Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, tammikuuta 21, 2011

Novita Kevät 2011

Tulihan se odottamani perjantaipäivän posti ja toi tullessaan mitä pitikin. :)


Ihanan keltainen pirteä kansi! :) Pääsette perinteisesti kurkistamaan kanssani myös kansien sisälle... ;)

Tällä kertaa minulle ei tullut oikein minkään mallin kohdalla sellaista "pakko tehdä tämä" -tunnetta. Se ei tosin välttämättä johdu siitä, että mallit olisivat huonoja, vaan minulla on ollut jonkin aikaa ihan yleisesti sellainen kausi, etten kovin voimakkaasti innostu käsityömalleista enkä suuremmin lankoista/tarvikkeistakaan. Hyvä vaan, eipähän tule sitten suuremmin hamstrailtua tarvikkeita, ja niitä mieluisia mallejahan minulla on listattuna niin paljon, etten ikinä ehdi niitä tekemään kaikkia. ;) Mutta en tokikaan sano tätä lehteä huonoksi, sillä sain tästä paljon hyviä ideoita - ei välttämättä jotain tiettyä mallia sellaisenaan, vaan ajatuksia tehdä jotain ehkä vähän samantyylistä. Tai vaikkei tekisikään, niin aina voi haaveilla ja katsella nättejä kuvia. :)

Eniten minua kiehtoo tämän kevään värit - kuinkas ollakaan. :) Ainahan minä olen keväisistä, kirkkaista ja pastellisista väreistä innoissani (värianalyysin mukaan olen itsekin väreiltäni kevät), kun taas syksyn värikartasta en löydä itselleni mitään. Tässä yhteydessä pakko mainita, etten ole vielä nähnyt Novitan uutuuslankoja enkä -värejä livenä, eli olen muodostanut mielikuvani vain netissä ja tässä lehdessä näkemieni kuvien perusteella. Usein käy niin, että livenä joku väri näyttääkin ihan toiselta, eli kyllä niille lankahyllyille pitää päästä hypistelemään, ennen kuin voin muodostaa kevään värikartasta lopullisen mielipiteeni. Anttilassa kävin alkuviikosta, mutta siellä ei vielä uusia lankoja ollut. Mutta teen siis tämän lehtikatsaukseni nyt ihan sillä tuntumalla, minkä noista lehden kuvista saa. :)

Sanomattakin lienee selvää, että olen ihan täpinöissäni 7 veljeksen uusista sateenkaariväreistä: 7 veljestä Raidan sateenkaaresta että 7 veljestä Linnut papukaijasta! :) Olisi aivan mielettömän upeaa neuloa itselleen jotain tällaista:

Kuva: Novita

Harmi vaan, tässä ohjeessa (malli 80) loppuu koot 122 cm:iin! ;) Mutta jotain tämän tapaista olisi kiva tehdä itselleenkin, ja löysinkin vanhasta Novitasta kevät 2008 tämän mallin, jonka voisi sateenkaari-Raidasta toteuttaa. Mutta. Raitalankahan näyttää tosi kivalta tuossa pikkutytön jakussa, koska kappaleet ovat pieniä ja kapeita, raidat asettuvat tosi nätisti. Aikuisen naisen jakussakin etukappaleet näyttävät vielä melko hyviltä, vaan kysymys kuuluukin, miltä näyttää takakappale? Koska sehän on tietenkin leveämpi kuin jakun etukappale, eli raidat eivät välttämättä enää näytäkään hyvältä takana, jos ne ylipäätään edes ovat raitoja, luultavimmin pelkkää sekamelskaa vaan. Puhumattakaan siitä, että värit vaihtuisivat edessä ja takana samassa kohtaa. Ja näistä tämän uuden lehden neuleista voikin tehdä vähän vertailuja, miten raitalanka käyttäytyy isommassa kappaleessa:

Kuvat: Novita

Näiden raitalanka on 7 veljestä Lintua, mutta ihan tuosta sateenkaari-Raidastakin nämä voisi minun mielestäni tehdä. Mutta tuostahan huomaa, että jos naisen jakussa (malli 7) vielä raidat ovat juuri ja juuri raitoja, niin miehen puserossa (malli 20) on havaittavissa korkeintaan jonkinlainen aavistus raidoista. ;) Noin kuvioituna yksivärisen kanssa se "sekamelska" raidoituksessa ei tosin minusta haittaa, mutta ihan pelkästään raitalangasta voisi tulla levottoman näköinen neule. Tykkään kuitenkin tosi paljon tästä ideasta, ja jotain tuon naisen jakun tapaista voisin itsellenikin neuloa, ehkä siitä sateenkaari-Raidasta ja kenties luonnonvalkoisesta tai vaaleanharmaasta.

Ajatus sateenkaaren värisestä neulejakusta jää siis muhimaan päähäni. Kenties toteutus on edellä nähdyn kaltainen, kenties nappaan ideaa jostain muualta. Ainakin ihastuin ihan täysillä tähän sateenkaari-torkkupeittoon (malli 76):

 Kuva: Novita

Minähän olen totaalinen isoäidinneliö-fani, ja olen haaveillut jonkin aikaa isoäidinneliöistä kootusta jakusta, johon minulla on ohje yhdessä virkkauskirjassa (olikohan "Virkkauksen ilo" vaiko "Virkkaus vanha konsti uudet mallit"). Tästä torkkupeitosta sain idean lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: samalla vaivalla saisi sateenkaaren värisen neuletakin että isoäidinneliöistä kootun neuletakin. :) Ei hullumpi idea, vai mitä? :)

Aika näyttää, saanko koskaan itselleni sateenkaaritakkia, vai vilkkuvatko nuo iloistakin iloisemmat raidat minulla vain sukissa. Vaikkapa tällaisissa:

Kuva: Novita

Muuten tällaisissa, mutta siitä sateenkaariraidasta neulotuissa. ;) Näissä sukissa (malli 5) on kiva idea tuo takana menevä palmikkokuvio, ja varmasti sopii myös sateenkaarisukkiin. Itse asiassa minulla on mielessäni jo pari muutakin sateenkaarisukka-ideaa (osa itselle, osa toisille), joten luultavimmin juuri tätä väriä rantautuu lankakaappiini tänä keväänä useampi kuin yksi kerä! :D

Kuvat: Novita

Täytyy myös muistaa, että sukat voivat olla joskus yksivärisiäkin (malli 71). ;) Tällaiselle ikuiselle kantapään ja kärjen puhkikuluttajalle voisi olla myös hyvä ratkaisu sukat, joissa ei ole sitä kantapäätä eikä kärkeä kulutettavana - ei tarvi parsia! :D (malli 72)

Toinen iloinen väriyllätys on Puron kukkaniitty -väritys, joka näkyy varsin oivallisesti tässä mekossa:

Kuva: Novita

Minähän en ole koskaan vielä Purosta mitään neulonut, koska Puron värimaailma on ollut minulle joko liian tumma tai sävyt liian murrettuja tai kylmiä. Tätäkään kukkaniittyä en ole vielä livenä nähnyt, joten voi olla, että joudun pettymään. Välttämättä en juuri tätä neulemekkoa (malli 6) tule itselleni neulomaan, enkä usko, että osaisin sellaista pitääkään ylläni. ;) Nättihän tuo toki on, joten kyllä se mieleeni taatusti jää kummittelemaan! :) Mutta jos ne kukkaniitty-Puron värit edes vähän osuvat yksiin minun värieni kanssa, niin kenties tänä keväänä kokeilen Puroa, teen vaikkapa kassin jos ei muuta. :) (ehkä uuden tuttavuuden kokeileminen kannattaakin aloittaa jostain pienemmästä kuin 11 kerää vaativasta mekosta ;) )

Kolmas suuri ilonaiheeni värikartassa on Nalle Kukkaketo päivänkakkara - yksi lempikukistani! :) Harmillista, ettei tästä lehdestä löydy muuta värinäytettä tuosta ihastuttavasta langasta kuin tämä lapsen pusero (malli 77):

Kuva: Novita

Mutta sehän on päivänselvää, että sukathan minä siitä päivänkakkarasta neulon, mitäs muutakaan. :)

Kuva: Novita

Iloinen väriyllätys on myös Woolin pirteä keltainen; jos sen sävy osoittautuu lankahyllyjen ääressä oikeaksi, niin voisin neulaista siitä itselleni vaikkapa puseron. :) Ihana on kyllä tämä kuvan vauvan haalarikin (malli 79), siinäkin loppuu koot vaan 80 cm:iin, muuten neuloisin sen varmaan itselleni. ;)

Isoveljen värikarttaan toivotan lämpimästi tervetulleiksi ihanat pastelliset sävyt! :) Isovelihän on perinteisesti ollut syksy/talvi-lanka, joten väritkin ovat olleet sen mukaiset. Toivottavasti nuo pastellisävyt ovat livenä yhtä ihanat kuin kuvissa, sillä minulla on piiiiitkän pitkä jono Isoveli-neuleita to do -listallani. Ja lista saattaa kasvaa:

Kuvat: Novita

Listalle (kenties puikoillekin) voi päätyä vaikkapa pitsineulejakku (malli 13), tai pitsineule-helmineulejakku (malli 41); kuvassa näyttää olevan Purosta neulottuna, vaikka lehdessä on iso kuva Isoveljestä neulottuna. Eniten taidan tykätä kuitenkin tuosta pidemmästä kohoneulejakusta (malli 43), on eniten minun tyyliseni.

Kevään uutuuslankoihin en osaa vielä sanoa juuta enkä jaata. Yleensä minulta jää nuo uudet tulokkaat kokeilematta, testaamatta on jääneet niin Cannesit, Flipflopit, Softyt, Tempot, Saanat, Pompomit, Crystalit, Rose mohairit ja mitä kaikkea niitä nyt on tässä matkan varrella ollutkaan, tai lähinnähän nuo ovat käyneet pyörähtämässä lankahyllyillä. ;) Enemmän olen vanhojen tuttujen 7 veljeksen, Nallen, Isoveljen, Woolin, Tennesseen ja Kotiväen ystävä - Bambun ja Samoksen ystäväkin olin ja olen hiukan surullinen niiden poismenon johdosta. Jotain kyllä olisi kiva saada Bambun tilalle, sillä vielä on jäänyt muutama toteuttamiskelpoinen Bambu-neule listalleni. Samoksen tilalle nyt löytyykin muilta valmistajilta vastaavantyyppisiä. Näyttää myös kuvien perusteella, että uusi Miami olisi jotain Samoksen tapaista, mutta ohuempaa. Siinä näyttäisi olevan myös kivanoloisia värejäkin, joten saattaisin sitä kenties testata. Uutuuslanka Kidettä tuskin testailen, en oikein syty paljeteille. ;)

Kuvat: Novita

Miamista virkattu Chanel-jakku (malli 12) on ainakin tyylikäs. Mahtaisinko osata noin tyylikästä itse käyttääkään, ja mihin tilanteisiin se sopisi? :) Nätti on myös pitsineulepusero (malli 60). Ja jälleen kerran ihmettelen, miksi koot loppuvat tällä kertaa 146 cm:iin - tuollainen ruutupusero (malli 84)  olisi tosi hieno!

Kuva: Novita

Tyylikästä jakkua (malli 28) olisi tarjolla myös vähän tutummasta langasta eli Nallesta. Älyttömän ihana ja erikoinen - onko vähän jo liiankin erikoinen? Ja miltä näyttäisi kuluneiden farkkujen kanssa? ;) Tämähän on neulottu kaksinkertaisella Nallella, ja on hauska leikitellä ajatuksella sopivasta väriyhdistelmästä. Vaikkapa uusi vaaleanvihreä yhdistettynä Woolin keltaiseen? :D

Kuva: Novita

Ja lisää jakkuja, tällä kertaa pitsiä ja Tennesseestä (malli 63). Sen värikarttaan on ainakin ilmestynyt  lempivärini turkoosi, joten voi olla, etten voi vastustaa... ;) Sillekin langalle minulla taitaa olla loputon neulemallilista odottamassa.

Kuva: Novita

Ticoticoakaan en ole vielä testannut, koska ne pätkävärit eivät oikein olleet mieleisiäni. Nyt huomaan ilokseni, että tähän lankaan on tullut yksiväriset luonnonvalkoinen ja musta, joista luonnonvalkoinen on se "minun värini". :) Nämä rannekkeet (malli 17) ovat oikein mieleisen näköiset, tuovat vähän mieleen Rinsessa-neuleen, vaikka tämä neulemalli tehdään hiukan eri tavalla (mallineule on sama kuin niissä yksissä muistaakseni viime syksyn Novitan sukissa).

Voisihan sitä tikutella Ticoticosta vaikkapa tällaisen mekonkin:

Kuva: Novita

Siis oikeesti, kuka jaksaa tikuttaa 2,5 mm puikoilla kokonaisen mekon (malli 37)? ;) Tai siis lehdessä väitetään sen olevan tunika, mutta minun mittaiselleni se on mekko. ;) Ihanahan tuo on toki. Mutta ehkä ennemmin tekisin itselleni tämän 7 veljestä -mekon (malli 26):

Kuva: Novita

Tämä ainakin valmistuisi nopeammin, kun on paksumpaa lankaa. Kun vielä oppisi pitämään mekkoja... :) Tai siis käytänhän minä kesällä hameita, mutta villamekko on silloin turhan kuuma. ;) Talvella taasen mukavuussyistä pukeudun mieluummin pitkiin kalsareihin, farkkuihin ja toppahousuihin, tarvittaessa useammatkin housut voi vielä laittaa päällekkäin. ;) Ja lyhyet hihatkin tässä mekossa on - milloin tämä on tarkoitettu pidettäväksi, kun lanka on paksua, mutta mekko on niukka? ;) Ihana on kyllä tämäkin. :)

Kuvat: Novita

Hameitahan tuo Novita tyrkyttää puikoille tai koukuille laitettavaksi enemmänkin. Jos kokisin ne käytännölliseksi, niin saattaisimpa virkata pylväillä hameen (malli 29) tai neuloa pitsihameen (malli 31), molemmat Nallesta. Ehkä näitä voisi soveltaa vaikkapa Tennesseelle, niin saisi kesähameen? Lehdessä kyllä väitetään, että "villainen hame on kesällä viileä" - pitäisikö testata? :)

***

Vielä muutama lehden sivuilta bongattu juttunen: Seijasisko ja Matleena on mainittu lehdessä! :) Sytomyssyasiaapa tietysti, mitäs muutakaan. ;) (katso lehden sivu 33)

Tilkkurekkakin kiertää viime vuotisen Sukkarekan tapaan (katso s. 30); saa nähdä, ehdinkö siellä tänä vuonna piipahtaa, kun viimeksi ei osunut aikataulujeni kanssa yksiin. Edelleen olen niin isoäidinneliö-fani, että on tosi kiva huomata, miten sen virkkaamisen taitoa halutaan siirtää eteenpäin - vaikka itse olen kyllä virkannut isoäidinneliöitä jo ainakin 25 vuotta eli ala-asteikäisestä lähtien, joten tuntuu hassulta, että maailmasta voisi löytyä yhtäkään ihmistä, joka sitä ei jo osaisi. ;) Minulla on muuten itselläni tapana yhdistää isoäidinneliöt toisiinsa kunkin neliön viimeisellä kerroksella, ei siis erikseen virkaten, kuten Novitan ohjeissa. Siinä vaan täytyy olla alusta asti selvää, mitä on tekemässä, että menee neliöt oikeaan järjestykseen. :)

Kuva: Novita

Huovutettu isoäidinneliö-matto (malli 66) on ainakin hauska ja ihanat värit! :)

Siinäpä katsaus tältä erää, tässä oli poimintoja niistä malleista, jotka edes jonkin verran sanoivat minulle jotain. Mutta kuten alussakin mainitsin, todennäköisesti nämä toimivat minulle enemmän inspiraation lähteinä, ja saatan korkeintaan noita sukkamalleja toteuttaa sellaisenaan. Nähtäväksi jää. :) Luultavimmin seuraava lehti onkin sitten ihan täynnä niitä "pakko saada" -juttuja. ;)

Hyvää viikonloppua!

14 kommenttia:

 1. Kiitos katsauksesta! Mulle ei enää Novita tulekaan, niin kiva oli vähän saada maistiaisia. Minkä kokoisia sitä sateenkaari-seiskaveikasta kudottua tunika-neuletakki-hässäkkää oli? Siis sitä, joka päättyi 122 senttiin :)

  VastaaPoista
 2. Kiva oli nähdä katsauksesi uuteen Novitaan! Minä sitä parista kaupasta tänään etsinkin, mutta ei vielä ollut tullut myyntiin. Mutta aivan turhaksi ei etsimiseni jäänyt, kun löysin tuota Kukkaketo Päivänkakkara-lankaa. Se oli niin ihanaa, että yksi kerä piti saada jo mukaan. Monet muutkin uutuusvärit viehättivät silmääni, mutta tämä oli mieleisin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos katsauksesta. Täytyy yrittää pyydystää tuo kirjastosta, jotta voisi itse katsastaa malleja. Valitettavasti ovat siirtäneet sen nykyään heti lainaksi saatavaksi, eikä muiden käsityölehtien tapaan viimeistä numeroa vain kirjastossa luettavaksi.

  VastaaPoista
 4. Tästä puuttui kokonaan se malli, jota minä jo aloitin muokkaamaan... :)
  Ei muutes ollut kovin kummoisia uutuuksia ;(

  VastaaPoista
 5. Samat oli tunnelmat minullakin. Odotin niin lehteä tulevaksi, mutta ei siinä ollutkaan mitään heti haluttavaa. Vielä eilen ei ollut uusia lankoja Ylivieskan Kärkkäisellä,vaikka sitä varten sinne menin.

  VastaaPoista
 6. Selailin omaa lehteäni ja paljon samoja ajatuksia minullakin heräsi, kuin sinun mietteet.
  Ei ihan mikään ensinäkemältä sytyttänyt.
  Pitänee käydä hypistelemässä kaupassa noita uusia lankojen värejä, saa oikeanlaisen tuntuman.

  VastaaPoista
 7. Kiitos katsauksesta! Siun kanssa on kiva lukea Novita ;)

  VastaaPoista
 8. Hassua, että minulla tuli sellainen olo, että voisin tehdä melkein kaikki ohjeet tuosta lehdestä. :D Mutta makunsa kullakin. :)

  VastaaPoista
 9. Pari mekkoa, hametta ja huivia oli kiinnostavia. Mietityttää vain että miltähän ne tosiaan näyttäis päällä kun malli on kuvissa piiitkä ja laiha ja itse lähinnä pätkä ja normaalipainoinen. :D

  VastaaPoista
 10. Minustakin lehti oli kiva, vaikka ei heti tullukkaan mitään erikoista vastaan. Toi neuletakki, jossa on lappu eessä on tosi jännä. Mietin, että se vois näyttää kivalta myös niin, että helmaosa onkin pitempi.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kattavasta lehtikatsauksesta! Mie en yleensä syty kevät-numerolle just niiden värien takia, en voi sietää pastelleja :D Ihmiset on erilaisia...

  VastaaPoista
 12. Tuo malli 26 mekko oli kyllä paras, ja sitten pidin siitä isoäidinneliöitä huopasesta virkattuna ja huovutettuna olevasta matosta, mutta ei tuossa lehdessä paljon ahaa elämyksiä saanut..
  Kiitos kun jaksoit laittaa mulle ohjeita tuosta alemmasta kehysjutusta =)

  VastaaPoista
 13. Kattava katsaus. En minäkään hurraata huutanut minkään mallin kohdalla, mutta ehkä voisin kummitytölle, siskolleen tai heidän äidilleen jotain tehdä:)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)