Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, marraskuuta 26, 2010

Lumihiutaleita

Pitkän tauon jälkeen innostuin kaivamaan esiin erään keskeneräisen ristipistotyön. Oikeastaan minun piti ensin vähän potkia itseäni takapuoleen (vain kuvaannollisesti; käytännössä se lienee mahdotonta ;) ), että sain otettua tuon esiin ja aloitettua, mutta sitten jäinkin ihan koukkuun...


Olin aiemmin saanut pisteltyä tuon enkelin ja punaisen sydämen; edellinen päivitys tästä työstä näyttäisi olevan 28.4.2009, eli tämä on ollut yli puolitoista vuotta "jäähyllä". Nyt olen pistellyt nuo lumihiutaleet keskiviikon ja torstain aikana. Jos saan pisteltyä samaa tahtia, eli vaikkapa pari-kolme hiutaletta päivässä, niin kyllä tämän pitäisi parissa viikossa valmistua. :)

Syy, miksi tämä työ joutui "jäähylle", on se etten ole tykännyt tätä pistellä. Mallihan on aivan ihana, lempisuunnittelijani Couleur d'Etoilen valmistama (ja iiks, miten ihana malli näkyy tuolla linkin takana etusivulla, en ole nähnyt sitä aiemmin!), ja aihekin on niin mua kuin olla ja voi: enkeli ja vuodenajat. :) Mutta kun pistelen tätä yhden yli 30 count pellavalle... Ristipistoista tietämättömille mainittakoon, että yhden senttimetrin matkalle mahtuu tällä tiheydellä peräti 12 pistoa! Eli tosi tosi pientä jälkeä tulee. Tämä oli itse asiassa ihan ensimmäinen yhden yli -pistely, jota aloitin tekemään pari vuotta sitten, ja kyllä meinasi itku tulla tihrustaessa! Paitsi että pistot ovat pieniä, niin yhdellä valkoisen langan säikeellä pisteltyä pistoa ei meinaa silmällä erottaa pellavanväriseltä kankaalta. Vasta sitten, kun pistoja on enemmän vierekkäin ja kangasta siirtää kauemmaksi, niin siitä alkaa hahmottaa jotain tulosta, mutta edelleenkään en näe pistelyn aikana, onko siinä pistoa vai ei, täytyy vain luottaa, että siinä on. ;)

Itku meinasi tulla myös siksi, että tähän vuodenaikasarjaan kuuluu luonnollisesti myös kolme muuta osaa, jotka odottavat kaapissani. Ja olen hamstrannut noita saman suunnittelijan malleja "muutaman" muunkin, ja pelkäsin, että ne kaikki on tehtävä yhtä tiheälle kankaalle. Siis saahan ne mallit pistellä ihan mille kankaalle haluaa, vaikka 10 count aidalle (joka on tosi harvaa), mutta silloin niistä tulee ihan järjettömän isoja, eikä kaikki mallit välttämättä näytä yhtä hyvältä, jos ne tekee eri tiheydelle kuin on suositeltu. Eli kyllä Couleur d'Etoilen mallit on kaikki tarkoitettu pisteltäväksi aika tiheälle. Mutta en kyllä aio niitä muita malleja pistellä ihan näin tiheälle ainakaan yhden yli. Paitsi tietysti ne muut vuodenajat täytyy pistellä samalle kankaalle kuin tämäkin, jotta ovat sitten selkeästi samaa sarjaa, mutta ehkä teen toiset Couleur d'Etoilen mallit esim. Floballe yhden yli (25 ct) tai jollekin pikkuruutuiselle aidalle tai tiheälle pellavalle kahden langan yli. Pitää miettiä sitten kunkin mallin kohdalla erikseen.

Täytyy myöntää, että kun tuo näkeminen on tätä pistellessä vähän niin ja näin, niin pistot eivät ole todellakaan mitenkään tasaisia. Enkä edelleenkään mitenkään hirmuisesti tykkää pistellä yhden yli. Mutta tässä ei olekaan tärkeintä tykkääminen tai kaunis jälki, vaan se, että ylipäätään selviän hengissä tästä yhden yli -pistelystä! :D Ja tykkäänhän minä tästä mallista kuin hullu puurosta. Ja tämä sentään on vähiten kaunis (ja ehkä myös haastavin) niistä neljästä vuodenaikamallista. Olisi pitänyt aloittaa jostain nätimmästä silloin aikoinaan. :)


Mutta tästä jatketaan - tästä tulee toivottavasti sitten se joulukuun valmistunut ristipistotyö. :)

Hyvää viikonloppua!

11 kommenttia:

 1. Minusta ei taitaisi olla tuohon yhden yli pistelyyn noin tiheälle ja etenkään valkoisella, se väri kun tuottaa jo kahdenkin yli minulle ongelmia. Ihanaa mallia kyllä pistelet. piti käydä tuolla linkittämälläsi sivulla ja minusta tämä oli ihan älyttömän ihana: http://www.couleurdetoile.fr/un-hiver-a-la-montagne.html, valitettavasti on sekin yhden yli valkealla:( no, voishan sen tehdä kahdenkin yli:)

  VastaaPoista
 2. Kaunista tulossa. Mie muistan, että tuskailit aiemminkin tämän mallin ja yhden yli pistelyn kanssa, joko siitä tosiaan on puolitoista vuotta?! Tsemppiä! Siitä tulee ihana.

  VastaaPoista
 3. Kannattaa ehdottomasti kokeilla 25ct, se on vielä siedettävää yhden yli pistellessä. Tai taitaa pellavaa löytyä myös 28ct, joka on näiden kahden välimuoto. Minulle liian pientä, koska pistelymukavuus on kaiken a ja o, mutta varmastikin paljon mukavampaa kuin 30ct yhden yli. Nostan kyllä sinulle hattua! :)

  VastaaPoista
 4. Nina: Olen kyllä pistellytkin yhden yli töitä just 25 ct Floballe ja myös 28 ct pellavalle, huomattavasti helpompaa kuin tälle 30 ct. Ei vain ollut kovin järkevää aloittaa harjoittelua näin tiheällä, siksi tämä jäikin kesken. ;)

  VastaaPoista
 5. Hyvä,hyvä Mari jo noin monta hiutaletta valmiina.
  Ihanaa, henkäyksen kevyttä kuin pitsiä tuo pistelysi..
  Mä teen just Tournicotonin
  Petit Noel-mallia jossa osaksi
  1/1 pistelyjä tavallisten pistojen lisäksi.
  Kankaana mulla Violariumin
  Belfast Vintage Country Mocha 32 count.
  Ihan käsittämätöntä piperrystä ne yhden yli kohdat...
  mutta kun näistä tulee pieniä kuusenkoristeita sarja ,olis vastassa just toi että työn koko kasvais liikaa.
  Mä kyllä välillä aina teen muuta että silmät saa levätä,eikä tosiaan tässä oo kun vähän vaan noita pikkuisia pistoja..

  Hyvää I Adventtia Sinulle!

  VastaaPoista
 6. Onpa tosi kaunis pistely tulossa! Mutta kun minä olen pistellyt tasan yhden työn, niin minulle ei oikein auennut, mitä tarkoittaa 'yhden yli'?

  VastaaPoista
 7. Marjut: Olet mahdollisesti pistellyt ristipistotöitä aida-kankaalle? Siinähän on ne "ruudut" valmiina. Kun taas pellavalle pisteltäessä kangas on ihan tavallista tasaiseksi kudottua kangasta, jossa menee loimi- ja kudinlangat vuorotellen toistensa lomitse. Yleensä pellavalle pisteltäessä se ristipiston "ruutu" muodostuu kahdesta pysty- ja kahdesta vaakasuorasta langasta, eli pistellään "kahden yli". "Yhden yli" pisteltäessä pistellään vain yhden langan yli, jolloin pistot ovat neljäsosan siitä, mitä vastaavalle kankaalle pisteltäessä olisi "kahden yli". Yhden yli pistely on myös vaativampaa siksi, että lanka tahtoo välillä karata loimi- tai kudelangan alle, eli pitää välillä kikkailla sen kanssa, mihin suuntaan sen pistonsa pistää.

  VastaaPoista
 8. Ounou, voin vain kuvitella kuinka tuskaista pistelysi on kun kuitenkin kuvio on aika suuri (?). Olen joskus kokeillut pienimmälle aidalle (en muista countia siitä) nukkekotiin joitain mallia ja siinäkin jo tahtoi mennä silmät sikkuraan. Ja aidallehan on helppo pistellä vaikka olisikin tiheää.
  Malli on kyllä tooosi kaunis ja lopussa kiitos seisoo vai kuinka se vanha kansa sanoo... ;)

  VastaaPoista
 9. Kaunis työ, mutta kuulostaa kyllä työläältä ja vaikealta.

  VastaaPoista
 10. Tsemppiä, hienostihan se sujuu :) Siitä tulee kaunis!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)