Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, maaliskuuta 17, 2012

Myssyjä

Torkkupeiton tilkut ovat olleet pari päivää valmiina, ja yhdistäminen on käynnissä. Sitä vaan ei voi tehdä oikein bussissa, joten on pitänyt keksiä taas jotain bussitekemistä. Sytomyssyhän se tietysti kaikkein näppärin käsilaukkuvirkkaus on.

Sytomyssy
Tehty: 15.3.2012
Malli: Oma, tehdessä syntynyt
Lanka: Novita Tennessee beige (636), persikka (256), turkoosi (361)
Langankulutus: 43 g
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: n. 55 cm
Muuta: Oysiin

 Sytomyssy
Tehty: 16.3.2012
Malli: Matleenan
Lanka: Novita Miami roosia (505) ja Puro Batik roosa-persikka (826)
Langankulutus: 33 g
Virkkuukoukku: 4,5 mm
Koko: n. 55 cm
Muuta: Oysiin

Juttelin tässä jokin aika sitten erään nuoren, itseänikin liki puolet nuoremman, henkilön kanssa, joka sairastaa parantumatonta syöpää. Hän on käynyt läpi kaikki mahdolliset syöpähoidot, mutta valitettavasti enää ei ole tarjolla muuta kuin saattohoito. Myös sytomyssyt tulivat puheeksi, ja hän kertoi, miten kamalaa oli, kun hiukset lähtivät kertaheitolla päästä ja päätä paleli. Mutta myssyt olivat juuri silloin Oysista loppuneet.

Näitä myssyjä tehdessäni ajattelin tuota tapaamaani nuorta henkilöä, enkä haluaisi tulevan kenellekään potilaalle sellaista tilannetta vastaan, että hän on kuullut sytomyssyistä, mutta ne ovatkin sitten loppuneet sairaalasta, juuri kun hän myssyä tarvitsisi. Syöpään yksinkertaisesti sairastuu niin monta ihmistä, että vaikka moni meistä käsityöbloggaajistakin on ahkeroinut myssyjen kimpussa (minulle nämä ovat nyt 53. ja 54. sytomyssy), niin myssyjä ei vaan riitä kaikille halukkaille. Ja jotenkin heräsin siihen todellisuuteen, että syöpä ei ole vain "vanhojen" sairaus, vaan siihen sairastuu myös nuorempia - tämän tapaamani henkilön kanssakin oli yhtä aikaa ollut sytostaattihoidossa useita pari-kolmikymppisiä nuoria aikuisia.

Tehdäänhän yhdessä vielä monta sytomyssyä lisää sairaaloihin, jookos?

Kiitos hyvistä arvauksista edelliseen postaukseen! :) Tekemäni kaulakoru saattaa muistuttaa rukoushelmiä, joka voi olla monelle tuttu esim. rippikoulusta. Itse en ole rukoushelminauhaan sen tarkemmin perehtynyt, mutta ymmärtääkseni niillä tehdään rannekorun kokoinen helminauha. Rukoushelmissä jokaiselle helmelle on jokin tietty symboli, joita en tosiaan muista nyt tähän hätään, kun en ole rukoushelmien kanssa ollut tekemisissä muutoin kuin joskus jollakin nähnyt sen käytössä. Sen sijaan oikea vastaus minun kaulakoruuni on kirkkovuosi, jonka suurin osa hoksasikin. Kaulakorussa jokainen helmi vastaa yhtä kirkkovuoden pyhää, ja sen pyhän paikalla on tietysti kunkin pyhän liturginen väri. Joulun ja pääsiäisen kohdalle sai valita, haluaako käyttää liturgista väriä vai merkitä sen jotenkin muuten. Minä päädyin merkitsemään joulun ja pääsiäisen kimaltavalla kultaisella helmellä. Joskin olisin halunnut pääsiäisen kohdalle paljon suuremman helmen, mutta isompi kultainen helmi oli himmeämpi, enkä halunnut pääsiäisen missään nimessä olevan joulu himmeämpi, sillä itse miellän pääsiäisen noin ziljoona kertaa suuremmaksi juhlaksi kuin joulu. Joten niistä tuli nyt samanarvoiset, mutta jos joskus löydän isomman kultaisen helmen, niin vaihdan sen pääsiäisen helmeksi. Krusifiksi on luontevasti pitkäperjantain mustan helmen ja pääsiäisen kultaisen helmen välissä. Iso punainen helmi on helluntai, muut punaiset helmet pienempiä "punaisia" pyhiä, eli apostolien sunnuntai, pyhäinpäivä ja tapaninpäivä. Niin ja se metallirengas on siinä sitä varten, että se kiinnitetään siihen kohtaan helminauhassa, missä ollaan kirkkovuodessa menossa, eli tässä tapauksessa 3. ja 4. paastonajan sunnuntain väliin. Marianpäivä tuleekin viikon päästä sitten hauskasti katkaisemaan violettien värien ketjun. Tätä helminauhaa täytyy päivittää joka vuosi, koska pääsiäisen paikka vaihtelee vuosittain, ja silloin joulujakson ja paastonajan väliin jää joskus enemmän ja joskus vähemmän "vihreitä pyhiä", mutta vastaavasti niitä "vihreitä pyhiä" on sitten loppuvuodesta saman verran enemmän tai vähemmän. Samoin jotkut pyhät voivat osua päällekkäin joulun tienoillakin, esim. jouluaatto voi joskus olla 4. adventtisunnuntaina, tai uudenvuodenpäivä tai loppiainen osuu sunnuntaille. Joka tapauksessa tuosta nauhasta on aika näppärä seurata, miten lähellä se pääsiäinen tai helluntai taas olikaan. Tai no, kun pääsiäisen paikan tietää (kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai), niin siitähän voi tietysti laskea sitten laskiaisen 50 päivää taaksepäin ja helluntain 50 päivää eteenpäin. Mutta lapsille on helminauhasta ehkä helpompi selittää, ja samalla tulee liturgiset väritkin tutuksi.

Käytinkin muuten tuota helminauhaa torstaina töissä kaulassa, työkaverillakin näkyi olevan. :)

Hyvää viikonloppua kaikille! :) Minulla on todennäköisesti ompelupäivä luvassa, joten luultavimmin saatte nähdä pian lopputuloksiakin.

1 kommentti:

  1. Minä ainakin jatkan sytomyssyilyä omaan sykliseen tapaani, nyt niitä tuntuu syntyvän ihan sarjatuotantona, taitaa olla jo kolmattakymmentä tämän vuoden puolella valmistunutta toimitettavaksi. Eipä tainneet Matleena ja Seijasisko pari vuotta sitten osata kuvitellakaan, miten tarpeellisen ja tärkeän kampanjan polkaisivat käyntiin.

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)