Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

sunnuntaina, syyskuuta 08, 2013

Jalkasienet :D

Tasan vuosi sitten (8.9.) olin sienivärjäyskurssilla, jossa värjäsin neljä 25 gramman kerää sukkalankaa ja neljä 25 gramman kerää 100% pässinpökkimää. Sopivasti värjäämisen vuosipäivänä valmistuivat sukat noista sienivärjätyistä sukkalangoista - toivottavasti niistä ei vaan sitten tartu jalkasientä... ;)

Raitapolvisukat
Tehty ajalla: 4.-8.9.2013
Malli: Perussukat varpaista varteen; ainaoikein-neliöaloitus, ainaoikein-tiimalasikantapää
Lanka: Drops Fabel värjätyt ryytiorakas + rautavihtrilli + luonnonvalkoinen (100), tattisekoitus + rautavihtrilli + luonnonvalkoinen (100), punavyöseitikki + aluna + viinikivi + luonnonvalkoinen (100), verihelttaseitikki + aluna + luonnonvalkoinen (100)
Langankulutus: 100 g
Puikot: 2,5 mm; nyörissä virkkuukoukku 3,5 mm, kukassa 2,5 mm virkkuukoukku
Koko: 38/39
Muuta: Lahjaksi. Sukkasato nro 4.


Edellisessä värjäyspostauksessani sanoinkin, että näistä kasvivärjätyistä langoista syntyvät neuleet tai virkkuut päätyvät varmasti lahjoiksi, koska ne eivät ole omaa värimaailmaani. Toivottavasti ne ovat lähipiirini värimaailmaa, ja melko varmasti uskoisin näiden värien miellyttävän erästä syyskauden synttärisankaria, jolle nämäkin sukat aikanaan päätyvät.


Halusin kuluttaa kaikki neljä 25 gramman nöttöstä tarkoin näihin sukkiin. Sitä syystä sukkiin ilmestyi muutamia ennalta suunnittelemattomia yksityiskohtia. Ryytiorakas- (tummempi ruskea) ja verihelttaseitikkilangat (punertavanruskea) kuluivatkin ihan neuloessa viimeiseen senttiin asti loppuun, mutta tatti- (keltainen) ja punavyöseitikkilangoille (beige) piti keksiä lopuksi sopivat käyttötarkoitukset. Nyöriin sain kulutettua melkein kaikki loput langat; lisäksi nyörillä voi säädellä sukansuun kireyttä niin, etteivät polvisukat valu aina ihan makkaralle. Tykkään itse polvisukista valtavasti, mutta joissakin sukissa tahtoo joskus olla tuo "makkaroitumisongelma" - näissä sitä ei todennäköisesti tule olemaan! :) Ja onhan tuo nyöri myös kiva somistus. Lisää somistusta virkkasin viimeisistä jämämetreistä pienen kukkasen muodossa. :)


Kantapäästä löytyy lisää yksityiskohtia: kaksivärinen ainaoikein-tiimalasikantapää...


... ja kärkeen tein ainaoikein-neliöaloituksen, josta voit käydä lukemassa ohjeet tarkemmin tästä postauksestani.

Näistä tuli kyllä minusta tosi kivat sukat, voisin tehdä samanlaiset itsellenikin vähän eri väreissä. :) Vaikka olihan näiden kutominen sikäli työlästä, että langat olivat ihan kaiken aikaa solmussa, joita piti availla vähintään joka kahdeksannen kerroksen välein. Mutta ihanaa oli katsella, kuinka nämä luonnonvärit asettuivat niin kauniisti toisiinsa sopivaksi! :)

Tyylilleni uskollisena esittelen lahjaneuleen heti valmistumisen jälkeen täällä blogissani silläkin uhalla, että sukkien saaja nämä sattuisi näkemään. En edelleenkään ymmärrä, miksi lahjan pitäisi olla millään tavalla salaisuus, siksi siis tällainen periaate. :) Toinen asia, jota olen joskus ihmetellyt muiden bloggareiden esitellessä lahjaneulomuksiaan on se, että monet kertovat kutoneensa sukat lahjan "lisukkeeksi", toisin sanoen lahjaksi annetaan sukkien lisäksi jotain muutakin. Ihmettelen tätä siksi, että minun mielestäni itse kudotut sukat ovat riittävän arvokas lahja sellaisenaankin ilman muita lahjoja. Minä ainakin annan "pelkät" villasukat lahjaksi niin lähisukulaisen 50-vuotispäivänä kuin valmistuneelle tai ylioppilaallekin. Käsintehty lahja on aina paljon arvokkaampi kuin mikään kaupasta ostettu! Niitä kippoja ja kuppeja saa jokainen itsekin hankittua tarpeeseensa, mutta tyttären / sisaren / mummon / anopin / tädin / kälyn / kummin / ystävän / jne. kutomat sukat eivät ole rahalla ostettavissa. Ne kudotaan ja annetaan aina rakkaudesta lahjan saajaa kohtaan - eikä rakkaus kaipaa rinnalleen mitään lisukkeita.


Nämä ovat neljännet rakkaudella kudotut sukat Sukkasatoon tälle syksylle. Lisää rakkaudenosoituksia hyppää puikoille varmasti heti tämän postauksen jälkeen. :)

Rakkauden täyttämiä päiviä alkavaan uuteen ihanaan syysviikkoon! Minun sydämeni meinaa ainakin ihan pakahtua rakkaudesta tähän kauniiseen syksyyn! :)

37 kommenttia:

 1. Hienot sukat ja kivat sukkanauhat, pysyvätkin hyvin oikeilla paikoillaan.

  VastaaPoista
 2. Hienot sukat ja melkoista vauhtia kartutat Sukkasatoa!

  Syksy on ihana ja tänään olen istunut mökin terassilla ja nauttinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koko ajan teen pelkästään sukkia, niin kyllähän sitä valmista väkisinkin tulee. :)

   Poista
 3. Komps, olen ihan samaa mieltä: itse neulotut villasukat, tai muu itse rakkaudella valmistettu, on aina riittävä lahja. Ihanat sukat, uskomatonta miten nuo luonnonvärit sointuvat kauniisti toisiinsa! Vaikka tosiaan, heti kun ensimmäisen kuvan näin, ajattelin, että oho, ei ole kyllä yhtään Marin väriset sukat! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ei oo mun väriset, mutta silti nuo värit sopivat niin hyvin yhteen. :) Kiitos kommentista! :)

   Poista
 4. Upeat sukat, kiva toi nyöri, varmasti auttaa sukkia pysymään paremmin ylhäällä.
  Oma tekemä lahja on lahjoista paras,ei siinä tarvi enää mitään lisäyksiä. Mie olen nyt lahjoitellut noita värjäämiäni lankoja ja ovat olleet tosi mieluisia saajoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itse värjätyt langatkin ovat varmasti kiva lahja toiselle käsityön harrastajalle. Minä vaan en ole vielä niin pitkälle päässyt, että raaskisin noista värjätyistä nöttösistä luopua... mutta valmiina neuleina kyllä sitten raaskin. :)

   Poista
 5. Hienot sukat. :) Mä ajattelin heti mallista, että se olis varmaan sun juttu. Puhelimella blogia lukiessa värit eivät erottuneet niin selvästi. Olisko malli sun juttu kuitenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eihän noissa sukissa varsinaista "mallia" ole, perussukathan ne on, plus sitten lisäilin noita hörselöitä sukan varteen. :D Mutta joo, määhän tykkään ihan hirmuisesti polvisukista, teen itselle aina pitkävartiset sukat, kun vaan mahdollista.

   Poista
 6. Ihanat polvisukat ja tykkään myös tuosta kukasta koristeena :)

  VastaaPoista
 7. Uskomattoman upeat! Ovat todella valtavan vaivannäkösi väärtti! Antaisin suomalaisen käsityön kunniapalkinnon! Lämmin "keitoksesi ryyditetty juuri sopivilla mausteilla". -Jokohan sinulla on oman lampolan paikka katsottuna, kun jo kehräätkin?
  Marin väristä syksyä!
  Maijeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu, mää pistän pari pässiä tuonne parvekkeelle, voihan niille tulla talvella vähän kylmä, kun on lasittamaton parveke, mutta eiköhän se villa niitä lämmitä. ;) Toivottavasti lampailla ei oo korkean paikan kammo, kun asutaan viidennessä kerroksessa. Voihan niitä sitten välillä ulkoiluttaa maan tasalla, jos ne vain suostuvat tulemaan hissiin. ;)

   Poista
 8. Upeat sukat, sekä malli että väri. Enpä olisi arvannut että sienillä värjätty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, sienistä lähtee yllättävän voimakkaat värit.

   Poista
 9. Upeat värit sukissa! Sopivat todella nätisti yhteen. Kyllä itsetehty lahja on aina paras, vaikk en tainnut osata itse sitä nuorempana oikein samalla tavalla arvostaa kuin nykyään. Mutta onneksi vanhempana viisastuu lahjojenkin suhteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kiva, kun kävit vierailulla, en muista että olisit ainakaan usein jättänyt kommenttia. Tulehan toistekin! :)

   Poista
 10. Kyllä on upeat sukat! Kauniin syksyiset ja ihan miun väriset ;D

  VastaaPoista
 11. Hienot sukat! Minulla on myös tämä makkaroitumisongelma, joka rajoittaa polvisukkien pitämistä.

  VastaaPoista
 12. Hienot sukat! Minulla on myös tämä makkaroitumisongelma, joka rajoittaa polvisukkien pitämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyörit helpottavat kummasti, en minäkään ole niitä hoksannut omiin polvisukkiini laittaa, vaikka pidänkin polvisukista enemmän kuin lyhyempivartisista. Yksissä ylipolvensukissa on kuminauhat, mutta makkaralla nekin sukat aina on, pitäisi varmaan tekaista niihinkin nyörit.

   Poista
 13. Onpas ihanat polvisukat, kukka ja nyöri on tosi kiva lisä :)

  VastaaPoista
 14. Olen samaa mieltä. Sukat itsessään ovat mitä oivallisin lahja. Eivät kaipaa lisukkeeksi mitään. On muuten tosi hyvännäköset sukat.

  VastaaPoista
 15. Nämä on niin täydellisen ihanat polvisukat ettei pienet tattimuodostelmat jaloissakaan haittaisi :), tosi kaunottaret!

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)