Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, elokuuta 13, 2013

Onnellisimmillaan :)

Innostukseni sieniä kohtaan alkoi pari vuotta sitten. Varsinaisesti en voi puhua sienestämisestä saati sieniharrastuksesta, koska ruokasienten saalis on jäänyt molempina syksyinä niihin suomumustesieniin, jotka ovat suunnilleen ainoita varmuudella tunnistamiani ruokasieniä. Eikä niitäkään saisi kaupunkialueelta kerätä (eli juuri sieltä, mistä olen niitä kerännyt). Viime syksynä opin tuntemaan sienivärjäyskurssilla värjäyssieniä, joiden lisäksi koriini kertyi rouskuja ja haperoita, joista saimmekin maittavan aterian. Edelleenkään en niitä kyllä itse tunnistaisi, sillä suurin osa noistakin sienistä oli muiden kurssilaisten löydöksiä tai heidän avullaan tunnistettuja, ja kun muut eivät silloin ruokasieniä halunneet, niin minä sain viedä ne kaikki kotiin.

Mutta eihän sillä niin väliä, vaikkei saalista tulisikaan, tärkeintä on innostus! :) Ja tietysti siltä varalta, että joskus hommaan pääsisi jyvällekin, täytyy olla myös välineet: sienikirja, sieniveitsi ja sienikori. Sienikoreja olen hommannut jo kaksi, molempina sieni-innostussyksyinä uuden. En siis mitään "oikeaa" sienikoria, jossa olisi niitä lokeroita erilaisia sieniä varten, vaan ihan tavallisia koreja. Ja nyt näytti pahasti siltä, että tarvitsen taas uuden korin...


... koska ne minun sienikorini olivat "varattuja". ;) Valkoisen korin hommasin toissasyksynä, ruskean korin viime syksynä. Miten siinä käykin aina näin, että kun talossa on joutilaita säilytyskoreja, niin niihin jossain vaiheessa eksyy aina lankaa? Sitä kaiketi kuvittelee, että se kori jotenkin ihmeellisesti tyhjenee ennen seuraavaa sienestyskautta, mutta eipä näytä tyhjentyvän. Omituista. ;)

Jos olisin ostanut taas kolmannen sienikorin sienestystä varten, niin mitä todennäköisimmin ensi syksynä sekin olisi ollut taas lankojen säilytyskorina, ja tarvitsisin neljännen sienikorin. Päätin sanoutua irti tästä sienikorien ostelukierteestä, ja ratkaisin ongelmani näin:


Ja nyt minulla on peräti kaksi sienikoria - toinen ruokasienille, toinen värjäyssienille - ja langoille runsaasti säilytystilaa! :) Tietenkään en voinut tehdä tätä muutosta aivan niin yksinkertaisesti, että olisin vain siirtänyt noissa koreissa olleet langat uusiin säilytyslaatikoihin, vaan koko lankavarasto meni uuteen järjestykseen. Noissa uusissa lankalaatikoissa on muuten se hyvä puoli, että jos lankavarastoni pienenee merkittävästi, niin nämä laatikot ovat kaikki kokoontaitettavia, eli ne eivät tyhjänä vie juuri lainkaan tilaa. :) Täytin laatikot myös suhteellisen väljästi, eli on myös varaa lankavaraston pienimuotoiselle kasvullekin. ;)


Uuteen punaiseen laatikkoon laitoin kaikki täydet puuvillalankakeräni, tai siis eihän minulla edes ole puuvillalankojen jämiä, jollei virkkauslankoja lasketa (niistä kuva myöhemmin tässä postauksessa), vaan minulla on tällä hetkellä vain nämä täydet puuvillakerät; Bambut twinsettiä varten ja Puro Batikit sekä Kaste (piilossa Batikkien alla) neuletakkiin. Tänne koppaan mahtuisi varmasti vielä ainakin yhdet puserolangat.


Toiseen uuteen laatikkoon menivät kaikki Nallen vahvuiset jämälangat, Nallen lisäksi siis Woolit ja Viking Vilmat. Näille on suunnitelmissa jämäprojekti toivottavasti vielä tämän vuoden puolella, ja tässä kopassa on hyvin tilaa uusillekin jämille, joita tulee koko ajan. Aiemmin nämä jämät oli ahdettuna ruskeaan sienikoriin, josta ne tursuivat ja pursuivat ulos, ja päällä keikkuivat vielä muovipussissa nuo edellisessä kuvassa esitellyt puuvillalangat.


Kolmas uusi laatikko sai sisälleen kaikki 7 veljekseni. Aiemmin minulla oli täydet 7 veljeskerät omassa laatikossaan (jonka kansi ei mahtunut kiinni), ja jämät omassaan. Olisin ehkä halunnut jatkaa vielä tällaista erittelyä täysien ja jämien välillä, mutta tähän ratkaisuun päädyin tässä vaiheessa, ja hyvinhän ne tuonne mahtuvat, ja kohta mahtuvat vielä paremmin, kun pääsen noita täysiä keriä työstämään neuleeksi. :)


Vanhatkin säilytyslaatikot vaihtoivat hieman sisältöä. Raidalliseen laatikkoon pääsivät täydet Nallet, Woolit ja Pikkusiskot. Aiemmin nämä olivat sinisessä muovikorissa, jonne ne olisivat mahtuneet hyvin nytkin, mutta...


... laitoinkin sinne sukkalankani, jotka majailivat aiemmin valkoisessa sienikorissa.Tämä kori pursuaa vähän liikaa, ja suunnitelmissa on kyllä tämänkin sisältöä vähentää aivan ensisijassa. Miten noita sukkalankoja onkin kertynyt noin paljon? Suurin osa näistä on kyllä itse värjättyjä, joten se ehkä vastaa jo omaan kysymykseeni. :)


Tässä laatikossa oli ennen ne korkkaamattomat 7 veljekseni, jotka eivät sinne kunnolla edes mahtuneet. Nyt siitä tuli "muiden lankojen" säilytyspaikka. "Muut langat" tarkoittavat villalankoja, joita en osaa mahduttaa oikein mihinkään kategoriaan. Eivät ole sukkalankoja, eivät oikeastaan tietyn merkkisiäkään (kuten Nallet tai 7 veljekset), eivätkä sovi yhteen juuri muiden lankojen kanssa. Oikeastaan tässä on vain hailuotolaista villalankaa sekä luonnonvärisenä että itsevärjättynä ja muutama kerä alpakkaa, eli eivät nämä nyt ihan "mitä sattuu" ole. ;)


Nythän on kyllä sitten niin, että tähän lankahyllylleni ei mahdu yhtään enempää säilytyslaatikoita, joten lankavaraston on syytä pysytellä nykyisissä rajoissaan. Näyttäähän tämä nyt taas paljon paremmalta kuin niiden parin pursuavan sienikorin kanssa...

Mutta eivät ne lankalaatikot ihan vielä tässä olleet... Vilautetaan nyt sitten loputkin kätköpaikat, vaikken näitä nyt tänään järjestellytkään:


Olin muistaakseni 8-vuotias, kun isäni oli työmatkalla Saksassa, ja toi minulle ihan ensimmäisen käsityökorini. :) Se on tällainen pikkuinen pyöreä koppa, jonka kannen alla on ensin tuollainen lokerikko käsityötarvikkeille. Tähän eivät ole enää pariinkymmeneen vuoteen mahtuneet minun kaikki käsityötarvikkeeni, joten säilytän lokerikossa lähinnä ristipistoneuloja, nekin neulakoteloissaan. Lokerikko vilahtaaa tuossa kuvan yläreunassa. Lokerikon alla on säilytystilaa, ja minä säilytän siellä virkkauslankojani, eli niitä joista saa tehtyä pitsiliinoja 1,25-1,50 mm koukulla. Eihän näitä ihan hirveästi edes ole, mutta ei näiden kulutuskaan ole minulla mikään päätähuimaava. ;) Jos joskus jonkun pitsiliinan virkkaa, niin siihen saa ehkä 20 grammaa uppoamaan. :D


Työpöydän alta löytyy iso pyykkikori, joka on tällä hetkellä varattu värjätyille Nalleille. Niitä ei olekaan aivan vähän... :D


On siellä kyllä sitten myös ne Nallet, jotka on tarkoitus värjätä. Sinne nakkasin myös nämä kymmenen valkoista Nalle-kerää, jotka ostin samalla reissulla kuin nuo säilytyslaatikotkin. :) Toivottavasti nämä eivät ole kovin kauaa valkoisia. ;)

Otsikko tulee siitä yhdestä jutusta, jonka kerroin teille muutama päivä sitten meemissä. Mieheni totesi minun olevan onnellisimmillani, kun järjestelen lankojani. :) Hassuahan se onkin järjestellä aina vaan uudestaan ja uudestaan sellaista, mikä ei ole edes epäjärjestyksessä. Tuntuu siltä, kuin olisin aivan hiljattain esitellyt näitä lankalaatikkojani täällä blogissakin... ja siinä välissä olen taatusti järjestellyt lankani pari-kolme kertaa uuteen järjestykseen. ;) Toiset tykkäävät vaihtaa huonekalujen järjestystä, minä tykkään järjestellä lankojani! :D Ja kun nämä langat ovat pikaisesti kuluvaa tavaraa: yhden puseroprojektin kun aloittaa, niin siinähän hetkessä tyhjenee yksi lankakoppa, kun langat siirtyvät puikoille ja jonkin ajan päästä jämälankaosastolle. Keväällä tuo iso pyykkikori oli täynnä puuvillalankoja, nyt ne mahtuvat kaikkein pienimpään koppaan. Eli en minä ihan pelkästä järjestelemisen ilostakaan tätä hommaa niin usein tee, vaikka se suurta iloa minulle tuottaakin. :)

Hei, mutta nyt minulla on taas kaksi sienikoria! :) Niihin pitäisi saada täytettä - ja nyt en puhu langasta... ;)

Hauskaa viikonjatkoa! :)

9 kommenttia:

 1. Oikein, järjestys sen olla pitää! :)

  VastaaPoista
 2. Olispa munkin langat noin hyvässä järjestyksessä :)

  VastaaPoista
 3. Ei muuta kuin sienestämään:)

  VastaaPoista
 4. Mitenkähän minä saisin kaiken noin hyvään järjestykseen

  VastaaPoista
 5. On siulla lankoja ja kaikki hyvässä järjestyksessä, nuo säilytyslaatikot on tosi hyviä.
  Totta se on langat pitää meijät tyytyväisinä:))

  VastaaPoista
 6. Voi kun tuliskin taas paljo sieniä, kuten viime syksynä. Edes pelottavat punkit (joita tarttu minuun toissavuonna 2 yhellä reissulla) tuntuu toisarvosilta kun sieniä lähtee ettimään.

  VastaaPoista
 7. Täytyis kyllä kans panostaa tohon lankojen järjestelyyn. Niitä löytyy vähän joka kaapista, laatikosta, sängyn alta... :)

  VastaaPoista
 8. kiitos ideasta, kopioin röyhkeästi itselleni myös! Minulla on langat olleet tähän asti Ikean isossa kassissa(siis vain osa, osa onkin sit jossain ihan muualla), ja ärsyttää kun ei se ole oikein toiminut. Nyt kun olen tänään taas menossa käymään ikeassa, niin taidanpa katsella sillä silmällä siellä olevia liiskattavia koreja, jos vaikka alottelis pikkuhiljaa siirtämällä osan lagoista tuommoisiin koreihin... ;)

  VastaaPoista
 9. Hienossa järjestyksessä ovat kaikki lankasi! Ihana, kun meissä neulojissa on näin jämptin järjestyksen ihmisiä ja sitten hiukan vähemmän jämptin... ;)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)