Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

torstaina, lokakuuta 20, 2011

Koolailuja ja kommelluksia

Terveisiä taas värjäyskurssilta! :)

Tänään oli Kool Aid -värjäyskurssin toinen ja samalla viimeinen ilta, eli nyt pitäisi olla sitten "kaiken oppinut" tai niin oppinut kuin 13 euron kurssimaksulla voi olla. ;) Plus jokunen euro on mennyt tarvikkeisiin... sitähän ei lasketa, eihän? :)

Huh huh, mikähän kohellusvaihde minulla oli oikein päällä tänään... tuntui että sattui ja tapahtui kaikenlaista! Ihme on, että ylipäätään sain mitään järjellistä tuotua kotiin kurssilta. Ehkä tuli vähän kiire, kun teki mieli kokeilla sitä ja tätä ja tuota ja vielä vähän muutakin. Silloinhan sitä sitten niitä hupsiksia sattuukin.


Minulla oli oikeastaan kolme tavoitetta tälle illalle: oppia värjäämään puuvillaa, oppia värjäämään kattilassa ja tehdä vielä jokin kiva liukuvärjäys, jossa pääsee testailemaan eri sävyjä - ja kun sitä liukuvärjäystä ei viitsi kotona paljon harrastaa, niin sitä kannattaa touhuta tuolla, missä on tilaa ja asianmukaiset välineet siihen tarkoitukseen.

Pullo kirkasta kulki tänään laukussani - etikkaa tietysti, kuvittelitteko kenties jotain muuta? ;) Sekoitin pieneen etikkatilkkaan Black Cherrya - siis Kool Aidin sen makuista juomajauhetta - ja uitin siinä liemessä yhden sytomyssyllisen verran Kotiväkeä ja pikkunöttösen Virkkauslankaa, molempien pohjavärinä luonnonvalkoinen. Puuvillan värjäys ei suju niin sukkelasti kuin villan, joten tästä värjäyksestä on olemassa kuva vain tuossa kollaasin vasemmassa alakulmassa, jossa langat ovat pienessä kipposessa. Niiden täytyy antaa rauhassa kuivua useamman päivän ajan, sen jälkeen paistan langat uunissa ja taas niiden pitää jäähtyä pari päivää, että voin heittää ne pesuun. Mutta tosi kaunis kirsikanpunainen väri niihin tuli, ei yhtään "black" vaan ihan puhdas kirsikka. :)

Kattilaan nakkasin 100 grammaa beigeä Nallea ensin Blastin' Berry Cherryn kanssa. Väristä tuli ihan kiva murrettu punainen. Vaan sitten kun tuota etikkavärilientä jäi noista puuvillalangoista, niin en tietenkään halunnut heittää sitä pois vaan käyttää johonkin. Niinpä luirautin lopun punaisen etikan kattilaan ja uitin hetkeä aiemmin värjätyn Nallen siellä uudestaan. Niin sai Blastin' Berry Cherry vielä päälleen Black Cherrya ihan hiukkasen vaan, ja väri syveni entisestään. Tämä värjäys on oikeastaan ainoa tämänpäiväinen, johon olen tyytyväinen - niin ja puuvillalangat myös. En itse tykkää murretuista sävyistä, jollainen tuosta Nallesta nyt tuli beigen pohjavärin ansiosta, mutta mielessäni on kyllä eräs ystävä, jolle voisin tuosta punaisesta vaikkapa sukat kutaista. :) Tuo kattilassa uitettu Nalle roikkuu kuvissa suihkuverhotangosta.

No sitten teki mieleni kokeilla vielä sitä liukuvärjäystä. Viime viikollahan värjäsin molemmat vyyhteni kurssilla liukuvärjäyksellä, ensimmäiseen töpötin värin vaahtomuovilla ja toiseen pensselillä. Tällä kertaa käytin ruiskua, eikä siitä tullut kyllä lempitekniikkaani. Jotenkin en osaa hallita sitä, paljonko ruiskusta milloinkin väriä ruiskahtaa. Tosin en muutenkaan ihastunut kovasti tähän aika hitaaseen liukuvärjäilytekniikkaan, minulle sopii paremmin joku nopeampi systeemi, sitä paitsi tykkään "melkein tasavärisestä" lopputuloksesta enemmän kuin pätkävärjätystä. Mutta oppimassahan tässä ollaan!

Tavoitteenani oli sateenkaaren väreissä kylpevä lanka, ja heti suurin haaste tuli violetin löytämisestä. Kuvittelin, että Kool Aidin Grape olisi violettia, mutta se olikin jotain kuivatun luumun väristä, yäk. No, onneksi kurssilta löytyi sen värin ystävä ja vaihdoin jo sekoittamani Grape-litkun hänen yhteen Kool Aid -pussiinsa. Tuo kurssikaveri kyllä osasi sekoittaa Grapesta hienoja värejä yhdistämällä niitä muihin, taito se on sekin. Minulla ei ole kyllä sitä taitoa, sillä kuvittelin saavani violettia ihan vain tyhjentämällä sinisen ja punaisen pussin yhteen mukiin. Nakkasin mukiini Pink Lemonadea ja Ice Blue Raspberry Lemonadea, mutta siitä tuli vain sellaista harmahtavan sinistä. Ei muuta kuin punaista lisää sekaan, tällä kertaa Soarin' Strawberry Lemonadea. Muut suosittelivat, että kannattaa sekoittaa pieniä määriä kerrallaan ja tarkkailla värin muuttumista, ja niin yritinkin tehdä. No, siinä hötäkässä sitten kaatui se väriseoksenikin pitkin pöytiä, josta koitin pelastaa ruiskun avulla ainakin osan. Lopulta minä nakkasin sen punaisen värin kokonaan sinne liuokseen ja päätin tyytyä siihen violettiin, mikä siitä tuli. Mielenkiintoista, että periaattessa 1 pussi pitäisi riittää 100 gramman värjäykseen; violetissa liuoksessani oli yhteensä kolme pussia, ja sain värjättyä ihan pikku pätkän lankaa...

Ja eikun lisää kommelluksia vielä saman langan kohdalla. Punainen väri tuli Cherrysta, ja sitä riittikin ihan mukavan pitkään pätkään. Sininen väri tuli Berry Bluesta, jonka kanssa sattui myös vahinko: olin juuri imaisemassa ruiskulla viimeiset tipat mukin pohjalta, kun kuului joku paukahdus, ja reaktioni oli tietenkin silmät kiinni ja kädet ilmaan ja kirkaisu. ;) En siis nähnyt mitä tapahtui, mutta kun avasin silmäni, oli kädessäni rikkoutunut kertakäyttömuki ja Berry Blueta oli roiskunut sinne ja tänne, myös päälleni ja juuri värjättyyn langan punaiseen kohtaan. No, ei iso vahinko kuitenkaan. :) Jatkoin tyytyväisenä värjäämistä Lemon-Limellä, josta sain vihreää. Sen jatkeeksi tuli Piña-Pineapplea eli keltaista, jonka jälkeen huomasin, että lankaa on värjäämättä yhä niin paljon, ettei oranssi riitä siihen kaikkeen. Oranssina värinä oli Orange, mutta täydensin sitä vielä Mandarine-Tangerinella, joka olikin vielä kirkkaampi oranssi. Tässä langassa on siis tosissaan oranssia! :) Mutta sainpahan sateenkaarilankani valmiiksi - ja pohjana tässä on 7 veljestä vitivalkoisena.

Ikävämpi ylläri tämän langan kanssa tuli sitten kotona. Mikrotin sateenkaarilankaa reippaasti useiten minuutteja, mutta jostain syystä se oli vielä päästänyt kuljetuksen aikana väriä toiseen lankaan - vaikka opettaja sanoi, että ne uskaltaa kyllä laittaa samaan astiaan, että eivät päästä enää väriä - ja olihan se lanka sitten värjännyt itse itseään, eli esim. keltaisessa pätkässä on violetti tahra jne. No, onpahan ainakin persoonallinen lanka, ja onhan noissa kaupan langoissakin välissä kaikenmaailman täpliä ja muita. ;)

No sitten koitin kiireellä tekaista vielä pari vyyhtiä valmiiksi ennen kotiin lähtöä. Onneksi myös minulle kyydin luvannut kurssikaveri innostui myös värjäilemään - taas kuten viime viikollakin - yli sallitun ajan. Tavoitteeni oli tehdä hieman tasavärisempi keltainen vyyhti kuin viime viikolla, sillä haluaisin tehdä tuosta väristä itselleni nappivarsisukat, johon minulla olisi sopivat napitkin. Mutta se viime viikon kelta-oranssi-värjätty lanka ei sovi tuolle mallille, läiskittyy siinä tosi rumasti. Yritin siis tehdä sellaista ei-tasavärjättyä-mutta-ei-liukuvärjättyäkään lankaa. Ensin keitin kattilassa kaksi pussia Lemonadea, joka on tosi hailakka keltainen väri, sillä sain tehtyä luonnonvalkoiseen 7 veljekseen vähän keltaisemmansävyisen pohjan. Sitten luutusin tuolla langalla pöydän, eli lanka imaisi itseensä edellisestä värjäyksestä pöydälle jääneet oranssit tipat. Sitten mikrotin langan kahdessa Mango-pussissa, mutta nyt kävi niin hullusti, että vyyhdin sisäpuoli jäi kokonaan ilman väriä, eli siinä oli vain se pohjaväri Lemonade. Ajatukseni kyllä oli, että se Lemonade saisi hieman kuultaa muun värin alta, muta en nyt tarkoittanut, että se kuultaisi ihan näin paljon... ;) Hassua, viime torstaina kotona onnistui ihan eri tavalla mikrossa värjääminen, en tiedä mikä tässä meni pieleen. No, kotona keitin koko komeuden vielä kerran Piña-Pineapplessa kattilassa, jolloin koko lanka sai vielä pienen tasoituksen värien suhteen. Nyt uskoisin siitä tulevan oikein hyvät nappivarsisukat! :)

Vaan piti äkkiä vielä yksi Nalle kerä saada värjättyä. Kun en äkkiseltään muutakaan keksinyt, nakkasin toisen pään kattilaan Ice Blue Raspberry Lemonade -liemeen, ja toisen pään vähän myöhemmin Piña-Pineapple -liemeen. En vain oikein älynnyt, miten moinen olisi kannattanut tehdä, ja opettaja joutui rientämään hätiin, kun olin vaihteeksi taas kastellut pöydän langoillani. Sitten tietysti kävi niin, että osassa lankaa on värien vaihtumiskohdassa pitkät pätkät valkoista, osassa lankaa taas ei. Eihän se mitään haittaa, jos työssä on välillä valkoisia raitoja siellä täällä, mutta minun tuurillani ne on vain toisessa sukassa, jos teen siitä langasta sukat... Kaiken huipuksi tämä on nyt se lanka, jonka kuljetin samassa astiassa sateenkaarilangan kanssa ja joka sai siitä itseensä vähän ei-toivottuja värejä. On turkoosin ja keltaisen seassa vähän oranssia yms. No, tekevälle sattuu!

Vielä olisi muutama Kool-Aid -pussi jäljellä, lähinnä punaisia, sillä niitä löytyy tosi montaa eri sävyä (makua), ja halusin tilata kokeeksi vähintään yhden kaikkia. Värjättäviä lankoja taitaa kyllä löytyä enemmän kuin värejä, joten pitääkö tässä kohta pistää uusi tilaus Jari Mäelle vetämään? :)

Mukavaa loppuviikkoa, palailen näiden värjäilyjen kanssa vielä uudestaan jossain vaiheessa! :)
5 kommenttia:

 1. Mullakin on tuolla vielä muutama KoolAid-pussi jäljellä ja taitaapa olla myös valkoista villalankaa. Pitäisiköhön jatkaa värjäyskokeiluja?

  Mä olen vaan niin malttamaton, että täydellistä pitäisi tulla ihan heti. Unohtuu se, että vasta harjoitus tekee mestarin.

  Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Tuollaiset värjäilyt ovat kivoja ja mielenkiintoisia. Joskus saa upeimman tuloksen jos niinsanotusti epäonnistuu kokeilussaan (kokemusta on)- Mukavaa viikonloppua Sinulle

  VastaaPoista
 3. Tuon kuvan langoissa on ainakin ihanat värit! Kaikissa.

  VastaaPoista
 4. Mahtavia värejä! Oikeastaan hauska kuulla kommelluksista, se on oiva muistutus, että aina ei voi onnistua kerralla ja tekiessä oppii.. :)
  Malttamattomana odottelen, mitä noista neuloutuu.

  VastaaPoista
 5. Herkkuvärejä, piristäviä.
  Tuleeko tuosta värjäyksestä kovasti haisuja sisätiloihin, siis muutakin kuin etikkan?

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)