Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, elokuuta 18, 2009

Ikean inspiroimana

Unohdin mainita sunnuntaina yhden Ikeasta mukanani tulleen tuliaisen. Nimittäin ompelukärpäsenhän minä sieltä salakuljetin Suomen puolelle. ;) Edellinen ompelukärpänen taisi kuolla kuukahtaa taannoin keväällä. En viitsi edes linkittää siihen postaukseen, mutta varmaan muistanette, kun joku innoissaan ompeli itselleen Tilda-kassia, mutta onnistui ensin kutistamaan kankaat pesukoneessa ilman reunojen huolittelua, saaden näin aikaan pelkän rispaantuneen lankasotkun; sen jälkeen repäisi kankaan kahtia huomatakseen, ettei kaupassa oltukaan leikattu kangassuikaleita lankasuoraan - ja kaiken tämän jälkeen kiinnitti kassinsangat reunaan, eikä keskelle, niin kuin oikeasti kuuluisi tehdä. ;) Joko muistatte? Ai ette? No hyvä! ;)

Mutta ei siis ihme, jos ompelukärpänen kaikkoaa tuollaisen jälkeen. Uuden ompelukärpäsen kotiuttamiseksi tarvitaan kuitenkin vain aikaa, jotta itseluottamus ehtii palautua, sekä hitunen inspiroivia kankaita... :)


Ja niinpä sunnuntaina ompelukone kaivettiin kaapista ja se pääsi takaisin sinne maanantai-iltana. Vaikka tämä ompelupisteeni ei ole kovin tilava eikä houkutteleva - huomatkaa mm. ompelutarvikepakin sijainti lattialla ja kangaspino tietokoneen päällä - niin en menettänyt kertaakaan hermojani *vetää rastin peräseinään* vaikka kerran katkesi neulakin. Mutta opin jotain uutta ompelukoneesta vaikeuksien myötä. Esimerkiksi sen, että ei ehkä kannata ommella paksuun kankaaseen paksua kassinkahvaa kiinni sillä perusvahvuutta olevalla neulalla, koska vahvemmalla neulalla se onnistuu paremmin. :) Ja niin onnistuikin. Senkin opin, että jos kone alkaa temppuilla ja pitää kummallista ääntä, niin kannattaa ehkä öljytä kone. Hmm... ostin tuon koneen vuonna 2000, ja vasta eilen kävi ensimmäisen kerran mielessä, että tarttiskohan sitä joskus öljytäkin... On se sentään kerran tämän yhdeksän vuoden aikana käytetty huollossa. No, eilen illalla ompelu-urakan päätyttyä ainakin puhdistin ja öljysin koneen, että jospa se seuraavalla kerralla sitten tykkäisi minusta enemmän. :)

Sillä tämän ompelukokemuksen jälkeen uskoni minun ja ompelukoneen suhteen uudelleenlämmittämiseen palautui. :) Fiilis ei ole nyt todellakaan "ei enää ikinä ompelua", vaan todellakin "seuraavalla kerralla sitten..." :)

Vaikka Ikean kankaat houkuttelivat eniten, päätin kuitenkin ensiksi laittaa paininjalan alle voileeta, jota ostin jo joskus touko-kesäkuussa, mutten vain ole saanut aikaiseksi ommella niistä hedelmäpusseja. Koska hedelmäpussien tarve on meillä mielestäni varsin akuutti, päätin aloittaa niistä:

Hedelmäpussit 8 kpl
Tehty: 16.8.2009
Kangas: Voileeta Eurokankaasta
Koko: n. 22 x 35 cm
Muuta: "Nyörinä" Lidlin virkkauslankaa, kiristyssysteeminä sellaisia nyörinkiristäjiä, en minä niitten oikeita nimiä tiedä... ;)


Kuten kuvasta huomaa, kaksi pussia on jo päässyt tositoimiin, sillä kannoin niillä tänä aamuna tomaatit ja omenat kaupasta kotiin. :) Itse asiassa noista kuudesta muusta puuttuu vielä se kiristyssysteemi, mutta olen kohta lähdössä kaupungille, niin käyn ne samalla ostamassa. Nyt on muovisten hedelmäpussien aika meidän perheessä ohi - viimeinkin! :) Muoviset hedelmäpussit ovat minusta turhinta mahdollista jätettä, kun ei niitä voi oikein uusiokäyttääkään mihinkään, vaikka olen kyllä yrittänyt niitäkin käyttää aina uudestaan, eli kuljettanut kauppakassissa mukana käytettyjä hedelmäpusseja. Mutta eivät nekään tahdo oikein pitkään kestää. Kankaiset pussit kestänevät käytössä vähän paremmin. :)

Toivottavasti te muutkin innostuisitte ompelemaan ekologisia hedelmäpusseja - vinkiksi voin sanoa, että puolesta metristä voileeta saa kahdeksan hedelmäpussia. Niillä jo pärjää tällainen nelihenkinen perhe aika hyvin. :) Ja näiden ompelu on helppoa, eikä tarvitse välittää, vaikkei saumat menisikään ihan justiinsa. ;)

Hedelmäpussien jälkeen pääsin itse asiaan eli Ikean kankaisiin, tai oikeastaan niiden käsittely meni jo maanantaipäivälle. Kassejahan minä niistä havittelin, ja tällaisia sain aikaan:


Kassikaksoset
Tehty: 17.8.2009
Kangas: Elisabet-kangas Ikeasta; sangoissa vanhaa lakanaa
Koko: n. 36x41 cm
Muuta: Ommeltu ihan vaan suorakaitaleeksi, ei muotoiluja. Ommellut saumat pohjassa ja toisessa sivussa.

Ostin tuota Elisabet-kangasta saman kokoiset palaset kuin muitakin, mutta kotona sitten hoksasin, että jos haluan pystyraitaiset kassit, niin saan näistä kaksi pienempää kassia, mitä olin ajatellut. Mutta sopivia kasseja nämäkin ovat, ei yhtään liian pieniä. :) Minun piti kuitenkin ommella sitten sauma pohjaan, koska tein nämä näin päin - noissa kohta näkyvissä muissa kasseissa pohja on saumaton ja saumat ovat molemmissa sivuissa, mutta näissä on tosiaan sauma pohjassa ja toisessa sivussa. Toivottavasti kuitenkin kestävät käytössä. En tehnyt kasseihin mitään "muotoiluja", eli suorakaiteet vain, sitten käänsin reunat ja ompelin sangat kiinni (ja katkaisin siinä touhussa sen neulan...). Kivoja kasseja, tykkään! :) Niin, ja näihin piti leikata sitten sangat vanhasta lakanasta, koska en saanut enää samasta kankaasta sankoja, kun halusinkin tehdä kaksi kassia siitä palasta.

Toiset kassit tein sitten niin kuin olin alunperin ajatellutkin:

Kassi
Tehty: 17.8.2009
Kangas: Fredrika-kangas Ikeasta
Koko: n. 42x56 cm
Muuta: Muotoilua vähän pohjassa

Tästä tuli oikea jättikassi! :) Mutta niitähän tarvitaan, sillä monesti jos ostan vaikkapa kirpparilta vaatteita, alennuksesta kolme kiloa lankaa kerralla tai kuljetan töihin rekvisiitaksi huiveja, harsoja tai pehmoeläimiä, niin ikinä ei kassi ole riittävän suuri, vaan sieltä pursuaa jotkut pehmolehmän utareet ulos, ja sitten saa peljätä, että tippuuko sieltä joku tavara matkan varrelle. Vaikka totuus on se, että minulle ei mikään kassi voi koskaan olla ainakaan liian suuri... eiköhän tämäkin saada joskus tungettua ylitäyteen tavaraa. ;)

Kassi
Tehty: 17.8.2009
Kangas: Malena-kangas Ikeasta
Koko: n. 44x50 cm
Muuta: Muotoilua vähän pohjassa

Tämäkin on aika iso, ehkä hivenen pienempi kuin edellinen, mutta iso kuitenkin. :) Tein tähän ja tuohon siniseen pienet muotoilut pohjaan, eli olen nyt uskaltanut tehdä muutakin kuin vain suorakaiteen ompelua. ;) Eihän noiden muotoilujen ompelu ollut vaikeaa, kun vain taitoin vähän kangasta sisäänpäin nurjalle ja ompelin samalla kun sivusaumankin. Tihrustelin yhdestä valmiista kangaskassista vähän mallia, ja sen perusteella tein. Hyvin onnistui, tykkään!

Isojen kassien vastapainoksi piti tehdä vielä yksi vähän pienempi. ;) Tai no, Malena-kankaasta jäi pieni palanen jäljelle, enkä keksinyt siitä mitään muutakaan, ja itse asiassa tein tämän ihan ensimmäisenä tavallaan koekappaleena varmistaakseni, että osaan ommella kassin. ;)

Pikkukassi
Tehty: 16.8.2009
Kangas: Malena-kangas Ikeasta; sangoissa Elisabet-kankaan hulpioreuna
Koko: n. 16x21 cm
Muuta: Jämäkankaiden hyötykäyttöä :D

Ikean kankaat tuli todella käytettyä tarkoin, sillä tämä tehtiin Malenan jämäpalasta ja sangoiksi lätkäisin valkoisen hulpioreunan, jonka leikkasin pois sinisestä Elisabet-kankaasta. :)

Ja tässä vielä kaikki yhteispotretissa:


Mikä näistä on sinun suosikkisi? :)

Ikean kankaat ovat kyllä erinomaisia kankaita kasseihin, sillä ne ovat niin paksuja kankaita, ettei kasseihin tarvita vuorta vahvikkeeksi. Ja väritys ja kuviointi on niin pirteää! :) Kyllä oli vaikeus valita, mitä kankaita tällä kertaa ostaisin - täytyy ostaa sitten lisää seuraavalla kerralla... ;)

Pirtsakkaa tätä päivää sinulle! :)

24 kommenttia:

 1. Onpas sinua tosiaan ompelukärpänen tainnut puraista.:) Pirtsakoita kasseja.<3 Sininen on mun suosikki!

  VastaaPoista
 2. Kivat kassit, hyvä vaan että sait ompelukärpäsen mukaan ;) Näin töiden lomasta kommentoin myös hedelmäpusseja, että hyvä SINÄ! Muovikassit sais kadottaa maailmasta kokonaan. T. ympäristöhankeassari vielä kokonaiset 9 työpäivän verran

  VastaaPoista
 3. Mulla on ollut kankainen hedelmäpussi jo vuodesta 1994 ja jokapäiväisessä käytössä =)Enkä oo ees mikään ekotekokierrätysimmeinen.

  VastaaPoista
 4. Ihania kesäkasseja :) Ja mikset talvikassejakin :)

  VastaaPoista
 5. Pirteitä kasseja! Saamme paikallisen Ikean toivottavasti ensi vuonna, jospa siihen mennessä saisin harjoiteltua ompelukoneen käyttöä...

  Kierrätettävät hedelmäpussit - tosi hyvä idea!

  VastaaPoista
 6. Olipas hyvä idea! Voisin itsekin muutaman kassin värkätä vaikkapa joululahjaksi. Täytyy tässä alkaa suunnittelemaan matkaa Ikeaan :-)

  VastaaPoista
 7. Voisitko laittaa sen ompelukärpäsen vaikka kirjekuoreen ja postittaa tänne? Kasseja pitäisi myös ommella... :)

  Minä muuten hyödynnän hedelmäpussit, postimyyntivaatteiden muovipussit (siis ne tårtapåtårta-pussit, kun ensin on päällyspakkaus ja sitten joka vaate omassa pussissaan) ym. muuten hyödyttömät pussukat vessan roskispussina. Kun se pussi joka tapauksessa tungetaan lopuksi isoon roskapussiin, ei sen tarvitse niin iso eikä kestävä ollakaan.

  VastaaPoista
 8. Ihania ja värikkäitä kasseja! Mun suosikki on tuo "tilkkutäkki". Teistähän alkaa ompelukoneen kanssa tulla hyviä kavereita! Myös täällä kassia pukkaa, yllättäin taas farkkupaloista...
  Hauskoja ompeluhetkiä jatkossakin!

  VastaaPoista
 9. Hauskoja ja käteviä kasseja!

  VastaaPoista
 10. Minäkin voisin ottaa sen ompelukärpäsen :) Raitakassi on minun suosikkini.

  VastaaPoista
 11. Ihania kasseja! :) Tuo tilkullinen on minun suosikkini. :)

  VastaaPoista
 12. Kivoja kasseja! Minäkin suunnittelin sukeltavani verhovarastooni ja tehdä "näitä ei ikinä laiteta ikkunaan"-kankaista kasseja. Kunhan vaan löytäisi vähän ylimääräistä aikaa - ja sen inspiraation. Sinä olet ollut ahkera =)

  VastaaPoista
 13. Kivoja kasseja! Tykkään noista raidallisista, ovat niin mukavan raikkaan näköisiä.
  Hedelmäpusseja on ollut tarkoitus tehdä jo pitkän aikaa, mutta aina unohdan sen. Jospa ajatus nyt pysyisi päässä tarpeeksi kauan että saisin toteutukseenkin ne. :)

  VastaaPoista
 14. Onpas kivat kassit, ehkä tuo sinisävyinen olisi suosikkini.

  VastaaPoista
 15. Ihanan värikkäitä kasseja! Sini-oranssi on miun suosikki ♥

  Mulla on kankaiset hedelmäpussit olleet käytössä jo vuosia ja hyvin ovat kestäneet.

  VastaaPoista
 16. Kiva että ompelukärpänen pääsi yllättämään, nuo on tosi nättejä kasseja, eniten tykkään tuosta turkoosipohjaisesta.
  (Mulla on kauheat kasat kangaskasseja, enimmäkseen kaupasta ostettuja rumiluksia, joissa kannan ostokset kotiin tai pakkaan kengät yms reissulle, mutta enpäs ole hoksannut, että hedelmät ja perunat ym pitäisi jo pakata omiin pusseihin.. ;o)

  VastaaPoista
 17. hyvä mari hyvä mari hyvä mari!!! meillä tehtiin hedelmäpussit jo jokunen vuosi sitten ja on se vaan niin että tulee oikein hyvä mieli kun niihin laittaa omenansa eikä ota sitä muovijätettä :).

  VastaaPoista
 18. Kivoja kasseja! Iloinen tilkku- ja sinioranssikassi ovat suosikkejani.

  Hieno ajatus nuo hedelmäpussit. Minunkin varmaan tarvis... Itse läimin tarrat banaanitertun kylkeen, mutta eihän sitä tarraa kaikkiin hedelmiin voi lykätä. Esim. viinirypäleet... :-)

  VastaaPoista
 19. Siellähän on surruuteltu oikein pinottain kasseja! Ja niin pirtsakoita kaikki. :) Tuo Fredrika-kangas on tuttua, viime kesänä tytär ja poika tekivät siitä uuden päällisen pieneen nojatuoliin. Taitaapa niitä jämäpaloja olle vieläkin tuolla meidän ompelutarvikekaapissa.

  VastaaPoista
 20. Ihania kasseja. Tuo turkoosi, jossa oranssia (ympyrät) on ehdoton suosikkini! Minähän kun rakastan Marimekon kankaita ja kaikkia niitä muistuttaviakin.

  VastaaPoista
 21. Kivoja kasseja ja monta! Ahkera ompelija olet ollut :)
  Suosikkini on tuo tilkkukankainen, tosi söpö :)

  VastaaPoista
 22. Ihania kasseja ja en kyllä osaa sanoa kumpi tuo tilkkusien näköinen vaiko oranssi palloinen oisi suosikkini molemmat viehättävät omalla tavallaan, kiva idea tuo hedelmäpussi, pitääkin jossain vaiheessa toteuttaa=)

  VastaaPoista
 23. Miä ottaisin Fredrika tai Elisabeht kassin. Mahtava määrä kasseja onkin sinulta syntyny!
  Toi hedelmäpussijuttu on hyvä! En hti ees tajunnu kuvan perusteella, kun en oo ikinä nähny. Onko teilläpäin nähty näitä muillakin? Mietin että herättäiskö se kaupassa ihmetystä.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 24. Poikkesin sattumalta ja taidanpa tulla toistekin. ;) Tuollanen jättikassi vois kyllä olla hyvinkin tarpeen aina välillä..

  VastaaPoista

Haluatko piristää päivääni? :) Sen voit tehdä helposti jättämällä itsestäsi puumerkin kommentteihin! Kiva kun löysit blogiini - tervetuloa toistekin! :)

Jos kommentointi ei onnistu (vaatii rekisteröitymisen), voit laittaa viestisi sähköpostitse:
marska_77@yahoo.com

Kiitos! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)