Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

perjantaina, elokuuta 14, 2009

Sivusaumojen ompelun lyhyt oppimäärä ;)

Kommenttilaatikossa Näppi kysyi, mikä on siistien saumojeni salaisuus neuleissa. En tiedä, olenko oikea ihminen vastaamaan, koska mielestäni en ompele mitenkään erityisen siistejä saumoja, mutta koitan lyhkäisesti vastata. Jos siis minun ollessa kyseessä voi ylipäätään vastata lyhyesti. ;)

En ole aina todellakaan tehnyt mitenkään siistejä saumoja. Esimerkiksi nyt vastikään äidin luona katsoin yhtä v. -96 neulomaani puseroa, jonka olen antanut joskus äidille, kun se kävi itselleni pieneksi. Siinä oli ihan järkyttävät saumat! Etenkin hihasaumat olivat karseasti ommellut, hiha ei istunut paikalleen yhtään, vaan kupruili ja ompelujälki oli kamalaa. Totesin, että jos en ole käsitöissä muuten edennyt vuosien saatossa, niin ainakin saumat ovat nykyään hiukan siistimmät. ;)

Suunnilleen ensimmäiset 15 vuotta ompelin saumat ainoastaan virkkaamalla. Se on varsin nopea ja kätevä tapa yhdistää kappaleet, mutta ei todellakaan se kaikkein siistein, ja saumoista tulee paksuja. Vasta tuossa muutama vuosi sitten aloin ommella saumat neulalla ompelemalla luotospistoin. Käytän sitä menetelmää edelleen hihojen kiinnittämisessä, koska en ole keksinyt siihen parempaakaan tapaa. Siitä tulee ihan siisti, ja kun ompelen hihoja paikalleen, niin olen erityisen tarkka siitä, että hihat istuvat eivätkä kupruile mistään kohti. Hankalaa se välillä kyllä on.

Mutta nyt olen jonkin aikaa ommellut kaikki muut saumat vuoropistoin työn oikealta puolelta. Se on minusta kiva tapa, koska siinä kuluu ompeluun lankaa varsin vähän, ja saumasta tulee lähes huomaamaton. Olen oppinut tavan jo todella monta vuotta sitten ja käytin sitä aiemmin ainaoikein-neuleiden yhdistämisessä, mutta nyt olen alkanut yhdistää sillä tavoin kaikki sivu- ja hihasaumat.

Jos termit eivät ole tuttuja, suosittelen kurkkamaan linkkiä Käspaikkaan. Sieltä löytyy muitakin tapoja neuleiden saumojen yhdistämiseen. Itse tykkään neuleiden viimeistelystä ja saumojen ompelusta, joten saumalliset neuleet sopivat minulle. :)

Punainen palmikkoneuleeni on siinä vaiheessa, että kohta saan alkaa kaventaa kädenteitä varten takakappaletta. Sori, ei kuvia tällä kertaa, koska en jaksanut alkaa ottaa. Tänään on ollut todella raskas päivä, koko päivän olen ollut jalkojen päällä, kun ensin oli perjantaiseen tapaan siivouspäivä, sitten leivoin huomista ajatellen, ja samojen leipomatarvikkeiden jämillä tuli tehtyä toinenkin torttunen, jonka tarjosin vieraille, jotka puolestaan kävivät alkuillasta. Olen nyt kyllä ihan poikki, ja nukkumaan pitäisi mennä tänään ajoissa, jotta jaksan huomenna olla virkeä. Olen nimittäin lähdössä huomenna ulkomaanmatkalle... ;) Mutta lupaan tarinaa ja kuvia ja ehkä ulkomaantuliaisiakin sitten sunnuntaina. :) Taidanpa laittaa huomiselle ajastuksellakin jotain tänne tulemaan.

Hauskaa viikonloppua!

2 kommenttia:

  1. Kiitos, Mari. Täytyy käydä kurkaamassa nuita termejä + pistoja käspaikan sivuilta. Tässä oon vaan miettiny ku punanen neuletakki on hihoissa menossa että miten yhistäsin hihat ja vartalo-osan. Haluaisin saumoista tosiaanki siistit, enkä semmosia paksuja kuprusaumoja. Jospa kokeilen jotaki näistä sun tyyleistä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, minäkin taidan kokeilla vuoropistoja seuraavaan neuleeseeni!

    VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)