Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, maaliskuuta 16, 2014

Nyt se paljastuu kokonaan

Parin kuukauden aikana olen muutamaan otteeseen vilauttanut teille isompaa virkkuutyötäni.


Tammikuussa aloiteltiin...


... saatiin mukaan kaikki värit...


... ja helmikuussa oli jo kokoakin tullut mukavasti.

Maaliskuun puolivälissä se sitten valmistui:

Torkkupeitto
Tehty ajalla: 8.1.-16.3.2014
Malli: Isoäidinneliö + Ideaa Annelilta / oma sovellus
Lanka: Novita Nalle kasvivärjätyt (kaikissa pohja valkoinen 011): kuusenkäpy, kuusenkäpy JL, kuusenkäpy JL2 + pihlaja JL4, krappi JL2, krappi JL3 + krappi&sipulinkuori JL4, (krappi JL3 + krappi&sipulinkuori JL4):n JL, (krappi + pihlaja JL4):n JL, (krappi + mesiangervo JL3) + (horsma JL2 + krappi):n JL, piharatamo JL2, piharatamo JL (pohjana pilallemennyt raparperinvarsivärjäys), piharatamo (pohjana pilallemennyt raparperinvarsivärjäys), ohdake JL, ohdake, saniainen JL, nokkonen; 3,5 mm virkkuukoukku
Langankulutus: 1300 g
Virkkuukoukku: 3,5 mm
Koko: 107 x 200/228 cm
Muuta: Lahjaksi menossa

Jos joku ihmettelee noita lankojen värikoodeja, niin lyhyt suomennos: JL = Jälkiliemi, JL2 = toinen jälkiliemi, JL3 = kolmas jälkiliemi jne. Noita liemiä tuli sekoiteltua näemmä viime kesänä ahkerasti, joten värien koodaus on vähän sen mukainen... ;)


Jo viime kesänä puskissa rämpiessäni ja lankaliemiä keitellessäni kehittelin ajatusta kasvivärjätyistä peitoista. Kahdelle peitolle oli jo mielessä saajat ja ajankohdatkin peiton luovuttamiselle. Väripadan äärellä mietin monenlaisia peittomalleja. Tilkuista koostuvia peittomalleja en kelpuuttanut, sillä haluan niissä peitoissa tilkkujen ulomman värin olevan kaikissa sama - mikä helpottaa myös ompelulangan valitsemista - mutta käsinvärjäämällä en saisi värjättyä riittävästi tällaista "uloimman kerroksen lankaa". Ehkä sitten joskus vuosien päästä, kun näistä kasvivärjätyistä langoista on enää pikkunyssäköitä jäljellä, voin harkita tilkkupeitonkin tekemistä, jolloin yhdistäväksi langaksi voi ostaa vaikka jotain tehdasvärjättyä.

Oikeastaan ainoa vaihtoehto tehdä monivärisiä peittoja ilman tilkkujen yhdistelyä on raidoittaminen. Juuri näitä peittomalleja miettiessäni Anneli esitteli omassa blogissaan kaksi vähän tämäntyylistä torkkupeittoa. Minä nappasin niistä idean, vaikka toteutus oli tietysti omanlaiseni.

 

Tästä peitosta tuli vähän kapea ja pitkä, mutta kun testasin pötkötellä sen alla, niin sehän tuntui oikein mukavalta! Leveyttä on riittävästi yhdelle ihmiselle, pitkän peiton saa kiepaistua mukavasti jalkojen ympärille ja vielä on mittaa vetää vaikka peitto korviin! :) Toivottavasti myös peiton saaja tykkää tämän mallisesta peitosta.

Peiton luovuttamiseen on vielä jokunen kuukausi aikaa - olettaen tietysti, että tämä kevät menee odotusten mukaisesti, jotta päästään kesän koittaessa juhlimaan. Ajattelin kuitenkin tehdä tämän hyvissä ajoin, koska käsityötahtini ja vointini on nykyään mitä on, ettei tarvitse sitten ainakaan kiireessä tehdä loppuun. Ihan mukavassa aikataulussahan tämä lopulta valmistui, vaikka olen tehnyt tätä todella verkkaisesti vain parina päivänä viikossa muutaman rivin kerrallaan.

Toivoakseni värivalinnat osuivat saajalle mieluisiksi. Yritin kysellä hänen värimieltymyksiään, mutta vastauksena oli lähinnä "no en mää oikein tiiä..." Äitinsä onneksi vinkkasi, että mieluisia värejä voisivat olla ruskean ja vaaleanpunaisen sävyt, mutta ei mielellään keltaisia eikä oransseja. Ja just niitä keltaisia ja oranssejahan näistä kasviväreistä tahtoo tulla! Koitin siis valita kaikkein vähiten keltaiset ja oranssit langat tähän peittoon.

Oikein hyvää alkavaa uutta viikkoa teille kaikille! :)

54 kommenttia:

 1. Kerrassaan upea. Varmasti on saajalleen mieluinen.

  VastaaPoista
 2. Upeat värisävyt olet saanut aikaiseksi! Kaunis!

  VastaaPoista
 3. Todella upean värinen ja kaunis peitto!!!

  VastaaPoista
 4. Waude! Onpahan tosiaan hienot värisävyt, ruskaa keväällä.
  Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minähän olen niin syysihminen, että voin nauttia ruskasta mihin aikaan vuodesta tahansa. :)

   Poista
 5. Upea peite ja niin kaunis värimaailma.

  VastaaPoista
 6. Voi Mari..... nyt kyllä teit niin upean peiton ettei paremmasta väriä.Juuri tuollaisista sävy sävyyn jutuista tykkään. Arvasin kun näin sinun värjäämisiäsi lankoja että nyt tulee kaunis, mutta että noin kaunis :O
  Minä olen sitä mieltä että tämä on kaikkein kaunein tekemäsi työ, vaikka ei muutkaan kauneudesta paljon jälkeen jää. Mutta kun meillä on se ero, että sinä tykkäät kaikesta mahdollisimman värikkäästä ja minä hillityimmisä.
  Mutta onnittelen tuosta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Anneli! :) Tämähän on minun omaan makuuni hillitty, mutta toivottavasti ei taas saajan mielestä liian värikäs. Vaikka pitää sitä väriäkin olla elämässä. :)

   Poista
 7. Voi, upea kerrassaan. Olet kyllä nyt upeasti jälleen kerran vamistanut korvaamattoman lahjan.
  Aivan mielettömän upea peitto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivon mukaan lahjan saaja osaa sitä arvostaa. Yritin miettiä itseäni samassa elämäntilanteessa, ja millaisia lahjoja silloin arvostin tai mitä tavaroita minun oli välttämätöntä tuolloin hankkia. Siitä se ajatus peitosta sitten lähti...

   Poista
 8. Hieno! Tuo liukuväritys, tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itse asiassa tuossa ei ole käytetty liukuvärjättyä lankaa, vaan olen laittanut aina rinnakkain muutaman toisilleen läheisen värin, jotka etenevät tummemmasta vaaleampaan tai päinvastoin. Esimerkiksi saman värin eri jälkivärit tuottavat näitä toisilleen läheisiä värejä eri vaaleusasteilla.

   Poista
 9. Kasvivärien paras puoli on juuri se, että niissä yleensä kaikki värit ja sävyt sopivat toistensa kanssa ja saa aikaan mahtavia väriliukuja. Kuten tässä peitossa. Upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Näin juuri: kasvivärejä voi yhdistellä toisiinsa ihan huolettomasti, eikä taatusti koskaan tule vääriä valintoja.

   Poista
 10. Aivan ihana peitto ja mikä upea väritys. Uskoisin, että nuorisokin osaa arvostaa tuollaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kyllä minäkin uskon, että tämä osuu nappiin - ainakin peitto on tarpeellinen! :)

   Poista
 11. Onnellinen se, joka saa näin kauniin peiton. Ja toivottavasti myös koko tarinan langoistasi niinkuin me blogin lukijat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi olla, ettei ihan koko tarinaa ehdi siinä lahjaa antaessa selvittää, eikä varsinkaan nuo eri kasvit ja jälkiliemet ja niiden yhdistelmät välttämättä ihan avaudu muuta kuin sellaiselle, joka on itse värjännyt. Mutta jos sen verran mainitsen, että itse on kasvit kerätty ja langat värjätty, ja aika paljon eri kasveja käytetty. :)

   Poista
 12. Tulipas tästä todella kaunis valmiina! On kyllä ehdottomasti arvolahja kelle tahansa, eiköhän tuolle käyttöä löydy kodista kuin kodista :) Toinen juttu sitten onkin, että raaskiiko saaja sitten ottaa tuon oikeasti viltiksi käyttöön vai jääkö sitten jonnekin selkämykselle tms. esittelykappaleeksi. Ettei vaan kulu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Peitolle on aina käyttöä, ja kyllä minä tämän käyttöön olen tehnyt - minä kun en kannata koriste-esineitä. Minähän voin aina tehdä sitten uuden, jos entinen kuluu puhki! :)

   Poista
 13. Tosi kaunis ja vielä itse värjätyistä langoista, nostan hattua sinulle Mari :)

  VastaaPoista
 14. Sun otsikot on niin hyviä, että niitä ei todellakaan voi ohittaa vaan on aivan pakko mennä lukemaan. On sitten joku nykkimässä lahkeesta tai perunat kiehumassa. :)
  Kerrassaan upea torkkupeitto! Väritys on niin kaunis ja mallikin. Ah, ja se vaikuttaa juuri ihanan pitkältä, että saa varpaat piiloon, mutta kiskottua myös melkein korviin asti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, toivottavasti otsikko ei johtanut sinua pahasti harhaan... sitä kun ei ikinä tiedä, mitä minä täällä paljastelen. ;)

   Kiitos paljon kehuista! :)

   Poista
 15. Upeasti nuo värit sointuu toisiinsa. peitto on kaunis

  VastaaPoista
 16. Tosi kaunis peitto.

  Emäntä

  VastaaPoista
 17. Ihanat värit ja kaunis peitto. Siihen on mennyt työtunteja paljon, jos ajattelee kaiken aloittaen värjäyskasvien metsästämisestä. Toivottavasti saaja ymmärtää miten arvokas lahja on, kauneuden hän näkeekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Työtunteja ei tarvitse onneksi harrastuksen kanssa laskea, ne ovat kaikki olleet mukavia hetkiä.

   Poista
 18. Todella kaunis peitto.ja ihanan värinen.

  VastaaPoista
 19. upea peitto - sulla on loistava värisilmä ja kovasti olet nähnyt vaivaa lankojen värjäyksen suhteen - kivaahan sekin tietenkin on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuka sitten oletkin! :) Värisilmää ei paljon tarvita, sillä kasvivärit sopivat aina toisiinsa. :)

   Poista
 20. Tosi kauniit värit peitossa ja muutekin oikein silmää hivelevä:)

  VastaaPoista
 21. Upea peitto ja mahtavat värit. Miun on tarkoitus myös omia värjäilyjäni käyttää peittoon, kunhan saan ensin vielä hieman lisää vihreää väriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavia peiton suunnittelu- ja tekohetkiä sinullekin! :)

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)