Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

lauantaina, tammikuuta 01, 2011

Hassuttelua osa 1 (ja vähän muutakin)

Niin sitä piti tänä aamuna vain napata ihan uusi ristipistotyö käteen ja aloittaa. Ensimmäisen Ristipistohassutustyöni aloitus näyttää tältä:


Tämä on Janlynnin ristipistopakkauksen "Holiday Favorites" yksi osa; näitähän on siinä pakkauksessa 12, ja ne kaikki ovat yksitellen mukana tässä hassutuksessa. :) Kankaassa näkyy nuo pyöreät painaumat siksi, että minun oli ihan pakko kokeilla tätä ostamaani flexikehykseen, että mahtuu varmasti. Olisi ihan kamalaa huomata 12 pistellyn työn jälkeen, että ne monta vuotta kaapissa odottaneet kehykset on liian pieniä... ;) Nämä työt ovat hyvin pieniä, ne kehyksetkin ovat halkaisijaltaan vain 7,5 cm, mutta näissä kyllä riittää hommaa. Jokaisessa pikkukuvassa on tosi paljon värinvaihtoja, ja varmasti eniten 1/4 ja 3/4 -pistoja mitä missään aiemmin pistelemässäni työssä. Plus ranskalaisia solmuja ja tietysti jälkipistoja usealla eri värillä. Hauskinta tässä on vielä se, että jälkipistot on piirretty malliin niin, ettei aina ota selvää, millä värillä se ristipisto pitäisi olla siinä kohti - ohjeessa lukeekin, että jos et näe sitä merkkiä jälkipistomerkinnän alla niin koeta omilla pikkuruisilla aivoillasi päätellä, mikähän väri siihen voisi mahdollisesti tulla (tämä on erittäin vapaa käännös ohjeen englanninkielisestä tekstistä ;) ). Enpäs yhtään ihmettele, miksi aikoinaan nämä ovat jääneet minulta aloittamatta; sen verran olen joskus nähnyt vaivaa, että olen lajitellut langat (ja samalla muuten hukannut pakkauksessa olleen neulankin), mutta muistan ohjekuvat nähtyäni ajatelleeni, että en kyllä ala tätä pistelemään. Nyt on sitten hassutuksen aikana vähän haastetta - niin oikeastiko oli tarkoitus pistellä nämä kaikki 12? ;) Ja aloitin vielä tämän työn valkoisella langalla valkoiselle kankaalle - voiko masokismilla olla mitään rajaa? ;) (en voinut sille mitään, että työn keskusta on täynnä valkoisia pistoja) Onneksi on sentään kolme vähän mukavampaa (toivottavasti) työtä hassuttelussa mukana, voi pistellä sitten niitä, kun ei enää tule toimeen tämän pakkauksen kanssa. :)

Tässä hassutuksessa on minusta hassuinta se, että huomenna pitäisi sitten aloittaa mukamas uusi työ. Olen niin tottunut siihen, että on vain yksi työ kerrallaan kesken, tai vaikka olisi useampikin, niin pistelen samaa työtä useampana päivänä peräkkäin. Varsinkin kun on tällaisesta pienestä työstä kyse, niin tuntuisi loogiselta jatkaa tämä loppuun ja aloittaa vasta sitten uusi. Vaan ken leikkiin on lähtenyt, se leikin kestäköön! :D Täytyy joskus tehdä jotain sellaistakin, mikä ei ole ihan luontevinta itselle. :)


Haluan laittaa tästä Vervacon patsastyöstä kuvan tänne itselleni muistiin, että tähän jäin vuoden viimeisenä iltana. Yksi lankakin jäi kesken, en vain enää jaksanut illalla valvoa niin pitkään, että olisin sen pistellyt loppuun (se lanka on pujotettuna työn taakse, siksi sitä ei näy kuvassa). Jos olisi jaksanut valvoa, niin olisin saanut sen langallisen vielä pisteltyä viime vuoden puolella. Mutta onpahan helppo jatkaa sitten, kun tämä pariin jälleen käyn! Tähän kyllä jäi sellainen himo, että voisin mieluusti pistellä tämän nyt kertarykäisyllä loppuun, ja sen tekisinkin, jollen olisi tuohon hassutteluun ryhtynyt. Arvasin, että näin saattaa käydä, siksi mietinkin pitkään ennen kuin siihen hassutukseen ilmoittauduin. Vaan onpahan mieluista tekemistä odottamassa - onhan tämä nyt sentään ollut tekeillä jo vuodesta 2003, joten mikäpä kiire tällä... ;) Eikä mikään estä pistelemästä tätäkin tässä samalla, koska eihän hassutuksessa tarvitse kuin aloittaa uusi työ joka päivä. ;)

Uusia alkuja oli tänään luvassa neulepuolellakin:


Päätin heti toteuttaa yhden uudenvuodenlupaukseni ja opetella uuden käsityötekniikan, niin ei tarvitse sitten siitä kantaa huolta koko loppuvuonna. ;) Magic loop -tekniikalla aloitin tekemään Bambumetsä-sukkia, joista olen haaveillut siitä lähtien, kun ne ilmestyivät Novitan Talvi-numerossa vuonna 2008. Minulla yleensä vähän kestää, ennen kuin saan noita to do -listan neuleita puikoille, mutta kaikki aikanaan... :) Magic loop on pitänyt opetella jo aikoja sitten, mutta niin se on vain jäänyt. No, tämän alun perusteella voin sanoa, että en ole kyllä paljoa menettänyt, vaikken ole tätä taikalenkkiä opetellutkaan - minusta tällä systeemillä on paljon hitaampaa ja työläämpää neuloa sukkaa kuin sillä perinteisellä. Teen toki nämä sukat loppuun saakka pyöröillä ja yhtä aikaa, jotta saan tähän tekniikkaan tuntumaa ja varmuutta, mutta veikkaisinpa että jatkossa teen edelleen sukkani viidellä puikolla varresta alkaen yksi sukka kerrallaan. :) Hyvä on toki osata eri tekniikkojakin, jotta voi tilanteen mukaan valita sen tiettyyn työhön parhaiten sopivan, ja siksi halusin tämänkin opetella. Tällä kertaa ainakin tämä on hyvä systeemi siksi, että aion näihin sukkiin käyttää kaiken sen langan, mitä turkoosia 7 veljestä jäi palmikkotunikan jälkeen, siksi siis kärjestä aloitettavat ja yhtä aikaa neulottavat sukat on hyvä projekti, jos lankaa on rajallisesti käytettävissä.

Näin on siis käsityövuosi 2011 aloitettu hassuissa ja taianomaisissa merkeissä. ;) Lankaisaa loppuvuotta! :)

15 kommenttia:

 1. Kiva alku sunkin hassuttelussa :) Patsastyöstä tulee kyllä hieno, pitkällä se näytti olevan kun tutkailin sitä päivemmällä. Fiksu idea tuhlata sukkalanka loppuun tuolla tavalla (tarttis joskus tutkia omat lankakätköt ja tuhota ne tavalla tai toisella).

  VastaaPoista
 2. Ennen Joulua pistelin sen semi-aiheisen pienen jannlynin joulukoristeen..
  Siinäkin oli ensin kivalta pikkutyöltä näyttävään koristeeseen ahdettu valtavasti värejä ,puolikkaita-ja jälkipistoja yms.

  Tikkasin sitä pientä seimeä tosi kauan mutta kyllä siitä mun mielestä sievä tulikin lupulta..

  VastaaPoista
 3. Kivastihan tämä hassutus pyörähti käyntiin =) Meinaa kyllä uupumus iskeä, kun yrittää seurata muidenkin edistymistä. Osallistujiahan on aivan mieletön määrä!

  VastaaPoista
 4. Oikein ahkeraa käsityövuotta 2011 sinulle!

  VastaaPoista
 5. Magic loop vaatii muutaman sukan harjoittelun, sitten se alkaa sujua. Älä luovuta vielä :-) Tuon on tosi kätevä tekniikka bussissaneulomiseen.

  Hauskaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 6. Hyvää alkanutta vuotta!
  Kuten Tintinkin kirjoittaa, niin muutaman työn kun MLoopilla tekee niin alkaa sujumaan. Kannattaa pienellä työllä, esim. just sukalla, harjoitella, niin sitten sujuu vaikka hihat tuolla tavalla eikä tarvitse kavennuksia yms. miettiä kahteen kertaan. Kannustan jatkamaan sisulla vielä parit sukat. Ja voihan ne aloittaa varrestakin näin.

  VastaaPoista
 7. En minäkään ole vielä kovin hyvin sinut tuon Magic Loopin kanssa. Parit tumput sillä tein. Sovellan tällä hetkellä sitä tekniikkaa hihattimeen, jonka langan riittävyydestä ei ole varmuutta. aloitin sen keskeltä selkää ja teen molempiin käsiin päin.

  VastaaPoista
 8. Tuon patsastyön valmistumista maltan tuskin odottaa! (Kuten olen aikaisemminkin tainnut sanoa.)

  (Heh-hee, ja aika "salaiselta" tuo sinunkin hassutuksesi vielä näyttää ;).)

  VastaaPoista
 9. Mie en osallistunut hassutukseen, just sen takia, että olisi miulle luonteenvastaista pitää useaa (15!) työtä yhtä aikaa kesken.Kun en yhdessä illassa kuitenkaan valmista saisi. En ollut valmis venyttämään rajojani ;) Aion kyllä seurata teitä hassuttelijoita! Useesti "pikkutyöt" onkin yllättävän työläitä kun niitä rupee tarkastelemaan lähemmin.

  VastaaPoista
 10. Kiva seurata "hassuttelijoita". Itse jätin suosiolla tempauksen väliin. Odottelen kirkkaampia päiviä pistelyyn...
  Minä käytän pyöröpuikolla neulomista usein. Se on kätevää yhdenkin sukan kanssa; eivät puikot tippuile. Ja kaksi silloin, kun lanka tai langat ovat rajoittavia tekijöitä. Ja samoin hihojen ja etukappaleiden kanssa; pääsee yhdellä lisäysten tai kavennusten laskemisella.
  Eli jatka vain harjoituksia, jos siltä tuntuu.

  VastaaPoista
 11. Kristiina ja Neili: Minä olen tehnyt "iät ja ajat" hihat ja etukappaleet yhtä aikaa samalla puikolla, mutta ei se minusta ole mikään magic loop, jos tekee tasona, aikoinaan ihan tavallisilla pitkillä puikoilla neuloin kahta hihaa yhtä aikaa. :) En ole tainnut kuin joskus yläasteella neuloa hihat erikseen, lukion ekalla yks luokkakaveri sanoi, että hänen äitinsä tekee hihat yhtä aikaa kahdelta kerältä ja siitä lähtien olen tehnyt minäkin. Sukkiakin teen joskus kahdet yhtä aikaa, mutta kaksilla puikoilla. :)

  VastaaPoista
 12. Hyvää uutta vuotta! =) Onpas hurjasti tuo sinun patsastyö edistynnyt! Hyviä hassuttelupäivä siullekin. =)

  VastaaPoista
 13. Minulla on yleensä myös vain yksi työ kesken ja siksi en ole vielä uskaltautunut hassutuksiin osallistumaan. Saa nähdä jatkossa:)

  VastaaPoista
 14. Mukavaa alkanutta vuotta! Ja - hieman myöhässä - kiitos hamahelmipostauksesta. Meilläkin esikoinen aika ajoin innostuu tekemään helmitöitä ja sain kirjoituksesta hyviä vinkkejä mm. silitykseen.

  VastaaPoista
 15. Minä joka en ole yhtään ristipistoihmisiä, olen jo pidempään ihaillut tuota patsastyötä. Siitä tulee aivan mielettömän hieno!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)