Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

keskiviikkona, elokuuta 21, 2013

Puikkojen säilytys

Olen varmasti monta kertaa ennenkin esitellyt täällä puikkojeni säilytysjärjestelmää. Aika ajoin eri blogeissa esitellään erilaisia säilytysratkaisuja ja kysellään muiden tapoja säilyttää puikkoja ja koukkuja; viimeksi tätä kyseltiin Ellin kotona. Koska sanallisesti on vaikeaa selittää, ajattelin tehdä asiasta uuden postauksen, johon voin sitten linkittää, eikä tarvitse aina uudestaan kertoa, miten tämä on meillä ratkaistu. :)


Puikkojen säilytystä varten minulla on tällainen "lusikkalaatikko", eli samanlainen, johon keittiössä lajitellaan lusikat, haarukat, veitset, pikkulusikat jne. Tämä on vain muovin sijaan rottinkinen. :) Ostin tämän Tiimarista v. 2000-2001 vaihteessa, eli tämä on palvellut minua jo toistakymmentä vuotta.

Lokeron oikeassa reunassa pitkässä lokerossa on kaikki pitkät puikot, joita on melkoinen määrä, vaikken niitä käytännössä koskaan käytäkään, vaan neulon kaikki pitkiä puikkoja vaativat työt pyöröpuikoilla. Nuo ovat kuitenkin kulkeneet minun mukanani lapsuudenkodistani saakka eli osa on lähtenyt mukaani yli 20 vuotta sitten, ja vanhimmat puikot saattavat olla jo ties miltä ajalta peräisin, 60-70-luvulta kenties. Lukioaikoina tuli monesti aloitettua uusi työ kotona käydessäni, napattua äidiltä puikot, ja kun työ lähti mukaan opiskelupaikkakunnalle, niin lähtivät myös niissä kiinni olevat puikot. :) Kun pitkiä puikkoja tarvitaan äärimmäisen harvoin (eli ei koskaan), niin ei haittaa, vaikka ne ovatkin kaikki tuollaisessa yhdessä läjässä - eivät kuitenkaan sekaisin, vaan kohta näette, miten olen ne järjestänyt. :)

Etummaisessa lokerossa säilytän virkkuukoukkujani, ja noissa muissa lokeroissa säilytän sukkapuikkoja paksuuden mukaan lajiteltuina: vasemmassa reunassa 2-3 mm puikot, keskimmäisessä 3,5-4 mm puikot ja oikeassa reunassa 4,5 mm ylöspäin. Tällainen lajittelu siksi, että yleensä sukkapuikkoja tarvitaan vain 3,5 mm koosta alaspäin, niin ne käytetyimmät löytyvät noista kahdesta lokerosta nopeimmin.


Lokeroinnin lisäksi lajittelemisen apuna ovat kumilenkit. Kaikki pitkät puikot säilytän joko omissa koteloissaan (joita ei juurikaan ole siksi, että nämä pitkät puikot ovat tosiaan niitä "ties mistä peräisin", eli ei ole koteloita tallessa), tai kotelottomat puikot olen niputtanut pareittain kumilenkeillä. Säilytän näitä vielä niin päin, että puikkojen nupit ovat kaapin avatessani eteenpäin, eli oikea koko löytyy nopeasti, kun sehän on kirjoitettu niihin nuppeihin.


Virkkuukoukuissa on muutamassa koukussa kotelo tallessa, ja ne olen jättänytkin koteloihin. Muut olen niputtanut kumilenkeillä vahvuuden mukaan niin, että ohuet ovat yhdessä nipussa, keskivahvat toisessa ja paksut kolmannessa. Eli jos vaikka tarvitsen 1,75 mm koukkua, niin nappaan käteeni tuon ohuiden koukkujen nipun, ja valitsen koukun siitä. Jos koukut ajelehtisivat irrallaan sekaisin, joutuisin käymään joka kerta kaikki koukut läpi, mutta tämä nopeuttaa hommaa suunnattomasti, toisin sanoen oikea koukku löytyy yleensä alle 10 sekunnissa. :)


Sukkapuikoilla on sama niputusjärjestelmä. Osassa uusimmista puikoista on kotelo tallessa, ja ne saavat koteloissaan olla. Muut puikot on niputettu koon mukaan; yleisimmin käyttämiäni puikkoja minulla saattaa olla enemmänkin kuin 5 kpl (esimerkiksi 3 mm puikkoja minulla on 20 kpl eli voin tehdä vaikka neljät sukat yhtä aikaa halutessani), ja ne kaikki on aina niputettu samaan nippuun. Ja tosiaan nämä on vielä lokeroitu niin, että ohuemmat puikot on omassa lokerossaan, keskivahvat omassa ja paksut omassa, jolloin oikeat puikot löytyvät jälleen alle 10 sekunnissa.


Pyöröpuikkojeni säilytyssysteemin esittelinkin viime talvena, koska silloin vasta löysin näille järkevän systeemin. Pyöröpuikot on joko siinä pussissa, jossa ne on ostettu, tai kun suurimmalla osalla ei ole pussia tallessa, niin ne on laitettu pienimpiin minigrip-pusseihin, yksi puikko per pussi. Mahtuvat juuri sopivasti säilytykseen pystyyn muoviseen jäätelörasiaan. :) Pussien päälle on kirjoitettu pyöröpuikon vahvuus ja pituus eli esim. 2 mm/60 cm. Ne ovat tietysti kokojärjestyksessä niin, että ohuin ja lyhin on ensimmäisenä, paksuin ja pisin viimeisenä. Ohuin ja lyhin pyöröpuikko minulla näyttäisi olevan tuo 2 mm/60 cm, ja kyllähän tuosta kokoja välistä puuttuu, ja joitakin puikkoja löytyy kaksikin samaa vahvuutta ja pituutta. Tuosta on muuten sitten helppo tarkistaakin, jos jokin koko puuttuu! :) Vielä selvennykseksi tuosta kokojärjestyksestä, jos se jäi epäselväksi jollekin. Eli jos oletetaan, että minulla olisi kaikkia puikkoja 40 cm, 60 cm ja 80 cm pituisina, niin järjestys olisi: 2 mm/40 cm, 2 mm/60 cm, 2 mm/80 cm, 2,5 mm/40 cm, 2,5 mm/60 cm, 2,5 mm/80 cm, 3 mm/40 cm, 3 mm/60 cm, 3 mm/80 cm, 3,5 mm/40 cm, jne. Tajusitte varmaan jo? ;)

Olen kyllä itse äärimmäisen tyytyväinen näiden puikkojen järjestykseen. Tuo lusikkalaatikkosysteemi minulla on ollut tosiaan jo vuosituhannen alusta saakka, mutta kuminauhoilla niputtamisen hoksasin vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Siihen asti oli aika työlästä joka ainoa kerta etsiä ne viisi samanvahvuista sukkapuikkoa, varsinkin kun ei ollut puikkomittaria olemassa. Nyt riittää, kun puikkomittarilla tarkistan yhden nipussa olevan puikon vahvuuden (jos siitä on epäselvyyttä; yleensä ei ole), ja muut samanvahvuiset tulevat perässä. Samoin tuo niputtaminen on helpottanut oikean virkkuukoukun löytymistä, vaikka niissähän se vahvuus on kirjoitettuna, mutta ei tarvitse haeskella sitä oikeaa kaikkien kymmenien koukkujen joukosta.

Pyöröpuikkojen kanssa tuo pussisysteemi on ihan välttämätön. Aiemminhan ne olivat sekaisin - kirjaimellisesti, sillä lenkit tahtovat olla keskenään aina solmussa - ja joka kerta piti mitata sekä puikkomittarilla vahvuus että mittanauhalla pituus. Pussittamisen yhteydessä tarvitsi tehdä se mittaaminen yhden ainoan - viimeisen! - kerran, ja nyt oikea koko löytyy aina ilman haeskelua.

Toivottavasti tästä on vinkkiä muillekin! :) Tärkein vinkkini kuitenkin on, että aina kun joku neule- tai virkkuutyö tulee valmiiksi, palautan puikot ja koukun heti oikealle paikalleen ennen kuin aloitan seuraavan käsityön. Koska jos ne jäävät lojumaan käsityökoriin, niin ei tästä järjestyksestä ole mitään hyötyä. Joskin kun minulla on tekeillä kerrallaan vain yksi käsityö, korkeintaan kaksi, niin kyllä ne työssä kiinni olevat tarvikkeet siellä korissakin aika hyvässä järjestyksessä säilyvät... ;)

24 kommenttia:

 1. Hyvin on puikot järjestyksessä :) Minäkin pidän puikot isossa muovikorissa ja virkkuukoukut ovat erikseen pienemmässä peltilaatikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeintähän on toki sellainen järjestys, josta itse löytää tarvitsemansa. :)

   Poista
 2. Minulla on puikot ja koukut ym. työkalupakissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ja mulla on ristipistolangat lajiteltuina viehelaatikoihin. ;) Nekin on mulla numerojärjestyksessä...

   Poista
 3. Kadehdittavan hyvä järjestys! Puikot ja koukut on erikseen, mutta puikot on mikä missäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli aikoinaan kaikki puikot sekaisin, kyllähän niiden etsimiseen aina jokin tovi vierähti. Nykyään voi keskittyä paremmin käsitöiden tekemiseen eikä tarvikkeiden etsimiseen. :)

   Poista
 4. Tosi mainio tuo lusikkalaatikon sisus. On siulla kaikki niin hyvässä järjestyksessä.
  Miulla on kaikki huovututetuissa koteloissa käsityökorissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoi heti kyllä kiinnostamaan, millaiset ne huovutetut kotelot oikein ovat?

   Poista
 5. Sullahan on puikot ja koukut järjestyksessä. Pitäisi ja pitäisi... itsekin saada järjestys aikaiseksi, ainakin sukkapuikoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppujen lopuksi se järjestäminen ei vie kovinkaan paljon aikaa. Sen kun kerran tekee, niin sen jälkeen ainakin teoriassa pitäisi puikkojen pysyä järjestyksessä. Ja kyllähän tämä systeemi minullakin vaihtelee, jos keksin paremman ratkaisun.

   Poista
 6. Tuo lusikkalaatikkohan on mainio! Minulla on vain koukkuja, ja nekin aina missä milloinkin. Olisi ihanaa olla järjestelmällinen ihminen, mutta kun en oikein ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onhan se vähän luonnekysymyskin, varmaan. ;)

   Poista
 7. Löysin netistä tälläisen neulojan kaverin:
  http://onthecuspofcraft.blogspot.fi/2011/02/inspiration-knitting-needle-holder.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskan näköinen kaveri! :) Tuossakin on eri puikot niputettu näemmä omiin nippuihinsa, mutta on tuo minun silmääni aivan liian sekava - miten tuosta ikinä löytää ne oikeat puikot? ;)

   Poista
  2. Hyvä järjestys. Minulla on myös käytössä tuo kuminauhasysteemi. Pyöröpuiokot ovat muovitaskuissa ja koot päällä. Muutoinkin sain lopulta koko työhuoneeni järjestykseen, kiitos tyttäreni tarmokkuuden, hän laittoi vähän vauhtia. Kivempaa, kun tavarat järjestyksessä.

   Poista
  3. Kyllähän se on mukavaa, kun tavarat on järjestyksessä, helpottaa paljon arkea. :)

   Poista
 8. Sinä olet ihailtavan järjestelmällinen!
  Minä käytän vain pyöröpuikkoja ja niitä säilytän omissa pusseissaan. Paksummat ovat jostakin ostetussa vetoketjullisessa kangaspussissa ja ohuemmat Knit Picks Harmony setin mukana tulleessa muovisessa pussissa. kokojärjestyksessä tietty.
  Irtopäät ja kaapelit ovat Titityystä ostetussa puikkopussissa ja virkkuukoukut vanhassa kynäpenaalissa, oikein retrosellaisessa. Tykkään säilyttää niitä noin, koska silloin on hyvä nappaista reissuun lähtiessä vaikka kaikki puikot mukaan, jos ei vielä tiedä, mitä siellä neuloisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen reissupussisysteemi on kyllä varmasti kätevä! :) Paitsi jos tekee aina vain yhtä käsityötä kerrallaan ja tykkää suunnitella etukäteen, mitä seuraavaksi tekee, niin silloin yleensä myös osaa ottaa oikeat puikot ja koukut mukaan. ;) Mulla kyllä lähtee reissuun yleensä vähän liikaakin lankaa ja puikkoja tai koukkuja, kaiken varalta. :)

   Poista
 9. Siisti! Mulla on sekalainen pakki (ostin käsityöpakkina, mutta ehkä on oikeammin kalastuspakki) ja pari kynäkoteloa missä on puikot sekaisin. Voisi ne jotenkin järkevämminkin saada järjestettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Voihan sitä omaa systeemiäänkin aina välillä tarkistaa, löytyisikö toimivampi. Tuskin tää mullakaan loppuelämän tällainen tulee olemaan. :)

   Poista
 10. Ihailen järjestelmällisyyttäsi. Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvää viikonloppua myös sinulle! :)

   Poista
 11. Googlailin puikkojen säilytystä ja ajauduin sivullesi. Taidan varastaa ideasi, kunhan löydän sopivan lokerikon jostain.
  -Nina-

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)