lehdestä. Langat keritään Pitkissä pätkissä keräksi ja vaihdetaan vaikka kaverin kanssa ja sitten neulotaan raitasukiksi.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, Kainis, mutta mää en tykkää neuloa mitään "yllätyksiä", enkä varsinkaan vaihtaa lankojani kenenkään kanssa. ;) Sukkien pitää ehdottomasti olla samaa paria ja raidat täsmätä kohdakkain ja värit sointua yhteen. Tuo ehdottamasi vinkki oli ihan liian extremeä mulle, alkoi villahousut tutista pelkästä ajatuksestakin! :D

  VastaaPoista
 5. Ihanat suunnitelmat. Ihanaa loppuvuotta Sinulle

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)