Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, joulukuuta 30, 2012

Vuosi 2012

On perinteisen uudenvuoden meemin aika. Näitähän olen tehnyt jo monena vuonna peräkkäin. Tuttuun tapaan käsityökooste tältä vuodelta tulee blogiin sitten vähän myöhemmin... Mutta nyt katsaus menneeseen vuoteen muilta osin.

1. Mitä sellaista teit vuonna 2012, mitä et ollut tehnyt koskaan aiemmin?


Kävin keräämässä metsästä värjäyssieniä ja värjäsin niillä lankoja.

2. Piditkö uudenvuodenlupauksesi, ja teetkö enemmän ensi vuodelle?

En tehnyt uudenvuodenlupauksia. Käsitöiden suhteen kirjasin jotain ajatuksia ylös, mutta ei niistä kaikki edes toteutuneet. Niistä enemmän sitten käsityöpostauksessa... Ensi vuodelle tuskin teen

3. Synnyttikö kukaan läheisesi?

Paras ystäväni synnytti alkuvuodesta ihanan tyttölapsen. :) Työkaveri sai myös alkuvuodesta pojan ja entinen työkaveri keväällä tytön.

4. Kuoliko kukaan läheisesi?

Ei varsinaisesti läheinen, mutta tapasin alkuvuodesta erään mukavan nuoren, joka kuitenkin menehtyi syöpään keväällä. Tapaus kosketti ja jää varmasti mieleeni pitkään.

5. Missä maissa kävit?

Hiihtolomaviikolla käytiin kaupungin nuorisoasiaintoimiston tms. järjestämällä päivän retkellä Haaparannassa, ja toukokuussa työpaikan virkistysmatkalla Luulajassa. Enpä olekaan moneen vuoteen käynyt noin kaukana reissaamassa! :) Muuten tuli tänä vuonna käytyä työn puolesta Kuusamossa sekä peräti kolmessa naapuripitäjässä (Hailuoto, Oulunsalo ja Yli-Ii) ja perheen kanssa käytiin kerran mummolassa Kalajoella sekä kerran häissä Raahessa. Siinäpä meidän tämän vuoden matkustelut, aika vilkasta on ollut, kun Oulun rajojen ulkopuolelle on tullut poistuttua peräti kahdeksan kertaa vuoden aikana! :)

6. Mitä sellaista haluaisit vuonna 2013, jota puuttui vuodesta 2012?

Olen tyytyväinen elämääni tällaisenaan. Suurin toive lienee diagnoosi sairaudelleni, sen saan toivottavasti tulevan vuoden aikana.

7. Mitkä vuoden 2012 päivämäärät tulet aina muistamaan ja miksi?

14.7. oltiin häissä (pitkästä aikaa moneen, moneen vuoteen). Ei oikein mitään yksittäistä päivää jäänyt kyllä muuten mieleen.

8. Mikä oli suurin saavutuksesi tänä vuonna?

Varmastikin se, että sairastumisestani huolimatta olen onnistunut säilyttämään positiivisen elämänasenteeni, enkä ole vajonnut epätoivoon enkä murehtinut tulevasta.

9. Mikä oli suurin epäonnistumisesi?

En koe epäonnistuneeni. Ehkä joku juustokakun leipomus meni pieleen, kun yritin soveltaa reseptiä. ;)

10. Kärsitkö sairauksista tai vammoista?

Monen terveen vuoden jälkeen tämä vuosi alkoi heti poskiontelontulehduksella uudenvuodenpäivänä. Siitä seurasi pari angiinaa maaliskuussa. Kesäkuussa alkoivat epämääräiset lämpöilyt ja väsymys, välillä oli ihan flunssaakin. Syksyllä sitten yhden lämpöilyjakson jälkeen tulivat yhtäkkiä liikuntavaikeudet, kivut, huimaus, näköhäiriöt, toispuoleinen voimattomuus ja tuntohäiriöt. Sairauslomalla ollaan oltu syyskuusta alkaen yhtäjaksoisesti, ja ilman kävelykeppiä en enää kodin ulkopuolelle uskalla lähteä. Pään magneettikuvauksessa on löytynyt jotain selitystä, mutta tarkemmin tutkitaan ensi vuoden puolella. Diagnoosina tällä hetkellä määrittämätön hermoston ja lihaksiston sairaus.

11. Mikä oli paras asia, jonka ostit?

Ehkäpä sohvapöytä (käytettynä). Uusi kylpytakki loppuvuodesta oli kans kiva ostos, samoin pinkit Reinot, joista olen haaveillut, mutta nyt satuin löytämään tarjouksesta sopivan kokoiset.

12. Kenen käytös herätti hilpeyttä?

Sama vastaus kuin aiemmin eli lasteni, erityisesti kuopuksen käytös. :)

13. Kenen käytös masensi?

Kun sairasteluni alettua olin käynyt jo useammalla työterveyslääkärillä (päivystystapauksissa lääkäri voi olla kuka vaan meidän työterveyshuollosta), ja sitten viimein pääsin oman työterveyslääkärini vastaanotolle suurin odotuksin, koska muut lääkärit tavallaan lykkäsivät hänelle vastuun alkaa selvittämään tilannettani perusteellisemmin, ja oma lääkärini ei sitten heti nähnytkään tilanteeni vakavuutta ensimmäisellä käynnilläni, niin se harmitti tosissaan (masennus on tässä yhteydessä liian voimakas sana). Mutta jo parin viikon päästä hänkin jo oli kovasti kirjoittamassa lähetettä eteenpäin erityissairaanhoidon puolelle, ja sen jälkeen käyntini hänen vastaanotollaan ovat olleet ihan asiallisia. Ei hän mikään suosikkityyppini ole edelleenkään, mutta tulemme toimeen, saan jopa laitella hänelle sähköpostia tarvittaessa. :)

14. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?

Kuten aina ennenkin: vuokraan ja ruokaan.

15. Mistä olit oikein, oikein, oikein innoissasi?

Valmistuneista käsitöistä ja ihanasta työstäni.

16. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua vuodesta 2012?

Tulee mieleen ainakin "Toiset lähtee Kuuhun ja toiset Ruotsiin, toisilla vain pienempi palkka on...", jota ainakin me työpaikan pienipalkkaisimmat hyräilimme Luulajan virkistysmatkalla. "Varrella virran" -laulusta tulee mieleen kesän työjutut, koska tuohon lauluun on tehty uudet sanat, joita töissä laulettiin ihan joka ainoa päivä. "Lintu ja lapsi" -laulu tuo mieleeni erään pojan, jonka kanssa harjoittelimme kesällä kovasti tuota laulua yhdessä. Olisi kai noita lauluja enemmänkin, nuo tulivat nyt ensimmäisenä mieleen tämän vuoden tapahtumiin liittyen.

17. Viime vuoteen verrattuna, oletko:

a) onnellisempi vai surullisempi?

Vaikka vuoteeni on mahtunut tavallista enemmän ikäviä asioita, olen silti aina vaan onnellisempi. Vaikeudet kasvattavat kiitollisuutta ja iloa niitä asioita kohtaan, jotka ovat kaikesta huolimatta hyvin!

b) laihempi vai lihavampi?

Kutakuinkin samoissa lukemissa pysytään, vaikken sairauteni vuoksi enää pystykään liikkumaan niin paljon kuin ennen - täytyy vaan olla entistä tarkempi syömisissä!

c) rikkaampi vai köyhempi?

Vaikka loppuvuodesta sairausloma on pienentänyt tuloja näkyvästi, niin osaan pitää talouteni kurissa niin, että köyhtymään ei pääse. Melkein tuntuu siltä, kun enemmän jäisi nyt rahaa yli mitä vaikkapa vuosi sitten, vaikka tulot ovat pienemmät. Hassua. :)

18. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?

Toivon, että olisin voinut liikkua enemmän, mutta jos ei pääse kunnolla edes kävelemään, niin ei siinä minnekään juoksulenkille silloin lähdetä.

19. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?

Sairastanut. Mutta siihen ei voi oikein itse vaikuttaa...

20. Kuinka vietit joulua?

Joulupäivät ovat samanlaisia kuin kaikki muutkin vuoden päivät, eli en tehnyt mitään normaalista poikkeavaa.

21. Jos voisit mennä ajassa taaksepäin ja muuttaa yhden hetken menneestä vuodesta, mikä se olisi?

Ei minulla ole tarvetta muuttaa mitään.


22. Rakastuitko vuonna 2012?

Aina vaan uudestaan ja uudestaan puolisooni ja lapsiini. :)

23. Kuinka monta yhdenyön juttua?

Ainahan sitä oman miehen kanssa eletään elämää eteenpäin yksi yö (ja päivä) kerrallaan... ;)

24. Mikä oli suosikki tv-ohjelmasi?

Sairauslomalla on tullut (valitettavasti) katsottua telkkariakin enemmän kuin vuosiin (meillähän oli välillä monta vuotta, ettei meillä edes ollut tv:tä). Eihän sieltä oikeastaan mitään hyvää tule, ainakaan päiväsaikaan, jolloin joudan tv:tä katsomaan, ja ilta-aikaan taasen en tv:tä katso. Poikkeuksena on ollut Tanssii tähtien kanssa ja Vain elämää nyt syksyllä, niitä olen seurannut ilta-aikaankin. Ja Putous alkuvuodesta. Dallasin uudet jaksot ilahduttivat suuresti, sitä olen nyt alkanut seurata, koska kyse on kuitenkin lapsuuteni lempisarjasta, ja uudetkin jaksot ovat ihan kohtalaisen hyviä. Viikon kohokohta on se, kun Dallasin tunnusmusiikki alkaa soida... ;)

25. Vihaatko nyt ketään, jota et vihannut viime vuonna tähän aikaan?

Vihaamisella ei saa mitään aikaan, joten miksi vihaisin ketään?

26. Mikä oli paras lukemasi kirja?

Voi, kun muistaisin, mitä olen tänä vuonna lukenut ja mitä edellisenä vuonna...! On tullut luettua niin monenlaista, ja osan kirjoista olen kuunnellut äänikirjana. Tess Gerritsenin uusin Eloonjäänyt oli tietysti taattua Gerritsen-kamaa, joka uppoaa minuun aina. Mielenkiintoinen tuttavuus oli maailman ensimmäinen lammasdekkari Murha laitumella, jonka kuuntelin äänikirjana. Hobitti-kirjan kuuntelin loppuvuodesta äänikirjana, oli ihan kiva sekin.

27. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?

Siinan taikaradio -kirjan ja -cd:n ostin joskus kesällä (muistaakseni), ja siitä löytyi monta uutta kivaa biisiä työkäyttöön.

28. Mitä halusit ja sait?

Pääsin sienivärjäyskurssille.

29. Mitä halusit muttet saanut?

Olisin halunnut päästä nopeammin tutkimuksiin sairaalaan, mutta ymmärrän kyllä, että jonottajia on muitakin.

30. Mikä oli suosikkileffasi tänä vuonna?

Perheen kanssa ollaan katsottu lauantai-iltaisin lähinnä lapsille sopivia elokuvia. Ice Age -elokuvat katsoimme kaikki, ja ne olivat kyllä hauskoja. Elokuvateatterissa kävin katsomassa 15.4. eli Titanicin uppoamisen 100-vuotispäivänä Titanicin 3D-versiona, ja vanha suosikkileffani oli ihan kiva katsoa pitkästä aikaa, vaikkei se enää itkettänytkään samalla tavalla kuin 15 vuotta sitten. Hobitti-elokuvan kävin katsomassa ensi-iltana 12.12., senkin 3D:nä - työsuhde-etuihin kuuluu mm. elokuvaliput 3 e/kpl (max 5 lippua vuodessa), ja käyvät 3D-näytöksiin myös, joten täytyi sekin etu hyödyntää edes kerran vuoden aikana. :) Ehkä se Hobitti voisi kiilata ykköseksi tämän vuoden leffoista. Tai sitten vuoden viimeisellä viikolla näkemäni Niskavuori-elokuvat, joita en ollut aiemmin nähnytkään.

31. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja kuinka vanha olit?

35-vuotispäivänäni lähdin aamulla hakemaan ensin työterveysasemalta lähetteen neurologille, sen jälkeen kävin syömässä Street Cafessa lounassalaatin, jonka jälkeen könkkäsin Terveystalolle neurologin puheille. Kotona syötiin pihlajanmarjajuustokakkua illalla. Siinäpä se synttäripäivä menikin.

32. Mikä yksi asia olisi tehnyt vuodestasi mittaamattomasti tyydyttävämmän?

Jos olisin saanut olla terveenä. Mutta elämä on tällaista.

33. Kuinka kuvailisit henkilökohtaista pukeutumiskonseptiasi vuonna 2012?

Värikkäitä vaatteita, aina jokin itsetehty neule tai virkkuu yllä kesät talvet, yleensä myös villasukat. Farkut tai farkkuhame, välillä olen uskaltautunut julkiselle paikalle myös neulemekossa/tunikassa ja legginsseissä eli kalsareissa, mutta silloin on tuntunut olo vähän alastomalta, ikäänkuin olisi housut jääneet vahingossa kotiin... Sairaslomalla olen ollut kotosalla enimmäkseen hame päällä, ne päällä on mukavampi pötkötellä kuin kiristävissä farkuissa.

34. Mikä piti sinut järjissäsi?

Terveelliset elämäntavat, perhe, harrastukset, työ, arkielämä yleensäkin.

35. Kenestä julkisuuden henkilöstä pidit eniten?

Seuraan noita julkkiksia niin vähän... Ehkä tänä vuonna positiivisimmin on ilahduttanut Antonio Flores sekä pressanvaalikampanjan aikana että tanssikisassa. Leveä hymynsä saa hyvälle mielelle. :)

36. Mikä poliittinen asia herätti eniten mielenkiintoasi?

Presidentinvaalit alkuvuodesta, harmi vaan että kakkonen jäi kakkoseksi. Kunnallisvaalitkin herättivät jonkin verran mielenkiintoa, ja Yhdysvaltain pressanvaaleja tuli myös jonkin verran seurattua.

37. Ketä ikävöit?

Lapsia ja puolisoa on aina ikävä silloin, kun olen heistä erossa. Sairauslomalla on ollut ikävä työkavereita.

38. Kuka oli paras tapaamasi uusi ihminen?

Työn puolesta tutustuin taas niin moneen uuteen ihmiseen. Se nuori henkilö, joka myöhemmin kevällä menehtyi sairauteensa, jäi kyllä mieleeni positiivisuudellaan ja loistavalla huumorintajullaan. Töihin tuli muutama uusi ihana työkaveri. Uusiin lapsiinkin tutustuin vuoden aikana, mieleen on jäänyt montakin erityisen ihanaa lasta, useimmat heistä jostain syystä ovat poikia. Tosi kivoja ihmisiä olen tavannut, ei heitä oikein voi laittaa edes mihinkään "parhausjärjestykseen".

39. Kerro arvokas elämänohje, jonka opit vuonna 2012?

Sairauteni myötä olen oikeastaan itse oivaltanut ja ääneenkin lausunut muutamia ajatuksia, jotka ovat tuntuneet merkittäviltä. Yksi ajatus oli sellainen, että vaikeuksienkin keskellä on vain jatkettava eteenpäin, koska mitään muutakaan suuntaa ei ole. Toinen merkittävä ajatus on se, ettei auta jäädä murehtimaan sitä, mitä menettää (esim. sairauden vuoksi), vaan olla kiitollinen siitä kaikesta mitä saa tilalle. Esimerkiksi sairaslomallani olen menettänyt mahdollisuuteni liikkua tai osallistua töissä kiinnostaviin projekteihin, mutten jää murehtimaan niitä, vaan olen iloitsen vaikkapa siitä, että voin tehdä käsitöitä ja lukea kirjoja tavallista enemmän - ja ennen kaikkea olla perheeni kanssa. Ja ehkä kaikkein tärkein oivallukseni on se, että ei koskaan kannata murehtia sitä mitä menettää tulevaisuudessa, koska eihän sitä tulevaisuutta ole vielä edes olemassa, vaan kaikki mitä edessäpäin on, on suurta lahjaa. Tulevaisuudessa ei ole mitään menetettävää, ainoastaan saatavaa ja vastaanotettavaa.

40. Lainaa sanoituksia, jotka summaavat vuoden 2012.

Mieleeni tulee "Vain elämää, ei sen enempää on kaikki tää, koita ymmärtää..." Se on soinut erään ohjelman ansiosta koko syksyn mielessäni, ja toisaalta on myös aika lohdutavaa ajatella, että kaikki vastoinkäymisetkin - samoin kuin iloiset asiat! - kuuluvat elämään, ei niissä ole sen suurempaa dramatiikkaa.

41. Joka kuukauden ensimmäinen virke:

Tammikuu:
"Hoh-hoijjaa!"
Helmikuu: "Meilläpäin kutsuttiin lapsena pietaryrttiä "nappikukaksi", ja sillä nimellä nimitän sitä vieläkin."
Maaliskuu: "Työkaveri sai kuukausi sitten pojan, ja tällä viikolla tiimissä päätimme muistaa vastasyntyneen perhettä."
Huhtikuu: "Maaliskuun kuukausiraportti tulee nyt näin huhtikuun eka päivänä, koska viime kuun viimeinen työ valmistui niin viime hetkillä ennen kuun vaihdetta."
Toukokuu: "Toukokuun alku on kulunut sytomyssyjen parissa, tai oikeastaan ensimmäisen pistin alulle jo huhtikuun viimeisen päivän iltana."
Kesäkuu: "Kun virkkasin tätä ponchoa, moni tietysti kysyi, että "mitä sää nyt teet?" - tai mieheni kysyi vielä ponchon valmistuttuakin, että "mikä se on?" ;)"
Heinäkuu: "Piipahdimme muutaman päivän ajan mummolassa, jossa asuu tätä nykyä mummun lisäksi myös siskoni tyttö."
Elokuu: "Heinäkuun viimeisen käsityön valmistuminen meni niin viime minuuteille, että nyt ei tule kuin pikapäivitys kuvalla ja teknisillä tiedoilla:"
Syyskuu: "Elokuu, ihana syksyn ja uuden toimintakauden avaamisen kuukausi! :)"
Lokakuu: "Tietää olevansa keski-ikäinen, kun..."
Marraskuu: "En tiedä, kuinka hyvin blogini lukijat tuntevat kirkon herätysliikkeitä."
Joulukuu: "Neljä vuotta sitten näin Novita Talvi -lehdessä ihanan virkatun hameen, josta olen haaveillut siitä lähtien."

(viimeisen kysymyksen vastaukset napsittu siis blogiteksteistä, jos ei joku sitä hoksannut :) )

5 kommenttia:

 1. Olipas mukavaa luettavaa:) Tuli samalla itekin mietittyä omaa vuotta ja sen tapahtumia.

  Ja sulla on pinkit Reinot! Määkin oon semmoisista haaveillut, mutta yritän ensin "tuhota" (=käyttää loppuun) muutaman muun vanhan kenkäparin ennen kuin annan itelleni luvan ostaa uusia. Tällä kylällä reinot näyttää olevan sellainen yleiskenkä, jota käytetään niin kaupassa kuin koulun joulujuhlissakin.

  Niskavuori-elokuvat on munkin mielestä hyviä. Varsinkin Niskavuoren Heta.

  Jaksamista edelleen kipujen keskelle! Hyvä, että jaksat ajatella positiivisesti.

  VastaaPoista
 2. PeePee: Meidän perheessä reinot on ihan vaan sisäkengät, mulla vaan ei vielä ollut yksiäkään, kun pojilla on useammatkin (tietysti, kun jalka kasvaa ja niin poispäin; kaikkein pienimmät ollaan jo annettu eteenpäin serkkupojille sinne teidän kylälle). Reinojen tehtaanmyymälä on lähellä isän asuinpaikkaa, niin käyvät sieltä aina hakemassa pojille, kun edelliset käyvät pieniksi, ja isännänkin reinot ovat sieltä kautta meille tulleet. Oon ihan vanhan mummun näköinen nyt, kun kuljen täällä aamutohveleissa ja keppi kädessä. ;)

  Teeppä sääkin tuo uudenvuoden meemi, mää oon tehny sen jo aika monena vuonna!

  VastaaPoista
 3. Jälleen tätä ajatustenlukua. Mulla nimittäin kävi mielessä, että kysyn, saanko napata tämän uudenvuoden meemin mukaan omaan blogiini ja tehdä sen:) Eli taidanpa siis todella tehdäkin sen.

  Teillehän tulee reinot hauskalla tavalla. En muista, että ois aikasemmin ollutkaan niistä puhetta.

  VastaaPoista
 4. Tästä tuli väkisinkin hyvälle tuulelle. Ihanaa, että olet jaksanut pysyä näin positiivisena kaiken mylleryksen keskellä. Ei muuta kuin onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 5. Ihania vastauksia! Onnea ja terveyttä uuteen vuoteen!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)