Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, kesäkuuta 06, 2013

Väriä osa 3

Tänään oli värjäyskurssin viimeinen päivä.

Aluksi opimme kankaan etsauksen eli värinpoiston kloriitin avulla. Halukkailla oli mahdollisuus tätä kokeilla. Minä kuitenkin päätin säästää voimiani ja käyttää viimeisen kurssipäivän jo värjäämieni kankaiden pesuun sekä muutamaan jälkiliemivärjäykseen. Siinä kyllä ilta vierähtikin, eikä minulla olisi ollut enää yhtään voimia tehdä pidempään, hyvä kun tämän jaksoin. Joka tapauksessa nyt tiedän teoriassa, kuinka tuo etsaus tapahtuu, ja koska siihen tarvitaan vain vettä, perunajauhoja ja kloriittia, niin sitä on kyllä sitten helppo kokeilla kotonakin, jos siihen innostun. Nyt ei oikein ollut edes sopivia värillisiä kankaita kotona, jolla olisin voinut etsausta edes testata.

Eilen tekemäni aurinkovärjäykset olivat kuivuneet, näistä sai nyt ottaa kuviot irti, ja kotona voin sitten jossain vaiheessa kiinnittää värit silittämällä.


Voit kurkata eilistä postausta nähdäksesi näistä aurinkovärjäyksistä tarkemmat tiedot, kuinka ne on tehty. Erityisen yllättynyt olen noista hailakan lilasta ja pinkistä kankaasta, kuinka voimakkaat niistä lopulta tuli. Laitan näistä varmaan sitten vielä yhdet kuvat, kunhan värit on kiinnitetty kotona.


Tässä on näiden aurinkovärjäyksien eli pigmenttivärien "rättikangas". :) Tästäkin voi vaikka leikata pieniä tilkkuja ja käyttää johonkin käsityöhön. :) Rättikangas on siis se, johon voi kuivata pöydälle ja lattialle roiskahtaneet tipat yms. :) Pigmenttiväreillä oli tietysti eri rätti kuin reaktiiviväreillä, sen reaktiivirätin näette sitten myöhemmin, koska se on paraikaa kiinnitysliemessä, jotta ne roiskeet saadaan jäämään kankaaseen pysyvästi. :)

Kurssilla tosiaankin tänään pesin reaktiiviväreillä värjäämiäni kankaita. Huuhtelin ne ensin kylmällä vedellä moneen kertaan, sitten keitin kiehuvassa vedessä ja vielä huuhtelin kylmällä. Siitä huolimatta kankaista tippuva vesi oli yhä jonkin verran värillistä. Kotona laitoin ne vielä pesukoneeseen, jotta viimeisetkin irtovärit lähtisivät.


Tässä koneeseen menossa sinisen ja vihreän sävyt...


... ja tässä ämpärissä odottavat punaiset ja yksi violetti.


Pinkistä hameesta irtosi huuhtelussa niin paljon väriä, että pesin sen jo kurssilla pesukoneessa. Valitettavasti siellä ei ollut muuta pesuainetta kuin Arielia, joten kotona oli pakko laittaa hame parvekkeelle kuivumaan, jos vaikka se hajusteellisille pesuaineille tyypillinen kuvottava löyhkä vähän lievenisi ulkona tuuletettaessa. Jollei, niin sitten varmaan pitää vaan odottaa, että lemu vähitellen häviää, kun hame on riittävän monta kertaa pesty Erisanilla.


Lankoja en tietenkään enää pesukoneeseen laittanut, vaan niille saa luvan riittää käsin huuhtelu ja se keittäminen.


Muut kankaat kuivatan sisätiloissa, en halua niihin siitepölyjä. ;) Kunhan nämä ovat kuivuneet, pääsen viimein näyttämään, mitä olen värjännyt!


Eivätkä nämä värjäykset vielä tässä olleet... Purkeissa ja pussukoissa on vielä niitä jälkivärjäyksiä, joita tein lähinnä vaatevärjäyksistä ylijääneistä liemistä, toiveissa vähän pastellisempia sävyjä. Nämä voin huuhdella ja keittää aikaisintaan huomenillalla. 


Ja sitten on vielä tämä silitettävä pino. :) Reaktiivivärit tosiaan huuhdellaan ja keitetään, pigmenttivärit taasen kiinnitetään silittämällä, eikä niitä tarvitse pestä.

Vielä siis luvassa lisää väriä blogissa, kunhan kaikki värjäilyt ovat lopullisesti valmiita! :)

6 kommenttia:

 1. Kauniita kankaita! Suosikikseni nousi oranssi pihlajan lehdillä koristeltu kangas.

  VastaaPoista
 2. Ihania värjäyksiä!
  Olen itse kesäisin pihalla tehnyt aurinkovärjäyksiä ja niiden teko ja seuraaminen, miten värit alkaa muodostua on koukuttavaa...
  Mutta tuohon pesuaineiden hajuhaittaan olis vinkki: Etikkaa loraus huuhteluainelokeroon (eikä huuhteluainetta ollenkaan, jos sitä käytät), eikä enää pesuaineet haise pyykeissä ja lisäksi sähköisyys häipyy. Monet pelästyy, et sitten pyykit haisee etikalle, vaan ei haise millekkään. Olen vuosia käyttänyt etikkaa huuhteluainneena ja pois en vaihda.

  VastaaPoista
 3. Mammutti: Etikkaa oon käyttänyt aikoinaan vaippapyykkien hajunpoistajana. Huuhteluainetta meillä ei yleensäkään pyykeissä käytetä, mutta täytyypä kokeilla tuota hajunpoistoon. Monesti kirpparilta ostetut vaatteet lemuavat myös noille pesuaineille, niin etikkaa voisi laittaa silloin, kun pesee kirppikseltä ostettuja vaatteita. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Täällähän on värjäilty ihan kunnolla =) Ihania värejä ja onnea synttärisankarille

  VastaaPoista
 5. Kivon näköisiä värjäyksiä! Aurinkovärjäystä olen minäkin päässyt kokeilemaan, kun seiska luokalla ensimmäinen käsityö oli tyynyliina johon tehtiin kuvioita juurikin tuolla aurinkovärjäyksellä. Se oli kyllä aika mielenkiintoista touhua.

  VastaaPoista
 6. Kauniin näköisiä värjäyksiä :)

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)