Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

maanantaina, helmikuuta 23, 2009

Lanka-asioita

Heh-heh, tuota otsikkoa. ;) Eikös nyt käsityöblogissa yleensäkin ole enemmän tai vähemmän lanka-asioista kysymys? ;) Mutta nyt ihan oikeasti mulla on monenlaista nimenomaan lankaan liittyvää jutusteltavaa, joten otsikko vain kuvaa näitä turinoita kaikkein eniten. :)

Ensinnäkin Novitan Päivi Tissari vastasi mailiini, jossa kerroin ongelmastani langan riittävyyden suhteen, siis siinä Kaarna-Isoveli -takissa, jossa Isoveli loppui kesken ja Kaarnaa jäi kolmatta kerää. Lainaan hiukkasen Päivi Tissarin mailia:

"Arvioimme langanmenekit yhden neulotun neuleen perusteella. Yleensä neulotettu neule on teetetty S-koossa ja tästä arvioidaan pienempien/suurempien kokojen langanmenekit. Langanmenekki pyritään arvioimaan mahdollisimman tarkkaan, mutta kuitenkin niin, että menekissä on hieman ylimääräistä jotta lanka ei loppuisi kesken (seuraavaan lähimpään 50 grammaan). Menekki on siis aina arvio."


Eli tuolla tavalla Novitan ohjeissa arvioidaan langanmenekki, ja varmaan tuo on yleinen käytäntö, koska tuskin nyt kaikkia kokoja aletaankaan neulomaan, enkä sitä olettanutkaan. Mutta ihmettelen sitä, että Päivi Tissari kertoi siihen Kaarna-Isoveli -takkiin menneen S-koossa Kaarnaa 624 g ja Isoveliä 480 g -> S-koon langanmenekki oli ohjeessa Kaarna 650 g ja Isoveli 500 g, ja siitä olivat sitten arvioineet M-koon langanmenekiksi Kaarnaa 700 g ja Isoveliä 550 g. Mutta edelleen itse tiedän, että minulla meni M-kokoon nimenomaan Kaarnaa 478 g ja Isoveliä 613 g, eikä sitä tosiasiaa muuta muuksi mikään laskelma. Ja taatusti tein ohjeen mukaan, minähän en koskaan säveltele omiani, vaan noudatan ohjeita ihan liiankin kirjaimellisesti! Minen ymmärrä, en. ;)

No, kyllähän niitä virheitäkin sattuu itse kellekin, ja edelleen olen vähän niin kuin sitä mieltä, että Novitalla on mennyt Kaarnan ja Isovelin kulutukset sekaisin. En ole mitään Novita-boikottia sen vuoksi järjestämässä, eikä paljon ole varaakaan. Kun kuitenkin neulon 95%:sti Novita-lehden ohjeista ja Novitan langoista, niin jos alkaisin Novitaa boikotoida, niin siihenhän loppuisi koko neuleharrastus. ;) Tänään taas ihmettelin, miksi ihmiset eivät ole Novitaan tyytyväisiä, kun aina joku valittaa milloin Novitan malleista ja milloin langoista. Minä taasen en löydä millään kivoja neuleohjeita Modasta, SK:sta, saati sitten ulkolaisista lehdistä. Netistä tarttuu joskus ehkä joku kiva sukkamalli matkaan, mutta siihen se sitten jääkin. Ja kun tykkään neuloa isotöisiä vaatteita, niin Novitan puseromallit ovat kaikkein eniten mua. Oon jo niitä niin paljon tehnytkin, ettei tarvitse edes miettiä, sopivatko ne minulle vai ei, kun otan vain ohjeen suosituksen mukaisen langan ja puikot ja neulon M-kokoa, niin taatusti tulee minulle sopiva. :) Muiden lehtien mallit eivät vaan ole yhtään mun tyylisiä... Ja mitä lankoihin tulee, niin jos joskus olen hairahtunut ostamaan jotain muuta kuin Novitan lankaa, niin pettymys se on aina ollut. Ei tule ainakaan just nyt mieleen mitään ei-novitalaista lankaa, josta olisin tykännyt niin paljon, että se kannattaisi mainita. Mutta jos alan miettiä suosikkilankojani, niin kyllä ainakin viiden kärki on ihan 7 veljestä-Nalle-Wool-Samos-Tennessee -linjaa. :)

No, en minä kyllä ole koskaan itselleni valmisvaatteitakaan löytänyt erikoisliikkeistä, ja olen kyllä aika kranttu löytämään muualtakin, kun makuni on niin pelkistetty, että ei saisi olla mitään printtiä, kuviota, koristetta eikä muutakaan. Halpistavaratalojen rekeiltä ne minun vaatteeni löytyvät, ja samasta kaupasta langat, että sehän vain passaa. :) Ihan kaikkea muutakin makuani koskee sama, että ei voi ainakaan kalliista mausta syyttää. ;) Juntiksikin saa kutsua. :D

Tänään kävin lankahyllyillä jopa kahdessakin kaupassa! Mikäs on nyt minuun mennyt, kun minähän olen kiertänyt lankahyllyt kaukaa viime aikoina... ;) No, kävin kylläkin ihan vain blogiystävän asialla, vaikken sitten asiaa saanutkaan toimitetuksi, harmi! :( (ei siis löytynyt sitä, mitä lähdin etsimään) Mutta huomasin, että meidän Halpa-Halliinkin on tullut nyt Novitan Luxus Cottonia, just sitä, missä on se mulle täydellinen pehmeä pinkki väri. Pitää vain vielä saada tuota lankavarastoa vähän reilummin kulutettua, niin voi sitten vähän käydä ehkä täydentämässä... Vaikka voi olla, että turkoosia Huopasta tulee ostettua melko pian hamsterikuun loppumisen jälkeen, koska siitä on minulla suunnitelmia olemassa, jo olemassa olevien muiden Huopasten kanssa yhdessä käytettäväksi.

Varmaan tässä pitää kuitenkin jo hamsterikuun puolella tarttua noihin Huopasiin. Jos meinaan nimittäin sen 3 kg kulutusta saavuttaa. Viime yönä pistin kyllä alulle neuletta Malibusta, mutta se tuntuu nyt Mambojen jälkeen etenevän niiiiiiiiin hitaasti. Piti vielä vähän purkaakin, kun ensin aloitin ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä ja puikoilla M-kokoa - ja puuvillalankojen kohdalla muuten sääntöön tulee se poikkeus, että aina ei välttämättä Novitan ohjeetkaan mene ihan yks yhteen minun käsialani kanssa, jos nimittäin kyseessä on puuvillalanka... - ja kun olin muutaman kerroksen neulonut, niin tuumasin, että joko tässä pitää alkaa syödä reilusti enemmän, tai sitten purkaa ja tehdä vähän pienempi. ;) Nyt sitten tuntuvat 4 mm puikot tosi ohuilta käteen, kun on neulonut koko helmikuun ajan 8 mm pötkylöillä. Vaikka 4 mm on se minun "omin" puikkokoko kuitenkin.


Katson nyt vähän aikaa, miten tämä tästä lähtee etenemään, ja jos ei valmista meinaa enää lauantai-iltaan mennessä tulla, niin otetaan sitten Huopaset pikakäsittelyyn. Mallineule on taas kerran kaikessa yksinkertaisuudessaan niin ihana, että jo sen vuoksi tätä on kyllä ihan ilo tikutella. :)

Olikohan siinä kaikki lanka-asiani tällä kertaa...? :)

7 kommenttia:

 1. Se on niin makuasia - musta tuntuu, että Novitasta tykkäävät ei vaan pidä niin suurta meteliä. Pakkohan niitäkin on olla aika lailla, kun Novita vaan porskuttaa eteenpäin.

  Itelle Novitan malleissa on aina liian lyhyet hihat (moon tämmönen oranki nääs...) ja tykkään tiukemmista neuleista. Ja seuraan enemmän muotia/trendejä (siis tämmöstä akateemisten nuorten ihmisten muotia, miten nyt kukin muodin ajattelee) kun mitä Novitalla vaikutetaan seurattavan, niillähän on melko klassista linjaa vaatteissa. Mallien sopivuus ei mua häiritte yhtään, eihän sitä oo pakko ostaa sellasta lehteä, josta ei innostu. Laatu sen sijaan mua harmittaa, tuntuu että novitalaiset nyppääntyy aika nopeesti, mutta seki riippuu aika paljon väristä. Grafiitinharmaasta en välittäis tehdä enää yhtään mitään, ja just sitä tietysti on pitkän villatakillisen verran varastossa...

  VastaaPoista
 2. Tosiasia se on että Novitaa kuluu täälläkin melko paljon ja ihan tyytyväinen olen ollut. Mallien suhteen olen vakaasti päättänyt siirtyä tekemään yhtä kokoa pienempiä, ilmeisesti löysä käsialani syyllinen usein niin suuriin neuleisiin. Kaunis alku uusimmassa työssäsi!

  VastaaPoista
 3. Huomenta! Minä tykkään, että Novitalla on paljon käyttökelpoisia malleja. Minä tosin joudun toisinaan jatkamaan malleja pitkän selkäni takia, etenkin topeissa. Mutta se ongelma on myös muidenkin lehtien kohdalla. Olen neuloskellut vuosia pääasiassa novitan langoilla ja nyt ekaa kertaa pitää purnata vähän. Langoissa, etenkin tässä limenvihreässä ja pinkissä on ollut aikalailla sellaisia höttöymiä pitkin lankakerää. Kunhan seuraava höttö tulee vastaan otan siitä kuvan ja laitan Novitalle postia. Minä taas joudun niin kokoni kuin tiukan käsialani takia katselemaan isoimmat koot. Olen huomannut heittoa noissa langanmenekeissä suhteessa toteutumaan minäkin... Ja aina ei ole kiva jos ei samaa lankaa saakkaan enää. Mutta arviothan on aina arvioita. Ja virheitä näkyy novitallakin sattuvan.Mukavia neulontahetkiä tälle viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Kommentoinpa miekin, taitaa olla eka komenttini siulle vaikka oonkin hiljaisuudessa blogiasi lueskellut jo jonnii aikaa. Nii, noista novitan malleista ja langoista; miekin käytän pääosin novitan lankoja (saa kätevästi tavan kaupasta), sopivia malleja löytyy ja ennen kaikkea ohjeet on semmosia, että uskallan ruveta tekemään. Koska en oo mikään hyvä neuloja tarviin selkeet ohjeet. Muillakin on ihania malleja, mutta en välttämättä osaa tehdä ohjeen mukaan.

  VastaaPoista
 5. Minä olen sitten varmaan epä-novita :) edes muista milloin olisin viimeksi Novitan lankoja ostanut. Olen enemmän tykästynyt SandnesGarnin lankoihin, jos siis peruslangoista puhutaan. Luksus on sitten asia erikseen.

  Mutta sitähän saa tykätä mistä ikinä haluaakin, pääasia että tykkää!

  VastaaPoista
 6. Minulla on sekä Novitaa että ulkomaisia lankoja. Riippuu mitä olen tekemässä ja mistä mallin olen napannut. Sitten on eri asia ne ihanaiset erikoislangat joita saa etsiä ihan kissojen ja koirien kanssa ja maksaa niistä maltaita. :)

  VastaaPoista
 7. Novitan langoista oon saanu tarpeekseni, niissä on solomuja ja ohhuita kohtia jne. Laatu on huono mun mielestä, mutta pakkohan niillä on neuloa ku ei oo aina mahollista käyä oikeen lankakaupassa. Tein ennen joulua vihervaaran mambosta ja täytyy sanua että se takki on jo pilalla, ihan täynnä nukkaa. Arvaa vaan tympiikö. No näähän on makuasioita...

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)