Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, syyskuuta 04, 2013

Jättisukat

Pienten lastensukkien jälkeen olikin vuorossa vähän isommat sukat:

Miesten sukat
Tehty ajalla: 2.-4.9.2013
Malli: Perussukat; mallineule Novita Talvi 2008 malli nro 39:sta
Lanka: Novita 7 veljestä sammaleenvihreä (322)
Langankulutus: 192 g
Puikot: 3,5 mm
Koko: 46
Muuta: Synttärilahjaksi menossa. Sukkasato nro 3.

Ensimmäisen sukan varsi tuli neulottua kahteenkin kertaan. Olin jo ehtinyt muutaman kerroksen tehdä kantapäätäkin, kun aloin ihmetellä, kuinka siinä kantapäässä on niin paljon silmukoita. Minun piti neuloa varsi 56 silmukalla, mutta olinkin luonut niitä epähuomiossa 60! Tämä on todellinen ihme, sillä minulla on tapana tehdä tarkistuslaskuja ihan joka välissä - monesti tykkään ihan vaan kutoa ja laskea samalla silmukoita hiljaa mielessäni, se on eräänlaista meditaatiota, kun keskittyy vain numeroihin ja käsien liikkeisiin. Nyt oli nähtävästi tullut tikuteltua kokonainen 25 cm pitkä varsi ilman, etten laskenut silmukoita kertaakaan - paitsi alussa luodessani, ja silloin olin mielestäni saanut oikean määrän. Silmukkamäärä heitti vielä sopivasti neljällä eli yhden mallikerran verran. No, eihän siinä sitten auttanut kuin purkaa koko sukanvarsi alkutekijöihinsä, sillä olinkin miettinyt vartta tehdessäni, että kovin leveältä se näyttää. Tuntui, että meni yhden päivän työ "hukkaan", sillä olin aloittanut sukan maanantai-iltana noin 21.30, ja virheeni huomasin tiistaina noin 17 aikaan. Mutta eihän siinä mennytkään sitten kuin pari tuntia, kun uusi varsi oli tehty, ja ensimmäinen sukka valmistuikin vielä tiistain puolella ja sain toisen sukan aloitettua. Toinen sukka edistyikin vähän hitaammin, sillä tänään oli aamupäivällä neurologin ja iltapäivällä toimintaterapeutin vastaanotot, ja olin niiden jälkeen niin väsyksissä, etten jaksanut ajatellakaan kutomista vasta kuin illalla kunnon päivätorkkujen jälkeen. Vaan siinäpä tuo toinenkin sukka ihan huomaamatta valmistui hyvää kirjaa lukiessani. :)

Mieheni nauraa, ettei sukkien saajalla voi mitenkään olla noin iso jalka, mutta jos hän on jalkansa kooksi ilmoittanut 46, niin silloin tehdään annetuilla mitoilla. Vaikka valtaisiltahan nuo sukat minunkin silmissäni näyttävät, vaikkeivät nämä suinkaan ole ensimmäiset tätä kokoa tekemäni sukat.

Mietin sukkia kutoessani, miksi ihmeessä isojen miesten sukkien kutominen tuntuu jonkinlaiselta "möröltä". Loppujen lopuksi 46-numeroisissa sukissa 7 veljeksestä kudottuna on ihan sama määrä silmukoita ja kerroksia kuin 38-numeroisissa sukissa Nallesta! Valmistuvatkin ihan samassa ajassa. Puhumattakaan sitten ohkaisemmista langoista pitsikuvioineen, jotka ovat paljon isoja miesten sukkia työläämmät. Nehän ne vasta "mörköjä" ovatkin! ;) Ehkä se "mörköys" on siinä, että harvemmin nämä jättisukat ovat erityisen söpöjä, etenkin kun sitä kokoluokkaa olevat miehet arvostavat yleensä enemmän harmaita perussukkia kuin viehkeitä palmikkoviritelmiä. Näitä edeltävissä 46:n sukissa ratkaisin tämän tylsyysongelman kutomalla pintakuviota nostetuilla silmukoilla ja kahdella värillä, näissä puolestaan on äärimmäisen helppo pintakuvio, jota voin myös suositella kaikille niille, jotka tykkäävät tehdä perinteisiä 2o 2n -sukkia, mutta kaipaavat vähän vaihtelua varsinkin isoja sukkia tehdessään. Tässä pintaneuleessahan neulotaan aina kaksi kerrosta 2o 2n, ja väliin aina kaksi kerrosta pelkkää oikeaa. Helppoa, mutta pitää mielenkiintoa yllä aina varpaista varteen. :) Ja sopii todella hyvin myös näihin "raavaitten miesten" sukkiin!


Sukkasatoon nämä ovat nyt minulta kolmas pari. Ja lisää pukkaa... :)

Mukavaa loppuviikkoa!

19 kommenttia:

 1. Oho, ompa kokoa noilla sukilla :) En ole itse tainnut koskaan neuloa noin isoja sukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aika monet, samaiselle ihmiselle kuin nämäkin. Yhteen aikaan kudoin hänelle joka vuosi uudet, nyt on tullut tehtyä vähän harvemmin. :)

   Poista
 2. Onpas kivan näköinen pintaneule, tuo perussukkiin eloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo on kyllä tosi hyvä ja ennen kaikkea helppo pintaneule! :)

   Poista
 3. Isoista sukista täytyy sanoa , KOMEAT sukat :)
  Olen luullut että olen ainoa joka tehdessään laskee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Juu, mulla on joku laskemisneuroosi, teen kerrostenkin kanssa monta tarkistuslaskelmaa, kun en millään usko, että määrä on se, minkä saan ensimmäisellä laskemiskerralla. Sit kun saa kolme-neljä kertaa saman tuloksen, niin on pikkuhiljaa pakko uskoa. :D Siks tällainen silmukkamäärämoka tuntuu ihan käsittämättömältä, sen ainoan kerran, kun jätin laskematta, niin käy näin. :D

   Poista
 4. On siinä sukalla kokoa ja näköä:)

  VastaaPoista
 5. Seuraavat 45:n sukat voisinkin neuloa samalla mallineuleella:)

  VastaaPoista
 6. Seuraavat 45:n sukat voisinkin neuloa samalla mallineuleella:)

  VastaaPoista
 7. Seuraavat 45:n sukat voisinkin neuloa samalla mallineuleella:)

  VastaaPoista
 8. Seuraavat 45:n sukat voisinkin neuloa samalla mallineuleella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, asia olisi tullut selväksi yhdelläkin sanomisella. ;) Välillä nämä koneet ovat kyllä mainioita, kun heittävät saman kommentin moneen kertaan, vaikka itse luulee kirjoittavansa vain kerran. :)

   Mutta juu, kokeilepa vain tuota mallineuletta, ei käy isojen sukkien tekeminkään tylsäksi, kun on koko ajan oltava tarkkana, vaikka helppo mallineule onkin.

   Poista
 9. kiitos, sain tästä kuiviosta inspista kuinka neulon yksiväriset veljekset ehkä pois mun laatikosta!! perussukat, eli 2o2n koko matka on joskus niin tylsä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että näinkin yksinkertaisista sukista on toisille inspiraation lähteeksi! :)

   Poista
 10. Totta tuo "mörkötunne" isojen sukkien kanssa. Varsinkin toisen sukan jalkaterän kohdalla usein tuntuu ettei sukat valmistu ikinä. :)

  Komeat on nuo tekemäsi sukat ja hyvän väriset! :) Mallineulettasi voisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Sua muuten aattelinkin, kun kirjoitit jossain (omassa blogissasi tai mun blogin kommenteissa), että tykkäät eniten tehdä tavallisia 2o2n-sukkia - tämä mallineule on periaatteessa ihan samanlaista, mutta tulee vaan aina niitä pelkkiä oikeita kerroksia väliin. Kokeilepa joskus, vaikka vähän pienempiin sukkiin aluksi. ;)

   Poista
 11. Huh, siinä on sulilla kokoa. Kyllähän nuo isot sukat vievät enemmän lankaa grammoissa ja ehkä siksi tuntuvat möröiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta sitten, kun on jotain lankaa, josta haluaa päästä eroon (kuten näidenkin sukkien lanka), niin isoihin sukkiin sitä lankaa uppoaa ihanan paljon! :D

   Poista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)